NRK Meny
Normal

Slakter engelske supportere etter nye blodige sammenstøt: – Pinlig

MARSEILLE/OSLO (NRK) Fotballsupportere barker sammen i timene før kveldens EM-kamp i Marseille. Nå fryktes det at politiets oppførsel skal føre til mer bråk.

Gå til forsiden

Kaos i Marseille før England-Russland

Engelske supportere kaster flasker i Marseille.

Kaos i Marseille før England-Russland

15 bilder

  – Det er farlig å være her i den forstand at det er uoversiktlig, og flasker flyr gjennom lufta, sier NRKs korrespondent Tore Tollersrud på telefon fra Marseille.

  Bare timer før England møter Russland i EM, er det fullt kaos i den franske havnebyen. Ifølge det lokale politiet er både engelske, russiske og franske fotballsupportere involvert - i tillegg til politiet.

  Sammen med sin fotograf måtte Tollersrud løpe for å unngå flyvende flasker.

  – Det har bygget seg opp gjennom hele dagen. Så tok det plutselig full fyr rundt klokka 16. Flaskekasting, kraftig bruk av tåregass og basketak. Nå står politiet utenfor her oppstilt i en slags manngard, mens hele plassen ser ut som en eneste stor haug av knuste flasker og øl-kartonger, sier Tollersrud.

  En rekke bilder fra Marseille viser blødende engelskmenn med øl i hendene. Flere engelske supportere sier til NRK at de mener politiet overreagerer.

  Fotball-EM 2016

  Slik så det ut i havnekvarteret i Marseille lørdag formiddag.

  Tre dager med vold

  Kampene i byen har pågått i flere dager. Politikerprofil Andy Burnham er ikke nådeløs i omtalen av landsmennene på fotballtur.

  – Hvis du tenker på terrortrusselen og alt det andre som franksmennene har å stri med, så er oppførselen til disse England-«supporterne» enda mer pinlig, skriver han på Twitter.

  Laster Twitter-innhold

  Også BBC-ekspert og tidligere landslagsspiller Gary Lineker involverer seg.

  – Kvalmende, melder han.

  Laster Twitter-innhold

  Ikke bare engelske syndere

  Selv om engelskmennene får krass kritikk, melder flere medier at skylda også ligger på både politiet og på franske og russiske «ultras», ekstreme fotballsupportere. Ifølge The Mirror har engelske supportergrupper blitt angrepet av franske fotballpøbler helt uten provokasjon.

  Sikkerhetsoppbudet i byen er enormt, og det står en mengde politifolk og observerer hovedpuben til de engelske supporterne til enhver tid. Ian King, en England-supporter i Marseille, frykter at politiets offensive taktikk kan fremprovosere flere sammenstøt.

  – Politiet har skapt trøbbel, sier han til The Guardian.

  Tidligere politibetjent Chris Hobbs, som har erfaring fra fotballsikkerhet, er enig i at det franske politiet er «annerledes».

  – Jeg tror at etter voldsepisodene torsdag, så reagerer de hver gang de ser høylytte grupper. Hvis det franske politiet kommer for nærmer, så kommer folk til å bli skadet. Og det er engelskmennene, spår Hobbs.

  Laster Twitter-innhold

  Rolig i fansonen

  Inntil videre er alt under kontroll i den såkalte fansonen, hvor det er plass til 80.000 fotballsupportere. Ingen av vaktene ønsker å si til NRK om de forventer bråk også her utover kvelden.

  Det engelske fotballforbundet har oppfordret de engelske til å oppføre seg.

  – Vi er veldig skuffet over scenene i Marseille, lyder meldingen.

  Laster innhold, vennligst vent..
  Laster innhold, vennligst vent..
  Laster innhold, vennligst vent..

  Siste nytt

  • Svindal verdenscupåpner

   11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade. Hele troppen og oversikten.

   Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
   Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
  • "Lord Bendtner" fekk stemma

   Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

   Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

   – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

   Laster Instagram-innhold
  • Wilbek blir borgermeister

   Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

   Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

   Ulrik Wilbek
   Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

  Sendeplan

  Kl. Program Kanal
  RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad