Hopp til innhold

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

– Det er et sjokkresultat. Det gjør jo den gruppa mer åpen og komplisert for Norge. Det gjør gruppa enda tøffere, sier NRKs fotballekspert Carl Erik Torp.

Spania virket selvsikre før kampstart mot Skottland. Lagets ferske trener Luis de la Fuente gjorde åtte bytter på mannskapet som slo Norge 3-0. Blant annet var hele forsvarsrekka borte, og hans nye utvalgte maktet ikke å imponere.

Knappe syv minutter ut i kampen sendte Scott McTominay Hampden Park til himmels. Manchester United-spilleren fikk servert ballen 45 grader ut i feltet, og overlistet Kepa Arrizabalaga med bredsiden av foten.

McTominay sliter med tillitten på klubblaget, men stråler med flagget på brystet. I åpningskampen av EM-kvaliken mot Kypros scoret han to mål. I andre omgang kom det andre også mot Spania.

Scotland Spain Euro 2024 Soccer

HELT: Scott McTominay ble tomålsscorer mot Spania.

Foto: Scott Heppell / AP

Vil ikke klandre Spania

Midtbanespilleren luktet vårlig nedfallsfrukt i boksen etter en skotsk kontring og hamret ballen i mål. Hjemmelaget tok storfavorittene fra Spania fullstendig på senga og vant kampen 2-0.

Dette var den første gangen på 38 EM-kvalikkamper at spanjolene gikk målløse av banen. De hadde heller ikke tapt med to mål eller mer på syv år (Italia, 2016).

– Man hadde håpet at Spania skulle være bunnsolide og ta full pott, så hadde resten gjort opp om andreplassen. Det er ikke gunstig for Norge, mener Torp.

Dette var bare de la Fuentes andre kamp som spansk hovedtrener. Den ferske sjefen ville antakeligvis la flere spillere få muligheten til å overbevise om at de hører hjemme i hans fremtidige førsteellevere, men det var få som la inn en god søknad tirsdag kveld.

Martin Ødegaard fikk spørsmål om Spanias mange bytter før tapet var et faktum.

– Det kan ikke jeg si noe om holdt jeg på å si. Vi får håpe at Spania gjør jobben. Vi må tenke på oss selv først og fremst, sa landslagskapteinen.

Scotland Spain Euro 2024 Soccer

FORTVILTE: Spanias stjerner klarte ikke å hamle opp med Skottland.

Foto: Scott Heppell / AP

Torp vil ikke klandre de la Fuente og Spania for den voldsomme rotasjonen.

– Spania blir bedre i løpet denne kvaliken. Det er lite prosjekt på gang. Det virker som at han tester flere spillere.

Les også Skuffet Ødegaard uenig i Drillo-kritikk

Martin Ødegaard

– Ikke gunstig

Fordet norske landslaget byr imidlertid Spanias tap og Skottlands seier på problemer. Allerede etter to kamper skiller det fem poeng fra Ståle Solbakkens menn opp til skottene.

Etter Norges 1-1-kamp mot Georgia sa Solbakken til TV 2 at han kom til å ha vondt i magen frem mot landslagssamlingen i juni. Den smerten har nok vokst seg større nå, hvor Norge-Skottland hjemme på Ullevaal allerede ser ut til å bli en nøkkelkamp for de røde, hvite og blås EM-sjanser.

– Det gjør det veldig mye vanskeligere, sier Torp.

– Ingenting ryker, men det er ikke gunstig. Nå må Norge tar mer poeng i de resterende kampene, legger han til.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal