NRK Meny
Normal

Skrekknatten binder lagene sammen for alltid

I kveld møtes Frankrike og Tyskland for å gjøre opp om en plass i EM-finalen. Forrige oppgjør mellom de to lagene huskes for alt annet enn det sportslige.

Tyskland, Frankrike, boateng, neuer og giroud

NY DUELL: Både Manuel Neuer (fra venstre), Jerome Boateng og Olivier Giroud overnattet på Stade de France terrornatten i november. Her er de tre avbildet i aksjon under EM for få dager siden. I kveld møtes de to nasjonene igjen.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Vennskapskampen i november i fjor ble på mange måter så lite vennskapelig som et idrettsarrangement får blitt. Selvmordsbombere sprengte seg selv i luften rett utenfor Stade de France, og terroren herjet i den franske hovedstaden.

Før kveldens semifinale mellom Frankrike og Tyskland har det forrige møtet vært et naturlig tema, og flere av spillerne er blitt spurt om den grusomme kvelden og natten for snart åtte måneder siden.

– Det er vanskelig å svare på. Vi var alle sterkt preget og opprørt etterpå, sier Olivier Giroud til pressen.

Han og resten av det franske laget tilbragte natten i garderoben i solidaritet med sine tyske fotballkolleger, som ikke følte at det var trygt å forlate arenaen.

– Jeg og Mesut Özil snakket om det i Arsenal. Vi var rystet, beskriver Giroud.

Tysklands Özil var ikke med i troppen fredag den trettende november, men han er definitivt med når de to lagene møtes i Marseille i kveld.

Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp på Stade de France. To eksplosjoner kunne høres fra stadion.

SE OG HØR: Selvmordsbomber gikk av underveis i kampen mellom Tyskland og Frankrike i fjor høst.

– Ikke mulig å glemme

Allerede noen dager etter terrorangrepet, publiserte Bild skildringer fra lagenes natt i garderoben. Avisen skrev at det ble lagt ut madrasser på gulvet, at alle var samlet i ett rom, og at spillerne var redde og rastløse. Samtidig kjempet fotballprofilenes venner og kjente for livet i Paris' gater.

Stade de France

RØMTE: Publikum søkte tilflukt nede på banen etter angrepene. Der sang de blant annet nasjonalsangen.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Antoine Griezmanns søster var blant de som rømte fra konsertlokalet Bataclan, der 89 mennesker ble skutt og drept den fatale natten.

– Det er ikke mulig å glemme det, men vi er fullt konsentrert om EM og våre resultater, forsikrer vertnasjonens keeper Hugo Lloris.

– Vi må legge det bak oss og se fremover. Spillere, journalister og fans, alle sammen trenger å nyte denne flotte turneringen, og jeg håper semifinalen blir en stor kamp for alle, fortsetter franskmannen.

Se bildegalleri fra angrepet mot Frankrike. Det hele startet altså under fotballkampen mellom Frankrike og Tyskland.

Tør ikke ha familien på tribunen

Også tyskerne er preget av hendelsene for snart åtte måneder siden. Midtstopperstjerne Jerome Boateng, som selv tilbragte terrornatten på Stade de France, opplyste allerede i juni at han ikke tør å ta med seg familien sin til Frankrike under EM.

– Risikoen er for stor, uttalte Boateng til Sport Bild.

– Jeg har lyst til å konsentrere meg fullt og helt på fotball under EM, og jeg vil føle meg mye bedre om min familie ikke sitter på tribunen, forklarte forsvarskjempen, som tidligere har beskrevet opplevelsen som den verste i sin karriere.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport