Skråsikre NRK-eksperter: Hetland blir ny landslagstrener

Det er ingen tvil: Tor-Arne Hetland (42) står øverst på ønskelista til Norges Skiforbund, ifølge NRKs langrennseksperter.

Hetland

FAVORITT: Nåværende assistenttrener Tor-Arne Hetland spås å bli ny hovedtrener.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fredrik Aukland

OVERBEVIST: NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er helt naturlig at han er den neste landslagstreneren, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland, som omtaler valget som «helt åpenbart».

Mandag bekreftet Trond Nystad overfor Adresseavisen at han gir seg når sesongen er over. Den avtroppende landslagstreneren ønsker blant annet mer tid med familien, og han mener det er på tide med en ny trener med nye ideer.

Hetland ble hentet inn i det norske trenerteamet før denne sesongen etter fem år som trener i utlandet.

– Nysgjerrig og nyskapende

Aukland er selv en erfaren langrennstrener, men en landslagsjobb ville uansett ikke vært aktuelt for ham på nåværende tidspunkt.

– Norge får en trener som har kombinasjonen av det å ha opplevd livet som toppidrettsutøver og samtidig tatt trenerutdanning. I tillegg får de en trener som har internasjonal erfaring med norsk bakgrunn, og det er en utrolig god kombinasjon. Hetland er nysgjerrig og nyskapende, og det tror jeg er en viktig faktor i langrennssporten, sier Aukland.

Aukland får støtte av NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn, som er like sikker i sin sak.

– Som løper var han i front i utviklingen av sprintlangrenn. Han er den første norgesmesteren, verdensmesteren og olympiske mesteren i sprint. Som trener har han erfaring fra Tyskland, Sveits og Canada. Det gjør at han har fått mange ulike impulser som trener. Han blir innført i den gjeldende norske modellen nå. Det gjør at at han fremstår som en selvskreven kandidat til å ta over, mener Bjørn.

– Så lenge Tor-Arne er 100 prosent motivert, får han den jobben, slår Bjørn fast.

Vil bruke tid

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Hetland mandag kveld uten å lykkes. Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at forbundet ønsker å bruke tid på å finne Nystads etterfølger, men han er klar på at de allerede har mange gode kandidater i laget.

– Det kan hende erstatteren er i trenerteamet, og så må jeg få det til å gå opp med kvinnene og de andre lagdelene. Det kan også komme et navn utenfra, sier Løfshus til NRK.

Løfshus nevner Egil Kristiansen, Roar Hjelmeset, Arild Monsen, Tor-Arne Hetland og Sjur Ole Svarstad.

Aukland tror imidlertid ikke at Hetland har noen reell konkurranse.

– Nei. Slik jeg ser det, er det helt naturlig og åpenbart at han tar over som hovedtrener, sier eksperten.

Siste nytt

 • Filip fikk trøbbel

  Filip Ingebrigtsen løp i det aller første kvalifiseringsheatet på 1500 meter natt til tirsdag, og fikk det svært tøft. Han ble til slutt nummer 10 i heatet, og må nå vente på om han mirakuløst greier å gå videre på tid når alle heatene er ferdigløpt. Favoritten Timothy Cheruiyot løp i samme heat, og vant. Jakob Ingebrigtsen løper litt senere.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Kan Warholm slå Håker?

  Klokka 05.20 i natt skal Karsten Warholm springe finale på 400 meter hekk.

  I 1972 var «halve Norge» på beina klokka 05.00 for å sjå Erik Håker, som leia storslalåm etter første omgang under OL i Sapporo. Kanskje kan det bli endå fleire som står like tidleg opp for å sjå Warholm i kamp om OL-gull.

  Også Jakob og Filip Ingebrigtsen skal i aksjon i natt. Her er høgdepunkta.

  Karsten Warholm
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Juventus-kaptein forlenger

  Italias stopperkjempe Giorgio Chiellini (36) forlenger en allerede lang og merittert Juventus-karriere til sommeren 2023.

  Storklubben opplyste om Chiellinis nye avtale mandag kveld. Veteranen har spilt for Juventus siden 2005. Han har spilt 535 kamper og scoret 36 mål.

  På papiret har han vært klubbløs i en måned, men en forlengelse var ventet å komme før den nye sesongen.

  Tidligere i sommer var Chiellini en nøkkelspiller på Italias vei til EM-tittelen.

  Bonucci Chiellini
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal