NRK Meny
Normal

Slik får de oppmerksomhet igjen, igjen og igjen

Fredag gjorde de det igjen: Tok av seg klærne for å protestere mot EM-arrangørene. Det liker deres norske medsøstre godt.

Toppløs-aktivister

Denne kvinnen klarte å stikke av med EM-trofeet da det sto utstilt i Dnipropetrovsk i slutten av april.

Foto: STRINGER / Reuters
Toppløs-aktivist

Denne aktivisten protesterer mot det hun mener er EM-arrangørenes manglende innsats for å forhindre sexturisme. Hun ble senere fraktet bort av politiet.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Det var fredag at fire toppløse kvinner tilknyttet den ukrainske feministgruppen Femen troppet opp utenfor den ukrainske ambassaden i Paris.

På de bare overkroppene hadde de skrevet «Fuck Euro» med klar adresse til EM-arrangørene.

Og som vanlig når de toppløse kvinnene går til aksjon, dukker bilder av aksjonen opp over store deler av verden.

Dermed kunne organisasjonen notere seg et nytt, vellykket PR-stunt.

«Vi fordømmer mafiaen som står bak EM i 2012. Vi krever at den ukrainske regjeringen setter en stopper for sexindustrien», lød deler av parolen for aksjonen.

Aktive før EM

Stuntet i Paris føyer seg inn i en etter hvert lang rekke nakenopptredener frem mot sommerens fotball-EM som arrangeres i Polen og Ukraina.

Men organisasjonen bryr seg ikke bare om fotball-EM. I løpet av noen uker har de blant annet hatt disse aksjonene:

31. mai: En kvinne kun iført truse og en hodekreasjon poserte som en penis på en blomsterfigur i Kiev. Hun måtte slepes bort av politiet.

24. mai: En toppløs kvinne blir stoppet idet hun forsøker å stikke av med EM-trofeet som sto utstilt i EM-byen Lviv.

21. mai: En toppløs kvinne lykkes med å få tak i EM-trofeet som står utstilt i Dnipropetrovsk. Hun blir stoppet etter få meter.

12. mai: En toppløs kvinne blir stoppet idet hun forsøker å stikke av med EM-trofeet som står utstilt i Kiev.

27. april: En aktivist kler av seg med ordene «sex bomb» skrevet på kroppen. Protestene går mot frykten for sikkerheten under fotball-EM etter bombeangrep i Dnipropetrovsk.

10. april: Tre toppløsaktivister tar seg inn og barrikaderer seg i St. Sophia-katedralen i Kiev. De protesterer mot et nytt lovforslag som forbyr abort.

31. mars: Aktivister poserer toppløse foran Eiffel-tårnet i Paris for å protestere mot islams negative kvinnesyn.

15. mars: Toppløsaktivister protesterer i Kiev for å sikre at tre menn som er pågrepet for voldtekt av en 19-åring får sin straff.

NB: Artikkelen fortsetter under bidlet

Toppløs-aktivist

Også EM-sikkerheten bekymrer aksjonistene. Her fra en aksjon etter en bombeeksplosjon i Ukraina tidligere i år.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Kvinnefronten: – De er modige

Agnete Strøm

Agnete Strøm i Kvinnefronten synes aktivistene i Ukraina er modige som tør å bruke slike virkemidler for å få frem sin sak.

Foto: Torgeir Wethal / Privat

Agnete Strøm i den norske organisasjonen Kvinnefronten mener frykten for økt sexturisme under EM er høyst reell. Derfor beundrer hun sine feministsøstre i Ukraina for de mange aksjonene og den modige .

– Jeg synes de er veldig flinke. Det skal mye mot til, og spesielt når de kommer fra Ukraina. Det er et land som har eksportert mange fattige kvinner til prostitusjon andre steder i verden. I Ukraina er dette et ikke-tema, men de marsjerer ut og sier at «dette finner vi oss ikke i», sier Strøm.

Hun mener det er hevet over tvil at sexturismen øker under store idrettsarrangementer, og trekker frem fotball-VM i Tyskland i 2006 som et eksempel.

– Der gjorde politiet tiltak for å legge til rette for kjøp av sex. I Tyskland er det ikke kriminalisert for menn å kjøpe sex. Dessverre gjorde ikke kvinneorganisasjonene i Tyskland stort mer enn å dele ut kondomer, sier Strøm.

Får støtte

Strøm mener Ukraina er eksempel på et land som ønsker å tiltrekke seg turister som kan komme for å kjøpe sex. Derfor er det viktig å sette ned foten.

– Det er et gammelt virkemiddel å vise rumpa for å få oppmerksomhet. Disse kvinnene må ha satt seg ned og tenkt hva som skal til for å få oppmerksomhet rundt sexturismen under fotball-EM. De er unge, vakre og bruker dette middelet. De tar seg retten til å gjøre det uten at de dermed steller seg til rådighet for menn, sier Strøm.

Lover mer bråk

Inna Shevchenko and Anna Hutsol

Inna Shevchenko (t.v.) og Anna Hutsol er to av drivkreftene bak Fema. De har «kontor» på en kafé i Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Den ukrainske organisasjonen bruker hele tiden det samme virkemidlet, men har ikke bare brydd seg om fotball-EM.

Da de ble grunnlagt i 2008 av Anna Hutsol, var målet både å bli den største kvinnegruppen i Europa og å komme inn i det ukrainske parlamentet.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å forstyrre EM, uttalte nylig Hutsol til Reuters.

Hun er klar på at de kommer til å ha aksjoner også under fotball-EM. De har flere kvinner stående klare i EM-byene for å skaffe oppmerksomhet rundt sine kampsaker.

– Vi har folk som kommer til oss fra både Brasil og Frankrike for å være med på aksjonene. Jeg kan ikke gi konkrete detaljer om hva vi skal gjøre, men vi planlegger aksjoner både på stadionene, utenfor arenaene, på pressekonferanser, medaljeseremonier. Over alt, sier hun.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin