NRK Meny
Normal

Avslører «gullgåten» Breivik etter åtte års forskning

Marit Breivik ble både genierklært og utskjelt for sin lederstil. Nå mener Liv Hemmestad at hun har svarene på hvorfor håndballtreneren ble Norges mest suksessrike gjennom tidene.

Marit Breiviks lederstil har blitt til en doktorgrads-avhandling. 
Forsker Liv Hemmestad har fulgt treneren tett, og mener norsk idrett er konservativ, som ikke følger hennes lederstil mer. 
Reporter: Kim Peder Rismyr foto: Ketil Kern redigering: Gabrielle Steingaard

SE VIDEO: Her møter du doktorgradsstipendiat Liv Hemmestad og suksesstreneren Marit Breivik.

Hemmestad

Doktorgradsstipendiat Liv Hemmestad har brukt ulike studieteknikker over flere år for å komme til bunns i Marit Breiviks lederstil.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Gjennom 15 år som landslagstrener for det kvinnelige håndballandslaget sørget Marit Breivik for utallige jubelstunder. Til sammen sanket laget 13 internasjonale medaljer under Breiviks ledelse.

På veien til gullglis og sjampanjespretting var det tydelig for de som fulgte nøye med at noe skilte det norske håndballandslaget fra de fleste andre lag, uansett idrett.

Fra Norges trenerbenk ble det aldri ropt høyt og aldri kjeftet. Selv i kamper hvor det buttet mot holdt Breivik seg rolig. I time-outene var det ofte spillerne selv som kom med løsningene dersom de slet ute på banen.

– En helt unik lederstil, mener Liv Hemmestad, lektor og fagansvarlig for coaching i Olympiatoppen.

Omfattende studie

For ni år siden bestemte Hemmestad seg derfor for å begynne å forske på Marit Breivik. Med mål om å kartlegge hver detalj av den suksessfulle lederstilen fotfulgte hun treneren gjennom to sesonger.

Spillerne ga henne til slutt kallenavnet «Skyggen».

– Det var noen ganger jeg måtte si til henne at vet du, nå skal jeg egentlig bare på toalettet, så du trenger ikke følge etter meg, sier Breivik og ler.

Fotfølgingen har nå blitt til doktorgradsavhandling på 289 sider som rett og slett gir de som måtte være interessert en tur inn i Breiviks trenerhode. Det er den mest omfattende studien av en norsk trener noensinne.

Spillerne løser problemene

Hemmestad oppsummerer Breiviks suksessoppskrift slik:

– Spillerne blir inkludert og gitt problemstillinger de må løse. Det er ikke bare drilling av taktikker. Det gir dem et eierforhold til sakene de skal løse, samt læring både på kort og lang sikt, forklarer Hemmestad.

Kort sagt: Breivik lar hver enkelt spiller være med i alle beslutninger. Stikkordene er involvering og åpenhet.

– Målet er å få hver og en til å yte inn til fellesskapet. Da trenger jeg å ha nærhet med den enkelte, og at de selv er villige til å øke sin innsikt og kunnskap for å nå et felles mål. Fordelen er at da drar mange lasset, fremfor noen få, sier Breivik selv.

Fikk kritkk for stilen

Til tross for mangeårig suksess har Breivik måttet tåle en del kritikk for lederstilen sin. Spesielt da kvinnelandslaget hadde en periode med litt dårligere resultater enn normalt på begynnelsen av 2000-tallet. Mye var beskyldninger om at Breivik var altfor snill. Det forstår Hemmestad lite av.

EM HÅNDBALL

Marit Breivik vant både OL-, VM- og EM-gull med kvinnelandslaget i håndball. Her jubler hun for EM-gull i 2006.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det jeg dokumenterte var ikke spesielt snilt. Det var hardt arbeid, og jeg har mange eksempler på at utøvere sier de hadde det lettere i klubbene sine. Der ble de hylt til og fortalt hva de skulle gjøre, men på landslaget krevdes det at de var med på å løse problemene, sier hun.

– Det var en del kritikk en periode. Som landslagssjef må man tåle sånt, og det var ganske ufarlig kritikk. Det vil alltid være noen som er uenige med deg, sier Breivik.

Hemmestad mener filosofien Breivik står for skiller seg klart fra den man ser hos andre profilerte trenere.

– Det har vært flest trenere som har drevet et mer autoritært regime. Der er treneren eksperten, som bestemmer og overfører sin kunnskap, sier hun.

Andre kopierer stilen

Forskeren selv er overbevist om at Breiviks stil er bedre.

– Jeg lurer på hvorfor det fortsatt er så mange som står og skriker til utøverne. Det forsterker bare en dårlig følelse. Det er et mysterium, men det er nok fordi det er metoden de fleste kjenner best til. Det har alltid vært sånn, sier hun.

Hemmerstad gir dermed sin støtte til den nylig avgåtte landslagssjefen Egil «Drillo» Olsen.

«Drillo» har flere ganger uttalt at han ikke har tro på å rope beskjeder til spillerne under kamp.

– Så vidt jeg vet har jeg sittet på den benken i 13 år - uten å ha gått ut på sidelinjen for å veive med armene. Coaching underveis har jeg ikke noe tro på i fotball, sa treneren til VG senest i mai.

Breivik jobber nå med å gi råd og hjelpe andre trenere i lagspill på Olympiatoppen i Oslo. Hemmestad mener at selv om Breiviks lederstil har vært uvanlig, er den i ferd med å slå rot både i idretten og i arbeidslivet.

– I coachingutdannelser ser vi at det legges større vekt på denne typen lederstiler, både i Norge og utlandet. Det er også et sterkt fokus på det i Olympiatoppen, sier hun, og legger til:

– Håndballandslaget har en så sterk posisjon at de er blitt en rollemodell. Skal du ha en sterk stemme, må du også ha resultater, og det har de fått over tid. Mange ser at de har jobbet på en hensiktsmessig måte.

PS! Liv Hemmestad disputerer sin doktorgradsavhandling ved Norges Idrettshøgskole tirsdag 8. oktober.

Siste nytt

 • Bonus på 105 000 kr lokker jentene

  Det er mye på spill for Norges håndballjenter i VM. En ny tittel er verdt 105 000 kroner for hver av spillerne, ifølge NTB. De får da 75 000 kroner for gullet og som ekstrabonus får de ytterlige 30 000 hver, siden laget da allerede er sikret plass i neste VM (Japan 2019).

  Nora Mørk
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Blodig slagsmål i Manchester

  Manchester City-trener Mikel Arteta fikk et blodig kutt i hodet og José Mourinho ble truffet i hodet av en vannflaske etter kampen mellom Manchester City og Manchester United i går. Det var Mourinho som startet bråket, ifølge flere britiske medier, som Daily Mail.

  Mourinho
  Foto: Bryn Lennon / Getty Images
 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge