Hopp til innhold

Var så sliten at hun ikke så løypa: – Jeg tenkte jeg hadde ødelagt alt

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Astrid Uhrenholdt Jacobsen var så sliten at hun ikke så noe som helst på sisterunden. Da Bjørgen likevel sikret seieren, klarte ikke Jacobsen slutte å gråte.

Jacobsen stafett i Sør-Korea

SEIER OG TÅRER: Følelsene sto i sving for Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter stafetten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det var som om bryteren gikk av. Det ble en fryktelig mørk dag og jeg er fryktelig glad for å ha noen som rydder opp for meg. Jeg var så gele i beina og jeg tror aldri jeg har vært så bortreist fysisk, sier Uhrenholdt Jacobsen til NRK etter å ha fått gullmedaljen rundt halsen.

For da 31-åringen, som før stafetten sto uten medalje i OL-sammenheng, var på vei ned bakken mot veksling, var hun så sliten at hun faktisk ikke så løypa.

Det er godt jeg har gått mange runder her, for i nedoverbakken på vei inn mot stadion så jeg ingenting. Jeg måtte ta det på memoreringa.

– Jeg tenkte bare at uansett hvor tungt det er, så kan du ikke gi opp. Hvert sekund kommer til å telle.

Gråt og gråt

Jacobsen startet 25 sekunder foran Sverige på sin andreetappe, men til veksling var hun 30 sekunder bak. Da tenkte hun at hun hadde ødelagt alt.

Men etter en strålende etappe av Ragnhild Haga sikret Bjørgen gullet i siste nedoverbakke på ankeretappen.

Da brast Jacobsen i gråt.

– Hun bare gråter og gråter og gråter. Det må være så mange følelser i kroppen nå, sa NRKs kommentator Jann Post om Jacobsen like etter at Bjørgen sikret seieren for Norge.

Fikk ikke med seg oppløpet

– Hvordan opplevde du avslutningen?

– Jeg lå inni teltet faktisk, og var ikke sånn kjempe til stede egentlig. Jeg har ikke sett noen ting, jeg må se det i opptak senere. Jeg var helt gåen, forteller Jacobsen.

Den første som ga henne en klem var Marit Bjørgen, og tårene trillet hos Jacobsen lenge etter medaljeseremonien.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner.

Mener hun fortjente gullet etter all motgangen

Jacobsen følte først at hun ikke fortjente gullmedaljen.

Men kanskje er det en slags payback fra alle de andre OL-løpene hvor det har vært mye stang-ut, sa hun etter hvert.

Jacobsen har nemlig hatt mye motgang i OL i sin karriere. Rett før OL i Vancouver brakk hun ryggen i en sykkelulykke, og selv om hun kom seg tilbake, misset hun sprintfinalen med minimal margin. Under OL i Sotsji mistet hun broren sin.

Derfor var ikke Marit Bjørgen i tvil, selv om Jacobsen tapte mye tid:

– Hvis det er noen som har fortjent dette gullet her, så er det Astrid, sier Bjørgen til NRK.

– Hun må ikke grave seg ned

Norges landslagstrener i langrenn for kvinner, Roar Hjelmeset, synes det var vanskelig å se at Jacobsen tapte så mye i sporet.

– Det var kjedelig å se at hun tapte tid, men det får man ikke gjort noe med. Det er jo mest kjedelig for henne at hun ikke får det til og at hun ikke klarer å forsvare det som har gjort at hun har fått tildelt plassen.

– Hvordan tror du hun takler dette?

– Vi må bare støtte henne. Det er ikke noen grunn til at hun skal bruke kvelden på å være sur og sint, hun vant nå et gull, og er en del av dette hun også. Hun må ikke grave seg ned, sier treneren.

– Den innsatsen må hun bare glemme nå. Det gullet står i historiebøkene i lang tid. Men det ville nok tynget Astrid resten av livet hvis Sverige vant gullet i dag, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

    På en dårlig dag kom Aston Villa tilbake og vant kvartfinalen mot franske Lille i Serieligaen. Avgjørelsen falt på straffer.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

    Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

    Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

    Lille ledet 2-0 og lå an til å gå videre med få minutter igjen av ordinær tid. Så dukket Matty Cash opp og banket inn Villas redusering fra 20 meter. Skuddet gikk inn via en motspiller.

    Til slutt avgjorde Aston Villa på straffer, og er dermed klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • Fyllingen cruiset inn til sin første kongepokal

    Fyllingen tok sin første NM-tittel i basketball da Bærum ble slått 104-94 i den tredje finalekampen. Laget tok også hjem kongepokalen.

    Fyllingen var overlegne i begge de to første finalekampene mot det unge Bærum-laget. Torsdag ble det jevnere.

    Etter en sluttspurt inn mot pause klarte Bærum å ta seg til 47-56, men de klarte ikke å tvinge fram en fjerde NM-finale på hjemmebane. På det minste var avstanden seks poeng opp med tre minutter igjen av kampen.

    Fyllingens beste poengplukkere ble Isaac Likekele og Terell Jordan Brown. Begge stoppet på 26 poeng.

    Ludvik Mürer Bergseng ble Bærums beste poengplukker (26).

    Fyllingen vant serien klart og var klare favoritter i kampen om kongepokalen. (NTB)

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal