Hopp til innhold

Tidligere norsk lagkompis om skrekkvelten: – Han er en type som ofrer alt

Fabio Jakobsen skal være utenfor livsfare etter velten i Polen rundt, men lå torsdag ettermiddag fortsatt i kunstig koma på sykehuset. Norske Henrik Evensen krysser fingrene for den tidligere lagkameratens helse.

Fabio Jakobsen krasjer

ALVORLIG SKADET: Nederlandske Fabio Jakobsen ligger i koma etter en dramatisk velt på oppløpet i Polen rundt.

Foto: Tomasz Markowski / AP

Like før mål på onsdagens åpningsetappe av Polen rundt ble Jakobsen presset ut mot siden av Groenewegen. Jakobsen ble kastet over reklameskiltene og rett på en funksjonær som stod på sidelinjen.

Jakobsen ble tatt rett til sykehus i Katowice. Da ble det sagt at tilstanden hans var alvorlig, og at livet hans var i fare. På torsdag kom rittets lege med en ny uttalelse:

– Jakobsen er blitt operert, og livet hans er ikke lenger i fare, sier løpslegen Barbara Jerschina.

Jakobsen ligger fremdeles i kunstig koma på sykehuset i Polen, og legene skal forsøke å vekke ham gradvis i løpet av torsdagen, ifølge en pressemelding fra laget.

– Det er livsfarlig

Den stygge velten skjedde like etter målgang, hvor Groenewegen og Jakobsen duellerte om etappeseieren, og Groenewegen presset Jakobsen av veien. TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener Groenewegen må ta største del av skylden for ulykken.

– Det er han som forårsaker velten, ellers hadde ikke Fabio Jakobsen truffet gjerdet, sier Kaggestad.

Dylan Groenewegen i Polen rundt

Dylan Groenewegen får noe av skylden for velten, men Kaggestad mener at skylden skal deles.

Foto: Tomasz Markowski / AP

Groenewegen har i ettertid gått ut med en unnskyldning på Twitter, der han skriver:

«Jeg hater det som skjedde i går. Jeg kan ikke finne ordene som kan beskrive hvor lei meg jeg er for Fabio, og de andre som falt eller ble truffet. For øyeblikket er Fabios helse det viktigste. Han er hele tiden i tankene mine.»

Men Kaggestad mener at Groenewegen ikke kan få hele skylden for velten.

– Alle ser på Jakobsen som offeret, men hadde han gjort alt riktig hadde han stoppet å trå. Skal man legge skyld sånn kan man legge på begge, legger Kaggestad til.

Men det å stoppe opp i en spurt ligger ikke i blodet til nederlenderen. Norske Henrik Evensen syklet på lag med Jakobsen i SEG Racing Academy mellom 2016 og 2017, og forteller om en utøver med en ekstrem vinnerskalle.

– Han var ekstremt innbitt på å vinne. Det ser man jo når han går inn i den spurten der med livet som innsats. Der er jo livsfarlig, og det er fryktelig vondt å se den krasjen. Jeg håper virkelig det går bra med ham, sier Evensen til NRK.

Hendelsen utløste flere stygge velt i målområdet. Også Groenewegen falt like etter målgang.

– Det er noe av det verste jeg har sett. Helt klart, sier NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg om velten.

– Enten podium eller sårsalve

Gjennom hans tid i SEG var Jakobsen kapteinen til Evensen. Han forteller om en person som er som den perfekte kaptein.

Når vi ikke sykler eller er på hotellet, så er det alltid god stemning, godt humør, mye tull og tøys. Egentlig en perfekt lagkamerat. Han klarer å skru av sykkelhodet. Men så snart vi kommer i bussen på morgenen så er det «game on» og full trøkk for å vinne, sier Evensen, som selv har lagt opp.

Fabio Jakobsen (t.h.) og Henrik Evensen under en treningsleir i Hellas i 2017.

Fabio Jakobsen (t.h i nederlandsk mestertrøye) var lagkamerat med Henrik Evensen (nummer to fra venstre) i to år. Her fra en treningssamling i Hellas.

Foto: Petros Gkotsis

Jakobsen var den store spurteren på laget, og Evensen var en del av spurttoget, som skulle plassere nederlenderen i best mulig posisjon. På bildene fra spurten i Polen kan man se en Jakobsen som ikke gir seg, og pusher grensene. Dette er ikke noe nytt.

– Han er helt kompromissløs på det. Han har et ordtak som jeg husker på nederlandsk som jeg kom på i går og som betyr at enten så blir det podium, eller så blir det sårsalve. Han er en type som ofrer alt, forteller Evensen.

– Heldigvis er han en tøffing, så dersom alt går som det skal, så kommer han til å klare å ha det fint etterpå uansett hvordan situasjonen blir, sier han.

Etter løpet ble Jakobsen tilkjent seieren, etter at Groenewegen, som var først over målstreken, ble diskvalifisert. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skriver i en pressemelding at de fordømmer oppførselen til Groenewegen.

A rescue helicopter is seen on the site where Dutch cyclists Fabio Jakobsen and Dylan Groenewegen crashed in Katowice

Et redningshelikopter ble sett ved ulykkesstedet.

Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Patrick Lefevere, sportsdirektør i Deceuninck-Quickstep – som Jakobsen sykler for – var en av dem som gikk hardt ut mot Groenewegen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Nå har Deceuninck-QuickStep også valgt å politianmeldte Groenewegen etter velten.

– Vi har allerede sendt en klage til UCI, og vi har anmeldt ham til polsk politi. Vi vil ikke la denne saken ligge, sier Lefevere ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau

Groenewegens lag, Team Jumbo-Visma, gikk også raskt ut med en unnskyldning på samme plattform. De skriver at de vil diskutere hendelsen internt før de uttaler seg ytterligere.

– Krasj som dette skal ikke skje, skriver de.

Laster Twitter-innhold

– Det er skandale

Kaggestad har selv kjørt Polen rundt og uttrykker frustrasjon over hvordan oppløpet er lagt opp.

Mads Kaggestad i TV2, utenfor idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Arrangørene må skjerpe seg, det er skandale av arrangørene, sier Kaggestad.

– De burde legge oppløpet motsatt vei. Da hadde oppløpet hatt en slakk oppoverbakke, da ville det blitt mer strekk i feltet og farten hadde vært mindre.

Onsdagens massevelt skjer nøyaktig ett år etter at den belgiske syklisten Bjorg Lambrecht omkom, etter å ha krasjet inn i en betongkulvert – også i Polen rundt.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal