Hopp til innhold

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

– Det er et sjokkresultat. Det gjør jo den gruppa mer åpen og komplisert for Norge. Det gjør gruppa enda tøffere, sier NRKs fotballekspert Carl Erik Torp.

Spania virket selvsikre før kampstart mot Skottland. Lagets ferske trener Luis de la Fuente gjorde åtte bytter på mannskapet som slo Norge 3-0. Blant annet var hele forsvarsrekka borte, og hans nye utvalgte maktet ikke å imponere.

Knappe syv minutter ut i kampen sendte Scott McTominay Hampden Park til himmels. Manchester United-spilleren fikk servert ballen 45 grader ut i feltet, og overlistet Kepa Arrizabalaga med bredsiden av foten.

McTominay sliter med tillitten på klubblaget, men stråler med flagget på brystet. I åpningskampen av EM-kvaliken mot Kypros scoret han to mål. I andre omgang kom det andre også mot Spania.

Scotland Spain Euro 2024 Soccer

HELT: Scott McTominay ble tomålsscorer mot Spania.

Foto: Scott Heppell / AP

Vil ikke klandre Spania

Midtbanespilleren luktet vårlig nedfallsfrukt i boksen etter en skotsk kontring og hamret ballen i mål. Hjemmelaget tok storfavorittene fra Spania fullstendig på senga og vant kampen 2-0.

Dette var den første gangen på 38 EM-kvalikkamper at spanjolene gikk målløse av banen. De hadde heller ikke tapt med to mål eller mer på syv år (Italia, 2016).

– Man hadde håpet at Spania skulle være bunnsolide og ta full pott, så hadde resten gjort opp om andreplassen. Det er ikke gunstig for Norge, mener Torp.

Dette var bare de la Fuentes andre kamp som spansk hovedtrener. Den ferske sjefen ville antakeligvis la flere spillere få muligheten til å overbevise om at de hører hjemme i hans fremtidige førsteellevere, men det var få som la inn en god søknad tirsdag kveld.

Martin Ødegaard fikk spørsmål om Spanias mange bytter før tapet var et faktum.

– Det kan ikke jeg si noe om holdt jeg på å si. Vi får håpe at Spania gjør jobben. Vi må tenke på oss selv først og fremst, sa landslagskapteinen.

Scotland Spain Euro 2024 Soccer

FORTVILTE: Spanias stjerner klarte ikke å hamle opp med Skottland.

Foto: Scott Heppell / AP

Torp vil ikke klandre de la Fuente og Spania for den voldsomme rotasjonen.

– Spania blir bedre i løpet denne kvaliken. Det er lite prosjekt på gang. Det virker som at han tester flere spillere.

Les også: Skuffet Ødegaard uenig i Drillo-kritikk

Martin Ødegaard
Martin Ødegaard

– Ikke gunstig

Fordet norske landslaget byr imidlertid Spanias tap og Skottlands seier på problemer. Allerede etter to kamper skiller det fem poeng fra Ståle Solbakkens menn opp til skottene.

Etter Norges 1-1-kamp mot Georgia sa Solbakken til TV 2 at han kom til å ha vondt i magen frem mot landslagssamlingen i juni. Den smerten har nok vokst seg større nå, hvor Norge-Skottland hjemme på Ullevaal allerede ser ut til å bli en nøkkelkamp for de røde, hvite og blås EM-sjanser.

– Det gjør det veldig mye vanskeligere, sier Torp.

– Ingenting ryker, men det er ikke gunstig. Nå må Norge tar mer poeng i de resterende kampene, legger han til.

Siste nytt

 • Sergio Ramos ferdig i PSG

  Det er ikke bare Lionel Messi PSG-fansen tar farvel med lørdag. Også Sergio Ramos spiller sin siste kamp for klubben.

  Det bekrefter midtstopperen på sin Instagram-konto.

  – I morgen blir en spesiell dag. I morgen sier jeg farvel til en periode i livet mitt. Takk for to spesielle år der jeg fikk spille i alle turneringer og gi alt. Jeg skal møte nye utfordringer, jeg skal spille i andre farger, skriver spanjolen.

  Ramos' kontrakt med PSG utløper i slutten av juni. Hvor veteranen spiller neste sesong er foreløpig uvisst.

  Sergio Ramos
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Sterk borteseier i Fiorentinas generalprøve

  Onsdag spiller Fiorentina for serieliga-trofeet når de møter West Ham. I generalprøven mot Sassuolo seiret de 3-1.

  Arthur Cabral, Riccardo Saponara og Nicolas Gonzalez scoret målene i den sterke borteseieren. Domenico Beraris Sassuolo-mål ble bare av det trøstende slaget.

  For vertenes del hjalp det ikke at Ruan og Rogeri fikk hvert sitt røde kort og at Sassuolo dermed avsluttet kampen med ni mann.

  Dette var disse to klubbenes siste seriekamp for sesongen. Fiorentina ender trolig på en 8. plass, mens Sassuolo akkurat nå er på 13. plass.

  Emil Konradsen Ceïde spilte fra start for Sassuolo, men ble byttet ut i det 58. minutt. Kristian Thorstvedt var ikke i troppen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Michele Nucci / AP
 • Ny verdensrekord på 1500 meter kvinner

  Kenyanske Faith Kipyegon tok fredag kveld verdensrekord på 1500 meter for kvinner i Firenze.

  Kipyegon var lenge foran «haren» til verdensrekorden, og klarte å holde helt inn til en historisk bragd.

  Kipyegon endte nesten åtte sekunder foran britiske Laura Muir, som tok 2.-plassen i Firenze. Kenyanerens tidligere bestetid var på 3.50, 37. Den satte hun i Monaco i fjor sommer.

  Tiden ble utrolige 3.49.11, og med det slo hun Genzebe Dibaba sin gamle rekord på 3:50.07. Hun er nå første kvinne til å løpe 1500 meter på under 3 minutt og 50 sekund.

  – Et fantastisk løp, det var perfeksjon, sier NRK-kommentator Jann Post.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste