Skjelbreids comeback-råd til Bjørgen

Liv Grete Skjelbreid ble firedobbelt verdensmester bare et drøyt år etter fødsel. Hun tror Bjørgen kan klare det samme.

Liv Grete Poiree viser frem de fire gullmedaljene hun tok under VM i Oberhof i 2004.

VM-dronning: I comebacket etter å ha født sin første datter, ble Liv Grete Skjelbreid den store VM-dronninga med fire gull i Oberhof i 2004. Hun er ikke i tvil om at Marit Bjørgen kan komme tilbake på et like høyt nivå.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det gikk egentlig automatisk å komme tilbake. Det var ingenting som kunne stoppe meg når jeg hadde organisert forholdet mellom å være mor og toppidrettsutøver, sier Liv Grete Skjelbreid (40) til NRK.

Hun har nettopp hørt nyheten om at Marit Bjørgen er gravid og venter barn i desember, og gleder seg stort på langrennsdronningens vegne.

Spår mamma-effekt

Etter ha sluppet det hun selv omtalte som «en bombe», annonserte nemlig Bjørgen at hun akter å komme tilbake som langrennsløper etter fødselen.

Den fantastiske innsatsen forrige sesong, med to VM-gull og totaltseirer i verdenscupen, sprintcupen og Tour de Ski, kunne vært et passende punktum for en utrolig karriere, men tidenes mestvinnende langrennsløper er sulten på mer suksess.

Det betyr at hun satser på VM i Lahti og trolig også OL i Pyeongchang i 2018.

– Marit får nok en skikkelig «mamma-effekt» i Lahti-VM. Det er mange som har lyktes utrolig godt etter at de har fått unger og vært i god form, sier Therese Johaug til NRK.

VM-dronning året etter fødsel

Langt fra umulig, viser historien. En rekke kjente norske utholdenhetsutøvere har nemlig kommet tilbake i minst like god form etter fødselen som før.

Den tidligere skiskytterdronningen Skjelbreid er det fremste eksemplet.

Hun fødte sitt første barn som 29-åring 27. januar 2003. Ett år og én uke senere stilte hun til start i VM i Oberhof, knuste all motstand og ble mesterskapsdronning med fire gull.

– Det var ikke vanskelig å komme tilbake, for jeg var jo i form fort etter fødselen, sier Skjelbreid.

Tre fordeler

Hun forteller at hun ikke opplevde det som et problem å trene seg opp igjen. Både fordi hun hadde et godt treningsgrunnlag og fordi hun mistet frykten for å prestere dårlig.

– Når du først har blitt mamma, får du et helt annet forhold til ting. Du har noe som er utrolig mye viktigere i livet enn det å prestere på ski. Jeg var aldri nervøs før et skirenn etter at jeg ble mamma, da var konkurransene en ren bonus, sier NRKs skiskytterkespert.

Hun trekker også frem nytten av å priorietere riktig som nybakt mamma.

– Det handler om å være råere på å trene etter hvordan kroppen kjennes fra dag til dag, og ikke nødvendigvis bare følge en treningsplan, sier Skjelbreid.

Da hun ble mamma i 2003, var hun seks år yngre enn hva Bjørgen er nå. Det trenger ikke å ha noen betydning.

– Nei, det tror jeg ikke. Så sant hun får den hjelpen hun trenger av de rette folkene rundt seg, vil det gå fint. Graviditet er ingen sykdom, så det er bare om å gjøre å få kroppen på plass etter fødselen, sier Skjelbreid.

Hun er langt fra alene om å gå fra graviditet til verdenstoppen i sin idrett. Under følger fem andre norske utøvere som har gjort det samme:

Anita Moen:

Anita Moen

SANKET MEDALJER: Anita Moen tok blant annet medalje under OL på Lillehammer etter at hun fikk sin første datter i 1991.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Fikk barn som 24-åring i 1991. Kom tilbake og tok VM-bronse på stafett i 1993 og OL-bronse på stafetten på Lillehammer i 1994. Tok til sammen sju VM og OL-medaljer før hun la skiene på hylla i 2003.

Hilde Gjermundshaug Pedersen:

Bjørgen og Gjermundshaug Pedersen

PÅ PALLEN SAMMEN: Hilde Gjermundshaug Pedersen var på topp av skikarrieren som mor og 40-åring, her etter bronsen på 10 kilometer klassisk i Torino-OL i 2006. Marit Bjørgen tok sølv.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Var på landslaget på midten av 80-tallet før hun fikk tvillingdøtre i 1988. I 1997 gjorde hun comeback i verdenscupen og fikk med seg åtte medaljer fra VM og OL før hun avsluttet karrieren som verdenscupløper som 43-åring.

Ann Kristin Flatland:

Flatland i Sotsji-OL

TOK OL-BRONSE: Ann Kristin Flatland kom tilbake på topp etter å ha blitt mor i 2012. I Sotsji-OL gikk hun på stafettlaget som tok bronse.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Tok både VM-gull og OL-bronse i stafett etter at hun kom tilbake etter fødsel. Fra før hadde skiskytteren tre medaljer fra VM og en verdenscupseier. Den andre og siste verdenscupseieren tok Flatland i 2013 - et halvt år etter comebacket i januar samme år.

Berit Aunli:

Tilbake med medalje

MEDALJE: Berit Aunli kom tilbake etter fødsel året før og tok medalje under OL i Sarajevo i 1984. Her sammen med gullvinner i kombinert, Tom Sandberg.

Foto: Giaco / Ap

Ble verdensmester to ganger individuelt og med stafettlaget under VM i 1982 i Oslo. Året etter fødte hun sin første sønn, men kom likevel sterkt tilbake og tok blant annet OL-gull på stafetten i Sarajevo i 1984 og to sølv under VM i Seefeld i 1985.

Gunn-Rita Dahle Flesjå:

Tilbake med VM-gull

VM_GULL: Gunn-Rita Dahle Flesjå har tatt flere medaljer i VM etter at hun kom tilbake etter fødsel i 2009.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Tok sin største triumf da hun ble olympisk mester i terrengsykling rundbane i Athen 2004. I 2009 ble hun mor og har i ettertid blant annet tatt et gull i maraton-VM og to sølv, ett i rundbane og ett i maraton.

Sportsnyheter

Haaland på årets lag – fikk målspørsmål av trenerlegende

Erling Braut Haaland er tatt ut på årets lag i verden av det internasjonale fotballforbundet. I prat med trenerlegenden Arsène Wenger fikk han skryt.

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • To Zuccarello-assists i Wild-tap

  Mats Zuccarello noterte seg for to målgivende pasninger da Minnesota Wild holdt følge med Colorado Avalanche til full tid, men til slutt tapte 3-4 etter straffeslag.

  Nordmannens første målgivende pasning etter 6.46 minutter i tredje periode da ledet Avalanches 2-1.

  Zuccarello hentet inn en pasning som lagkamerat Matt Dumba nesten mistet til motstanderen. Nordmannen sendte den videre til Kirill Kaprizov, som satte pucken i mål fra spiss vinkel. Dermed sto det 2-2.

  Nathan MacKinnon scoret for Avalanche etter 16.28 i tredje periode.

  Bare 41 sekunder senere sendte Zuccarello av gårde et skudd fra litt over blueline. Det nådde ikke mål, men ble snappet opp av Kaprizov, som overlistet målvakten og sørget for 3-3. Det resultatet sto seg til kampen ble blåst av. Overtidsspillet ble målløst, og dermed måtte kampen avgjøres på straffeslag.

  Zuccarello var først ut, men bommet, og det var han ikke alene om. Først på det fjerde straffeslaget scoret Mikko Rantanen for Avalanche. Da Kirill Kaprizov bommet for Wild, var tapet et faktum. (NTB)

  Minnesota Wild v Vancouver Canucks
  Foto: Rich Lam / AFP
 • Casper Ruud trekker seg fra Australian Open på grunn av ankelskade

  Den norske tennisstjernen Casper Ruud er ute av Australian Open før første kamp. Han trekker seg på grunn av en ankelskade, men den betegnes ikke som alvorlig.

  Nordmannen som er rangert som nummer åtte i verden, skulle ha møtt slovakiske Alex Molcan i første kamp tirsdag.

  – Nå på søndag trente jeg med Medvedev. Da tråkket jeg over i en bevegelse på banen. Når man tråkker over, er det gjerne leddbånd og sener og sånt som får seg en smell. Det kan jo ryke hvis det er virkelig ille. Og det var det heldigvis ikke i dette tilfellet, forteller Ruud til NTB.

  – Men å prøve å bli klar på to dager, ble litt for optimistisk. Jeg håpet på at det kunne gå. Men jeg merker i dag at jeg ikke har mulighet til å være 100 prosent. Og for at jeg skal spille god tennis, må beina henge med, og de må funke som trommestikker. Og det klarer jeg ikke med de smertene og den korte tiden jeg har fått nå. Så det er litt uflaks. Å få det på en søndag før en Grand Slam er ikke det man ønsker, men heldigvis er det ikke for alvorlig. Men igjen dessverre for ille til at jeg klarer å gå på banen i dag, fortsetter han.

  Ruud erstattes av Roman Safiullin, som var «lucky loser» i trekningen, melder nyhetsbyrået.

  Davis Cup Norge-Ukraina
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Lewandowski årets spelar

  Robert Lewandowski er kåra til året spelar for 2020/21. Bayern Münchens polske storscorar gjekk til topps på FIFAs "The Best"-galla i kveld.

  Han scora 48 mål på 40 kampar sist sesong. Han slo også Gerd Müllers 49 år gamle rekord for Bundesliga med eitt mål og enda på 41.

  Lewandowski vann prisen for andre gong. Den første var i desember 2020.

  Dei andre spelarane i finaleheatet var Lionel Messi og Mohamed Salah.

  Årets beste kvinnelege fotballspelar blei Barcelonas Alexia Putella.

  Chelsea tok begge prisane for årets trenar, ved Thomas Tuchel og Emma Hayes.

  Robert Lewandowski
  Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal