NRK Meny
Normal

Skråsikre NRK-eksperter: Hetland blir ny landslagstrener

Det er ingen tvil: Tor-Arne Hetland (42) står øverst på ønskelista til Norges Skiforbund, ifølge NRKs langrennseksperter.

Hetland

FAVORITT: Nåværende assistenttrener Tor-Arne Hetland spås å bli ny hovedtrener.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fredrik Aukland

OVERBEVIST: NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er helt naturlig at han er den neste landslagstreneren, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland, som omtaler valget som «helt åpenbart».

Mandag bekreftet Trond Nystad overfor Adresseavisen at han gir seg når sesongen er over. Den avtroppende landslagstreneren ønsker blant annet mer tid med familien, og han mener det er på tide med en ny trener med nye ideer.

Hetland ble hentet inn i det norske trenerteamet før denne sesongen etter fem år som trener i utlandet.

– Nysgjerrig og nyskapende

Aukland er selv en erfaren langrennstrener, men en landslagsjobb ville uansett ikke vært aktuelt for ham på nåværende tidspunkt.

– Norge får en trener som har kombinasjonen av det å ha opplevd livet som toppidrettsutøver og samtidig tatt trenerutdanning. I tillegg får de en trener som har internasjonal erfaring med norsk bakgrunn, og det er en utrolig god kombinasjon. Hetland er nysgjerrig og nyskapende, og det tror jeg er en viktig faktor i langrennssporten, sier Aukland.

Aukland får støtte av NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn, som er like sikker i sin sak.

– Som løper var han i front i utviklingen av sprintlangrenn. Han er den første norgesmesteren, verdensmesteren og olympiske mesteren i sprint. Som trener har han erfaring fra Tyskland, Sveits og Canada. Det gjør at han har fått mange ulike impulser som trener. Han blir innført i den gjeldende norske modellen nå. Det gjør at at han fremstår som en selvskreven kandidat til å ta over, mener Bjørn.

– Så lenge Tor-Arne er 100 prosent motivert, får han den jobben, slår Bjørn fast.

Vil bruke tid

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Hetland mandag kveld uten å lykkes. Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at forbundet ønsker å bruke tid på å finne Nystads etterfølger, men han er klar på at de allerede har mange gode kandidater i laget.

– Det kan hende erstatteren er i trenerteamet, og så må jeg få det til å gå opp med kvinnene og de andre lagdelene. Det kan også komme et navn utenfra, sier Løfshus til NRK.

Løfshus nevner Egil Kristiansen, Roar Hjelmeset, Arild Monsen, Tor-Arne Hetland og Sjur Ole Svarstad.

Aukland tror imidlertid ikke at Hetland har noen reell konkurranse.

– Nei. Slik jeg ser det, er det helt naturlig og åpenbart at han tar over som hovedtrener, sier eksperten.

Siste nytt

 • Løperlegende fra New Zealand død

  Dick Quax (70) er død etter en årelang kamp mot kreftsykdom. I 1976 tok han OL-sølv bak Finlands Lasse Virén i Montreal. Noen år senere ble det verdensrekord med 13.12,9 i Stockholm. Quax ble diagnostisert med strupekreft i 2013, skriver NTB.

  Dick Quax
  Foto: AP
 • Ruud opp én plass på rankingen

  Favoritten Rafael Nadal åpner Roland-Garros-turneringen i tennis som verdensener. Det norske håpet Casper Ruud klatrer ett steg til 157.-plass, melder NTB. Nordmannens motstander Jordan Thompson går ned seks plasser og er nå nummer 91 på rankingen.

  Casper Ruud
  Foto: Ole Andreas Bø / NRK
 • Quarcoo løp under EM-kravet

  Friidrettsprofilen Jonathan Quarcoo (21) viste form allerede i sesongens første 200 meter. Tiden 20,69 er under EM-kravet. Tiden er Orion-løperens fjerde beste på distansen noen gang, melder NTB.

  VM i friidrett i London
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk