Skøyteløperne med verdensrekord-bonanza: – Helt spinnvilt

Det ble satt hele sju nye verdensrekorder under verdenscupfinalen på skøyter i Salt Lake City i helgen.

Kjeld Nuis ble siste tilskudd på listen over rykende ferske verdensrekorder under helgens verdenscupfinale på skøyter. Han slo til med 1.40,17 på 1500-meteren.

Dermed moste han Denis Juskovs verdensrekord på distansen.

– Dette betyr svært mye for meg, sier nederlenderen til NRK.

I desember 2017 satte russeren 1.41,02 på den tradisjonelt lynkjappe isen i Salt Lake City. På samme bane ble tiden ettertrykkelig slått søndag.

Juskov var ikke i nærheten av å slå tilbake på direkten. I et senere par greide han «bare» 1.41,49.

Fantomtider

Det er blitt satt en rekke fantomtider under årets verdenscupavslutning. Lørdag ble det hele fire verdensrekorder. Nuis slettet rekorden til Shani Davis med 1.06,18 på 1000-meteren.

Deretter gikk Pavel Kulizjnikov inn til fantastiske 33,61 på 500 meter. Russeren forbedret sin egen verdensrekord med 37 hundredeler.

– Helt spinnvilt. Det er tider som er helt utrolige. Isen er fantastisk god. Har man stor fart i kroppen, kan man profittere på det, sier Sverre Lunde Pedersen.

Det ble ellers helt andre tider da Ruslan Murasjov og Pavel Kulizjnikov gikk sin andre 500 meter.

Duoen så nesten ut til å gjennomføre en slags boikott av 500 meteren. De formelig luntet av gårde i søndagstempo, noe som ikke ble godt mottatt av publikum. Etter løpet fortalte russeren at han valgte å ta det med ro, siden han allerede hadde gått en 500 meter og faktisk satt verdensrekord.

– Det var utrolig merkelig og rart. Jeg tror alle som var her ble overrasket. Han måtte gå for å vinne sammenlagt, men han viste jo i går hva han er god for, sier Håvard Holmefjord Lorentzen, som satte ny norsk rekord på 500 meter med tiden 34.28.

Brøt magisk grense

Også på kvinnesiden er det satt flere verdensrekorder. Miho Takagi klarte 1.49,84 på søndagens 1500 meter, og med det ble japaneren tidenes første kvinne til å gå distansen under 1.50.

Bare minutter tidligere hadde Brittany Bowe satt verdensrekord med tiden 1.50.32. Den fikk altså ikke stå lenge.

Dagen før ble det imidlertid rekord for Bowe da hun gikk inn til 1.11,61 på 1000 meter, mens Martina Sábliková ble ny verdensrekordholder på 3000 meter med 3.52,02.

Sverre Lunde Pedersen gjorde for øvrig en sterk 1500 meter i den amerikanske OL-byen søndag. Med 1.42,39 slo osingen endelig Håvard Bøkkos ti år gamle norske rekord på 1.42,67, som også ble satt i Salt Lake City.

– Det var på tide. Det lå an til at noen kom til å ta den, men vi har litt å ta igjen på de foran, sa Pedersen til NRK etter norgesrekord og 4.-plass.

Siste nytt

 • Viking-talent på lån til Mjøndalen

  Viking-spiller Sebastian Sebulonsen (21) har skrevet ny kontrakt med klubben og lånes ut til Mjøndalen. Avtalen strekker seg ut juli, men oppholdet kan forlenges, opplyser Viking på sine nettsider.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Wild rundspilt av St. Louis Blues

  Mats Zuccarello fikk nesten 19 minutter på isen da hans Minnesota Wild tapte 0-4 for St. Louis Blues i NHL. Minnesota Wild og St. Louis Blues ligger på henholdsvis tredje- og fjerdeplass i den vestlige NHL-avdelingen. Nå gjenstår bare én kamp i grunnspillet, og Wild møter nettopp Blues torsdag kveld lokal tid.

  Wild
  Foto: Jeff Curry / Reuters
 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal