Slaget i Reykjavik

Årets VM-match mellom Anand og Kramnik har foreløpig vært helt fri for skandaler og pussige opptrinn fra spillerne. I 1972 sto slaget i Reykjavik – da var det en helt annen historie.

Spasskij mot Fischer, Reykjavik 1972
Foto: J. WALTER GREEN / AP

Bobby Fischer og Boris Spasskij møttes til tidenes VM-match! Midt i den kalde krigen var det en hel del ære som sto på spill og begivenheten ble dekket av en samlet verdenspresse. Kunne den geniale Fischer bryte russernes mangeårige dominans i verdenstoppen?

Som vi alle vet klarte han det til slutt, men ikke uten dramatikk under veis. Og om det til tider var spennende ved brettet, så er det få som husker de geniale trekkene fra denne matchen. Fischers i overkant eksentriske oppførsel overskygger nok det sportslige. Etter å ha tapt det første partiet møtte han ikke opp til andre parti. Han leverte en rekke klager på spillerforholdene som f.eks at fjernsynskameraene laget forstyrrende lyd, publikum sto for nære, lysforholdene var for dårlige og ikke minst at stolen var ukomfortabel!

Bråk på bakrommet

Dersom han ikke fikk sine krav innfridd, så ville han forlate Island. Amerikanerne var bekymret og selveste Henry Kissinger forsøkte å overtale Fischer til å spille videre. Etter mye om og men gikk Fisher med på å fortsette kampen, men bare dersom det tredje partiet ble spilt i et lite bakrom, ute av syne for publikum.

Bobby Fischer

En aldrende Fischer ankommer Reykjavik i 2005

Foto: THORVALDUR ORN KRISTMUNDSSON / AP

På dette tidspunktet var det vel ingen som ville ha klandret Spasskij om han hadde avbrutt matchen, men utrolig nok fant han seg i det meste.

I det det tredje partiet skulle starte, på det lille bakrommet, sies det at Fischer gikk helt av hengslene fordi det var et kamera i rommet. Arrangøren prøvde å forklare Fischer at dette måtte han gå med på, slik at publikum kunne se dem.

Dette resulterte i en meget høylytt krangel. Det gikk så ille for seg at det til slutt rant over for Spasskij, som til nå forundret hadde sittet og sett på opptrinnet. Han reiste seg og sa at nå fikk det være nok, om det ikke ble stille, så ville han forlange og få spille i den egentlige spillehallen, med publikum og media til stedet.

Dommeren Lothar Schmid ble mer og mer fortvilet over spillernes oppførsel og i ren panikk grep han dem begge i skulderen og presset dem ned i hver sin stol. ”Spill sjakk. Nå!” skal han ha ropt, og på ren refleks trakk Spasskij 1.d4 og partiet var endelig i gang.

Det er vel ingen tvil om at Spasskij burde ha tatt sin hatt og gått. Etter alt rotet og bråket hadde han fått seg en psykisk knekk, og han tapte det tredje partiet. Han kom seg egentlig aldri og tapte matchen 8,5-12,5.

Spasskij mot Fischer,Beograd 1992

I 1992 møttes Spasskij og Fischer til en ny match i Beograd.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / SCANPIX

Både i samtiden og i ettertiden har dette vært tema i diverse ”sjakkhumoristiske” innslag. Fra arkivet har vi funnet fram en sketsj fra 1972 , der Erik Lassen forsøker å spille et parti sjakk mot Rolf Just Nilsen.

Siste nytt

 • Bayern trener får tre nye år

  Hansi Flick får fornyet tillit og har signert en ny kontrakt som hovedtrener i den tyske klubben Bayern München- fram til sommeren 2023.

  Flick ble Bayern München-trener som en mellomløsning da Niko Kovac fikk sparken i november.

  Bundesliga - Bayern Munich v FC Augsburg
  Foto: Michael Dalder / Reuters
 • Ugyldig hyttetillatelse

  Nils Jakob Hoff og kjæresten Therese Johaug har ifølge VG oppholdt seg på en hytte på Sjusjøen etter at hytteforbudet fra myndighetene kom på plass.

  Hoff skriver i en e-post til VG at han for tiden er i en turnustjeneste på et legekontor i Lillehammer, og at han hadde søkt om tillatelse til at han og Johaug kunne bo på hytta som befinner seg på Sjusjøen. Søknaden ble innvilget av kommunen.

  Hytta på Sjusjøen ligger ikke i Lillehammer kommune, men i Ringsaker kommune. Dermed er tillatelsen ugyldig.

  Hytteforbudet tillater ikke kommunene å gi dispensasjon til å bo på hyttene sine.

  – Der har både vi og han tatt feil. Vi har gjort en feil og oppdaget den ikke, sier kommunikasjonssjef Kjersti Morset i Lillehammer kommune

  – Som en beklagelse, og i solidaritet med alle som har ofret og mistet i denne tiden, har vi derfor donert 15.000 kroner, svarende til boten for å bryte hytteloven, til Røde Kors. Vi handlet i god tro, og det var aldri vår intensjon å ikke bidra til vår felles dugnad, sier Hoff til VG

  Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff i 2016.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Premier League utsatt igjen

  Den øverste divisjonen i England er utsatt på ubestemt tid. Det bekreftes i en pressemelding fra Premier League.

  Premier League vil starte opp igjen når det er trygt å spille fotball igjen forteller dem i pressemeldingen.

  Kampene ble i første omgang utsatt til 4. april. Det tok imidlertid ikke lang tid før man ble enige om å vedta en ytterligere pause til 30. april. Nå er den som nevnt utsatt igjen på ubestemt tid.

  Mesut Özil
  Foto: Stuart MacFarlane / Arsenal FC via Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal