Hopp til innhold

Skjeller ut Brasil-stjernenes måldans: – Respektløst

Brasil vartet opp med samba både med og uten ballen mot Sør-Korea. Men de lange målfeiringene høster kraftig kritikk.

APTOPIX WCup Brazil South Korea Soccer

DANS: De brasilianske stjernene vartet opp med dans mandag kveld. Fra venstre: Vinícius Júnior, Raphinha, Lucas Paquetá og Neymar.

Foto: Manu Fernandez / AP

– Jeg kan ikke tro hva jeg ser. Jeg har aldri sett så mye dans. Det er som å se «Skal vi danse», sa Manchester United-legenden Roy Keane i ITV-studioet i pausen under kampen mellom Brasil og Sør-Korea.

Brasil herjet med motstanderen i første omgang og ledet hele 4–0 til pause. De fire scoringene ble feiret på brasiliansk vis, med dans og sambarytmer.

På grunn av de lange feiringene ble det også lagt til fem minutter i den første omgangen.

– Jeg synes det er respektløst å danse hver gang de scorer. Jeg bryr meg ikke om de første greiene etter det første målet, men ikke hver gang. Det er respektløst. Selv treneren deres ble med på det. Jeg liker det ikke, sa Keane, og henviste til at Tite danset sammen med Richarlison etter 3-0-scoringen.

Norges tidligere landslagstrener, Åge Hareide, er langt fra enig med Keane.

– Jeg synes ikke det er respektløst. Det viser brasiliansk glede. Jeg tror ikke Roy Keane kan danse i det hele tatt. I hvert fall er han ikke opptatt av det, slik jeg har sett ham, sier Hareide.

– Jeg er opptatt av at de viser glede. Det er ikke for å hovere overfor sørkoreanerne. Det tror jeg ikke ligger i den brasilianske folkesjela, rett og slett, sier han.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea

TRENEREN INVOLVERT: Selv Brasils landslagstrener Tite ble med på dansen.

Foto: PEDRO NUNES / Reuters

– Det der er det viktigste fotballen kan by på. For det viser samhold og glede. Det fotballen handler om, det viser de der. Samhold og glede, sa Hareide i pausen.

Brasils landslagstrener Tite sier på pressekonferansen etter kampen at dansingen er en «del av språket» til spillergruppa.

– Jeg må være veldig forsiktig. Det er folk som er onde, som vil si at det var respektløst. Det er derfor jeg sier at vi kan gjøre det på siden. Men jeg vet at det alltid er et kamera der. Jeg ønsket at det ikke skulle misforstås. Det var glede. Glede for målscoreren. For laget, for prestasjonen og for resultatet. Ikke at vi var respektløse overfor motstanderen. Det var ikke tilfellet. Vi kunne bare ikke skjule det. Vi prøvde, men vi klarte det ikke, sier han ifølge den engelske tolken.

I NRKs studio ble det i pausen en diskusjon mellom Tete Lidbom og Åge Hareide hvorvidt det burde bli gult kort for lange dansefeiringer:

Neymar tilbake med scoring

Brasil er den mestvinnende nasjonen i fotball-VM med fem titler, men 20 år har gått siden de sist gikk til topps. Da var Sør-Korea og Japan vertskap for mesterskapet, og mandag var det Sør-Korea som sto på motsatt halvdel i åttedelsfinalen.

For Brasil var Neymar tilbake igjen, etter at han hadde måttet stå over de to siste kampene i gruppespillet med en ankelskade.

Det skulle tidlig vise seg å bli en parademarsj.

Se høydepunktene fra kampen her:

Vinícius Júnior scoret kampens første mål etter bare seks minutter, og seks minutter senere økte Neymar ledelsen fra straffemerket.

Straffesparket var av det mildt sagt iskalde slaget. Mens keeper Kim Seung-gyu danset på streken, trippet Neymar rolig frem og trillet ballen i hjørnet og keeperen på rumpa.

– Keeper prøver å sette ut Neymar, og så er det Neymar som setter ut keeper med et av de mest overlegne straffesparkene jeg har sett. Det er så vidt at ballen triller over streken, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

– Jeg må bare le. Han gir drilla på rumpa en helt ny dimensjon, sa Nilssen videre.

– Det er kongen av Brasil. Det er en selvtillit som man knapt kan tro det er mulig å ha, sa ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

Neymar

SCORING: Neymar scoret Brasils andre mål.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Med scoringen har Neymar nå scoret 76 landslagsmål og er bare ett mål bak Pelé, som er den mestscorende på det brasilianske herrelandslaget.

Pelé ble i forrige uke lagt inn på sykehus, men sendte en støttemelding til det brasilianske laget før mandagens kamp.

– Jeg skal se kampen fra sykehuset, og jeg kommer til å heie på hver og en av dere, skrev legenden på sosiale medier.

Etter kampen kom Brasil-spillerne ut på banen med et banner til ære for Pelé:

– Minner om de store årgangene

Brasil hadde allerede vist frem danserytmene i feiringen av de to første målene, og det svingte virkelig av spillet da Richarlison økte til 3–0.

Spissen trikset med ballen på hodet, fikk spilt videre til Marquinhos, som igjen sentret til Thiago Silva. Han sendte Richarlison alene gjennom med keeper, og spissen avsluttet sikkert i mål.

– Det går så fort. Det er ingen i verden som kan henge med på det der. Du kan sette hva du vil foran det. Det nytter ikke. Det går fort. Det er for presist. Det er for bra, sa Nilssen.

Richarlison

PERLE: Richarlison scoret sitt 20. landslagsmål da han økte til 3–0.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– De fleste mål føler jeg at jeg har sett før, men dette målet har jeg ikke sett før. Aldri noe i nærheten. Han står og trikser med hodet utenfor 16-meteren, sa Torp, før han begynte å le.

– Brasils årgang fra 2022 minner om de store årgangene. 58, 62, 82, sa Nilssen.

Lucas Paquetá fortsatte den brasilianske festen med en pen volleyscoring før pause.

I den andre omgangen reduserte Sør-Korea én gang etter et pent langskudd fra Paik, men Brasil tok seg enkelt videre til kvartfinalen.

I kvartfinalen møter de Kroatia, som mandag slo Japan etter straffesparkkonkurranse. Kvartfinalen spilles fredag klokken 16.00.

Siste nytt

 • West Ham videre i FA-cupen - møter Manchester United

  West Ham gikk mandag kveld seirende ut av FA-cupkampen mot Derby County. Neste motstander i femte runde av cupen blir Manchester United på Old Trafford.

  Trekningen ble gjort før oppgjøret mellom Premier League-laget West Ham og Derby fra nivå tre i det engelske ligasystemet.

  West Ham hadde god kontroll og avanserte med 2-0 etter scoringer fra Jarrod Bowen og Michail Antonio.

  Den femte runden i FA-cupen spilles i løpet av uken som starter mandag 27. februar.

  775926823
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Norsk 19-åring knuste finne – tok gull i junior-VM

  Sørlendingen Mathias Holbæk leverte et knallsterkt løp da han sikret gullmedalje på 20 kilometer i junior-VM i Canada. Han kjempet mot finske Niko Anttola om seieren, men med et sterkt rykk var nordmannen sterkest.

  Det ble også norsk bronse på Kristian Kollerud.

  Det var en stund fire nordmenn som hang på finnen, men det ble etter hvert for tøft for både Kollerud, Lars Heggen og Lars Michael Bjertnæs.

  Bjertnæs ble nummer åtte, mens Heggen endte på 10.-plass.

  Holbæk hang imidlertid med lenge, og Vindbjart-løperen ga Anttola kamp om gullet.

  Mot tampen rykket han ifra, og dermed ble det norsk gull både på herresiden og kvinnesiden på mandagens 20 kilometer. Det var Milla Grosberghaugen Andreassen som tok gullet på kvinnesiden.

  Også i kvinnenes løp ble gullet sikret etter et imponerende rykk.

 • Juventus-spiller klar for Leeds

  Amerikanske Weston McKennie er klar for Leeds på en leieavtale fra italienske Juventus. Avtalen inneholder en opsjon på kjøp.

  24-åringen blir dermed lagkamerat med sine landsmenn Tyler Adams og Brenden Aaronson. I tillegg er manager Jesse Marsch amerikansk.

  McKennie har signert en avtale som gjelder ut inneværende sesong, men den kan bli gjort permanent, opplyser Leeds på sine nettsider.

  McKennie var involvert i alle kampene til USA under VM i Qatar før jul og står med 41 landskamper. Han debuterte i 2017 som 19-åring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste