NRK Meny
Normal

Skrekknatten binder lagene sammen for alltid

I kveld møtes Frankrike og Tyskland for å gjøre opp om en plass i EM-finalen. Forrige oppgjør mellom de to lagene huskes for alt annet enn det sportslige.

Tyskland, Frankrike, boateng, neuer og giroud

NY DUELL: Både Manuel Neuer (fra venstre), Jerome Boateng og Olivier Giroud overnattet på Stade de France terrornatten i november. Her er de tre avbildet i aksjon under EM for få dager siden. I kveld møtes de to nasjonene igjen.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Vennskapskampen i november i fjor ble på mange måter så lite vennskapelig som et idrettsarrangement får blitt. Selvmordsbombere sprengte seg selv i luften rett utenfor Stade de France, og terroren herjet i den franske hovedstaden.

Før kveldens semifinale mellom Frankrike og Tyskland har det forrige møtet vært et naturlig tema, og flere av spillerne er blitt spurt om den grusomme kvelden og natten for snart åtte måneder siden.

– Det er vanskelig å svare på. Vi var alle sterkt preget og opprørt etterpå, sier Olivier Giroud til pressen.

Han og resten av det franske laget tilbragte natten i garderoben i solidaritet med sine tyske fotballkolleger, som ikke følte at det var trygt å forlate arenaen.

– Jeg og Mesut Özil snakket om det i Arsenal. Vi var rystet, beskriver Giroud.

Tysklands Özil var ikke med i troppen fredag den trettende november, men han er definitivt med når de to lagene møtes i Marseille i kveld.

Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp på Stade de France. To eksplosjoner kunne høres fra stadion.

SE OG HØR: Selvmordsbomber gikk av underveis i kampen mellom Tyskland og Frankrike i fjor høst.

– Ikke mulig å glemme

Allerede noen dager etter terrorangrepet, publiserte Bild skildringer fra lagenes natt i garderoben. Avisen skrev at det ble lagt ut madrasser på gulvet, at alle var samlet i ett rom, og at spillerne var redde og rastløse. Samtidig kjempet fotballprofilenes venner og kjente for livet i Paris' gater.

Stade de France

RØMTE: Publikum søkte tilflukt nede på banen etter angrepene. Der sang de blant annet nasjonalsangen.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Antoine Griezmanns søster var blant de som rømte fra konsertlokalet Bataclan, der 89 mennesker ble skutt og drept den fatale natten.

– Det er ikke mulig å glemme det, men vi er fullt konsentrert om EM og våre resultater, forsikrer vertnasjonens keeper Hugo Lloris.

– Vi må legge det bak oss og se fremover. Spillere, journalister og fans, alle sammen trenger å nyte denne flotte turneringen, og jeg håper semifinalen blir en stor kamp for alle, fortsetter franskmannen.

Se bildegalleri fra angrepet mot Frankrike. Det hele startet altså under fotballkampen mellom Frankrike og Tyskland.

Tør ikke ha familien på tribunen

Også tyskerne er preget av hendelsene for snart åtte måneder siden. Midtstopperstjerne Jerome Boateng, som selv tilbragte terrornatten på Stade de France, opplyste allerede i juni at han ikke tør å ta med seg familien sin til Frankrike under EM.

– Risikoen er for stor, uttalte Boateng til Sport Bild.

– Jeg har lyst til å konsentrere meg fullt og helt på fotball under EM, og jeg vil føle meg mye bedre om min familie ikke sitter på tribunen, forklarte forsvarskjempen, som tidligere har beskrevet opplevelsen som den verste i sin karriere.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kombinertgutta har signert avtalen

  Jørgen Graabak bekrefter overfor NRK at landslagsutøverne har signert utøverkontrakten med Norges skiforbund.

  NM kombinert sprint
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sykdom i Sverige-leiren

  Pontus Jansson, Filip Helander og Marcus Rohdén er rammet av magesyke før den viktige kampen mot Tyskland i morgen. – De tre ble dårlige i magen i går kveld, og vi lot dem bli hjemme for sikkerhets skyld, sa landslagssjef Janne Andersson.

  VM fotball 2018, Sverige - Sør-Korea.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Tunisia
VM-studio Fotball-VM 1998, menn, Frankrike: Brasil-Norge
Veien til VM: Mexico og Kroatia
VM fotball: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018 Sør-Korea - Mexico og eliteserien Molde - Stabæk
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige