Skråsikre NRK-eksperter: Hetland blir ny landslagstrener

Det er ingen tvil: Tor-Arne Hetland (42) står øverst på ønskelista til Norges Skiforbund, ifølge NRKs langrennseksperter.

Hetland

FAVORITT: Nåværende assistenttrener Tor-Arne Hetland spås å bli ny hovedtrener.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fredrik Aukland

OVERBEVIST: NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er helt naturlig at han er den neste landslagstreneren, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland, som omtaler valget som «helt åpenbart».

Mandag bekreftet Trond Nystad overfor Adresseavisen at han gir seg når sesongen er over. Den avtroppende landslagstreneren ønsker blant annet mer tid med familien, og han mener det er på tide med en ny trener med nye ideer.

Hetland ble hentet inn i det norske trenerteamet før denne sesongen etter fem år som trener i utlandet.

– Nysgjerrig og nyskapende

Aukland er selv en erfaren langrennstrener, men en landslagsjobb ville uansett ikke vært aktuelt for ham på nåværende tidspunkt.

– Norge får en trener som har kombinasjonen av det å ha opplevd livet som toppidrettsutøver og samtidig tatt trenerutdanning. I tillegg får de en trener som har internasjonal erfaring med norsk bakgrunn, og det er en utrolig god kombinasjon. Hetland er nysgjerrig og nyskapende, og det tror jeg er en viktig faktor i langrennssporten, sier Aukland.

Aukland får støtte av NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn, som er like sikker i sin sak.

– Som løper var han i front i utviklingen av sprintlangrenn. Han er den første norgesmesteren, verdensmesteren og olympiske mesteren i sprint. Som trener har han erfaring fra Tyskland, Sveits og Canada. Det gjør at han har fått mange ulike impulser som trener. Han blir innført i den gjeldende norske modellen nå. Det gjør at at han fremstår som en selvskreven kandidat til å ta over, mener Bjørn.

– Så lenge Tor-Arne er 100 prosent motivert, får han den jobben, slår Bjørn fast.

Vil bruke tid

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Hetland mandag kveld uten å lykkes. Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at forbundet ønsker å bruke tid på å finne Nystads etterfølger, men han er klar på at de allerede har mange gode kandidater i laget.

– Det kan hende erstatteren er i trenerteamet, og så må jeg få det til å gå opp med kvinnene og de andre lagdelene. Det kan også komme et navn utenfra, sier Løfshus til NRK.

Løfshus nevner Egil Kristiansen, Roar Hjelmeset, Arild Monsen, Tor-Arne Hetland og Sjur Ole Svarstad.

Aukland tror imidlertid ikke at Hetland har noen reell konkurranse.

– Nei. Slik jeg ser det, er det helt naturlig og åpenbart at han tar over som hovedtrener, sier eksperten.

Sportsnyheter

YcTkcXtlRJc

Reagerer på Portugals taktiske tabbe i EM-drama: – Surrealistisk

Gruppe F ble på forhånd dømt til å være «dødens gruppe» i EM. Onsdag kveld fikk vi med all tydelighet demonstrert hvorfor.

Tyskland-helten feiret med hjertetegn foran Ungarn-tilskuerne

Leon Goretzka har ofte uttrykt støtte til LHBT-samfunnet. Da han sendte Tyskland videre og Ungarn hjem, viste han hjertetegnet til det ungarske publikummet.

Siste nytt

 • Slik spilles åttedelsfinalene i EM

  Nå som alle gruppene er ferdigspilt, er åttedelsfinalene klare. Her kommer det noen ordentlige storoppgjør:
  ** Wales – Danmark (26. juni)
  ** Italia – Østerrike (26. juni)
  ** Nederland – Tsjekkia (27. juni)
  ** Belgia – Portugal (27. juni)
  ** Kroatia – Spania (28. juni)
  ** Frankrike – Sveits (28. juni)
  ** England – Tyskland (29. juni)
  ** Sverige – Ukraina (29. juni)

  fQSyNCeeiXo
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
 • Gullkampen lever videre

  Gullduellen i tysk håndball lever helt til siste serierunde på søndag. Flensburg-Handewitt inntok tabelltoppen etter seier i kveldens kamp.

  Dermed ligger laget ett poeng foran erkerivalen Kiel, med Sander Sagosen og Harald Reinkind på laget, har en kamp mindre spilt.

  De norske landslagsspillerne Magnus Abelvik Rød, Torbjørn Bergerud. Gøran Johannessen og Magnus Jøndal spiller for Flensburg-Handewitt.

  I siste serierunde søndag spiller Flensburg hjemme mot Balingen-Weilstetten og Kiel borte mot Rhein-Neckar Löwen.

  Håndball menn, EM-kvalifisering: Norge - Italia (37-16)
  Foto: Toms Kalnins / NTB
 • Stormet banen med regnbueflagg

  En tilskuer løp ut på banen med et regnbueflagg i begge hendene da den ungarske nasjonalsangen runget over stadion før oppgjøret mot Tyskland. Banestormeren ble til slutt «taklet» og tatt hånd om av sikkerhetsvakter. Det ble en svært spesiell opptakt til kampen etter at Uefa sa nei til Münchens ønske om å lyse opp stadion med regnbuefarger for å vise støtte til LHBT-samfunnet. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner.

  Pride
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal