NRK Meny
Normal

Skrev skoleoppgave om gullet i -98

Norges gullvinner nummer 100 hadde som målsetning å vinne OL i Vancouver allerede i 1998.

Tora Berger (målgang)

Tora Berger går i mål i sitt gull-løp.

Foto: NRK

– Dette har jeg drømt om i mange år, og det er nok alle idrettutøvers drøm å stå øverst på seierspallen, sa Tora Berger til NRK, men hun har nok drømt lengre enn de fleste. For allerede i andre året på Meråker videregående skrev den da 17 år gamle Berger ned sine langtidsmål.

Fant noen gamle papirer

– Jeg gikk gjennom noen gamle papirer hjemme for en tid tilbake, og der fant jeg noen papirer fra videregående. I en skoleoppgave hadde jeg skrevet ned langtidsmålet mitt, og der stod det OL 2010, forteller Berger til NRK.

12 år senere nådde 28-åringen sitt store mål. Hun har i en årrekke vært Norges fremste kvinnelige skiskytter etter at Liv Grete Skjelbreid Poirée la opp i 2006. Og hun klarte torsdag noe Poirée aldri klarte, å bli olympisk mester.

Tårene trillet

Det var tårevått i målområdet da Berger tok sitt og Norges første OL-gull i skiskyting for kvinner. Og gratulantene sto i kø for å vise sin glede for Lesja-jentas prestasjon.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

–Det kommer noen tårer, men det går bra, sa Berger.

– Dette er en stor dag for norsk idrett, dette var skittspennende da hun bommet på det siste skuddet, da var jeg nervøs, sier IOC-meldem Gerhard Heiberg.

– Tora Berger har gått skolen innen skiskyting, så det er utrolig hyggelig at Tora vinner. Spesielt skytingene hennes er imponerende, der er hun offensiv, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Utklasset alle

Berger utklasset alle konkurrentene med et kanonløp i sporet og med kun en bom på 20 skudd, vant hun 15 kilometeren 20 sekunder foran Elena Khrustaleva fra Kasakhstan.

I fjor vant Berger VM-bronse på normaldistanse. Det var også karrierebeste i internasjonal sammenheng i disiplinen før gulløpet torsdag.

– Jaktstarten min (tirsdag) var nok mitt livs løp. Men jeg glemmer ikke dette løpet med det første heller, slo Tora Berger fast.

Gull i familien

Storebror Lars Berger har tre VM-gull i langrenn og ett på stafett i skiskyting.
Men lillesøster Toras OL-triumf overgår alt i gullfamilien Berger.

28-åringen, som nå har seks verdenscupseirer (én mer enn Lars), er første kvinnelige norske OL-mester i skiskyting. Fra før hadde kvinnelige norske skiskyttere sanket ett sølv (Liv Grete Poiree) individuelt samt sølv og bronse på stafett.

I OL-debuten for fire år siden gikk Tora Berger inn til 13.-plass på normaldistansen.

Siden Magnar Solberg tok Norges første skiskyttergull i 1968, har fire menn stått øverst på pallen i individuelle løp. Nå finnes det også en kvinne blant de beste.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Helle Thomsen ny trener i Molde HK

  Danske Helle Thomsen blir ny trener for Molde Håndballklubb Elite. Hun har tidligere trent det svenske landslaget, men har siden 2016 trent det nederlandske landslaget, som under hennes ledelse har vunnet både EM-sølv og VM-bronse.

  Helle Thomsen
  Foto: Molde HK
 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag