Tidligere norsk lagkompis om skrekkvelten: – Han er en type som ofrer alt

Fabio Jakobsen skal være utenfor livsfare etter velten i Polen rundt, men lå torsdag ettermiddag fortsatt i kunstig koma på sykehuset. Norske Henrik Evensen krysser fingrene for den tidligere lagkameratens helse.

Fabio Jakobsen krasjer

ALVORLIG SKADET: Nederlandske Fabio Jakobsen ligger i koma etter en dramatisk velt på oppløpet i Polen rundt.

Foto: Tomasz Markowski / AP

Like før mål på onsdagens åpningsetappe av Polen rundt ble Jakobsen presset ut mot siden av Groenewegen. Jakobsen ble kastet over reklameskiltene og rett på en funksjonær som stod på sidelinjen.

Jakobsen ble tatt rett til sykehus i Katowice. Da ble det sagt at tilstanden hans var alvorlig, og at livet hans var i fare. På torsdag kom rittets lege med en ny uttalelse:

– Jakobsen er blitt operert, og livet hans er ikke lenger i fare, sier løpslegen Barbara Jerschina.

Jakobsen ligger fremdeles i kunstig koma på sykehuset i Polen, og legene skal forsøke å vekke ham gradvis i løpet av torsdagen, ifølge en pressemelding fra laget.

– Det er livsfarlig

Den stygge velten skjedde like etter målgang, hvor Groenewegen og Jakobsen duellerte om etappeseieren, og Groenewegen presset Jakobsen av veien. TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener Groenewegen må ta største del av skylden for ulykken.

– Det er han som forårsaker velten, ellers hadde ikke Fabio Jakobsen truffet gjerdet, sier Kaggestad.

Dylan Groenewegen i Polen rundt

Dylan Groenewegen får noe av skylden for velten, men Kaggestad mener at skylden skal deles.

Foto: Tomasz Markowski / AP

Groenewegen har i ettertid gått ut med en unnskyldning på Twitter, der han skriver:

«Jeg hater det som skjedde i går. Jeg kan ikke finne ordene som kan beskrive hvor lei meg jeg er for Fabio, og de andre som falt eller ble truffet. For øyeblikket er Fabios helse det viktigste. Han er hele tiden i tankene mine.»

Men Kaggestad mener at Groenewegen ikke kan få hele skylden for velten.

– Alle ser på Jakobsen som offeret, men hadde han gjort alt riktig hadde han stoppet å trå. Skal man legge skyld sånn kan man legge på begge, legger Kaggestad til.

Men det å stoppe opp i en spurt ligger ikke i blodet til nederlenderen. Norske Henrik Evensen syklet på lag med Jakobsen i SEG Racing Academy mellom 2016 og 2017, og forteller om en utøver med en ekstrem vinnerskalle.

– Han var ekstremt innbitt på å vinne. Det ser man jo når han går inn i den spurten der med livet som innsats. Der er jo livsfarlig, og det er fryktelig vondt å se den krasjen. Jeg håper virkelig det går bra med ham, sier Evensen til NRK.

Hendelsen utløste flere stygge velt i målområdet. Også Groenewegen falt like etter målgang.

– Det er noe av det verste jeg har sett. Helt klart, sier NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg om velten.

– Enten podium eller sårsalve

Gjennom hans tid i SEG var Jakobsen kapteinen til Evensen. Han forteller om en person som er som den perfekte kaptein.

Når vi ikke sykler eller er på hotellet, så er det alltid god stemning, godt humør, mye tull og tøys. Egentlig en perfekt lagkamerat. Han klarer å skru av sykkelhodet. Men så snart vi kommer i bussen på morgenen så er det «game on» og full trøkk for å vinne, sier Evensen, som selv har lagt opp.

Fabio Jakobsen (t.h.) og Henrik Evensen under en treningsleir i Hellas i 2017.

Fabio Jakobsen (t.h i nederlandsk mestertrøye) var lagkamerat med Henrik Evensen (nummer to fra venstre) i to år. Her fra en treningssamling i Hellas.

Foto: Petros Gkotsis

Jakobsen var den store spurteren på laget, og Evensen var en del av spurttoget, som skulle plassere nederlenderen i best mulig posisjon. På bildene fra spurten i Polen kan man se en Jakobsen som ikke gir seg, og pusher grensene. Dette er ikke noe nytt.

– Han er helt kompromissløs på det. Han har et ordtak som jeg husker på nederlandsk som jeg kom på i går og som betyr at enten så blir det podium, eller så blir det sårsalve. Han er en type som ofrer alt, forteller Evensen.

– Heldigvis er han en tøffing, så dersom alt går som det skal, så kommer han til å klare å ha det fint etterpå uansett hvordan situasjonen blir, sier han.

Etter løpet ble Jakobsen tilkjent seieren, etter at Groenewegen, som var først over målstreken, ble diskvalifisert. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skriver i en pressemelding at de fordømmer oppførselen til Groenewegen.

A rescue helicopter is seen on the site where Dutch cyclists Fabio Jakobsen and Dylan Groenewegen crashed in Katowice

Et redningshelikopter ble sett ved ulykkesstedet.

Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Patrick Lefevere, sportsdirektør i Deceuninck-Quickstep – som Jakobsen sykler for – var en av dem som gikk hardt ut mot Groenewegen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Nå har Deceuninck-QuickStep også valgt å politianmeldte Groenewegen etter velten.

– Vi har allerede sendt en klage til UCI, og vi har anmeldt ham til polsk politi. Vi vil ikke la denne saken ligge, sier Lefevere ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau

Groenewegens lag, Team Jumbo-Visma, gikk også raskt ut med en unnskyldning på samme plattform. De skriver at de vil diskutere hendelsen internt før de uttaler seg ytterligere.

– Krasj som dette skal ikke skje, skriver de.

Laster Twitter-innhold

– Det er skandale

Kaggestad har selv kjørt Polen rundt og uttrykker frustrasjon over hvordan oppløpet er lagt opp.

Mads Kaggestad i TV2, utenfor idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Arrangørene må skjerpe seg, det er skandale av arrangørene, sier Kaggestad.

– De burde legge oppløpet motsatt vei. Da hadde oppløpet hatt en slakk oppoverbakke, da ville det blitt mer strekk i feltet og farten hadde vært mindre.

Onsdagens massevelt skjer nøyaktig ett år etter at den belgiske syklisten Bjorg Lambrecht omkom, etter å ha krasjet inn i en betongkulvert – også i Polen rundt.

Siste nytt

 • Van der Breggen tok gulldobbel

  Anna van der Breggen tok sitt andre gull under sykkel-VM i Italia da hun syklet fra samtlige konkurrenter og kom alene til mål på landeveisrittet.

  For bare to dager siden vant nederlenderen tempoen. Dobbeltseieren i samme mesterskap er hun andre kvinne i historien til å klare, etter franske Jeannie Longo i 1995.

  Annemiek van Vleuten og hjemmehåpet Elisa Longo Borghini tok de andre medaljene.

  van der Breggen
  Foto: Andrew Medichini / AP
 • Ruud-tap – misset finale

  Casper Ruud måtte se seg slått av bunnsolide Andrej Rublev for annet år på rad i ATP 500-turneringen i Hamburg. Rublev, som er ranket som nummer 14 på ATP-lista, vant de to første settene 6-4, 6-2. Dermed sa det stopp for Ruud, som nå vender blikket mot Grand Slam-turneringen Roland-Garros kommende uke. Her møter han Yuichi Sugita i 1. runde, men kamptidspunkt er ikke bestemt.

  Casper Ruud
  Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
 • Virik på seierspallen i Ungarn

  Maria Virik (20) padlet inn til 3.-plass i A-finalen på K1 1000 meter under verdenscupen i ungarske Szeged.

  Bærum-padleren avsluttet finalen meget sterkt, men truet aldri Eszter Rendessy, som vant på hjemmebane på tiden 3.58,91.

  I herrenes A-finale på 1000-meteren ble det 7.-plass til Lars Magne Ullvang. Han endte 7,96 bak den portugisiske vinneren Fernando Pimenta.

  (NTB)

  NM-Veka 2020
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal