Hopp til innhold

Slaget i Reykjavik

Årets VM-match mellom Anand og Kramnik har foreløpig vært helt fri for skandaler og pussige opptrinn fra spillerne. I 1972 sto slaget i Reykjavik – da var det en helt annen historie.

Spasskij mot Fischer, Reykjavik 1972
Foto: J. WALTER GREEN / AP

Bobby Fischer og Boris Spasskij møttes til tidenes VM-match! Midt i den kalde krigen var det en hel del ære som sto på spill og begivenheten ble dekket av en samlet verdenspresse. Kunne den geniale Fischer bryte russernes mangeårige dominans i verdenstoppen?

Som vi alle vet klarte han det til slutt, men ikke uten dramatikk under veis. Og om det til tider var spennende ved brettet, så er det få som husker de geniale trekkene fra denne matchen. Fischers i overkant eksentriske oppførsel overskygger nok det sportslige. Etter å ha tapt det første partiet møtte han ikke opp til andre parti. Han leverte en rekke klager på spillerforholdene som f.eks at fjernsynskameraene laget forstyrrende lyd, publikum sto for nære, lysforholdene var for dårlige og ikke minst at stolen var ukomfortabel!

Bråk på bakrommet

Dersom han ikke fikk sine krav innfridd, så ville han forlate Island. Amerikanerne var bekymret og selveste Henry Kissinger forsøkte å overtale Fischer til å spille videre. Etter mye om og men gikk Fisher med på å fortsette kampen, men bare dersom det tredje partiet ble spilt i et lite bakrom, ute av syne for publikum.

Bobby Fischer

En aldrende Fischer ankommer Reykjavik i 2005

Foto: THORVALDUR ORN KRISTMUNDSSON / AP

På dette tidspunktet var det vel ingen som ville ha klandret Spasskij om han hadde avbrutt matchen, men utrolig nok fant han seg i det meste.

I det det tredje partiet skulle starte, på det lille bakrommet, sies det at Fischer gikk helt av hengslene fordi det var et kamera i rommet. Arrangøren prøvde å forklare Fischer at dette måtte han gå med på, slik at publikum kunne se dem.

Dette resulterte i en meget høylytt krangel. Det gikk så ille for seg at det til slutt rant over for Spasskij, som til nå forundret hadde sittet og sett på opptrinnet. Han reiste seg og sa at nå fikk det være nok, om det ikke ble stille, så ville han forlange og få spille i den egentlige spillehallen, med publikum og media til stedet.

Dommeren Lothar Schmid ble mer og mer fortvilet over spillernes oppførsel og i ren panikk grep han dem begge i skulderen og presset dem ned i hver sin stol. ”Spill sjakk. Nå!” skal han ha ropt, og på ren refleks trakk Spasskij 1.d4 og partiet var endelig i gang.

Det er vel ingen tvil om at Spasskij burde ha tatt sin hatt og gått. Etter alt rotet og bråket hadde han fått seg en psykisk knekk, og han tapte det tredje partiet. Han kom seg egentlig aldri og tapte matchen 8,5-12,5.

Spasskij mot Fischer,Beograd 1992

I 1992 møttes Spasskij og Fischer til en ny match i Beograd.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / SCANPIX

Både i samtiden og i ettertiden har dette vært tema i diverse ”sjakkhumoristiske” innslag. Fra arkivet har vi funnet fram en sketsj fra 1972 , der Erik Lassen forsøker å spille et parti sjakk mot Rolf Just Nilsen.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal