Hopp til innhold

Skulle Brann tegnet uflaksforsikring?

KOMMENTAR: NRKs fotballskribent forsøkte å finne lyspunkter i den beksvarte Brann-hverdagen.

Huseklepp

UFLAKS?: Erik Huseklepp vil ikke skylde på uflaks, kan godt gjøre det, mener NRKs fotballskribent.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

1-2-3 alle rullegardiner går ned, vi skyter piler i mørket.

Tekstlinjen er hentet fra bergensbandet Hjerteslag og er et fint bilde på hvordan situasjonen i og rundt Sportsklubben Brann har vært den siste tida.

I kampen mot Jerv fikk Brann et heldig straffespark. Denne avgjørelsen gjorde at de greide å ta med seg et poeng fra Grimstad. Kan flaks være veien fremover for Brann?

Rikard Norling mot Jerv våren 2015

I ANGREP: Rikard Norling maner spillerne sine framover mot Jerv, men ble kun belønnet med uavgjort.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Krisen i Brann har vært forsøkt forklart av mange. Det har vært kollaps på flere fronter. Feil spillere er hentet inn, klubben har nok en gang feil trener, alle som jobber i klubben er udugelig, noen har til og med hevdet at medlemmene i klubben er udugelige. Årsmøtet endte i skandale.

To lyspunkter

I dette kaoset er min oppgave å gi bergenserne håp, og det finnes slik jeg ser det to lyspunkter.

Det første og mest håndfaste er klubbens juniorer som ble Norgesmestere sist sesong. Laget skal spille Champions League for juniorer til høsten.

Det andre lyspunktet som skal utforskes i denne saken, er at fotball er tilfeldighetenes spill. I boken «The Numbers Game» («Tallenes tale» på norsk) er den mest brutale påstanden at fotball er 50/50. Fotball er halvparten dyktighet, og halvparten tilfeldighet. La oss legge dette premisset til grunn for teksten videre.

Fotball er altså tilfeldighetenes spill Hell og uhell spiller så avgjort en rolle. All trening, alle forberedelser og alle taktiske disposisjoner er forsøk på å minske sjansen for uhell.

I den norske fotballkulturen er hell og uhell et punkt som ofte blir snakket ned. Trenerne snakker om marginer, stang inn eller stang ut, og mantra er; det jevner seg ut over tid. I andre kulturer har tilfeldighetene en mer fremtredende rolle. I afrikansk fotball har voodoo og heksekunst en viktig rolle. Trolldom har også spilt en rolle i Brann. For noen år tilbake hevdet en saminsk trollmann å ha gannet laget.

Forsikret mot brann og ulykke

168 målsjanser skapte Brann i Tippeligaen 2014. De ble kun slått av fire lag, Rosenborg, Strømsgodset, Odd og Molde. Altså de fire lagene som havnet øverst på tabellen, mens Brann rykket ned.

Et annet lag som har vært i dyp krise denne sesongen er Borussia Dortmund. Resultatmessig var laget fra Westfalen helt på høyde med Brann hva gjaldt dårlig resultater hjemme i Bundesliga.

Da Bundesliga var halvspilt lå Dortmund nest sist, a poeng med Freiburg som lå sist. Det som var ekstraordinært med situasjonen i Dortmund, var at krisen ikke slo ut i kampstatistikkene. Det var nærmest uforklarlig at laget hadde så dårlige resultater.

Laget var helt på høyden med de beste lagene i ligaen i alle nøkkel-kategoriene.

Klubben skapte tredje mest sjanser. De slo nest flest pasninger og hadde den fjerde beste treffprosenten på pasingene. Laget vant 52 prosent av alle duellene de var i, det var også det nest beste snittet.

De slapp til tredje færrest sjanser og hadde ingen røde kort i første halvdel av sesongen. Hadde klubben hatt en gjennomsnittlig uttellingsprosent for og imot ville målforskjellen ifølge Michael Caley (analytiker i ESPN) vært 25 scorede og 17 innslupne mål. Det ville sannsynligvis tatt klubben opp til en Champions League plass på tabellen.

Istedenfor la de altså nest sist med målforskjellen 18-26.

Russia Soccer Champions League Andrey Arshavin, Henrikh Mkhitaryan

SJELDEN SCORING: Manglende slike scener gjorde det til en tøff høst for Borussia Dortmund.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Ulykkesforsikring

I dag har Dortmund kommet seg bort fra bunnkampen og har gode sjanser for å sikre seg spill i europaligaen. Men historien om klubbenes håndtering av krisen før jul var ikke over. I forrige uke kom det også en veldig fasinerende nyhet fra Tyskland.

Dortmund hadde før sesongen forsikret seg mot uflaksen som inntraff i høst.

Økonomisk er ringvirkningene ved å ikke nå mesterligaen skremmende for en klubb av Dortmunds størrelse. Lederne i klubben hadde muligens innsett at noen ganger er det ikke nok å ha gode spillere og gode trenere for å oppnå resultater. Du må også unngå uflaks!

Borussia Dortmund forsikret seg, og forsikringen utbetales om klubben ikke kommer til gruppespillet i Champions League. Dortmund vil få utbetalt et beløp tilnærmet det som tilfaller de klubbene som faktisk kommer i gruppespillet.

Lykkelig ulykkelig

Kan spillere være uheldige? Finnes fotballens ekvivalent til den bibelske Jona?

Den tyske landslagspilleren Jonas Hector er en av Tysklands mest spennende forsvarspillere. Lagkameraten til Bård Finne i Köln har gjort kometkarriere. 24-åringen har denne sesongen notert sin tre første landskamper for de regjerende verdensmesterne, men inntil for to år siden spilte han fortsatt på andrelaget til Köln.

I et TV-intervju nylig svarte Hector at flaks var hovedgrunnen til at han var kommet dit han var i dag. Ville en norsk spiller sagt det samme? Hector var rask å legge til at han hadde jobbet hardt og trente godt. I Norge jobber du hardt og krummer nakken, flaks betyr lite. Du er din egen lykkes smed.

– Uheldig, jeg? Aldri i verden.

Branns Erik Huseklepp ville ikke engang bruke ordet uheldig om det som må ha vært et av historiens mest mislykkede proffeventyr. Huseklepps tur til utlandet var en orgie i trenerbytter, nedrykk, utestående lønninger. Men uheldig, det hadde han ikke vært!

Hvorfor er det sånn? Hvis fotball, og fortrinnsvis det som skjer ute på gresset er 50 prosent tilfeldig. Hvorfor er det da så vanskelig å innrømme at du er uheldig?

Tidligere formann i Brann Rolf Barmen prøvde på tampen av fjoråret å forklare Branns dårlige sesong med uflaks i VG, men tok seg fort idet.

– Vi har i år vært usedvanlig uheldig og usedvanlig udyktig spesielt i den delen av spillet som leder til avslutninger på mål. Det viser avslutningsstatistikken. Av 20 avslutninger mot Bodø/Glimt søndag hadde vi to som gikk på mål. I tillegg er vi det laget som har pådratt oss flest straffer, og alle har gått inn. Det kan i all sin enkelhet oppsummere sesongen vår.

Men Rolf Jørgen Barmen vil ikke skylde på hell og uhell.

– At vi har vært uheldig er bare en dimensjon. Det forklarer ikke alt.

Mye overtro i fotballen

Ingen fotballgarderobe i Norge er unntatt overtroiske spillere.

Med unntak av noen maritime næringer og folkene som medvirker i tv serien «Åndenes makt» tror jeg det er få yrkesgrupper her til lands som er mer overtroiske enn fotballspillere.

Selv her i det rasjonelle nord gjennomføres ritualer foran hver trening og kamp. Noen spillere tar på seg utstyret i en bestemt rekkefølge, andre må innta banen på en bestemt måte.

Alle ritualene i garderoben har en misjon for de som utøver dem, hva vil det gjøre med en gruppe om en av dem går ut og hevder han eller de er spesielt uheldig? Hva vil det gjøre for spilleren selv om han tror han er uheldig? Hva med selvtilliten? Troa?

Selv de aller beste kan mislykkes.

Uflaks også for Bayern

Det er kanskje en fattig trøst for 1.divisjonslaget Brann, men de kunne hatt de beste spillerne i verden, den beste treneren i verden, skapt flest sjanser, hatt ballen mest, vunnet flest taklinger og allikevel tapt.

Det skjedde med Bayern München denne uka.

De røyk ut av den tyske cupen mot Borussia Dortmund, etter at fire verdensmestere brant straffe for Bayern. Lahm, Alonso, Götze og Neuer. Alle bommet.

Noen ganger hjelper det rett og slett ikke hvem som gjør det, eller hva de gjør. En av Bayerns toppsjefer, Karl-Heinz Rummenigge, sa treffende etter kampen.

– Vi var uheldige.

Det kan Brann finne trøst i, for innenfor 50 % som er tilfeldig vil sjansen for å lykkes være like stor som å mislykkes.

Slik stå er i Brann nå, så bør de omfavne den delen av fotballen som et tilfeldig. Klubben er i kaos men hell og lykke kan alle ha, selv et Brann i krise kan score heldige mål.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal