Hopp til innhold

Slakter ny regel: – Vil ødelegge sporten

Ekspertene er nådeløse i omtalen av de nye håndballreglene som innføres i sommer.

Nora Mørk

BORT MED DETTE: Under VM i Danmark rett før jul byttet Nora Mørk ofte med keeperen. Da måtte hun sette på seg en spesialdrakt over kampen, slik som her, men det er det nå slutt på.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Første juli innføres et knippe nye regler i internasjonal håndball, og særlig én av dem skaper kraftige reaksjoner.

– Ikke uvanlig at folk er lite endringsvillige, men verden virker ganske samstemte om at konsekvent å spille i undertall, vil ødelegge sporten, skriver Randi Gustad på Twitter.

TV 2-eksperten henviser til regelen som sier at at dersom et lag velger å benytte en ekstra utespiller i stedet for keeper, skal denne utespilleren slippe å benytte en spesiell drakt eller vest.

– Dette vil forandre håndballens grunnpreg, sier Gustad til NRK.

– Nå kan keeper bytte med den som til enhver tid er nærmest benken. Mange spår at det er døden for offensivt forsvarsspill. Det vil alltid være noen som er i overtall eller undertall, og duellene én mot én vil forsvinne helt, forklarer hun videre.

– Helt sjanseløst

Gustad mener at den omdiskuterte fotballregelen som sier at det angripende laget ikke har lov til å hente ballen å motstanderens nett, er som småtteri å regne sammenlignet med den nye håndballregelen.

– Hvis dette utnyttes til det fulle, vil det ha stor effekt på idretten, mener den tidligere landslagsspilleren.

Hun reagerer ekstra sterkt på reglene allerede skal tas i bruk under OL, ettersom lagene faktisk har fulgt et annet regelverk i kvalifiseringen til mesterskapet.

– Det er helt sjansesløt. Helt kokos, avslutter Gustad oppgitt.

Randi Gustad

SKEPTISK: Randi Gustad er lite begeistret over én av reglene som gjelder fra første juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Frykter for sportens fremtid

Og det er flere enn henne som ser rødt. Ole Nørgaard – trener for det danske laget Skjern – er direkte rasende.

– Av alle tåpelige forslag gjennom hele håndballhistorien, er dette det verste, sier Nørgaard til danske TV 2.

Han spår at regelen vil føre til at lag vil kvie seg for å ta overganger, og han frykter for sportens fremtid.

– Jeg tror at de som har tatt denne avgjørelsen, ikke er klar over omfanget av regelendringen. Det går helt ned til talentarbeidet. Alt fokus på å trene mann mot mann blir det slutt på, trekker han frem som et eksempel, og får støtte av kanalens ekspert Bent Nyegaard.

– Det er et hån mot sporten, sier sistnevnte.

– Som å fjerne offisderegelen i fotball

NRKs håndballekspert, Øystein Havang, føyer seg også inn i rekken av skeptiske røster mot den nye regelen.

– Jeg synes det blir litt som å fjerne offsideregelen i fotball. Man skaper et nytt spill som kan bli vanskelig for alle å beherske inn mot et så stort mesterskap som OL. Jeg vil si man ødelegger mye av det som er grunnspillet i håndball, sier Havang.

Han tror dette kan prege spesielt herrehåndballen ved at lagene som ikke har de store fysiske spillerne vil få et handicap.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal