NRK Meny
Normal

Skjemaet som frikjente Sundby

SOTSJI (NRK.no): Her er oppskriften juryen brukte da de to ganger kom fram til at Martin Johnsrud Sundby ikke skulle diskes fra bronsemedaljen i OL-tremila.

FIS / Ulvang

Juryen måtte bruke disse pilene og boksene for å se om Martin Johnsrud Sundby skulle frikjennes eller miste bronsemedaljen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det var på de siste meterne av søndagens 30 km fellesstart med skibytte at Martin Johnsen Sundby skjenet til venstre ut av sin korridor og inn i korridoren der hjemmefavoritten Maxim Vylegzjanin kjempet febrilsk for å snappe bronsemedaljen fra Sundby.

Etterpå raste russerne og ville ha Sundby diskvalifisert. Men juryen sa nei, og ga i stedet nordmannen en skriftlig advarsel. Russerne protesterte umiddelbart, men også andre runde i juryen endte med samme resultat.

Da anket Russland saken til ankeutvalget som er underlagt langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), som har saken til behandling i skrivende stund.

Vegard Ulvang i Sotsji

Vegard Ulvang er leder i langrennskomitéen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ny instruks etter Vancouver

NRK.no kan nå fortelle i detalj hvordan juryen, som i OL består av seks personer og ledes av tsjekkiske Peter Mach, tenkte da de kom fram til sin beslutning. De brukte et skjema som ble utarbeidet av Vegard Ulvang for fire år siden.

– Etter en del uklarheter i Vancouver-OL for fire år siden, fant vi ut at vi måtte ha mer tydelige retningslinjer for hvordan slike saker skal behandles. Da lagde vi dette skjemaet, sier Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS – som er organet som lager reglene for langrennssporten.

Slik forklarer han prosedyren:

Først må juryen finne ut om det er begått et regelbrudd eller om det bare er snakk om et uhell. Blir det vurdert som et rent uhell, er saksbehandlingen allerede over.

Påvirket det resultatet?

Hvis man mener det er begått et regelbrudd, er neste spørsmål om regelbryteren har hatt en fordel av det, eller om det har medført ulempe for den som ble rammet av regelbruddet – altså om regelbruddet har hatt en direkte påvirkning på sluttresultatet.

– Juryen konkluderte i dette tilfellet med at regelbruddet ikke hadde en konsekvens for sluttresultatet. Da er sanksjonen en skriftlig advarsel, sier Vegard Ulvang.

Selv om juryen hadde kommet fram til motsatt svar på det samme spørsmålet, kunne Sundby ha sluppet unna med samme straffereaksjon. I så fall hadde juryen måttet vurdert nye spørsmål.

Med overlegg?

Hvis de hadde ment at regelbruddet påvirket sluttresultatet, måtte de ha vurdert om regelbruddet var gjort med overlegg eller og om det i så fall var usportslig opptreden.

Hadde svaret på dette spørsmålet vært ja, hadde det endt med diskvalifikasjon.

– Men å bevise intensjon er veldig vrient. Det er sjelden en jury kan fastslå det hundre prosent, påpeker Ulvang.

Hvis svaret hadde vært at det ikke var en bevisst handling, eller at det var uklart om det var en bevisst handling, ville neste spørsmål ha vært om det var mulig å unngå ved at regelbryteren hadde handlet annerledes.

Hvis regelbruddet var umulig å unngå, hadde det blitt en skriftlig advarsel. Hvis det kunne og burde ha vært unngått, ville løperen ha blitt diskvalifisert.

Les videre under bildet.

Sundby

Her er manøveren som har skapt store kontroverser i Sotsji.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Vegard Ulvang understreker at han ikke selv sitter i juryen. Han har ingen påvirkning på utfallet i slike saker, og vurderer heller ikke om han mener Sundby-avgjørelsen er riktig.

– Jeg er lovgivende makt i dette tilfellet, ikke dømmende. Derfor vil jeg ikke ha noen mening om utfallet. Men det er ingen tvil om at gårsdagens sak var vanskelig, sier Ulvang.

Lov å bytte korridor

Konklusjonen var altså at Sundbys manøver ikke påvirket utfallet av konkurransen. Ulvang understreker at det ikke er forbudt å bytte korridor inne på oppløpet, men at det er forbudt å obstruere en motstander ved å gjøre det.

– Man ønsker ikke taktisk gåing inne på selve oppløpet. Der ønsker man en ren spurt der alle følger raskeste linje mot mål. Men det er lov å bytte korridor. Da må løperen ha skiene foran skiene til den andre løperen, påpeker Ulvang.

At Sundby fikk en skriftlig advarsel søndag, innebærer at juryen mener han ikke var langt nok foran Vylegzjanin, slik at det var en straffbar manøver. Sundby har også selv erkjent at det oppsto fysisk kontakt med russeren.

Men juryen mente altså at det ikke hadde konsekvens for sluttresultatet. Dermed ble det ikke diskvalifisering.

Kan ankes videre

Det er ventet at ankeutvalgets avgjørelse kommer i løpet av mandag, men det er ikke dermed sagt at saken er avsluttet.

Den kan ankes videre til det høyeste domsutvalget i FIS, FIS Court, og deretter til Idrettens Voldgiftsrett, CAS.

– Vi har ett tilfelle der en lignende sak er anket til CAS. Finske Aino Kaisa Saarinen anket en diskvalifikasjon helt til topps. Det tok over et år før saken kom opp, og hun fikk ikke medhold, forteller Vegard Ulvang.

Siste nytt

 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Uforandret lag for Norge

  Norge stiller med de samme fire hopperne som forrige helg i morgendagens lagkonkurranse. Det til tross for at Anders Fannemel bommet totalt i kveldens renn. De fire som skal hoppe for Norge er da Tande, Forfang, Fannemel og Johansson.

  lag
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal