NRK Meny
Normal

Skrekknatten binder lagene sammen for alltid

I kveld møtes Frankrike og Tyskland for å gjøre opp om en plass i EM-finalen. Forrige oppgjør mellom de to lagene huskes for alt annet enn det sportslige.

Tyskland, Frankrike, boateng, neuer og giroud

NY DUELL: Både Manuel Neuer (fra venstre), Jerome Boateng og Olivier Giroud overnattet på Stade de France terrornatten i november. Her er de tre avbildet i aksjon under EM for få dager siden. I kveld møtes de to nasjonene igjen.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Vennskapskampen i november i fjor ble på mange måter så lite vennskapelig som et idrettsarrangement får blitt. Selvmordsbombere sprengte seg selv i luften rett utenfor Stade de France, og terroren herjet i den franske hovedstaden.

Før kveldens semifinale mellom Frankrike og Tyskland har det forrige møtet vært et naturlig tema, og flere av spillerne er blitt spurt om den grusomme kvelden og natten for snart åtte måneder siden.

– Det er vanskelig å svare på. Vi var alle sterkt preget og opprørt etterpå, sier Olivier Giroud til pressen.

Han og resten av det franske laget tilbragte natten i garderoben i solidaritet med sine tyske fotballkolleger, som ikke følte at det var trygt å forlate arenaen.

– Jeg og Mesut Özil snakket om det i Arsenal. Vi var rystet, beskriver Giroud.

Tysklands Özil var ikke med i troppen fredag den trettende november, men han er definitivt med når de to lagene møtes i Marseille i kveld.

Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp på Stade de France. To eksplosjoner kunne høres fra stadion.

SE OG HØR: Selvmordsbomber gikk av underveis i kampen mellom Tyskland og Frankrike i fjor høst.

– Ikke mulig å glemme

Allerede noen dager etter terrorangrepet, publiserte Bild skildringer fra lagenes natt i garderoben. Avisen skrev at det ble lagt ut madrasser på gulvet, at alle var samlet i ett rom, og at spillerne var redde og rastløse. Samtidig kjempet fotballprofilenes venner og kjente for livet i Paris' gater.

Stade de France

RØMTE: Publikum søkte tilflukt nede på banen etter angrepene. Der sang de blant annet nasjonalsangen.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Antoine Griezmanns søster var blant de som rømte fra konsertlokalet Bataclan, der 89 mennesker ble skutt og drept den fatale natten.

– Det er ikke mulig å glemme det, men vi er fullt konsentrert om EM og våre resultater, forsikrer vertnasjonens keeper Hugo Lloris.

– Vi må legge det bak oss og se fremover. Spillere, journalister og fans, alle sammen trenger å nyte denne flotte turneringen, og jeg håper semifinalen blir en stor kamp for alle, fortsetter franskmannen.

Se bildegalleri fra angrepet mot Frankrike. Det hele startet altså under fotballkampen mellom Frankrike og Tyskland.

Tør ikke ha familien på tribunen

Også tyskerne er preget av hendelsene for snart åtte måneder siden. Midtstopperstjerne Jerome Boateng, som selv tilbragte terrornatten på Stade de France, opplyste allerede i juni at han ikke tør å ta med seg familien sin til Frankrike under EM.

– Risikoen er for stor, uttalte Boateng til Sport Bild.

– Jeg har lyst til å konsentrere meg fullt og helt på fotball under EM, og jeg vil føle meg mye bedre om min familie ikke sitter på tribunen, forklarte forsvarskjempen, som tidligere har beskrevet opplevelsen som den verste i sin karriere.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Bråten ble tredjemann i USA

  Øystein Bråten hevet seg fra kvalifiseringen og slo til med tredjeplass i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge.

  Øystein Bråten
  Foto: Norfreeski
 • Tredjeplass på Røisland

  20-åringen fra Høvik kom seg inn på pallen i Dew Tour i kveld. Han endte fem poeng bak Max Parrot fra Canada som vant slopestyle-konkurransen. Ståle Sandbech kom på niendeplass og Emil Ulsletten endte på 12.- plass.

  Røisland
  Foto: Matthew Stockman / AFP
 • Legkov legger ikke opp

  Aleksander Legkov sin trener, Markus Cramer er irriitert på Aftonbladet sin artikkel om at Legkov legger opp. – Legkov venter på beslutningen fra CAS og vil da bestemme seg for sin sportslige fremtid, sier han til NRK.

  Markus Cramer, russisk langrennstrener
  Foto: Arild Samsvik / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner