Froome om mistenkelig video: – Ikke bekymret

TARBES/OSLO (NRK): En fersk video antyder angivelig Chris Froomes mistenkelige klatretider fra Tour de France i 2013. Nå har Team Sky satt advokater på saken.

Chris Froome

AVSLAPPET: Chris Froome tok det rolig på gårsdagens hviledag. Her møter han pressen utenfor lagbussen til Team Sky.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Mandag kveld ble en video av Chris Froome publisert på nettstedet You Tube. Videoen viser hvordan Chris Froome klatret opp mektige Mont Ventoux i 2013 - og inneholder samtidig syklistens fysiske data.

Det gjør det mulig å se hvilken puls Froome har på vei opp fjellet og hvor mye kraft han legger i pedaltråkkene.

Dette er informasjon som lagres på sykkelcomputeren, men som sjelden gjøres tilgjengelig for andre enn syklistene og trenerne på laget.

Ifølge The Telegraph mener Team Sky at Froomes sykkelcomputer er hacket og har derfor valgt å sette advokater på saken.

– Spør meg 20 ganger

Dave Brailsford

TAUS: Sky-sjef Dave Brailsford ville kun snakke om tirsdagens etappe da han møtte pressen tirsdag formiddag.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Da Sky-sjef Dave Brailsford ble konfrontert med opplysningene før tirsdagens etappe i Tour de France, unngikk han å svare.

– Hva er din reaksjon på at Froomes data har blitt hacket?

– Min reaksjon er at jeg gleder meg til dagens etappe, jeg er her for å snakke om å syklingen, og ser frem til den første fjelletappen, sier han.

Men det er vel alvorlig for dere at dere har blitt hacket?

– Det eneste jeg tenker på er dagens etappe. Du kan spørre meg 20 ganger om du vil, men vi er her for å konkurrere, og jeg tenker på etappen og det er ingenting som skal få ta fokuset mitt vekk fra det, svarer Sky-sjefen.

Han nekter altså å utdype det han mandag uttalte til The Telegraph.

– Vi tror noen har hacket seg inn i treningsdatabasen vår og fått tak i informasjonen til Chris. Så vi har noen advokater på saken, sa Brailsford til den britiske avisen.

Mistenkelig puls

Etappen opp Mont Ventoux for to år siden ble en spektakulær duell mellom Froome og den colombianske klatrespesialisten Nairo Quintana. Froome parkerte først Alberto Contador og hentet så inn Quintana, som hadde rykket tidligere på etappen.

Cycling Tour de France

Nairo Quintana (bak) holdt lenge følge med Chris Froome opp Mont Ventoux i 2013, men til slutt måtte han gi slipp på hjulet til Froome. Det er denne prestasjonen som nå har vakt oppsikt ettersom data fra Froomes sykkelcomputer angivelig viser at britens puls ikke økte da han rykket ifra Quintana.

Foto: Christophe Ena / Ap

Colombianeren hadde ingen sjanse til å følge Froome på slutten og sistnevnte vant etappen etter en maktdemonstrasjon av de sjeldne.

Samtidig viser videoen på You Tube - som sent mandag kveld ble fjerne fra nettsiden - at Froomes puls knapt øker idet han parkerer Quintana.

At Sky-kapteinen i tillegg er i stand til å angripe for fullt når han allerede har makspuls, vekker reaksjoner. På sosiale medier mener flere at Froomes prestasjon er «umulig» og derfor veldig mistenkelig.

Froome selv bryr seg fint lite om beskyldningene.

– Ikke i det hele tatt. Vi har fokus på løpet, sier Froome til et samlet pressekorps i tirsdagens startby, Tarbes.

Kristoff: – Hadde ikke brydd meg

Da NRK snakket med Alexander Kristoff tirsdag morgen kjente ikke nordmannen til saken.

– Dette er nytt for meg, sa han, men forklarte at han selv ikke hadde brydd seg om opplysninger fra sykkelcomputeren hadde blitt offentliggjort.

– Jeg vet ikke hvor dramatisk dette er. Jeg hadde ikke brydd meg så mye om mine filer kom ut eller ikke. Det hadde vært det samme for meg hvis noen visste hvor fort jeg kjørte opp en bakke, men det er det kanskje ikke for klarererne, sier Kristoff.

Siste nytt

 • Zlatan sette klubbrekord

  Med hattrick mot Sporting Kansas er Zlatan Ibrahimovic oppe i 26 mål på 25 kampar for LA Galaxy denne sesongen. Galaxy vann kampen 7-2.

  Med sigeren klatra Galaxy til femteplass på tabellen, og sluttspelet er no innan rekkevidde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Kelvin Kuo / Reuters
 • Hovland tangerte PGA-rekord

  Med sin 64-runde på avslutninga av sesongopninga i PGA-touren søndag, tangerte Viktor Hovland ein PGA-rekord.

  Ifølgje ei twittermelding frå golfkommentator Ron Mintz var dette Hovlands 17. runde på rad under 70 slag, tangering av Bob Estes PGA-rekord frå 2001.

  Hovland enda på 10.-plass i turneringa, og fekk 190.000 dollar for det. Turneringa blei suverent vunnen av Joaquin Niemann – Chiles første siger i PGA-turneringa nokosinne.

  Kommande helg skal Hovland debutere på europatouren i det europeiske PGA-meisterskapet i engelske Wentworth.

  Laster Twitter-innhold
 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal