Hopp til innhold

Skofterud legger opp: – Jeg har fått leve ut drømmen

Vibeke Skofterud har bestemt seg for å sette et endelig punktum for langrennskarrieren.

vibeke

KROPPEN SA STOPP: Fremover skal Vibeke Skofterud bruke skikunnskapen sin på å gjøre andre gode.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det har sakte, men sikkert gått opp for meg at det ikke har vært mulig å fortsett karrieren i skisporet på et nivå jeg ønsker. Derfor er det slutt nå, skriver Vibeke Skofterud på sin blogg.

Skofterud har ikke vært på landslaget de siste sesongene, men har prøvd å satse med privatlag for blant annet å gå langløp.

– Det går opp og ned

Hun har også holdt døren på gløtt for å prøve å komme tilbake i verdenscupen, men nå er det altså definitivt over.

– Jeg legger konkurranseskiene på hylla. En epoke av livet er over og jeg trer inn i en ny med stor spenning, nyskjerrighet og et snev av usikkerhet, skriver hun, og utdyper:

– Det har vært like enkelt som det har vært vanskelig å gi slipp på det som har vært livet mitt i 20 år. Det å konstant jobbe etter utvikling, marginer, detaljer. Målrettet jobbing for å nå drømmene mine. Det har vært fantastisk men det har også til tider vært vanskelig. Som alt annet her i livet. Det går opp og ned. Man feiler, lærer og går videre.

35-åringen fra Slitu gikk ut av landslaget etter sesongen 2013/2014 og var inntil i sommer tilknyttet privatlaget Team Santander.

Skader og sykdom gjorde imidlertid at hun ikke gikk skirenn forrige vinter.

– Kroppen har sagt klart ifra over lengre tid, og nå var det på tide å si skikkelig stopp. Jeg har fått levd ut drømmen, konkurrert med verdens beste, skapt venner for livet og fått være med på verdens mest suksessrike landslag. Det har kostet, men det har vært et sant privilegium, forklarer Skofterud.

DEU SKI NORDISCH

Skofterud har vunnet flere gull i stafett. Her sammen med Marit Bjørgen, Hilde Pedersen og Kristin Størmer Steira.

Foto: DIETHER ENDLICHER / Ap

Vil hjelpe andre

Slitu-jenta kan se tilbake på OL-gull i stafett (Vancouver 2010), VM-titler i samme gren (Oberstdorf 2005 og Oslo 2011) og seier i Vasaloppet (2012) som karrieremessige høydepunkt.

Fremover skal Skofterud blant annet bruke sin skikunnskap til å gjøre andre gode.

– Nå blir det fullt fokus på å kjøre egne skikurs og foredrag. Jeg ønsker å dele den unike erfaringen jeg har fått lov til å opparbeide meg gjennom 20 år, og få andre til å oppleve gleden av å spenne på seg skiene.

– Jeg har fått levd ut min drøm, nå skal jeg bidra til at andre får oppfylt sin, sier Vibeke Skofterud.

Siste nytt

 • England-jobben lyst ut – dette kreves for å bli Southgates erstatter

  Englands fotballforbund (FA) har lagt ut en stillingsannonse i jakten på ny landslagssjef. Fristen for å søke er 2. august.

  Utlysningen ble publisert på FAs nettsider få dager etter at Gareth Southgate trakk seg fra jobben. Han hadde trenerrollen i nesten åtte år.

  FA understreker at de allerede ha en liste med potensielle erstattere, men vil likevel ha en åpen prosess.

  I stillingsinstruksen står det at jobben består av «å lede og utvikle det engelske herrelandslaget til å vinne et mesterskap og være konsekvent rangert som et av de beste lagene i verden».

  Dette er kriteriene FA stiller:

  * Prolisens fra Uefa

  * Betydelig erfaring fra engelsk fotball og en sterk merittliste med resultater i Premier League og/eller ledende internasjonale konkurranser

  * En eksepsjonell leder som forstår og nyter landslagsfotballen

  * Erfaring med å identifisere, håndtere og utvikle engelske spillere

  * Motstandsdyktig og komfortabel i en svært høyprofilert rolle med intens offentlig interesse

  * En merittliste for å skape en presterende og positiv lagkultur

  * Må ha sterke personlige verdier, en integritet og forstå at rollen som landslagssjef kan inspirere en hel nasjon

  (NTB)

  bIpQW1HUI3k
  Foto: AFP
 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal