NRK Meny
Normal

Slakter engelske supportere etter nye blodige sammenstøt: – Pinlig

MARSEILLE/OSLO (NRK) Fotballsupportere barker sammen i timene før kveldens EM-kamp i Marseille. Nå fryktes det at politiets oppførsel skal føre til mer bråk.

Engelske supportere kaster flasker i Marseille.

– Det er farlig å være her i den forstand at det er uoversiktlig, og flasker flyr gjennom lufta, sier NRKs korrespondent Tore Tollersrud på telefon fra Marseille.

Bare timer før England møter Russland i EM, er det fullt kaos i den franske havnebyen. Ifølge det lokale politiet er både engelske, russiske og franske fotballsupportere involvert - i tillegg til politiet.

Sammen med sin fotograf måtte Tollersrud løpe for å unngå flyvende flasker.

– Det har bygget seg opp gjennom hele dagen. Så tok det plutselig full fyr rundt klokka 16. Flaskekasting, kraftig bruk av tåregass og basketak. Nå står politiet utenfor her oppstilt i en slags manngard, mens hele plassen ser ut som en eneste stor haug av knuste flasker og øl-kartonger, sier Tollersrud.

En rekke bilder fra Marseille viser blødende engelskmenn med øl i hendene. Flere engelske supportere sier til NRK at de mener politiet overreagerer.

Fotball-EM 2016

Slik så det ut i havnekvarteret i Marseille lørdag formiddag.

Tre dager med vold

Kampene i byen har pågått i flere dager. Politikerprofil Andy Burnham er ikke nådeløs i omtalen av landsmennene på fotballtur.

– Hvis du tenker på terrortrusselen og alt det andre som franksmennene har å stri med, så er oppførselen til disse England-«supporterne» enda mer pinlig, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Også BBC-ekspert og tidligere landslagsspiller Gary Lineker involverer seg.

– Kvalmende, melder han.

Laster Twitter-innhold

Ikke bare engelske syndere

Selv om engelskmennene får krass kritikk, melder flere medier at skylda også ligger på både politiet og på franske og russiske «ultras», ekstreme fotballsupportere. Ifølge The Mirror har engelske supportergrupper blitt angrepet av franske fotballpøbler helt uten provokasjon.

Sikkerhetsoppbudet i byen er enormt, og det står en mengde politifolk og observerer hovedpuben til de engelske supporterne til enhver tid. Ian King, en England-supporter i Marseille, frykter at politiets offensive taktikk kan fremprovosere flere sammenstøt.

– Politiet har skapt trøbbel, sier han til The Guardian.

Tidligere politibetjent Chris Hobbs, som har erfaring fra fotballsikkerhet, er enig i at det franske politiet er «annerledes».

– Jeg tror at etter voldsepisodene torsdag, så reagerer de hver gang de ser høylytte grupper. Hvis det franske politiet kommer for nærmer, så kommer folk til å bli skadet. Og det er engelskmennene, spår Hobbs.

Laster Twitter-innhold

Rolig i fansonen

Inntil videre er alt under kontroll i den såkalte fansonen, hvor det er plass til 80.000 fotballsupportere. Ingen av vaktene ønsker å si til NRK om de forventer bråk også her utover kvelden.

Det engelske fotballforbundet har oppfordret de engelske til å oppføre seg.

– Vi er veldig skuffet over scenene i Marseille, lyder meldingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint Super-G kvinner
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
NM alpint: Super-G kvinner og menn
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sport i dag med V-cupfinaler, skiskyting og hopp