NRK Meny
Normal

Skøyteløpere må betale egenandel

De nest beste skøyteløperne må nå betale egenadel for å være med på treningssamlinger og konkurranser. Grunnen er sponsortørken og pengemangel i skøyteforbundet.

Halvor Lauvstad

OPTIMIST: Generalsekretær Halvor Lauvstad synes det er trist at de nest beste løperne må betale egenandel for å være på samlinger og konkurranser, men han merker likevel at det er lettere i år enn i fjor å få kontakt med mulige sponsorer

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Ja, dessverre er det situasjonen. Vi har dessverre ikke penger til å dekke alle utgiftene for løperne i gruppa vi kaller elite B. Det er trist, sier generalsekretær Halvard Lauvstad til NRK.

Forbundet sendte i dag ut melding om at løpere som ikke er kvalifisert til A-gruppa i verdenscupløp, må betale 6000 kroner for hver helg de deltar i verdenscupen.

Egenandel for løpere som ikke er kvalifisert til A-gruppe i verdenscup, vil pr verdenscup helg utgjøre kr 6.000,-. Totalt kr 12.000,- ved deltakelse i både verdenscup 3 og 4.

Norges Skøyteforbund

– Vi holder egenandelene så lave som mulig, sier Lauvstad.

Toppene skjermes

Foreløpig går det ikke ut over de aller beste. De fem fremste – Sverre Lunde Pedersen, Håvard Holmefjord Lorenzen, Espen Aarnes Hvammen, Håvard Bøkko og Ida Njåtun – blir ikke rammet. Men de sju som er i elite B må betale.

Det er første gangen forbundet må gå til et slikt skritt. Tidligere har de klart å ta innsparingene i administrasjonen.

Men etter at avtalen med Statnett som generalsponsor gikk ut etter OL-sesongen, har det blitt verre. Og avtalen med den gjenstående største sponsoren Lerøy går ut etter denne sesongen.

– Den jobber vi med å forlenge, og vi jobber selvsagt for fullt også med å finne nye sponsorer. Det er veldig trist om vi ikke lykkes, for det er lenge siden det har grodd så godt bak de beste.

Får vi fulgt dem opp, kan vi ha 4-5 medaljekandidater til OL i 2018, sier Lauvstad.

Redusert tropp til Calgary

Konsekvensene viser seg allerede når verdenscupen åpner i Nord-Amerika i midten av november. Dit er det langt å reise, og bare de beste blir sendt over Atlanteren. Flere som har klart kravene og dermed kunne vært med, må bli hjemme.

– Når verdenscupen deretter kommer til Europa, skal vi ha flere med. Og under verdenscupen i Stavanger i januar skal vi ha med så mange som vi har plasser til, sier han.

– Veldig synd

23 år gamle Simen Kroken er en av de nest beste. Han frykter nedskjæringene går utover motivasjonen til utøverne.

– Det er veldig synd. Det betyr at mange gode løpere ikke får være med. Selv land som Polen har en tropp på 14 stykker, tror jeg.

– Det kan gå utover motivasjonen til folk, sier han.

Lauvstad er likevel optimist.

– Forrige sesong avsluttet våre beste løpere godt. Og jeg merker at det er mye lettere å invitere mulige sponsorer til samtaler nå enn det var i fjor. Oppkjøringen og medieomtalen foran årets sesong har også vært større, så jeg ser mer optimistisk på situasjonen nå, sier Lauvstad.

Siste nytt

 • NFF har berammet NM-kvartfinalene

  Norges Fotballforbund har berammet de fire kvartfinalene i fotball-NM for menn. 26. september spilles Start - Bodø/Glimt og Rosenborg - Vålerenga. Dagen etter spiller Lillestrøm - Bryne og Haugesund - Strømsgodset.

  Cupfinalen 2017: Lillestrøm - Sarpsborg (3-2)
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Kvist-retur i VM ikke utelukket

  Den danske landslagsspilleren William Kvist måtte ut med brukne ribben og en punktert lunge i Danmarks kamp mot Peru. Selv utelukker han ikke en VM-retur. – Jeg er i bedring, og det er bra, sier midtbanespilleren på sin Facebook-side, ifølge NTB.

  SOCCER-WORLDCUP-PER-DNK/
  Foto: RICARDO MORAES / Reuters
 • Nesten hele Island så VM-åpningen

  99,6 prosent av alle islendinger som så på TV, fikk med seg hjemlandets 1-1-kamp mot Argentina i fotball-VM torsdag. Det er Islands fotballforbund som har hentet inn utrolige tallene, melder NTB.

  ICELAND-FBL-WC-2018-FEATURE
  Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Panama
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
Best i verden: Tidenes fotball-VM