NRK Meny
Normal

Froome om mistenkelig video: – Ikke bekymret

TARBES/OSLO (NRK): En fersk video antyder angivelig Chris Froomes mistenkelige klatretider fra Tour de France i 2013. Nå har Team Sky satt advokater på saken.

Chris Froome

AVSLAPPET: Chris Froome tok det rolig på gårsdagens hviledag. Her møter han pressen utenfor lagbussen til Team Sky.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Mandag kveld ble en video av Chris Froome publisert på nettstedet You Tube. Videoen viser hvordan Chris Froome klatret opp mektige Mont Ventoux i 2013 - og inneholder samtidig syklistens fysiske data.

Det gjør det mulig å se hvilken puls Froome har på vei opp fjellet og hvor mye kraft han legger i pedaltråkkene.

Dette er informasjon som lagres på sykkelcomputeren, men som sjelden gjøres tilgjengelig for andre enn syklistene og trenerne på laget.

Ifølge The Telegraph mener Team Sky at Froomes sykkelcomputer er hacket og har derfor valgt å sette advokater på saken.

– Spør meg 20 ganger

Dave Brailsford

TAUS: Sky-sjef Dave Brailsford ville kun snakke om tirsdagens etappe da han møtte pressen tirsdag formiddag.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Da Sky-sjef Dave Brailsford ble konfrontert med opplysningene før tirsdagens etappe i Tour de France, unngikk han å svare.

– Hva er din reaksjon på at Froomes data har blitt hacket?

– Min reaksjon er at jeg gleder meg til dagens etappe, jeg er her for å snakke om å syklingen, og ser frem til den første fjelletappen, sier han.

Men det er vel alvorlig for dere at dere har blitt hacket?

– Det eneste jeg tenker på er dagens etappe. Du kan spørre meg 20 ganger om du vil, men vi er her for å konkurrere, og jeg tenker på etappen og det er ingenting som skal få ta fokuset mitt vekk fra det, svarer Sky-sjefen.

Han nekter altså å utdype det han mandag uttalte til The Telegraph.

– Vi tror noen har hacket seg inn i treningsdatabasen vår og fått tak i informasjonen til Chris. Så vi har noen advokater på saken, sa Brailsford til den britiske avisen.

Mistenkelig puls

Etappen opp Mont Ventoux for to år siden ble en spektakulær duell mellom Froome og den colombianske klatrespesialisten Nairo Quintana. Froome parkerte først Alberto Contador og hentet så inn Quintana, som hadde rykket tidligere på etappen.

Cycling Tour de France

Nairo Quintana (bak) holdt lenge følge med Chris Froome opp Mont Ventoux i 2013, men til slutt måtte han gi slipp på hjulet til Froome. Det er denne prestasjonen som nå har vakt oppsikt ettersom data fra Froomes sykkelcomputer angivelig viser at britens puls ikke økte da han rykket ifra Quintana.

Foto: Christophe Ena / Ap

Colombianeren hadde ingen sjanse til å følge Froome på slutten og sistnevnte vant etappen etter en maktdemonstrasjon av de sjeldne.

Samtidig viser videoen på You Tube - som sent mandag kveld ble fjerne fra nettsiden - at Froomes puls knapt øker idet han parkerer Quintana.

At Sky-kapteinen i tillegg er i stand til å angripe for fullt når han allerede har makspuls, vekker reaksjoner. På sosiale medier mener flere at Froomes prestasjon er «umulig» og derfor veldig mistenkelig.

Froome selv bryr seg fint lite om beskyldningene.

– Ikke i det hele tatt. Vi har fokus på løpet, sier Froome til et samlet pressekorps i tirsdagens startby, Tarbes.

Kristoff: – Hadde ikke brydd meg

Da NRK snakket med Alexander Kristoff tirsdag morgen kjente ikke nordmannen til saken.

– Dette er nytt for meg, sa han, men forklarte at han selv ikke hadde brydd seg om opplysninger fra sykkelcomputeren hadde blitt offentliggjort.

– Jeg vet ikke hvor dramatisk dette er. Jeg hadde ikke brydd meg så mye om mine filer kom ut eller ikke. Det hadde vært det samme for meg hvis noen visste hvor fort jeg kjørte opp en bakke, men det er det kanskje ikke for klarererne, sier Kristoff.

Siste nytt

 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Norsk billettrush til friidretts-EM

  Karsten Warholm ligger får solid støtte fra tribunene når han løper for EM-gull på 400 meter hekk i Berlin i august.

  Foreløpig billettsalg viser nemlig at arrangøren allerede har solgt mer enn 2500 billetter til nordmenn, melder friidrett.no.

  Karsten Warholm og Bislett Games.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag