Hopp til innhold

Slakter engelske supportere etter nye blodige sammenstøt: – Pinlig

MARSEILLE/OSLO (NRK) Fotballsupportere barker sammen i timene før kveldens EM-kamp i Marseille. Nå fryktes det at politiets oppførsel skal føre til mer bråk.

Engelske supportere kaster flasker i Marseille.
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

– Det er farlig å være her i den forstand at det er uoversiktlig, og flasker flyr gjennom lufta, sier NRKs korrespondent Tore Tollersrud på telefon fra Marseille.

Bare timer før England møter Russland i EM, er det fullt kaos i den franske havnebyen. Ifølge det lokale politiet er både engelske, russiske og franske fotballsupportere involvert - i tillegg til politiet.

Sammen med sin fotograf måtte Tollersrud løpe for å unngå flyvende flasker.

– Det har bygget seg opp gjennom hele dagen. Så tok det plutselig full fyr rundt klokka 16. Flaskekasting, kraftig bruk av tåregass og basketak. Nå står politiet utenfor her oppstilt i en slags manngard, mens hele plassen ser ut som en eneste stor haug av knuste flasker og øl-kartonger, sier Tollersrud.

En rekke bilder fra Marseille viser blødende engelskmenn med øl i hendene. Flere engelske supportere sier til NRK at de mener politiet overreagerer.

Fotball-EM 2016

Slik så det ut i havnekvarteret i Marseille lørdag formiddag.

Tre dager med vold

Kampene i byen har pågått i flere dager. Politikerprofil Andy Burnham er ikke nådeløs i omtalen av landsmennene på fotballtur.

– Hvis du tenker på terrortrusselen og alt det andre som franksmennene har å stri med, så er oppførselen til disse England-«supporterne» enda mer pinlig, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Også BBC-ekspert og tidligere landslagsspiller Gary Lineker involverer seg.

– Kvalmende, melder han.

Laster Twitter-innhold

Ikke bare engelske syndere

Selv om engelskmennene får krass kritikk, melder flere medier at skylda også ligger på både politiet og på franske og russiske «ultras», ekstreme fotballsupportere. Ifølge The Mirror har engelske supportergrupper blitt angrepet av franske fotballpøbler helt uten provokasjon.

Sikkerhetsoppbudet i byen er enormt, og det står en mengde politifolk og observerer hovedpuben til de engelske supporterne til enhver tid. Ian King, en England-supporter i Marseille, frykter at politiets offensive taktikk kan fremprovosere flere sammenstøt.

– Politiet har skapt trøbbel, sier han til The Guardian.

Tidligere politibetjent Chris Hobbs, som har erfaring fra fotballsikkerhet, er enig i at det franske politiet er «annerledes».

– Jeg tror at etter voldsepisodene torsdag, så reagerer de hver gang de ser høylytte grupper. Hvis det franske politiet kommer for nærmer, så kommer folk til å bli skadet. Og det er engelskmennene, spår Hobbs.

Laster Twitter-innhold

Rolig i fansonen

Inntil videre er alt under kontroll i den såkalte fansonen, hvor det er plass til 80.000 fotballsupportere. Ingen av vaktene ønsker å si til NRK om de forventer bråk også her utover kvelden.

Det engelske fotballforbundet har oppfordret de engelske til å oppføre seg.

– Vi er veldig skuffet over scenene i Marseille, lyder meldingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal