NRK Meny
Normal

Slakter engelske supportere etter nye blodige sammenstøt: – Pinlig

MARSEILLE/OSLO (NRK) Fotballsupportere barker sammen i timene før kveldens EM-kamp i Marseille. Nå fryktes det at politiets oppførsel skal føre til mer bråk.

Engelske supportere kaster flasker i Marseille.
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

– Det er farlig å være her i den forstand at det er uoversiktlig, og flasker flyr gjennom lufta, sier NRKs korrespondent Tore Tollersrud på telefon fra Marseille.

Bare timer før England møter Russland i EM, er det fullt kaos i den franske havnebyen. Ifølge det lokale politiet er både engelske, russiske og franske fotballsupportere involvert - i tillegg til politiet.

Sammen med sin fotograf måtte Tollersrud løpe for å unngå flyvende flasker.

– Det har bygget seg opp gjennom hele dagen. Så tok det plutselig full fyr rundt klokka 16. Flaskekasting, kraftig bruk av tåregass og basketak. Nå står politiet utenfor her oppstilt i en slags manngard, mens hele plassen ser ut som en eneste stor haug av knuste flasker og øl-kartonger, sier Tollersrud.

En rekke bilder fra Marseille viser blødende engelskmenn med øl i hendene. Flere engelske supportere sier til NRK at de mener politiet overreagerer.

Fotball-EM 2016

Slik så det ut i havnekvarteret i Marseille lørdag formiddag.

Tre dager med vold

Kampene i byen har pågått i flere dager. Politikerprofil Andy Burnham er ikke nådeløs i omtalen av landsmennene på fotballtur.

– Hvis du tenker på terrortrusselen og alt det andre som franksmennene har å stri med, så er oppførselen til disse England-«supporterne» enda mer pinlig, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Også BBC-ekspert og tidligere landslagsspiller Gary Lineker involverer seg.

– Kvalmende, melder han.

Laster Twitter-innhold

Ikke bare engelske syndere

Selv om engelskmennene får krass kritikk, melder flere medier at skylda også ligger på både politiet og på franske og russiske «ultras», ekstreme fotballsupportere. Ifølge The Mirror har engelske supportergrupper blitt angrepet av franske fotballpøbler helt uten provokasjon.

Sikkerhetsoppbudet i byen er enormt, og det står en mengde politifolk og observerer hovedpuben til de engelske supporterne til enhver tid. Ian King, en England-supporter i Marseille, frykter at politiets offensive taktikk kan fremprovosere flere sammenstøt.

– Politiet har skapt trøbbel, sier han til The Guardian.

Tidligere politibetjent Chris Hobbs, som har erfaring fra fotballsikkerhet, er enig i at det franske politiet er «annerledes».

– Jeg tror at etter voldsepisodene torsdag, så reagerer de hver gang de ser høylytte grupper. Hvis det franske politiet kommer for nærmer, så kommer folk til å bli skadet. Og det er engelskmennene, spår Hobbs.

Laster Twitter-innhold

Rolig i fansonen

Inntil videre er alt under kontroll i den såkalte fansonen, hvor det er plass til 80.000 fotballsupportere. Ingen av vaktene ønsker å si til NRK om de forventer bråk også her utover kvelden.

Det engelske fotballforbundet har oppfordret de engelske til å oppføre seg.

– Vi er veldig skuffet over scenene i Marseille, lyder meldingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale