Hopp til innhold

Risikerer rettsmøte midt i sesongen

Søksmålet mot Petter Northug skal avgjøres innen seks måneder. Det betyr at saken kan komme opp midt i skisesongen.

Northug

Petter Northug er saksøkt av Nye Høyder for avtalebrudd.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Mandag avslørte NRK.no at selskapet Nye Høyder saksøker Petter Northug.

Selskapet, som drev Northugs management sist sesong, krever kompensasjon etter det de oppfatter som avtalebrudd:

«Jeg bekrefter at vår klient Nye Høyder AS har tatt ut søksmål mot Petter Northug med krav om erstatning for det tap selskapet lider som følge av det man mener er en uberettiget heving av managementavtalen fra Northugs side. All den tid saken står for domstolene har jeg ingen ytterligere kommentar», skriver Nye Høyders advokat Morten Brandhaug i en sms til NRK.no.

Dommer Rune Lium ved Sør-Trøndelag tingrett opplyser til NRK.no at slike saker normalt skal være ferdigbehandlet innen seks måneder. Det vil for Northugs del si innen midten av mars, noe som igjen kan bety at saken kommer opp midt i skisesongen.

Tilbyr megling

Samtidig er det også mulig at saken blir avsluttet før jul, hvis partene kommer til enighet i et meglingsmøte.

– I slike saker tilbyr vi megling. I Sør-Trøndelag tingrett har vi rundt 80 prosent løsning på sakene som går til meglingsmøter, så de fleste sakene løser vi gjennom megling, sier han til NRK.no, og legger til at dette utgjør rundt 60 prosent av det totale antall saker.

Men det vil også ta tre-fire måneder før et eventuelt meglingsmøte kan finne sted. Det vil si at det neppe skjer før skisesongen er i gang.

Rune Lium

Ifølge dommer Rune Lium avgjøres rundt 80 prosent av søksmålene i Sør-Trøndelag ved megling.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Får tilståelsesdom

Usikkerhetene rundt det sivile søksmålet, kommer på toppen av utfordringene knyttet til straffesaken mot Northug i kjølvannet av fyllekjøringen i mai.

Tirsdag i forrige uke tok statsadvokaten ut tiltale mot Northug på seks punkter etter at han krasjet i alkoholpåvirket tilstand. Northug har tilstått på alle de seks punktene, og saken vil derfor bli behandlet som tilståelsessak.

I løpet av uka er det ventet at rettsmøtet i saken vil bli breammet. Det er fortsatt usikkert hva som blir straffen, og når en sannsynlig fengselsdom må sones.

Denne uka kan det også komme en avklaring på om Northug går med på å undertegne en avtale med Norges skiforbund. Avtalen er en forutsetning for at Northug skal få gå verdenscup og VM til vinteren. Alternativet er å gå langløp.

Sesongen innledes uansett med nasjonal åpning på Bitostølen 21.-23. november. VM i Falun arrangeres fra 18. februar til 1. mars.

Slik er prosessen

Slik beskriver Lium, på generelt grunnlagt, i detalj prosessen rundt en stevning av den typen som nå er rettet mot Petter Northug:

– Når man fremmer et krav for en domstol i en sivil sak, må det gjøres i form av en stevning. Det er et dokument hvor man beskriver hva man mener man har krav på, og så fremmer man det på domstolen, sier Lium, og fortsetter.

– Har man mindre krav, starter man i forliksrådet. For krav som overstiger 125.000, kan man gå til tingretten og be om dom for at man har et krav mot noen. Da beskriver man bakgrunnen for kravet, og man må legge fram dokumentasjon for at man har et krav, eksempelvis en avtale eller en ubetalt faktura eller liknende. Da starter man saken ved å beskrive dette for retten i skriftlig form, i form av en stevning.

Innen seks måneder

– Hva skjer når dere har mottatt stevningen?

– Vi kan ikke avgjøre en sak basert på én parts framstilling, så da forkynner vi det til motpart, altså den som er saksøkt. Da får den personen en frist for å gi et tilsvar. Da kommer det et tilsvar innenfor en frist som gjerne kan være tre uker.

– Hvor lang tid tar det fra dere mottar en stevning til det kan avholdes et rettsmøte eller en rettssak?

– Det kan variere fra sak til sak, men vi har et utgangspunkt. Etter at vi får tilsvar følger et kort planmøte der vi på telefon med partene planlegger hvordan saken skal behandles. Det har vi ofte en måned etter at saken har kommet inn. Så sier loven at saken skal være ferdig behandlet innen seks måneder. Så vi har egentlig ganske dårlig tid, vi må legge en aktiv plan for å få til en rettssak innen seks måneder, påpeker Lium.

– Ryddig prosess

I planmøtet sonderes også muligheten for megling.

– Etter tre-fire måneder kan det være et meglingsmøte der vi forhåpentligvis får til en løsning. Da gir vi muligheten til at partene skal få tilbake på kontrollen på egen sak, i stedet for at advokatene skal slå paragrafene i hodet på hverandre, beskriver Rune Lium.

Hvis partene ikke kommer til enighet via megling, havner altså saken i retten inne seks måneder.

– Prosessen er ryddig og grei, alle kommer til orde, og når man avsier dom er saken godt opplyst. Da får man en dom basert på det partene har bragt inn for rettssystemet, sier Lium.

– Hvor alvorlig er det å bli stevnet?

– Det tror jeg man ser veldig ulikt på. I næringsforhold er det å bli saksøkt en del av risikoen, for det kan oppstå tvister. Heldigvis bruker folk domstolen til å løse tvister i et demokratisk samfunn, i stedet fort andre mer uheldige metoder. Så det å bli stevnet for næringsdrivende, hører litt med til det å drive næring.

Det er ikke kjent hvor stort Nye Høyders krav til Petter Northug er. Northugs advokat Marius Egeberg ønsker ikke å kommentere saken.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal