Normal

Slakter EM-dømmingen: – Skrekkelig!

HELSINGBORG (NRK): Mats Olsson mener mesterskapsdommerne var bedre før. Dommerlegende Terje Anthonsen kaller EM-dømmingen det svakeste han har sett i hele sitt liv.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena. Danmark-Norge 20-22

KRITISKE: Den norske leiren er ikke fornøyde med dømmingen i EM. Her er det Andreu Marin som viser ut en norsk spiller foran Thorir Hergeirsson i kampen mot Danmark søndag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kritikk mot kamplederne i et håndballmesterskap har vi hørt om før, men i Sverige de siste ukene har dommerne kommet voldsomt i fokus.

Den norske lagledelsen reagerte på «ekstremt mange utvisninger» i de innledende kampene i Helsingborg. Så sent som i møtet mellom Russland og Danmark tirsdag kveld, ble det kaos.

– Dette er den svakeste dømmingen jeg har sett hittil. Så lenge jeg har levd, sier Terje Anthonsen til NRK.

Rystet legende

Han har dømt 388 internasjonale kamper, inkludert en OL-finale og to EM-finaler, og er nærmest sjokkert over det han har sett i Sverige.

– Det er skrekkelig rett og slett. Spillerne kan ikke forholde seg til noe som helst. Det blir blåst for en liten dytt på streken, men direkte brytekamper på ni meter er ok, sier Antonsen.

Målvaktstrener Mats Olsson var den eneste fra den norske leiren som var tilgjengelig for pressen i formiddagstimene før møtet med Tsjekkia. På NRKs spørsmål om dømmingen i EM, svarer svensken:

– Det finnes situasjoner som kanskje har vært åpenbare som burde vært løst på en annen måte av dommerne. De har vært litt for tydelige.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena.

KRITISK: Mats Olsson møtte media før kampen mot Tsjekkia onsdag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Syns du nivået generelt er svakere enn tidligere?

– Ja, det kan jeg vel si. Generelt. Det er ikke noe toppmesterskap sånn sett.

Oppgitte spillere

Nora Mørk forteller at dommerne var tema i den norske leiren i begynnelsen av EM.

– Hva syns du om EM-dømmingen, Veronica Kristiansen?

– Ingen kommentar. Nei, altså…

– Er det vanskelig å forholde seg til dømmingen?

– Det føler jeg det har vært i alle kampene her.

NRK-kommentatorene Patrick Sten Rowlands og Øystein Havang har vært oppgitte over dømmingen en rekke ganger i Sverige de siste uken. Havang mener det «blåses i vilden sky».

– Det er ingen klar kampledelse. Noen utvisninger mot slutten av enkelte kamper har vært direkte avgjørende. Og det er tragisk. Det kan virke som dommerne skal skoleres gjennom et mesterskap. At det fungerer som en slags eksamen. Men her må de beste dømme, sier NRK-ekspert Havang.

Fornøyd med dømmingen

Ole Rogstad Jørstad er sentral rundt EM-arrangementet i Göteborg på vegne av det europeiske håndballforbundet. Styremedlemmet i EHF sier følgende om kritikken:

– Hoveddelen av dommerne her har betydelig mesterskapserfaring fra tidligere. Så er det sånn at akkurat som Thorir tar ut en tropp med miks av rutine og nykommere, har også vi ferskere par for fremtiden. Noen situasjoner blir feil mens andre er korrekt løst selv om pressen mener det er feil.

– Hvor fornøyd er dere med dømmingen?

– I hovedsak er vi godt fornøyd, men det er alltid situasjoner som kunne blitt løst annerledes.

Grimsbø redder først et skudd, før hun like greit tegner seg på scoringslista. Bilder fra TV3

Siste nytt

 • Krasj for norgesmesteren

  Anders Grøndal og kartleser Roger Eilertsen var klare NM-vinnere allerede før Rally Hedemarken. Lørdag ble det full stopp etter en stygg avkjøring på den fjerde prøven i årets siste NM-runde.

  – Den verste smellen i min karriere, sier Grøndal til VG.

  Han og kartleseren kom fra det uten skader, men ble likevel sendt til legesjekk.

  Anders Grøndal
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB scanpix
 • Danske Astralis til finale

  Den andre semifinalen ble ikke så jevn som spådd. Danske Astralis er klare for finale i Counter-Strike GO-turneringen FaceIt Major etter å ha slått Team Liquid 16-7 i andre omgang, og 2-0 totalt. I søndagens finale møter de Na'Vi.

 • Real Madrid topper tabellen

  Marco Asensios mål i 1. omgang ble avgjørende da Real Madrid tok sesongens fjerde seier av fem mulige med 1-0 over Espanyol i La Liga. Hovedstadsklubben overtar tabelltoppen foran Barcelona, som med en kamp mindre spilt er ett poeng bak.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
Team Ingebrigtsen