Hopp til innhold

Skøyteløpere må betale egenandel

De nest beste skøyteløperne må nå betale egenadel for å være med på treningssamlinger og konkurranser. Grunnen er sponsortørken og pengemangel i skøyteforbundet.

Halvor Lauvstad

OPTIMIST: Generalsekretær Halvor Lauvstad synes det er trist at de nest beste løperne må betale egenandel for å være på samlinger og konkurranser, men han merker likevel at det er lettere i år enn i fjor å få kontakt med mulige sponsorer

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Ja, dessverre er det situasjonen. Vi har dessverre ikke penger til å dekke alle utgiftene for løperne i gruppa vi kaller elite B. Det er trist, sier generalsekretær Halvard Lauvstad til NRK.

Forbundet sendte i dag ut melding om at løpere som ikke er kvalifisert til A-gruppa i verdenscupløp, må betale 6000 kroner for hver helg de deltar i verdenscupen.

Egenandel for løpere som ikke er kvalifisert til A-gruppe i verdenscup, vil pr verdenscup helg utgjøre kr 6.000,-. Totalt kr 12.000,- ved deltakelse i både verdenscup 3 og 4.

Norges Skøyteforbund

– Vi holder egenandelene så lave som mulig, sier Lauvstad.

Toppene skjermes

Foreløpig går det ikke ut over de aller beste. De fem fremste – Sverre Lunde Pedersen, Håvard Holmefjord Lorenzen, Espen Aarnes Hvammen, Håvard Bøkko og Ida Njåtun – blir ikke rammet. Men de sju som er i elite B må betale.

Det er første gangen forbundet må gå til et slikt skritt. Tidligere har de klart å ta innsparingene i administrasjonen.

Men etter at avtalen med Statnett som generalsponsor gikk ut etter OL-sesongen, har det blitt verre. Og avtalen med den gjenstående største sponsoren Lerøy går ut etter denne sesongen.

– Den jobber vi med å forlenge, og vi jobber selvsagt for fullt også med å finne nye sponsorer. Det er veldig trist om vi ikke lykkes, for det er lenge siden det har grodd så godt bak de beste.

Får vi fulgt dem opp, kan vi ha 4-5 medaljekandidater til OL i 2018, sier Lauvstad.

Redusert tropp til Calgary

Konsekvensene viser seg allerede når verdenscupen åpner i Nord-Amerika i midten av november. Dit er det langt å reise, og bare de beste blir sendt over Atlanteren. Flere som har klart kravene og dermed kunne vært med, må bli hjemme.

– Når verdenscupen deretter kommer til Europa, skal vi ha flere med. Og under verdenscupen i Stavanger i januar skal vi ha med så mange som vi har plasser til, sier han.

– Veldig synd

23 år gamle Simen Kroken er en av de nest beste. Han frykter nedskjæringene går utover motivasjonen til utøverne.

– Det er veldig synd. Det betyr at mange gode løpere ikke får være med. Selv land som Polen har en tropp på 14 stykker, tror jeg.

– Det kan gå utover motivasjonen til folk, sier han.

Lauvstad er likevel optimist.

– Forrige sesong avsluttet våre beste løpere godt. Og jeg merker at det er mye lettere å invitere mulige sponsorer til samtaler nå enn det var i fjor. Oppkjøringen og medieomtalen foran årets sesong har også vært større, så jeg ser mer optimistisk på situasjonen nå, sier Lauvstad.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal