Hopp til innhold

Skrekkskade da norsk OL-debutant imponerte: – Man håper bare på å kunne svime av

Amerikanske Nina O'Brien brakk beinet i sitt stygge fall i storslalåm-konkurransen. Hun ble fraktet vekk på båre i rennet der Thea Louise Stjernesund imponerte stort og klatret hele ni plasser i andre omgang.

Thea Louise Stjernesund var nummer 15 etter første omgang, men i andre omgang viste hun at hun hadde mye mer inne i storslalåm-løypa i Yanqing.

Lillestrøm-jenta var nærmest i en helt egen liga i andre omgang og kjørte inn til en klar ledelse, hele ett sekund foran neste kvinne, Ana Bucik. Når alle hadde kjørt i mål hadde Stjernesund nest beste tid i andreomgang.

Til slutt endte klatringen på en strålende sjetteplass.

– Vanvittig bra av Stjernesund, kommenterte NRKs alpintekspert Bjarne Solbakken.

I målområdet jublet Stjernesund høyt for sin egen prestasjon.

– Jeg er kjempefornøyd. Det eneste målet mitt var å drite litt i kjøringa, rett og slett, sier Stjernesund til NRK etter løpet.

– Man har veldig lyst å tenke at man ikke har noe å misse, og stole på det fullt ut. Jeg er veldig glad for at det gikk. Det er i grunnen det jeg er nervøs for på start. Om jeg greier å komme meg i modus eller ikke, forklarer hun.

– Hvor mye betyr det mentalt at du gjør dette i ditt første OL?

– Jeg tror det betyr mye for laget og for meg selv. En ting er at man har «kvalla», men man viser at man har noe her å gjøre. Jeg får lyst å kjøre et storslalåmrenn til, legger hun smilende til.

Svenske Sara Hector tok gullet foran italienske Federica Brignone og sveitsiske Lara Gut-Behrami.

Beinbrudd i stygt fall

Like bra gikk det ikke for Nina O`Brien som hektet i en port og falt stygt like før målstreken. Amerikaneren føyk over målstreken og ropte umiddelbart på hjelp.

Rennet ble stoppet i flere minutter mens hun fikk hjelp i målområdet. Et hjelpemannskap på 20 mann hjalp til og til slutt ble O'Brien fraktet vekk på båre.

– Hun var bevisst, opplyste talsperson Megan Harrod i det amerikanske laget etterpå.

På sykehuset fikk uheldige O'Brien påvist beinbrudd og ble umiddelbart lagt på operasjonsbordet.

– Hun er ferdig med operasjonen nå. Håper ikke at kneet er skadd også, sier USAs svenske trener Magnus Andersson til SVT.

USAs alpinstjerne Mikhaela Shiffrin var blant dem som uttrykte forferdelse over O`Briens uhell.

Laster Twitter-innhold

Shiffrin kjørte selv ut i første omgang.

– Det var litt sketchy noen steder. Går sykt fort, spesielt her nede, forteller Stjernesund til NRK etter sitt eget løp.

Da hadde akkurat O'Brien krasjet og lå i målområdet og mottok hjelp.

– Jeg skjønner at slikt som med Nina kan skje. Men det er ikke gøy å få det foran øya. Vet det er risikosport. Har man lyst på medalje kjører man på limit, og da kan sånn skje. Jeg vil helst glemme at sånt skjer. Vi driver med alpint, og må bare akseptere det, sier Stjernesund.

– Man håper bare på å kunne svime av, sier hun til TV Norge.

O'Brien-smell
O'Brien faller

HEKTET: Nina O'Brien hektet og føk nedover fjellsiden.

O'Brien

BEHANDLING: I mange minutter ble O'Brien liggende i målområdet med et stort mannskap av hjelpearbeidere rundt seg.

O'Brien får behandling

BEHANDLING: I mange minutter ble O'Brien liggende i målområdet med et stort mannskap av hjelpearbeidere rundt seg.

Nina O'Brien på båre

PÅ BÅRE: Etter hvert fikk de henne opp på en båre.

O'Brien fraktes vekk

FRAKTET VEKK: Deretter ble Nina O'Brien fraktet vekk fra bakken, og rennet fortsatte.

I startporten sto Ragnhild Mowinckel som neste startende og fikk ikke med seg hva som skjedde, annet enn at hun selv måtte vente noen ekstra minutter på å får kjøre ut.

– Det er alltid kjipt å vite at noen tryner og så blir det en utfordring med den ventetida der oppe. Men det går greit. Det er en fordel at jeg har kort fokustid og med en gang det ble utsatt klarte man å koble av og hekte på når man skulle kjøre, forteller Mowinckel til NRK.

Det amerikanske alpinlandslaget opplyser til NRK at O'Brien er våken og bevisst og blir nå transportert for videre undersøkelse.

– Hun er veldig tøff og var kald. Hun er en kriger og var redd for å utsette rennet. Hun ville også vite hvor fort hun kjørte, sier Megan Harrod, USAs presseattaché, til NRK.

Nina O'Brien falt stygt

UT PÅ BÅRE: Nina O'Brien ble fraktet vekk på båre etter å ha falt stygt i andre omgang.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Medaljen glapp

Hun tok OL-sølv i storslalåm i Pyeongchang, og har vist gryende form med to topp-ti-plasseringer i disiplinen etter jul.

Og moldenseren lå godt an etter førsteomgangen og var på skuddhold før medaljene skulle deles ut med en femteplass. Men i andre omgang fikk hun ikke ut alt og var 24 hundredeler bak Lara Gut-Behrami i mål.

Til slutt ble det en femte plass.

– Det er 1-2-3 som gjelder selvfølgelig, men jeg er partivis veldig fornøyd med kjøringa, og partivis er ikke så bra. Men en femteplass tar jeg, men selvfølgelig så er det surt når det er OL, sier Mowinckel til NRK.

Siden sølvet i 2018 har hun vært ute emd to alvorlige kneskader og brukt mye tid på gjenopptrening. Derfor var følelsen av å være i toppen minst like viktig som resultatet.

– Det å komme tilbake til OL å kjempe om medalje etter de årene som har vært. Det er kult bare det og det er jeg veldig glad for å få muligheten til, smiler hun.

Maria Tviberg lå på 18. plass etter første omgang, men var ikke fornøyd med utstyret. Før andre omgang hadde hun byttet ski og det funket veldig bra for Tviberg som kjørte inn til ledelse og klatret seks plasser i den andre omgangen og endte på en 12. plass.

– De gjorde en fantastisk jobb før andre omgang. Jeg fikk en helt annen trygghet. Det er ekstremt deilig å kjenne at jeg kunne gi gass, sier Tviberg til NRK etter sitt løp.

På skuddhold etter første omgang

Mowinckel var på skuddhold etter første omgang, sekundet bak svenske Sara Hector, og bare seks tideler bak tredjeplassen til Federica Brignone.

– Nå er det vinn eller forsvinn. Ingen bryr seg om den plasseringen jeg har nå, så får det bare bli litt «halv tolv», sa Mowinckel til NRK før det hele skulle avgjøres.

Det mest oppsiktsvekkende i første omgangen var at storfavoritt Mikaela Shiffrin kjørte ut. Den amerikanske alpintdronninga mistet festet og føk forbi en av portene tidlig.

Shiffrin gikk rett forbi pressen etter skuffelsen, og var ikke interessert i å snakke om skrellen.

Mina Fürst Holtmann havnet på innerski like før målgang, og endte til slutt med å kjøre ut. Dermed ble ikke hun med videre til finaleomgangen.

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal