Skal spørre Solskjær om råd: – En stor fordel

Etter at det ble klart at Hege Riise overtar det engelske landslaget, røper den meritterte treneren at hun vil bruke kontakten med Ole Gunnar Solskjær.

UEFA Champions League-kvalifisering, kvinner. LSK - Linfield 4-0

KLAR: Hege Riise er klar som midlertidig trener for det engelske kvinnelandslaget i fotball.

Foto: David Catry / NTB

Mandag ble det klart at Hege Riise tar over Englands fotballandslag for kvinner sammen med kanadiske Rhian Wilkinson som assistent.

– Dette er en stor utfordring, en morsom utfordring som er på kort tid. Det er en såpass spennende nasjon og lag at dette fristet skikkelig, sier Riise til NRK.

Det er en midlertidig stilling før tyske Sarina Wiegman tar over og leder EM på hjemmebane i 2022.

Solskjær-skryt

Dermed blir Riise den andre norske fotballtreneren i toppen i England. Ole Gunnar Solskjær er der fra før, og han har allerede delt ut superlativene i retning den meritterte treneren.

Temaet ble tatt opp på Manchester Uniteds pressekonferanse tidligere i dag.

Ole Gunnar Solskjær.

OPPDATERT: Ole Gunnar Solskjær har fulgt med på Riise opp gjennom årene. Nå mener han at England har sikret seg en fantastisk trener.

Foto: CLIVE BRUNSKILL / AFP

– Jeg vet at Hege har gjort en fantastisk jobb med Lillestrøm. Hun har hatt en fantastisk karriere både som spiller og trener, og om hun blir trener for England – så har de fått seg en veldig bra trener og ett godt menneske, sa Solskjær da.

Nå røper Riise at hun kommer til å holde kontakten med Solskjær gjennom landslagssjef-perioden, og at hun nok vil be han om råd og tips.

– Det ser jeg absolutt på som en stor fordel. Han har masse god erfaring som både spiller og trener, og det kan fort bli en prat med han, sier Riise.

Advart mot britisk presse

Ole Gunnar Solskjær har mottatt mye ris og ros av den engelske pressen gjennom de snaut fire årene han har ledet Manchester United, og selvfølgelig har Riise fått med seg det.

Det er et stort press om å levere til enhver tid.

På spørsmål om Riise frykter pressen, svarer hun dette:

– Jeg har blitt advart mot det, men jeg snakker bra med henne som er medieansvarlig i forbundet, så får vi se. Man får vel ikke forberedt seg godt nok på det, sier Riise.

Riise

OVERRASKET: Dette så ikke Hege Riise komme. Nå gleder hun seg til nye utfordringer med det engelske kvinnelandslaget.

Foto: PRIVAT

Hun forteller videre at hennes første oppgave blir å lede laget på samling i februar, og så blir både støtteapparat og lag sydd sammen etter det for å finne ut hva som fungerer best i et eventuelt OL.

Kontrakten går ut i august, etter OL.

Det betyr at Riise skal være med til de olympiske lekene, men det er fortsatt usikkert hvilken stilling hun får der.

Etter OL tar Riise over J19-landslaget her i Norge.

– Fantastisk mulighet

Morten Skjønsberg, fotballekspert hos NRK, påpeker at Riise har en meget sterk CV.

– Det er en fantastisk mulighet for Riise i en prestisjefull jobb. Kvinnefotballen i England har fått mer og mer oppmerksomhet, og det satses i de store klubbene der borte, sier Skjønsberg.

Morten Skjønsberg, NRKs fotballekspert

STERK CV: NRKs fotballekspert Morten Skjønsberg sier Hege Riise har fått en fantastisk mulighet.

Foto: NRK

I sist VM tok Neville England til semifinalen, hvor de røyk ut i møtet med USA. På veien slo de blant annet ut Norge i kvartfinalen.

Riise tror også at dette kan være med på å åpne flere dører for henne.

– Det er naturlig at det gjør hvis vi lykkes. Planen min, som er skissert kontraktsmessig, er at det er en kort tid før jeg skal tilbake til Norge, men man vet aldri hvordan ting forløper. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

Men akkurat nå er målet å få England til å vinne mer enn de har gjort til nå.

– De har gjort det nesten godt, men de har ikke lyktes helt. De har ikke vunnet de store turneringene ennå, og det skal jeg prøve å bidra til, sier Riise.

– Åpne vinduet for norsk fotball

Riise ga seg som trener for LSK Kvinner i 2020. Siden sesongslutt har hun hatt rollen som utviklingssjef i samme klubb, og dermed må LSK se etter en ny utviklingssjef. Det bekrefter styreleder Anders Melheim i LSK.

Han mener dette er et stort steg for norsk kvinnefotball.

– Jeg mener hun gjør norsk kvinnefotball synlig der ute, med de verdiene og erfaringen hun tar med seg. Dette kan åpne vinduet for norsk fotball ytterligere, sier han og fortsetter:

– Jeg håper dette heller bensin på bålet for å ta det skrittet å profesjonalisere kvinnefotballen. For vi har ikke samme muligheter i dag, og det er mange som må jobbe ved siden av fotballen.

Hun tok fire seriegull med LSK Kvinner i løpet av fem år.

Riise har fra før erfaring som U23-trener for Norge og som assistenttrener for Pia Sundhage da hun var USA-sjef. I 2011 tok hun VM-sølv med amerikanerne.

Som spiller ble hun blant annet verdensmester (1995) og olympisk mester (2000) med Norge.

Hun har flest landskamper for Norge, uansett kjønn, med sine 188 landskamper.

Neville har på sin side nylig blitt klar for Inter Miami, klubben som David Beckham har startet opp.

Phil Neville

FERDIG: Phil Neville skal ta over Inter Miami, noe som åpner plassen som midlertidig trener for Englands kvinnelandslag.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Sportsnyheter

Mancheter United vinner 2-0 over Manchester City med scoringer av Bruno Fernandes og Luke Shaw.

Solskjær hylles for taktisk genistrek i storkampen: – City var rysta

Ole Gunnar Solskjærs mannskap sjokkerte fra start i kampen mot byrival Manchester City. Etter tidlige scoringer i hver sin omgang endte det til slutt med seier til «de røde djevlene».

Forundret over konkurrentenes taktikk: – Hvorfor prøver de ikke litt mer?

Han var forhåndsfavoritt og leverte varene. Jakob Ingebrigtsen fikk styre løpet som han ville og tok sitt andre gull på tre dager - og sendte et lite stikk i retning konkurrentene.

Siste nytt

 • Iversen på vei hjem

  Den nybakte verdensmesteren Emil Iversen har allerede satt seg på flyet hjem til Trondheim.

  Det er under et døgn siden han først gikk inn til sølv på femmila i Oberstdorf, før han ble flyttet opp til gullplass da Johannes Høsflot Klæbo ble disket i etterkant.

  29-åringen var ikke lysten på å gi noen intervjuer til verken NRK eller andre norske medier på flyplassen, men signaliserte etter løpet i går at han nå skal ta seg noen dager fri.

  Det er derfor usikkert om han skal delta i verdenscuprennene i Sveits førstkommende helg.

  Emil Iversen
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Idrettsprofil frifunnet

  Idrettsprofilen fra Østlandet som var tiltalt for vold og voldtekter mot sin ekskone er frifunnet for alle anklagene.

  Det melder VG mandag formiddag.

  Han var anklaget for fysisk og psykisk vold mot ekskona i om lag 16 år, i tillegg til flere voldtekter. I begynnelsen av februar ble straffesaken mot idrettsprofilen avholdt i en tingrett på Østlandet.

  Idrettsprofilen nektet straffskyld og hevdet at bakgrunnen for ekskonas alvorlige beskyldninger var hevn.

  VG skriver at de kun er kjent med slutningen i dommen, som endte med at idrettsprofilen ble frifunnet. Det er derfor uklart hva slags vurderinger tingretten har gjort som førte til avgjørelsen.

  – Det er riktig, men jeg må komme tilbake med mer utfyllende kommentarer, sier en av idrettsprofilens forsvarer, advokat Simen Perminow Skjønsberg, til VG.

  Profilert idrettsmann tiltalt for vold og voldtekter
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Putin hyller Bolsjunov

  Russlands president Vladimir Putin hyller Aleksandr Bolsjunov etter dramaet på VM-femmila i Oberstdorf.

  – Vladimir Putin har sendt gratulasjonstelegram til Bolsjunov for sølvmedaljen. Putin kaller ham rennets ekte helt, forteller presidentens pressetalsmann Dmitrij Peskov ifølge RIA Novosti.

  VG var først ute med å omtale Putin-hyllesten i Norge.

  Bolsjunov endte som kjent opp med sølv på den avsluttende distansen etter at Johannes Høsflot Klæbo ble disket etter et sammenstøt med russeren på oppløpet.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal