Slår alarm i dopingdokumentar: – Kan være slutten for ren idrett

I en ny dokumentar avdekkes store mangler ved dopingkontrollene i idretten. Ingenting tyder på at det er skjerpet før OL, og Antidoping Norge ser svært alvorlig på situasjonen.

SC

HOLDER IKKE MÅL: Det er disse flaskene som har svakheter, avdekket Hajo Seppelt i sin nye dokumentar.

Foto: AP / NRK

Mandag kveld sendte ARD dokumentaren «Topphemmelig doping – det olympiske komplott». Anerkjente Hajo Seppelt står bak, og journalisten tar et nytt, kraftig oppgjør med IOC og organisasjonens arbeid for ren idrett.

Seppelt avdekker svakheter ved flaskene som brukes til dopingtester. Journalisten viser hvordan han klarer å åpne to flasker av typen WADA bruker for å oppbevare dopingprøver.

– Med flaskene som brukes i verdenseliten er alt mulig, sier Seppelt i dokumentaren.

Hajo Seppelt,

LAGET DOKUMENTAR: Hajo Seppelt.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

– Hvor rene kan lekene bli?

Antidoping Norge har brukt flaskene til dopingtester i siden 19. januar, men har kuttet ut de nye flaskene etter at svakheten ble avdekket.

De må nå benytte gammelt utstyr til dopingtesting, og mener det er grunn til bekymring etter avsløringene i ARD-dokumentaren.

– Hvor rene kan lekene bli? spør Seppelt.

Fra Michael Lehner, spesialist i idrettsrett, får han svar. Han sier det er umulig å bevise doping slik dopingkontrollsystemet er organisert i dag. Lehner blir overrasket når han ser hvordan Seppelt klarer å åpne prøvene, som kun skal kunne åpnes ved å knuses.

– Vi må bekjempe dette. Hvis ikke så er det slutten for ren idrett, sier Lehner.

– Hva sier det når dette er flaskene som vil bli brukt i Pyeongchang?

– Dopingkontrollene i Sør-Korea kommer ikke til å fungere. Det kan man bare glemme, svarer Lehner.

 BEREG-Kit

AVSLØRER FEIL: Denne korken skal være umulig å åpne, ifølge produsenten. Det viser seg å være feil.

Foto: Matt Dunham / AP

Antidoping Norge: – Alvorlig

I en pressemelding melder Wada at de har oppdaget en sikkerhetssvikt i åpningsmekanikken. Den gjør at korken kan åpnes manuelt etter å ha vært fryst ned, uten å ødelegge forseglingen.

Samtidig skriver Wada at de nå har sendt instrukser til laboratoriet i Köln, som gjennomfører ytterligere tester for å forsikre korkens integritet.

– IOC er veldig bekymret over problemet, men er sikre på at Wada finner en løsning, melder IOC, ifølge nyhetsbyrået AP.

Antidoping Norge mener det er viktig å få løst problemet for å sikre utøvernes rettssikkerhet.

– Vi ser svært alvorlig på situasjonen, men er glade for at svakhetene avdekkes slik at de kan rydde opp. Det kan være svakheter med nedfryste prøver, det vil si B-prøvene. Det er ikke godt nok for vår del, sier Britha Røkenes til NRK.

Anbefaler å bruke den gamle modellen

Nylig avgått IOC-medlem Gerhard Heiberg tror og håper det er nok tid til å gjøre endringer før OL.

– Jeg skvatt litt av det som kom frem. Vi kan ikke gi en mulighet til å misbruke disse flaskene, sier Heiberg til NRK.

– Jeg mente vi burde ha lært, og har lært, men det viser seg at vi foreløpig har bommet. Jeg håper vi kan rette opp i dette.

Wada har i kjølvannet av dokumentaren anbefalt IOC å gå tilbake til den gamle flasketypen.

– På dette stadiet er vår klare anbefaling til IOC at man fortsetter å bruke den tidligere modellen, som fortsatt brukes over hele verden, sier WADAs direktør Olivier Niggli til nyhetsbyrået AP.

Siste nytt

 • Landskamper ikke i fare for Normann

  Midtbanespilleren Mathias Normann forlot banen med det som lignet en hamstringskade i Norwichs bortekamp mot Everton lørdag.

  Nå kommer Normanns agent Imad El Hammichi med en beroligende melding før de kommende VM-kvalifiseringskampene.

  Han bekrefter overfor NRK at det ikke er noen grunn til å frykte at Normann blir satt ut av spill fremover.

  – Det var kun krampe, landskampene er ikke i fare, opplyser El Hammichi til NRK lørdag kveld.

  Det er gode nyheter for landslagssjef Ståle Solbakken, som tar ut troppen til de kommende VM-kvalikkampene kommende tirsdag. Tyrkia-kampen (borte) spilles 8. oktober.

  OuuGWq1wlL8
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Hynne med god 800 meter på Bislett

  Hedda Hynne leverte en god 800 meter under Kvalheimmila på Bislett stadion lørdag kveld. Tiden 2.01,30 er blant hennes bedre denne sesongen.

  Etter å ha levert en meget sterk fjorårssesong, der hun forbedret norgesrekorden med nesten to sekunder, har ikke Hynne fått til de beste tidene denne sesongen. Hennes årsbeste fra Stockholm i juli lyder 1.59,82 og er klart bak norgesrekorden på 1.58,10.

  Selv om tiden er blant Hynnes bedre denne sesongen, hadde hun nok håpet på bedre lørdag. For elleve dager siden leverte hun 1.59,98 i Sveits, og hun satte norsk bestenotering på 600 meter i Bergen sist lørdag, så formen har vært stigende.

  Lørdag hadde hun med seg klubbvenninne Malin Nyfors som hare, men måtte ellers klare seg alene på tartandekket.

  (©NTB)

  Hedda Hynne
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ajers Brentford i ellevill målfest

  Kristoffer Ajer (bildet) og Brentford fortsetter å imponere i Premier League. Lørdag kveld sikret de et sterkt poeng hjemme mot Liverpool – i en kamp der lagene ikke ga seg før de hadde scoret tre hver.

  – Jeg vet ikke om ordet nyte er ordet. Det var en vill kamp. De fortjente sine tre mål, slik de spilte. Vi kunne åpenbart ikke håndtere med langpasningene deres, men vi skulle scoret flere mål, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen.

  Det var Brentford som åpnet scoringsfesten på Brentford Community Stadium.

  Et innøvd frisparktrekk etter en snau halvtime endte til slutt med at midtstopper Ethan Pinnock skled inn 1-0-ledelsen til enorm jubel blant hjemmefansen.

  Det tok likevel bare fire minutter før de var godt nede på jorden igjen, da Diogo Jota like bak ryggen på Ajer stanget inn utligningen.

  Han var involvert allerede da Mohamed Salah i det sjuende minutt var nær ved å sette sitt 100. Premier League-mål. Han ble slått gjennom av Diogo Jota, og Salah unngikk offsidefella fordi Ajer ikke var på linje med lagkameratene. Han rettet derimot selv opp ved å kaste seg inn mot mål og ryddet unna like før ballen passerte streken.

  – Jeg fikk en skikkelig vekker i den duellen. Jeg kjente også at det nappet godt i hamstringen da jeg klarerte. Det er nok en liten strekk, men jeg klarte å komme meg gjennom, sa Ajer, som likevel ikke tror landskampen mot Tyrkia om to uker er i fare.


  Etter hvilen fortsatte lagene i et periodevis heseblesende tempo.

  Men Fabinho vartet opp med noen sekunders ro da han prikket en perfekt ball til Mohamed Salah i bakrom like før timen var spilt. Egypteren takket og bukket, og satte inn sitt 100. Premier League-mål på bare 151 kamper.

  Men kampen hadde enda flere scoringer i seg. Ajer var igjen involvert da han slo innlegget som senere endte med utligning signert Brentfords Vitaly Janelt. Kort tid senere sendte Curtis Jones Liverpool tilbake i føringen.

  Om hjemmefansen tok av ved den første og andre scoringen, gikk de av hengslene åtte minutter før slutt. Da sørget nemlig Yoane Wissa for 3-3 og kampens siste scoring.

  – Det var en vanvittig kamp. De hadde sine muligheter, men vi spilte virkelig bra, var solide og det var en god kamp selv for de nøytrale, sier Brentfords keeperhelt David Raya til BBC.

Sendeplan

Kl. Program Kanal