Hopp til innhold

Slår tilbake mot russisk Klæbo-påstand: – Definitivt ikke resultat av norsk press

Aleksandr Bolsjunovs trener skylder på Norge for at OL-femmila i Beijing ble kortet ned. Renndirektøren i FIS avviser påstanden blankt.

ZtY_Oq8Zhkw

MENER Norge PRESSET: Aleksandr Bolsjunovs trener Jurij Borodavko hevder norsk press var årsaken til at det aldri ble femmil i OL.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Stormen har fortsatt ikke lagt seg etter lørdagens OL-femmil ble endret til 28,6 kilometer, på grunn av kulde og vind. Blant dem som kritiserte avgjørelsen sterkest, var britiske Andrew Musgrave.

– FIS har akkurat forkortet OL-femmila til 28 kilometer fordi det er litt kaldt og vindfullt. Jeg kan ikke se hvordan det gjør det noe varmere eller mindre kaldt. For en jævla vits, skrev han på Twitter.

Løpet ble vunnet av russiske Aleksandr Bolsjunov, men russerne ønsket i utgangspunktet ikke å endre distansen.

Påstand om norsk ultimatum

Nå går Bolsjunovs trener Jurij Borodavko hardt ut i den russiske avisa Championat og hevder at endringen kom etter at Norge stilte et ultimatum om at distansen måtte kortes ned for at Johannes Høsflot Klæbo skulle komme til start.

iGASZd74W3A

BRØT: Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Dersom rennet var 50 kilometer i dette været, ville han ikke gå. Han (Klæbo) er en av favorittene, og derfor klarte de (norske) å få pushet igjennom en reduksjon i distansen, sier Borodavko til Championat, ifølge langrenn.com.

Klæbo stilte til start – og brøt. Etterpå avslørte han at han hadde slitt med mageproblemer, og at han hadde bestemt seg for å stå over rennet dersom det hadde blitt 50 km.

– Jeg har det fint. Men det er verre med magen. Jeg tror jeg hadde angret meg om jeg ikke hadde prøvd da dette gikk fra en 50 kilometer til tremil. Jeg tok en sjanse og det funket ikke i det hele tatt, sa den olympiske sprintmesteren til NRK.

Etter å ha landet på norsk jord mandag ettermiddag forklarte Klæbo at han ikke visste noe om eventuelt et norsk press for å forkorte distansen.

– Jeg var egentlig ikke på vei til stadion en gang da beslutninga ble tatt. Jeg hadde bestemt meg for å stå av, men når ting ble endra valgte jeg å gå. Det var en avgjørelse som Fis gjorde, og ikke noen andre. Nossum og de andre lederne har sikkert kommet med noen innspill, men jeg vet ikke hva de har sagt, sier Klæbo til NRK på Gardermoen.

Pierre Mignerey

SJEFEN: Renndirektør Pierre Mignerey bekrefter at nasjonene ble tatt med på råd, men avviser at norsk press påvirket avgjørelsen.

Foto: Mikal Aaserud

Renndirektøren avviser

Renndirektøren i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey, avviser imidlertid påstanden fra Borodavko blankt.

– Det var definitivt ikke resultat av norsk press eller press fra noen andre, sier han til NRK.

Han bekrefter at nasjonene ble tatt med på råd. Jelena Välbe var den som uttalte seg på russernes vegne.

Mignerey vil ikke fortelle hvilke nasjoner som mente hva, men sier:

– Vi trenger ikke press fra noen for å følge med på værmeldingen og agere ut fra situasjonen.

Les også: Langrennsprofiler reagerer på FIS-avgjørelse: – Vet ikke hva de driver med

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil
Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil

– Blir helt utopisk

Langrennssjef, Espen Bjervig, humrer lett når han får høre påstandene fra den russiske leiren.

– Nå hadde jo Johannes omgangssjuke og han kom ikke så langt uansett, så det blir helt utopisk. Alternativet var at det ikke var renn, forklarer Bjervig til NRK.

– Det var 19 kuldegrader og 12–13 sekundmeter vind og mange som fikk forfrysninger. Det var en veldig riktig avgjørelse av juryen at det ble som det ble, mener langrennssjefen.

Han reagerer på at flere mente det var en feil avgjørelse å korte ned den tradisjonsrike øvelsen.

– Det var veldig riktig at det ble tremil på lørdag. Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre en femmil. Det var mye kaldere på lørdag enn søndag. Vi var egentlig glad for at det ble renn, forteller Bjervig.

Les også: Klæbo brøt og forklarer marerittavslutning på OL: – Vært mer på do enn jeg har sovet siste døgnet

Siste nytt

 • Positive meldinger etter dramatisk fotballkamp i Nederland

  Fotballkeeperen Etiënne Vaessen skal etter forholdene ha det bra etter den uhyggelige situasjonen under kampen mellom Waalwijk og Ajax lørdag.

  – Heldigvis svarte Etienne da vi snakket til ham, sa Waalwijk-direktør Frank van Mosselveld ved midnattstider lørdag, ifølge avisen De Telegraaf.

  Oppgjøret mellom Waalwijk og Ajax ble aldri ferdigspilt. I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell der han skal ha blitt truffet i hodet av foten til en motspiller.

  Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

  Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen og fraktet til sykehus.

  Ifølge van Mosselveld tyder lite på at Vaessen skal ha fått hjertestopp. Han roser helsepersonellet for deres innsats.

  Flere av spillerne brast ut i gråt ute på banen.

  (NTB)

  Waalwijk Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Fortsatt ingen Messi-retur for Inter Miami

  Lionel Messi glimret fortsatt med sitt fravær på banen da Inter Miami lørdag spilte 1-1 mot gjestene New York City FC på hjemmebane i Fort Lauderdale.

  Messi pådro seg en bein-skade i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter.

  Lørdag ble det først 45 minutter før kampstart annonsert at argentineren ikke var i Miami-troppen.

  I hans skadefravær klarte Miami uavgjort lørdag etter at argentineren Tomas Aviles scoret sitt første mål for klubben da han fem minutter på overtid utlignet til 1-1.

  (NTB)

  US Open Cup Soccer
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Fotballkamp i Nederland stoppet – keeper fikk akutt behandling

  Lørdagens oppgjør mellom RKC Waalwijk og Ajax ble ikke ferdigspilt.

  I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell.

  Situasjonen skjedde da Etiënne Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

  Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen og fraktet til sykehus.

  28-åringen skal være ved bevissthet, melder lokalavisen Brabants Dagblad.

  – Vi er ekstremt sjokkert over hendelsen på banen med vår keeper Etienne Vaessen. Vi kan meddele at han etter omfattende legeundersøkelse er ved bevissthet og er fraktet til sykehus for videre undersøkelse. Vi ønsker Etienne masse styrke og håper å ha han med oss ​​igjen snart, skriver RKC Waalwijk på sin X-konto ved midnatt.

  Ajax ledet bortekampen 3-2 da hendelsen oppsto. TV-bildene viste flere spillere som var fortvilet og tok til tårene.

  Over høyttaleranlegget ble det først meldt at kampen var midlertidig avbrutt, men senere kom beskjeden om at den ikke kom til å bli gjenopptatt. (NTB)

  Waalwijk Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste