Hopp til innhold

Skal spørre Solskjær om råd: – En stor fordel

Etter at det ble klart at Hege Riise overtar det engelske landslaget, røper den meritterte treneren at hun vil bruke kontakten med Ole Gunnar Solskjær.

UEFA Champions League-kvalifisering, kvinner. LSK - Linfield 4-0

KLAR: Hege Riise er klar som midlertidig trener for det engelske kvinnelandslaget i fotball.

Foto: David Catry / NTB

Mandag ble det klart at Hege Riise tar over Englands fotballandslag for kvinner sammen med kanadiske Rhian Wilkinson som assistent.

– Dette er en stor utfordring, en morsom utfordring som er på kort tid. Det er en såpass spennende nasjon og lag at dette fristet skikkelig, sier Riise til NRK.

Det er en midlertidig stilling før tyske Sarina Wiegman tar over og leder EM på hjemmebane i 2022.

Solskjær-skryt

Dermed blir Riise den andre norske fotballtreneren i toppen i England. Ole Gunnar Solskjær er der fra før, og han har allerede delt ut superlativene i retning den meritterte treneren.

Temaet ble tatt opp på Manchester Uniteds pressekonferanse tidligere i dag.

Ole Gunnar Solskjær.

OPPDATERT: Ole Gunnar Solskjær har fulgt med på Riise opp gjennom årene. Nå mener han at England har sikret seg en fantastisk trener.

Foto: CLIVE BRUNSKILL / AFP

– Jeg vet at Hege har gjort en fantastisk jobb med Lillestrøm. Hun har hatt en fantastisk karriere både som spiller og trener, og om hun blir trener for England – så har de fått seg en veldig bra trener og ett godt menneske, sa Solskjær da.

Nå røper Riise at hun kommer til å holde kontakten med Solskjær gjennom landslagssjef-perioden, og at hun nok vil be han om råd og tips.

– Det ser jeg absolutt på som en stor fordel. Han har masse god erfaring som både spiller og trener, og det kan fort bli en prat med han, sier Riise.

Advart mot britisk presse

Ole Gunnar Solskjær har mottatt mye ris og ros av den engelske pressen gjennom de snaut fire årene han har ledet Manchester United, og selvfølgelig har Riise fått med seg det.

Det er et stort press om å levere til enhver tid.

På spørsmål om Riise frykter pressen, svarer hun dette:

– Jeg har blitt advart mot det, men jeg snakker bra med henne som er medieansvarlig i forbundet, så får vi se. Man får vel ikke forberedt seg godt nok på det, sier Riise.

Riise

OVERRASKET: Dette så ikke Hege Riise komme. Nå gleder hun seg til nye utfordringer med det engelske kvinnelandslaget.

Foto: PRIVAT

Hun forteller videre at hennes første oppgave blir å lede laget på samling i februar, og så blir både støtteapparat og lag sydd sammen etter det for å finne ut hva som fungerer best i et eventuelt OL.

Kontrakten går ut i august, etter OL.

Det betyr at Riise skal være med til de olympiske lekene, men det er fortsatt usikkert hvilken stilling hun får der.

Etter OL tar Riise over J19-landslaget her i Norge.

– Fantastisk mulighet

Morten Skjønsberg, fotballekspert hos NRK, påpeker at Riise har en meget sterk CV.

– Det er en fantastisk mulighet for Riise i en prestisjefull jobb. Kvinnefotballen i England har fått mer og mer oppmerksomhet, og det satses i de store klubbene der borte, sier Skjønsberg.

Morten Skjønsberg, NRKs fotballekspert

STERK CV: NRKs fotballekspert Morten Skjønsberg sier Hege Riise har fått en fantastisk mulighet.

Foto: NRK

I sist VM tok Neville England til semifinalen, hvor de røyk ut i møtet med USA. På veien slo de blant annet ut Norge i kvartfinalen.

Riise tror også at dette kan være med på å åpne flere dører for henne.

– Det er naturlig at det gjør hvis vi lykkes. Planen min, som er skissert kontraktsmessig, er at det er en kort tid før jeg skal tilbake til Norge, men man vet aldri hvordan ting forløper. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

Men akkurat nå er målet å få England til å vinne mer enn de har gjort til nå.

– De har gjort det nesten godt, men de har ikke lyktes helt. De har ikke vunnet de store turneringene ennå, og det skal jeg prøve å bidra til, sier Riise.

– Åpne vinduet for norsk fotball

Riise ga seg som trener for LSK Kvinner i 2020. Siden sesongslutt har hun hatt rollen som utviklingssjef i samme klubb, og dermed må LSK se etter en ny utviklingssjef. Det bekrefter styreleder Anders Melheim i LSK.

Han mener dette er et stort steg for norsk kvinnefotball.

– Jeg mener hun gjør norsk kvinnefotball synlig der ute, med de verdiene og erfaringen hun tar med seg. Dette kan åpne vinduet for norsk fotball ytterligere, sier han og fortsetter:

– Jeg håper dette heller bensin på bålet for å ta det skrittet å profesjonalisere kvinnefotballen. For vi har ikke samme muligheter i dag, og det er mange som må jobbe ved siden av fotballen.

Hun tok fire seriegull med LSK Kvinner i løpet av fem år.

Riise har fra før erfaring som U23-trener for Norge og som assistenttrener for Pia Sundhage da hun var USA-sjef. I 2011 tok hun VM-sølv med amerikanerne.

Som spiller ble hun blant annet verdensmester (1995) og olympisk mester (2000) med Norge.

Hun har flest landskamper for Norge, uansett kjønn, med sine 188 landskamper.

Neville har på sin side nylig blitt klar for Inter Miami, klubben som David Beckham har startet opp.

Phil Neville

FERDIG: Phil Neville skal ta over Inter Miami, noe som åpner plassen som midlertidig trener for Englands kvinnelandslag.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Supporter tiltalt for overfall på Sheffield United-kapteinen

  En Nottingham Forest-supporter må i retten for å ha skallet ned Sheffield United-kaptein Billy Sharp i tirsdagens kamp i den engelske opprykkskvalifiseringen.

  Forest vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt og stormet banen. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter. Morgenen etter opplyste politiet om at en mann var pågrepet og mistenkt.

  Torsdag er det klart at den 30 år gamle mannen er tiltalt og skal møte i retten i Nottingham senere samme dag, skriver Yorkshire Post. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • Solberg stiller med leiebil i VM-runde

  Sponsorer hjelper Oliver Solberg til start i Rally Portugal. 20-åringen skulle egentlig stå over årets fjerde VM-runde.

  Den svensknorske rallyprofilen fikk før sesongen beskjed fra Hyundai om å dele bil med spanjolen Daniel Sordo i den ypperste VM-klassen. Solberg kjørte de tre første rundene, mens stallkameraten tar over på portugisisk grus.

  Opprinnelig betød det kjørefri for Solberg, men tre av hans sponsorer har steppet inn og leid en Hyundai i20. Det gjør at han likevel kan delta de neste dagene.

  – Jeg er evig takknemlig overfor sponsorene mine som gir meg denne sjansen. I rally betyr erfaring med de forskjellige løpene svært mye, og nå sørger de for at jeg ikke går glipp av denne muligheten i Portugal, sier Solberg i en pressemelding. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • BA: Bayern ønsker seg Brann-sjef Straus

  Bayern München har siktet seg inn på Brann-trener Alexander Straus og vil hente ham til den tyske klubbens kvinnelag, skriver Bergensavisen.

  Jens Scheuer var nylig ferdig som Bayern-trener etter tre år i jobben. Ifølge BA skal Brann ha blitt kontaktet med formål om å få Straus til Tyskland.

  Straus har de siste sesongene ledet Brann-kvinnene til suksess i ligaen. I fjor ble det seriegull og cupfinaletap for Vålerenga.

  – Et lag som opplever suksess har attraktive trenere og spillere, og det er klart at det er interesser rundt dem. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier styreleder for Brann-damene, Pål Hafstad Thorsen, til BA.

  Straus har ikke villet kommentere opplysningene overfor avisen. Brann står med åtte seirer og én uavgjort på de første ni kampene av årets sesong i Toppserien. (NTB)

  Toppserien 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste