Hopp til innhold

Okparaebo i oppvaskmøte - forbundet møtes av ny kritikk

MOSKVA (NRK.no): Ezinne Okparaebo og sportssjef Ronny Nilsen har vært i møte etter sprinterens uttalelser mandag, men kritikken mot forbundet stilner ikke. – Hårreisende, istemmer Vladimir Vukicevic.

Okparaebo og Nilsen

Ezinne Okparaebo har snakket ut med Ronny Nilsen om kritikken hun kom med mandag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vladimir Vukicevic

Hekkeløper Vladimir Vukicevic støtter Ezinne Okparaebo og kommer selv med krass kritikk mot forbundet. – Det er frustrerende. Man ønsker først og fremst å bli hørt, sier han.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi har hatt et godt møte med Ezinne i dag. Der har vi gått gjennom uttalelsene som kom. Vi er begge enige om at det var feil tid og sted å ta opp sånt, sier sportssjef Ronny Nilsen til NRK.no.

Ezinne Okparaebo løp 100 meter i friidretts-VM mandag kveld. Etter semifinalenederlaget kritiserte sprinteren Norges Friidrettsforbund, og pekte på manglende oppfølging og kommunikasjon med utøverne.

– Vi skal ha stor takhøyde for innspill som kommer, men under mesterskap er det det å prestere for våre utøvere som gjelder, sier sportssjefen.

Ny kritikk

Selv om Okparaebo var i møte med sportssjefen tirsdag, fortsetter kritikken mot forbundet. Hekkeløper Vladimir Vukicevic gir sin fulle støtte til Okparaebo når det gjelder kontakten mellom forbund og utøvere.

– Det er en enveiskommunikasjon som oppleves som hårreisende. Det meste er bestemt på forhånd uten at de konsulterer med utøverne. Det er frustrerende. Man ønsker først og fremst å bli hørt, sier han til NRK.no.

Flere utøvere tilknyttet Norges Friidrettsforbund har tidligere gått ut og kritisert oppfølgingen i forbindelse med skader. Nå løfter Okparaebo og Vukicevic frem problematikken med at utøverne ikke føler de blir hørt av forbundet.

– Jeg føler at det er et eller annet i systemet som ikke fungerer som det skal, så har det utviklet seg til denne misnøyen, sier Vukicevic.

Ezinne Okparaebo

Ezinne Okparaebo kritiserte forbundet for manglende oppfølging og for dårlig kommunikasjon med utøverne etter 100-meteren mandag kveld.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Fikk ikke fysioterapeut

Hansen

Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier forbundet tar kritikken veldig alvorlig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Hekkeløperen trekker frem et konkret eksempel der han ikke følte seg hørt av forbundet.

– Jeg og Ezinne var på treningsleir i Florida i april. Vi var så å si på samme sted, og det var snakk om at vi skulle ha med oss fysioterapeut, men det ville ikke forbundet dekke, sier han.

Han forteller at kommunikasjonen med forbundet gikk via SMS, at det ikke var snakk om noen møter eller fyldige telefonsamtaler.

– Det er snakk om april der det viktigste treningsgrunnlaget blir lagt. Da oppstod skadene som forårsaket situasjonene våre. Det er veldig synd, sier han.

Hekkeløperen har i vår slitt med skader og klarte ikke å ta seg til friidretts-VM som for øyeblikket pågår i Moskva.

Etterlyser fellessamlinger

Tonje Angelsen

Høydehopper Tonje Angelsen, som ikke deltar i VM grunnet skade, sier hun er enig i mye av kritikken. – Men forbundet vet hva jeg mener og dette vil jeg ta med dem internt, sier hun.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Vukicevic mener en felles treningsleir for utøverne et par ganger i året ville vært den ideelle situasjonen.

– Det er klart at man har utøvere med forskjellige behov ettersom hvilken idrett de bedriver og det er en del folk å ta hensyn til, men at det går an å skape en felles leir er det ingen tvil om, med full tilgang på medisinske ressurser, sier han.

– Tror du at misnøyen nå kommer frem i media kan få konsekvenser?

– Det gjenstår å se. Det er helt klart at det må bli bedre, bedre tilpasset toppidrett, bedre oppfølgning medisinsk og bedre kommunikasjon, sier han.

Tonje Angelsen er heller ikke med til friidretts-VM på grunn av skade.

– Jeg er enig i mye av det som blir sagt, men forbundet vet hva jeg mener og dette vil jeg ta med dem internt, sier Angelsen til NRK.no.

– Viktig å ta debatten

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal, her fra London-OL, vil fokusere på VM fremfor å rette kritikk mot forbundet. – Jeg vil heller fokusere på det jeg skal nå under VM, så får vi heller ta den debatten etterpå. Men dette er absolutt viktig, sier hun.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kritikken fra Okparaebo ble også et tema på tirsdagens pressetreff med blant andre Karoline Bjerkeli Grøvdal. Hun ville imidlertid ikke si så mye om saken.

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg nå midt i VM. Vi må heller evaluere etter mesterskapet. Men det er det absolutt viktig at vi gjør, sammen med Ronny og friidrettsforbundet, sa Grøvdal.

– Har du fått beskjed om ikke å si noe nå?

– Jeg vil heller fokusere på det jeg skal nå under VM, så får vi heller ta den debatten etterpå. Men dette er absolutt viktig.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen tar også kritikken på største alvor.

– Jeg kjenner ikke til budsjettene i detalj, men vi tar slik kritikk veldig alvorlig. Så får vi prøve å fokusere på å backe opp de som skal konkurrere de neste dagene, sier han til NRK.no.

Varsler gjennomgang

Sportssjef Nilsen vil ikke gå i detaljer på kritikken som har kommet, men er klar på at det vil bli en gjennomgang senere.

– Vi skal helt klart følge opp de momentene som Ezinne har kommet med, og vi skal også lytte til det de andre utøvere har å si og følge opp i tiden fremover. Det er en naturlig del av evalueringen etter sesongen, sier Nilsen.

– Det som er viktig for meg er at vi får ro rundt de som skal prestere, det gjelder nå, så vil vi gå gjennom det som eventuelt måtte forbedres frem mot neste sesong, sier han.

– Må ta større ansvar selv

Gjert-Arne Ingebrigtsen, far og manager til mellomdistanseløper Henrik Ingebrigtsen, sier de ikke kjenner til problematikken.

– Vi bor i en annen kant av landet og har vært selvgående med et eget støtteapparat hele tiden, sier han til NRK.no.

– Vi ser vel at det kan være forbedringspotensial, men utøverne og det nære støtteapparatet må ta større ansvar selv. Det er litt feigt å skyte rundt med kritikk på den måten, mener han.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal