NRK Meny
Normal

Skøytepresidenten vil fjerne 10.000-meteren fra OL-programmet

Lekkasjer fra et internt brev avslører at Ottavio Cinquanta, president i det internasjonale skøyteforbundet, ønsker store endringer. Han foreslår å ofre en av idrettens mest tradisjonsrike øvelser for å få opp publikumsinteressen.

OLYMPICS-SPEEDSKATING/

Jorrit Bergsma fra Nederland vant 10.000-meteren i OL i Sotsji. Om den internasjonale skøytepresidenten får viljen sin, blir det ikke så mange flere som oppnår den bragden.

Ottavio Cinquanta

Skøytepresident Ottavio Cinquanta mener store endringer må til for å opprettholde interessen fra sponsorer og publikum.

Foto: Bernat Armangue / Ap

– Det virker åpenbart at mennenes 10.000-meter og kvinnenes 5000-meter ikke er attraktiv for verken utøvere eller tv-seere, skriver Cinquanta i et internt brev sendt innad i det internasjonale skøyteforbundet

Brevet er gjengitt i flere medier etter at det nådde den nederlandske kringkasteren NOS.

I tillegg til de to svært tradisjonsrike langdistansene åpner den mektige skøytepresidenten for å fjerne 1000-meter fra OL-programmet. Disse vil han bytte ut med fellesstart for begge kjønn, samt en mixed-stafett.

Den italienske 76-åringen mener det er på tide å vinne publikum tilbake.

– Store endringer er nødvendige for å opprettholde interessen til sponsorer og publikum, skriver han.

Presidenten tar også til ordet for å fjerne allround-VM fra terminlisten, og mener VM i enkeltdistanser bør bli det nye høydepunktet på terminlisten.

Bekymret for nederlandsk dominans

Cinquanta foreslår også å slå sammen kortbane og lengdeløp, men dette mener han først skal skje på sikt.

Skøytesporten har flere ganger fått kritikk for å arrangere for mange konkurranser og mesterskap.

Flere har også pekt på at den massive nederlandske dominansen ikke er gunstig for publikumsinteressen. Under OL tok de oransjekledde hele 23 medaljer, og tapetserte ved flere anledninger pallene.

– De bør gratuleres, men det gir også grunn til å være bekymret, skriver Cinquanta.

Han understreker i brevet at det han foreslår er kun hans personlige meninger. Endringer i skøytekalenderen kan kun bli gjort under det internasjonale skøyteforbundets konferanse som holdes annenhvert år. Neste konferanse er i Dublin til sommeren.

Kramer: – Endelig

Sochi Olympics Speedskating Men

Skøytekongen Sven Kramer tapte gullet på 10.000-meteren i OL. På sin Facebook-side uttrykker han glede over skøytepresidentens forslag om å fjerne distansen fra OL-programmet.

Foto: Matt Dunham / Ap

Den nederlandske skøytekongen Sven Kramer har fått med seg saken.

– Endelig fjernes 10.000-meter fra OL-programmet, skriver han på sin Facebook-side mandag.

27-åringen la til et blunkefjes bak meldingen, sannsynligvis for å understreke at den var ment noe humoristisk. Han har nemlig slitt litt med å vinne distansen. Under OL i Sotsji sprakk han på 10.000-meteren og måtte se gullet bli delt ut til landsmannen Jorrit Bergsma.

Ikke alle er like fornøyde med forslagene fra presidenten. Jan Dijkema, som er visepresident i det internasjonale skøyteforbundet, har allerede uttalt til nederlandske medier at han er uenig i mye av det foreslåtte.

Han er også uenig i at den nederlandske dominansen er et problem.

– Man kan ikke skylde på Nederland. Det betyr ikke at andre land skal forplikte seg ekstra, sier han til nos.nl, og legger til:

– I VM i Heerenveen så jeg en rekke talenter fra andre land, for eksempel Kina. Kina er fremtiden.

Siste nytt

 • Alle norske kvalifisert

  Alle nordmennene er kvalifisert til opningsrennet i verdscupen i Wisla søndag. Robert Johansson (10), Johann Andre Forfang (15), Anders Fannemel (19), Daniel Andre Tande (27) Andreas Stjernen (28) og Halvor Granerud (40).

  Best var Stefan Kraft som hoppa 126,5 meter. Johansson hoppa 121 meter.

  Laurdag er det laghoppeing i Wisla.

 • Lorentzen vann igjen

  Håvard Holmefjord Lorentzen tok sin andre siger for dagen og knuste parkamerat Kai Verbij med 1.08,22. Verbij blei nr 2 med 1.08,47.

  Han vann 500 meter tidlegare i dag.

 • Ibrahimovic klar for comeback

  Zlatan Ibrahimovic er klar for comeback etter den langvarige korsbåndskaden. Svensken er i Manchester United-troppen til lørdagens kamp mot Newcastle. Det opplyste manager José Mourinho fredag til MUTV.

  Zlatan
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Cupfinale G16: Stabæk Viking
Cupfinale J19: Arna-Bjørnar - Fortuna
Cupfinale: J19: Arna-Bjørnar - Fortuna
Cupfinale J19 Arna-Bjørnar - Fortuna