Hopp til innhold

Skjeller ut Brasil-stjernenes måldans: – Respektløst

Brasil vartet opp med samba både med og uten ballen mot Sør-Korea. Men de lange målfeiringene høster kraftig kritikk.

APTOPIX WCup Brazil South Korea Soccer

DANS: De brasilianske stjernene vartet opp med dans mandag kveld. Fra venstre: Vinícius Júnior, Raphinha, Lucas Paquetá og Neymar.

Foto: Manu Fernandez / AP

– Jeg kan ikke tro hva jeg ser. Jeg har aldri sett så mye dans. Det er som å se «Skal vi danse», sa Manchester United-legenden Roy Keane i ITV-studioet i pausen under kampen mellom Brasil og Sør-Korea.

Brasil herjet med motstanderen i første omgang og ledet hele 4–0 til pause. De fire scoringene ble feiret på brasiliansk vis, med dans og sambarytmer.

På grunn av de lange feiringene ble det også lagt til fem minutter i den første omgangen.

– Jeg synes det er respektløst å danse hver gang de scorer. Jeg bryr meg ikke om de første greiene etter det første målet, men ikke hver gang. Det er respektløst. Selv treneren deres ble med på det. Jeg liker det ikke, sa Keane, og henviste til at Tite danset sammen med Richarlison etter 3-0-scoringen.

Norges tidligere landslagstrener, Åge Hareide, er langt fra enig med Keane.

– Jeg synes ikke det er respektløst. Det viser brasiliansk glede. Jeg tror ikke Roy Keane kan danse i det hele tatt. I hvert fall er han ikke opptatt av det, slik jeg har sett ham, sier Hareide.

– Jeg er opptatt av at de viser glede. Det er ikke for å hovere overfor sørkoreanerne. Det tror jeg ikke ligger i den brasilianske folkesjela, rett og slett, sier han.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea

TRENEREN INVOLVERT: Selv Brasils landslagstrener Tite ble med på dansen.

Foto: PEDRO NUNES / Reuters

– Det der er det viktigste fotballen kan by på. For det viser samhold og glede. Det fotballen handler om, det viser de der. Samhold og glede, sa Hareide i pausen.

Brasils landslagstrener Tite sier på pressekonferansen etter kampen at dansingen er en «del av språket» til spillergruppa.

– Jeg må være veldig forsiktig. Det er folk som er onde, som vil si at det var respektløst. Det er derfor jeg sier at vi kan gjøre det på siden. Men jeg vet at det alltid er et kamera der. Jeg ønsket at det ikke skulle misforstås. Det var glede. Glede for målscoreren. For laget, for prestasjonen og for resultatet. Ikke at vi var respektløse overfor motstanderen. Det var ikke tilfellet. Vi kunne bare ikke skjule det. Vi prøvde, men vi klarte det ikke, sier han ifølge den engelske tolken.

I NRKs studio ble det i pausen en diskusjon mellom Tete Lidbom og Åge Hareide hvorvidt det burde bli gult kort for lange dansefeiringer:

Neymar tilbake med scoring

Brasil er den mestvinnende nasjonen i fotball-VM med fem titler, men 20 år har gått siden de sist gikk til topps. Da var Sør-Korea og Japan vertskap for mesterskapet, og mandag var det Sør-Korea som sto på motsatt halvdel i åttedelsfinalen.

For Brasil var Neymar tilbake igjen, etter at han hadde måttet stå over de to siste kampene i gruppespillet med en ankelskade.

Det skulle tidlig vise seg å bli en parademarsj.

Se høydepunktene fra kampen her:

Vinícius Júnior scoret kampens første mål etter bare seks minutter, og seks minutter senere økte Neymar ledelsen fra straffemerket.

Straffesparket var av det mildt sagt iskalde slaget. Mens keeper Kim Seung-gyu danset på streken, trippet Neymar rolig frem og trillet ballen i hjørnet og keeperen på rumpa.

– Keeper prøver å sette ut Neymar, og så er det Neymar som setter ut keeper med et av de mest overlegne straffesparkene jeg har sett. Det er så vidt at ballen triller over streken, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

– Jeg må bare le. Han gir drilla på rumpa en helt ny dimensjon, sa Nilssen videre.

– Det er kongen av Brasil. Det er en selvtillit som man knapt kan tro det er mulig å ha, sa ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

Neymar

SCORING: Neymar scoret Brasils andre mål.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Med scoringen har Neymar nå scoret 76 landslagsmål og er bare ett mål bak Pelé, som er den mestscorende på det brasilianske herrelandslaget.

Pelé ble i forrige uke lagt inn på sykehus, men sendte en støttemelding til det brasilianske laget før mandagens kamp.

– Jeg skal se kampen fra sykehuset, og jeg kommer til å heie på hver og en av dere, skrev legenden på sosiale medier.

Etter kampen kom Brasil-spillerne ut på banen med et banner til ære for Pelé:

– Minner om de store årgangene

Brasil hadde allerede vist frem danserytmene i feiringen av de to første målene, og det svingte virkelig av spillet da Richarlison økte til 3–0.

Spissen trikset med ballen på hodet, fikk spilt videre til Marquinhos, som igjen sentret til Thiago Silva. Han sendte Richarlison alene gjennom med keeper, og spissen avsluttet sikkert i mål.

– Det går så fort. Det er ingen i verden som kan henge med på det der. Du kan sette hva du vil foran det. Det nytter ikke. Det går fort. Det er for presist. Det er for bra, sa Nilssen.

Richarlison

PERLE: Richarlison scoret sitt 20. landslagsmål da han økte til 3–0.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– De fleste mål føler jeg at jeg har sett før, men dette målet har jeg ikke sett før. Aldri noe i nærheten. Han står og trikser med hodet utenfor 16-meteren, sa Torp, før han begynte å le.

– Brasils årgang fra 2022 minner om de store årgangene. 58, 62, 82, sa Nilssen.

Lucas Paquetá fortsatte den brasilianske festen med en pen volleyscoring før pause.

I den andre omgangen reduserte Sør-Korea én gang etter et pent langskudd fra Paik, men Brasil tok seg enkelt videre til kvartfinalen.

I kvartfinalen møter de Kroatia, som mandag slo Japan etter straffesparkkonkurranse. Kvartfinalen spilles fredag klokken 16.00.

Siste nytt

 • Suárez tomålsscorer i Gremio-avskjeden – Santos rykket ned etter 111 år på toppnivå i BrasilID

  Uruguayanske Luis Suárez fortsetter å score jevnt og trutt med mål. Onsdag fant han veien til nettmaskene to ganger i sin siste kamp for brasilianske Gremio.

  Den tidligere Atletico Madrid-, Liverpool- og Barcelona-spilleren endte på 29 mål i løpet av sesongen, og 3-2-seieren mot Fluminense sikret laget 2.-plassen på tabellen.

  Suárez signerte i utgangspunktet en toårskontrakt med Gremio, men spissveteranen gir seg allerede etter denne sesongen på grunn av tøff belastning på kroppen. 36-åringen har vært linket til Lionel Messis klubb Inter Miami, men har selv ikke ønsket å kommentere ryktene.

  – Jeg elsker dette livet, men det er tøft å våkne i smerter hver eneste dag. Jeg ønsker å fortsette, men jeg vet ikke helt hva som skjer, sa Suárez til nyhetsbyrået AFP etter kampen.

  Gremio endte til slutt på plassen bak serievinner Palmeiras. I andre enden av tabellen kulminerte årets sesong i stor skuffelse for den tradisjonsrike klubben Santos. Etter 111 år på det øverste nivået i brasiliansk fotball rykket klubben ned etter 1-2-tap hjemme mot Fortaleza.

  Det brasilianske fotballikonet Pelé tilbrakte store deler av sin karriere i klubben. Neymar, Robinho og Rodrygo har også spilt for Santos.

  (NTB)

  Luis Suárez
  Foto: AP
 • Irritert Klopp i strupen på TV-reporter: – Modig av deg å spøke med det

  Liverpool-sjef Jürgen Klopp likte dårlig at TV-reporter Marcus Buckland fleipet med at tyskeren foretrekker at Liverpool spiller tidligkampen på lørdager.

  Klopp kunne onsdag juble for tre viktige poeng i gullstriden borte mot tabelljumbo Sheffield United. Etter kampslutt ble han spurt om kampen mot Crystal Palace lørdag, på Klopps «favorittidspunkt» klokken 13.30.

  – Det er ganske modig av det å spøke med det. Nå skal vi hjem, og jeg vet ikke helt når vi er tilbake i Liverpool. Kanskje klokken ett eller to (på natta). Så har vi to økter før vi møter Palace, avbrøt Klopp.

  Tyskeren har ved flere anledninger uttrykt at det tette kampprogrammet skaper bekymring.

  – Jeg innser at du ikke forstår dette godt nok. Du jobber ikke i fotballen, så hvorfor skal jeg forklare dette til deg? Hvis du spøker med det, er du bare ignorant, fortsatte en irritert Klopp.

  Amazon-reporter Buckland forsøkte deretter å understreke at han ikke mente å være respektløs.

  – Det har du allerede vært, men det er i orden. Du kan si hva du vil, men det kan ikke jeg. Det fungerer annerledes, understreket Klopp.

  Etter 2-0-seieren mot Sheffield United bekreftet Klopp at midtstopper Joel Matip har pådratt seg et avrevet korsbånd.

  (NTB)

  Jürgen Klopp
  Foto: AP
 • Herrem om fordeler for VM-verter: – Slik har det vært i mange år

  Diskusjonen om håndball-VM og rigging av grupper, har skutt fart de siste dagene. Camilla Herrem slår oppgitt ut med armene etter snart 15 år med samme opplegg.

  Både Danmark, Sverige og Norge fikk velge én deltaker hver fra toppseedingsnivået og plassere denne slik at lagene møttes i hovedrunden.

  For Norges del dreide det seg om regjerende OL-vinner Frankrike.

  Dette gjør at Norge ikke kan møte det franske laget igjen før i en medaljekamp.

  – Dette er absolutt ikke noe nytt. Slik har det vært i mange år. Skal vi ha denne diskusjonen hver gang? Skal vi klage hver gang en vertsnasjon får det slik? Jeg føler at folk får ta det som det er og fokusere på noe annet, sier en lett oppgitt Herrem til NTB.

  – Denne gangen er det Danmark, Sverige og Norge som får denne fordelen. Neste gang og gangen etter det, blir det noen andre. Dette har jeg absolutt ikke noe fokus på.

  Hun har spilt mesterskap på hjemmebane to ganger i karrieren: EM i 2010 og årets VM.

  Alle andre ganger har hun spilt hjemmefra og sett arrangørland med gunstige forutsetninger.

  2021-VM fikk vertsnasjon Spania hjelp. Gruppeinndeling hovedrunden ble endret et par dager etter trekningen. Det grepet gjorde at Spania slapp unna de fleste storlagene før en eventuell semifinale.

  Norge slo Spania i semifinalen og sikret senere gullet.

  Det internasjonale håndballforbundet (IHF) kjenner seg ikke igjen i brudd på fair play-konseptet og svarer slik. – Det hjelper bare populariteten til håndballen å fikse betingelsene for at flere fans skal bli eksponert for sporten og legge til rette for flere tilskuere, skriver IHF-talsmann Adrian Costeiu.

  (NTB)

  Camilla Herrem
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal