NRK Meny
Normal

Slik får de oppmerksomhet igjen, igjen og igjen

Fredag gjorde de det igjen: Tok av seg klærne for å protestere mot EM-arrangørene. Det liker deres norske medsøstre godt.

Toppløs-aktivister

Denne kvinnen klarte å stikke av med EM-trofeet da det sto utstilt i Dnipropetrovsk i slutten av april.

Foto: STRINGER / Reuters
Toppløs-aktivist

Denne aktivisten protesterer mot det hun mener er EM-arrangørenes manglende innsats for å forhindre sexturisme. Hun ble senere fraktet bort av politiet.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Det var fredag at fire toppløse kvinner tilknyttet den ukrainske feministgruppen Femen troppet opp utenfor den ukrainske ambassaden i Paris.

På de bare overkroppene hadde de skrevet «Fuck Euro» med klar adresse til EM-arrangørene.

Og som vanlig når de toppløse kvinnene går til aksjon, dukker bilder av aksjonen opp over store deler av verden.

Dermed kunne organisasjonen notere seg et nytt, vellykket PR-stunt.

«Vi fordømmer mafiaen som står bak EM i 2012. Vi krever at den ukrainske regjeringen setter en stopper for sexindustrien», lød deler av parolen for aksjonen.

Aktive før EM

Stuntet i Paris føyer seg inn i en etter hvert lang rekke nakenopptredener frem mot sommerens fotball-EM som arrangeres i Polen og Ukraina.

Men organisasjonen bryr seg ikke bare om fotball-EM. I løpet av noen uker har de blant annet hatt disse aksjonene:

31. mai: En kvinne kun iført truse og en hodekreasjon poserte som en penis på en blomsterfigur i Kiev. Hun måtte slepes bort av politiet.

24. mai: En toppløs kvinne blir stoppet idet hun forsøker å stikke av med EM-trofeet som sto utstilt i EM-byen Lviv.

21. mai: En toppløs kvinne lykkes med å få tak i EM-trofeet som står utstilt i Dnipropetrovsk. Hun blir stoppet etter få meter.

12. mai: En toppløs kvinne blir stoppet idet hun forsøker å stikke av med EM-trofeet som står utstilt i Kiev.

27. april: En aktivist kler av seg med ordene «sex bomb» skrevet på kroppen. Protestene går mot frykten for sikkerheten under fotball-EM etter bombeangrep i Dnipropetrovsk.

10. april: Tre toppløsaktivister tar seg inn og barrikaderer seg i St. Sophia-katedralen i Kiev. De protesterer mot et nytt lovforslag som forbyr abort.

31. mars: Aktivister poserer toppløse foran Eiffel-tårnet i Paris for å protestere mot islams negative kvinnesyn.

15. mars: Toppløsaktivister protesterer i Kiev for å sikre at tre menn som er pågrepet for voldtekt av en 19-åring får sin straff.

NB: Artikkelen fortsetter under bidlet

Toppløs-aktivist

Også EM-sikkerheten bekymrer aksjonistene. Her fra en aksjon etter en bombeeksplosjon i Ukraina tidligere i år.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Kvinnefronten: – De er modige

Agnete Strøm

Agnete Strøm i Kvinnefronten synes aktivistene i Ukraina er modige som tør å bruke slike virkemidler for å få frem sin sak.

Foto: Torgeir Wethal / Privat

Agnete Strøm i den norske organisasjonen Kvinnefronten mener frykten for økt sexturisme under EM er høyst reell. Derfor beundrer hun sine feministsøstre i Ukraina for de mange aksjonene og den modige .

– Jeg synes de er veldig flinke. Det skal mye mot til, og spesielt når de kommer fra Ukraina. Det er et land som har eksportert mange fattige kvinner til prostitusjon andre steder i verden. I Ukraina er dette et ikke-tema, men de marsjerer ut og sier at «dette finner vi oss ikke i», sier Strøm.

Hun mener det er hevet over tvil at sexturismen øker under store idrettsarrangementer, og trekker frem fotball-VM i Tyskland i 2006 som et eksempel.

– Der gjorde politiet tiltak for å legge til rette for kjøp av sex. I Tyskland er det ikke kriminalisert for menn å kjøpe sex. Dessverre gjorde ikke kvinneorganisasjonene i Tyskland stort mer enn å dele ut kondomer, sier Strøm.

Får støtte

Strøm mener Ukraina er eksempel på et land som ønsker å tiltrekke seg turister som kan komme for å kjøpe sex. Derfor er det viktig å sette ned foten.

– Det er et gammelt virkemiddel å vise rumpa for å få oppmerksomhet. Disse kvinnene må ha satt seg ned og tenkt hva som skal til for å få oppmerksomhet rundt sexturismen under fotball-EM. De er unge, vakre og bruker dette middelet. De tar seg retten til å gjøre det uten at de dermed steller seg til rådighet for menn, sier Strøm.

Lover mer bråk

Inna Shevchenko and Anna Hutsol

Inna Shevchenko (t.v.) og Anna Hutsol er to av drivkreftene bak Fema. De har «kontor» på en kafé i Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Den ukrainske organisasjonen bruker hele tiden det samme virkemidlet, men har ikke bare brydd seg om fotball-EM.

Da de ble grunnlagt i 2008 av Anna Hutsol, var målet både å bli den største kvinnegruppen i Europa og å komme inn i det ukrainske parlamentet.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å forstyrre EM, uttalte nylig Hutsol til Reuters.

Hun er klar på at de kommer til å ha aksjoner også under fotball-EM. De har flere kvinner stående klare i EM-byene for å skaffe oppmerksomhet rundt sine kampsaker.

– Vi har folk som kommer til oss fra både Brasil og Frankrike for å være med på aksjonene. Jeg kan ikke gi konkrete detaljer om hva vi skal gjøre, men vi planlegger aksjoner både på stadionene, utenfor arenaene, på pressekonferanser, medaljeseremonier. Over alt, sier hun.

Siste nytt

 • Uavgjort for United

  Manchester United spela 1-1 mot meksikanske Club America i Arizona i natt. Det var Uniteds første oppkøyringskamp før sesongstart om tre veker.

  Juan Mata scora Uniteds utlikningsmål 12 minutt før slutt, etter at Club America hadde teke leiinga.

  Juan Mata
  Foto: Christian Petersen / AFP
 • Neymar: – Jeg blir i Paris

  Brasils superstjerne Neymar avviser spekulasjoner rundt framtiden, og sier han forblir hos franske Paris Saint-Germain.

  Han har den siste tiden blitt nevnt i samme åndedrag som Real Madrid, men avviste i går alle rykter.

  – Jeg blir i Paris, jeg har en kontrakt, sa Neymar.

  Neymar jr.
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco