Hopp til innhold

Skøyteforbundet rydder opp etter mobbeanklager

Anklager om mobbing utløste en undersøkelse av miljøet på skøytelandslaget. Nå settes det sosiale spilleregler før neste sesong.

Lauvstad

TAR GREP: Generalsekretær Halvor Lauvstad (t.h.) har bidratt i undersøkelsene denne vinteren. Her sammen med utviklingssjef Lasse Sætre.

Foto: NRK

– Vi har fått tilbakemeldinger fra en enkeltutøver som vi har tatt på alvor. Vi har sett på hva den utøveren har opplevd og hvordan det harmonerer med det resten av gruppa har opplevd, sier generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad.

Forbundet har de siste ukene kartlagt det sosiale miljøet på landslaget. Undersøkelsen startet etter flere uheldige episoder der navngitte enkeltpersoner på laget har vært involvert.

Styret i Norges Skøyteforbund satte ned et utvalg for å undersøke miljøet og komme med konkrete tiltak (se faktaboks).

– Stadig bedre

Gjennom en spørreundersøkelse av utvalgte utøvere og ledere, samt lengre individuelle intervju med utøvere av begge kjønn, har forbundsledelsen dannet seg et bilde av miljøet på laget.

Her er det avdekket enkelte forhold som gjør at utøvere, trenere og ledere sammen skal bli enige om tydelige sosiale regler før kommende sesong.

– Miljøet er preget av å være stadig bedre, men vi ser at vi må skru til noen ting for å få det til å bli et optimalt prestasjonsmiljø. Det har vi brukt en del tid på i vår for å evalurere hvordan miljøet er i dag og hvordan det kan bli bedre, forklarer Lauvstad.

Håvard Bøkko er den utøveren med lengst fartstid på landslaget. Han har ikke inntrykk av at landslagsmiljøet er dårlig.

– Miljøet har vært bra siden jeg kom inn. Selvsagt er det alltid rom for forbedring og det er vel også slike evalueringar er til, men jeg har aldri hatt noen negative epiosder, sier Bøkko.

Anklager om mobbing utløste en undersøkelse av miljøet på skøytelandslaget. Nå settes det sosiale spilleregler før neste sesong.

– Enkeltpersoner må skjønne sin rolle

De nye reglene vil komme på papir så raskt som mulig. Den første samlinga med det nye landslaget i starten av mai blir derfor viktig.

– Vi skal jobbe sammen med Olympiatoppen og sette noen interne regler for hvordan utøverne skal oppføre seg mot hverandre, sier Lauvstad.

Han nevner både hopplandslaget og langrennsjentene som eksempler på lag som har jobbet frem et svært godt miljø.

Den standarden vil Lauvstad at skøyteforbundet også skal få.

– Det som gjenstår for at vi kan si at miljøet er på det nivået som det bør være for at vi skal bli best i verden, er at enkeltpersoner skjønner sin rolle i miljøet. Man må la folk få lov å være seg selv, samtidig som en er raus overfor andre og gir rom for fleiping og tulling, men det skal være lov å sette en grense om man synes ting er ugreit, forklarer generalsekretæren.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal