Snøbrettkjører snappet OL-gullet i super-G: – Trodde det var feil på klokka

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): De fleste hadde tildelt Anna Veith OL-gullet på kvinnenes super-G. Så kom det en snøbrettkjører fra Tsjekkia og snappet gullet.

Ledecka overrasker

Laster innhold, vennligst vent..

– Hun har aldri vært i nærheten av noe som helst. Så tar hun ledelsen med ett hundredel. Hun ser ut som en kråke på målhoppet, og kjører parallellslalåm på snøbrett. Dette er helt ubegripelig, ropte Thomas Lerdahl, og la til:

– En av de villeste sensasjonene jeg har vært vitne til.

Han var like rystet som de fleste andre da tsjekkiske Ester Ledecká (22) kjørte inn til ledelse på kvinnenes OL-super-G. 22-åringen har aldri vært bedre enn nummer 19 i super-G, men klinket til lørdag. Da hun kom i mål sto hun på sletta og måpte; hun klarte ikke å begripe at det var mulig.

– Jeg trodde det var en feil på klokka, og at det var en misforståelse. Så jeg ventet på at de skulle rette opp tiden. Men det gjorde de ikke, sier Ledecká til Eurosport.

Ester Ledecka

SNØBRETT: Slik er vi vant til å se Ester Ledecká. Her avbildet i verdenscupen i 2017.

Foto: Javier Soriano / AFP

Leder verdenscupen

Ester Ledecká leder verdenscupen i snøbrett, og er to ganger verdensmester. Totalt står hun med 14 verdenscupseirer. I OL i Pyeongchang skal hun også kjøre parallellslalåm på brett.

Dermed var det få som trodde hun kunne snappe medalje da hun satte utfor med startnummer 26. De fleste hadde delt ut gullmedaljen til Anna Veith, som allerede hadde startet på sin seiersrunde. Den ble brått avbrutt. Selv ikke Veith trodde sine egne øyne da Ledecká var foran med ett hundredel.

På sletta i Jeongseon gikk et stort gisp gjennom publikum.

– Det er helt vilt. Utrolig kult for henne, men veldig overraskende, sier Ragnhild Mowinckel til NRK.

– Dette bekrefter at OL er OL. Det skjer alltid noe i OL. Hvis hun vinner er det en ny eventyrhistorie. Det er helt fantastisk, sier Claus Ryste til NRK.

Ester Ledecka

«KRÅKE»: Hun ser ut som en kråke på målhoppet, meldte NRKs kommentator om Ester Ledecká

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Favorittene feilet

Den største gullfavoritten kom allerede som startnummer 1. Lindsey Vonn gjorde en kjempefeil mot slutten og tapte mye tid. I målområdet innså en fortvilet Lindsey Vonn at medaljen røk. Det gikk heller ikke veien for Sofia Goggia, mens verdenscupleder Lara Gut satt i målområdet og måpte etter «bare» å ha kjørt inn til tredjeplass. Senere ble hun skjøvet ned til fjerdeplass.

Ragnhild Mowinckel ledet på andre mellomtid, men tapte mye mot slutten. Hun ble til slutt nummer 13.

– Det er helt greit. Jeg føler ikke at det var noe dårlig. Jeg prøvde å gi gass, men på flata merket jeg at farten døde ut. Jeg hadde håpet å noe bedre. Om det ikke var pallen, skulle jeg ønske at jeg var nærmere pallen, sier Mowinckel til NRK.

Ragnhild Mowinckel

SKUFFET: Ragnhild Mowinckel strålte ikke mye glede da hun kjørte ned til foreløpig 11. plass.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Siste nytt

 • 20 koronatilfeller i samme klubb

  20 av 28 spillere og ledere i ishockeyklubben Björklöven på nivå to i Sverige har testet positivt for korona. Björklöven kjemper om opprykk til den svenske toppserien og tapte 0-7 for Timrå mandag.

  Dagen etter oppgjøret fikk en spiller på Björklöven symptomer, og etter hurtigtesting var tolv spillere på laget positive. Onsdag ble det gjort PCR-tester, og fredag bekreftet klubben at 15 spillere og fem ledere har testet positivt.

  Ny teststasjon for Covid-19
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Idretten krever nye lettelser

  Idrettspresident Berit Kjøll mener regjeringens gjenåpningsplan for idretten er utilstrekkelig og ber om ekstra lettelser på trinnet som er varslet i mai.

  Trinn to av regjeringens gjenåpningsplan skal etter planen iverksettes i neste måned. I en pressemelding fredag varsler Norges idrettsforbund at man forventer at myndigheten da går lenger i å gi lettelser enn det som så langt har vært kommunisert.

  Idrettspresidenten forventer at det kommer gode nyheter både for barne- og ungdomsidretten, breddeidretten for voksne og toppidretten.

  Møte om norsk idrett i lys av koronapandemien.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Verdens beste dropper landslaget

  Håndballspilleren Cristina Neagu er kåret til verdens beste håndballspiller fire, men har bestemt seg for å ta pause fra det rumenske landslaget.

  – Jeg er utslitt fysisk og mentalt, skriver Neagu i et brev til landslaget.

  Neagu spilte mot Norge så sent som i OL-kvalifiseringen i mars.

  Denmark Handball Europe Women
  Foto: Claus Fisker / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal