Slakter ny regel: – Vil ødelegge sporten

Ekspertene er nådeløse i omtalen av de nye håndballreglene som innføres i sommer.

Nora Mørk

BORT MED DETTE: Under VM i Danmark rett før jul byttet Nora Mørk ofte med keeperen. Da måtte hun sette på seg en spesialdrakt over kampen, slik som her, men det er det nå slutt på.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Første juli innføres et knippe nye regler i internasjonal håndball, og særlig én av dem skaper kraftige reaksjoner.

– Ikke uvanlig at folk er lite endringsvillige, men verden virker ganske samstemte om at konsekvent å spille i undertall, vil ødelegge sporten, skriver Randi Gustad på Twitter.

TV 2-eksperten henviser til regelen som sier at at dersom et lag velger å benytte en ekstra utespiller i stedet for keeper, skal denne utespilleren slippe å benytte en spesiell drakt eller vest.

– Dette vil forandre håndballens grunnpreg, sier Gustad til NRK.

– Nå kan keeper bytte med den som til enhver tid er nærmest benken. Mange spår at det er døden for offensivt forsvarsspill. Det vil alltid være noen som er i overtall eller undertall, og duellene én mot én vil forsvinne helt, forklarer hun videre.

– Helt sjanseløst

Gustad mener at den omdiskuterte fotballregelen som sier at det angripende laget ikke har lov til å hente ballen å motstanderens nett, er som småtteri å regne sammenlignet med den nye håndballregelen.

– Hvis dette utnyttes til det fulle, vil det ha stor effekt på idretten, mener den tidligere landslagsspilleren.

Hun reagerer ekstra sterkt på reglene allerede skal tas i bruk under OL, ettersom lagene faktisk har fulgt et annet regelverk i kvalifiseringen til mesterskapet.

– Det er helt sjansesløt. Helt kokos, avslutter Gustad oppgitt.

Randi Gustad

SKEPTISK: Randi Gustad er lite begeistret over én av reglene som gjelder fra første juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Frykter for sportens fremtid

Og det er flere enn henne som ser rødt. Ole Nørgaard – trener for det danske laget Skjern – er direkte rasende.

– Av alle tåpelige forslag gjennom hele håndballhistorien, er dette det verste, sier Nørgaard til danske TV 2.

Han spår at regelen vil føre til at lag vil kvie seg for å ta overganger, og han frykter for sportens fremtid.

– Jeg tror at de som har tatt denne avgjørelsen, ikke er klar over omfanget av regelendringen. Det går helt ned til talentarbeidet. Alt fokus på å trene mann mot mann blir det slutt på, trekker han frem som et eksempel, og får støtte av kanalens ekspert Bent Nyegaard.

– Det er et hån mot sporten, sier sistnevnte.

– Som å fjerne offisderegelen i fotball

NRKs håndballekspert, Øystein Havang, føyer seg også inn i rekken av skeptiske røster mot den nye regelen.

– Jeg synes det blir litt som å fjerne offsideregelen i fotball. Man skaper et nytt spill som kan bli vanskelig for alle å beherske inn mot et så stort mesterskap som OL. Jeg vil si man ødelegger mye av det som er grunnspillet i håndball, sier Havang.

Han tror dette kan prege spesielt herrehåndballen ved at lagene som ikke har de store fysiske spillerne vil få et handicap.

Siste nytt

 • Nordmenn scorar i utlandet

  Morten Thorsby scora Sampdorias andre mål i 3-1-sigeren borte mot Atalanta laurdag. Målet førte Sampdoria opp på fjerdeplass, bak Atalanta.

  Fredrik Ulvestad scora dei to siste i Djurgårdens 4-0-siger over Sirius i Allsveskan. Djurgården er med i medaljekampen bak suverene Malmö seks rundar før slutt.

  I tysk 2. Bundesliga scora Håvard Nordtveit d¨Greuther Fürth slo Holstein Kiel 3-1 borte.

  Morten Thorsby
  Foto: Setfano Nicoli / AP
 • Hundredeler skiller i Giroen

  Tao Geoghegan Hart slo Jai Hindley på oppløpet og sørget for en dramatisk avslutning på årets Giro d'Italia. Kun hundredeler skiller de to i sammendraget etter over 80 timers sykling.

  Lørdagens seier skulle vise seg å stå mellom rytterne som nå skal gjøre opp om den rosa ledertrøya. Hindley prøvde å stikke før målgang i Sestriere, men måtte til slutt se seg slått av Hart.

  Det er den andre etappetriumfen til Ineos-rytteren i årets Giro. Seieren sørget for at de to syklistene ligger tilnærmet likt i sammendraget før søndagens avgjørende tempo mellom Cernusco Sul Naviglo og Milano. Hindley hadde hundredelene på sin side og er ført opp på førsteplassen.

  Hart er ansett for å være sterkere enn Hindley på tempo.

  Jai Hindley og Tao Geoghegan Hart
  Foto: Luca Bettini / AFP
 • City og West Ham delte poengene

  Formsterke West Ham tok en tidlig mot Manchester City i lørdagens Premier League-oppgjør da Michail Antonio fant nettmaskene. City måtte klare seg uten flere sentrale spillere i kampen, men greide til slutt å utligne ved innbytter Phil Foden.

  6A_7R0Ol_sY
  Foto: Justin Tellis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal