NRK Meny
Normal

Avslører «gullgåten» Breivik etter åtte års forskning

Marit Breivik ble både genierklært og utskjelt for sin lederstil. Nå mener Liv Hemmestad at hun har svarene på hvorfor håndballtreneren ble Norges mest suksessrike gjennom tidene.

Marit Breiviks lederstil har blitt til en doktorgrads-avhandling. 
Forsker Liv Hemmestad har fulgt treneren tett, og mener norsk idrett er konservativ, som ikke følger hennes lederstil mer. 
Reporter: Kim Peder Rismyr foto: Ketil Kern redigering: Gabrielle Steingaard

SE VIDEO: Her møter du doktorgradsstipendiat Liv Hemmestad og suksesstreneren Marit Breivik.

Hemmestad

Doktorgradsstipendiat Liv Hemmestad har brukt ulike studieteknikker over flere år for å komme til bunns i Marit Breiviks lederstil.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Gjennom 15 år som landslagstrener for det kvinnelige håndballandslaget sørget Marit Breivik for utallige jubelstunder. Til sammen sanket laget 13 internasjonale medaljer under Breiviks ledelse.

På veien til gullglis og sjampanjespretting var det tydelig for de som fulgte nøye med at noe skilte det norske håndballandslaget fra de fleste andre lag, uansett idrett.

Fra Norges trenerbenk ble det aldri ropt høyt og aldri kjeftet. Selv i kamper hvor det buttet mot holdt Breivik seg rolig. I time-outene var det ofte spillerne selv som kom med løsningene dersom de slet ute på banen.

– En helt unik lederstil, mener Liv Hemmestad, lektor og fagansvarlig for coaching i Olympiatoppen.

Omfattende studie

For ni år siden bestemte Hemmestad seg derfor for å begynne å forske på Marit Breivik. Med mål om å kartlegge hver detalj av den suksessfulle lederstilen fotfulgte hun treneren gjennom to sesonger.

Spillerne ga henne til slutt kallenavnet «Skyggen».

– Det var noen ganger jeg måtte si til henne at vet du, nå skal jeg egentlig bare på toalettet, så du trenger ikke følge etter meg, sier Breivik og ler.

Fotfølgingen har nå blitt til doktorgradsavhandling på 289 sider som rett og slett gir de som måtte være interessert en tur inn i Breiviks trenerhode. Det er den mest omfattende studien av en norsk trener noensinne.

Spillerne løser problemene

Hemmestad oppsummerer Breiviks suksessoppskrift slik:

– Spillerne blir inkludert og gitt problemstillinger de må løse. Det er ikke bare drilling av taktikker. Det gir dem et eierforhold til sakene de skal løse, samt læring både på kort og lang sikt, forklarer Hemmestad.

Kort sagt: Breivik lar hver enkelt spiller være med i alle beslutninger. Stikkordene er involvering og åpenhet.

– Målet er å få hver og en til å yte inn til fellesskapet. Da trenger jeg å ha nærhet med den enkelte, og at de selv er villige til å øke sin innsikt og kunnskap for å nå et felles mål. Fordelen er at da drar mange lasset, fremfor noen få, sier Breivik selv.

Fikk kritkk for stilen

Til tross for mangeårig suksess har Breivik måttet tåle en del kritikk for lederstilen sin. Spesielt da kvinnelandslaget hadde en periode med litt dårligere resultater enn normalt på begynnelsen av 2000-tallet. Mye var beskyldninger om at Breivik var altfor snill. Det forstår Hemmestad lite av.

EM HÅNDBALL

Marit Breivik vant både OL-, VM- og EM-gull med kvinnelandslaget i håndball. Her jubler hun for EM-gull i 2006.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det jeg dokumenterte var ikke spesielt snilt. Det var hardt arbeid, og jeg har mange eksempler på at utøvere sier de hadde det lettere i klubbene sine. Der ble de hylt til og fortalt hva de skulle gjøre, men på landslaget krevdes det at de var med på å løse problemene, sier hun.

– Det var en del kritikk en periode. Som landslagssjef må man tåle sånt, og det var ganske ufarlig kritikk. Det vil alltid være noen som er uenige med deg, sier Breivik.

Hemmestad mener filosofien Breivik står for skiller seg klart fra den man ser hos andre profilerte trenere.

– Det har vært flest trenere som har drevet et mer autoritært regime. Der er treneren eksperten, som bestemmer og overfører sin kunnskap, sier hun.

Andre kopierer stilen

Forskeren selv er overbevist om at Breiviks stil er bedre.

– Jeg lurer på hvorfor det fortsatt er så mange som står og skriker til utøverne. Det forsterker bare en dårlig følelse. Det er et mysterium, men det er nok fordi det er metoden de fleste kjenner best til. Det har alltid vært sånn, sier hun.

Hemmerstad gir dermed sin støtte til den nylig avgåtte landslagssjefen Egil «Drillo» Olsen.

«Drillo» har flere ganger uttalt at han ikke har tro på å rope beskjeder til spillerne under kamp.

– Så vidt jeg vet har jeg sittet på den benken i 13 år - uten å ha gått ut på sidelinjen for å veive med armene. Coaching underveis har jeg ikke noe tro på i fotball, sa treneren til VG senest i mai.

Breivik jobber nå med å gi råd og hjelpe andre trenere i lagspill på Olympiatoppen i Oslo. Hemmestad mener at selv om Breiviks lederstil har vært uvanlig, er den i ferd med å slå rot både i idretten og i arbeidslivet.

– I coachingutdannelser ser vi at det legges større vekt på denne typen lederstiler, både i Norge og utlandet. Det er også et sterkt fokus på det i Olympiatoppen, sier hun, og legger til:

– Håndballandslaget har en så sterk posisjon at de er blitt en rollemodell. Skal du ha en sterk stemme, må du også ha resultater, og det har de fått over tid. Mange ser at de har jobbet på en hensiktsmessig måte.

PS! Liv Hemmestad disputerer sin doktorgradsavhandling ved Norges Idrettshøgskole tirsdag 8. oktober.

Siste nytt

 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Müller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag