Hopp til innhold

Skjelbreids comeback-råd til Bjørgen

Liv Grete Skjelbreid ble firedobbelt verdensmester bare et drøyt år etter fødsel. Hun tror Bjørgen kan klare det samme.

Liv Grete Poiree viser frem de fire gullmedaljene hun tok under VM i Oberhof i 2004.

VM-dronning: I comebacket etter å ha født sin første datter, ble Liv Grete Skjelbreid den store VM-dronninga med fire gull i Oberhof i 2004. Hun er ikke i tvil om at Marit Bjørgen kan komme tilbake på et like høyt nivå.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det gikk egentlig automatisk å komme tilbake. Det var ingenting som kunne stoppe meg når jeg hadde organisert forholdet mellom å være mor og toppidrettsutøver, sier Liv Grete Skjelbreid (40) til NRK.

Hun har nettopp hørt nyheten om at Marit Bjørgen er gravid og venter barn i desember, og gleder seg stort på langrennsdronningens vegne.

Spår mamma-effekt

Etter ha sluppet det hun selv omtalte som «en bombe», annonserte nemlig Bjørgen at hun akter å komme tilbake som langrennsløper etter fødselen.

Den fantastiske innsatsen forrige sesong, med to VM-gull og totaltseirer i verdenscupen, sprintcupen og Tour de Ski, kunne vært et passende punktum for en utrolig karriere, men tidenes mestvinnende langrennsløper er sulten på mer suksess.

Det betyr at hun satser på VM i Lahti og trolig også OL i Pyeongchang i 2018.

– Marit får nok en skikkelig «mamma-effekt» i Lahti-VM. Det er mange som har lyktes utrolig godt etter at de har fått unger og vært i god form, sier Therese Johaug til NRK.

VM-dronning året etter fødsel

Langt fra umulig, viser historien. En rekke kjente norske utholdenhetsutøvere har nemlig kommet tilbake i minst like god form etter fødselen som før.

Den tidligere skiskytterdronningen Skjelbreid er det fremste eksemplet.

Hun fødte sitt første barn som 29-åring 27. januar 2003. Ett år og én uke senere stilte hun til start i VM i Oberhof, knuste all motstand og ble mesterskapsdronning med fire gull.

– Det var ikke vanskelig å komme tilbake, for jeg var jo i form fort etter fødselen, sier Skjelbreid.

Tre fordeler

Hun forteller at hun ikke opplevde det som et problem å trene seg opp igjen. Både fordi hun hadde et godt treningsgrunnlag og fordi hun mistet frykten for å prestere dårlig.

– Når du først har blitt mamma, får du et helt annet forhold til ting. Du har noe som er utrolig mye viktigere i livet enn det å prestere på ski. Jeg var aldri nervøs før et skirenn etter at jeg ble mamma, da var konkurransene en ren bonus, sier NRKs skiskytterkespert.

Hun trekker også frem nytten av å priorietere riktig som nybakt mamma.

– Det handler om å være råere på å trene etter hvordan kroppen kjennes fra dag til dag, og ikke nødvendigvis bare følge en treningsplan, sier Skjelbreid.

Da hun ble mamma i 2003, var hun seks år yngre enn hva Bjørgen er nå. Det trenger ikke å ha noen betydning.

– Nei, det tror jeg ikke. Så sant hun får den hjelpen hun trenger av de rette folkene rundt seg, vil det gå fint. Graviditet er ingen sykdom, så det er bare om å gjøre å få kroppen på plass etter fødselen, sier Skjelbreid.

Hun er langt fra alene om å gå fra graviditet til verdenstoppen i sin idrett. Under følger fem andre norske utøvere som har gjort det samme:

Anita Moen:

Anita Moen

SANKET MEDALJER: Anita Moen tok blant annet medalje under OL på Lillehammer etter at hun fikk sin første datter i 1991.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Fikk barn som 24-åring i 1991. Kom tilbake og tok VM-bronse på stafett i 1993 og OL-bronse på stafetten på Lillehammer i 1994. Tok til sammen sju VM og OL-medaljer før hun la skiene på hylla i 2003.

Hilde Gjermundshaug Pedersen:

Bjørgen og Gjermundshaug Pedersen

PÅ PALLEN SAMMEN: Hilde Gjermundshaug Pedersen var på topp av skikarrieren som mor og 40-åring, her etter bronsen på 10 kilometer klassisk i Torino-OL i 2006. Marit Bjørgen tok sølv.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Var på landslaget på midten av 80-tallet før hun fikk tvillingdøtre i 1988. I 1997 gjorde hun comeback i verdenscupen og fikk med seg åtte medaljer fra VM og OL før hun avsluttet karrieren som verdenscupløper som 43-åring.

Ann Kristin Flatland:

Flatland i Sotsji-OL

TOK OL-BRONSE: Ann Kristin Flatland kom tilbake på topp etter å ha blitt mor i 2012. I Sotsji-OL gikk hun på stafettlaget som tok bronse.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Tok både VM-gull og OL-bronse i stafett etter at hun kom tilbake etter fødsel. Fra før hadde skiskytteren tre medaljer fra VM og en verdenscupseier. Den andre og siste verdenscupseieren tok Flatland i 2013 - et halvt år etter comebacket i januar samme år.

Berit Aunli:

Tilbake med medalje

MEDALJE: Berit Aunli kom tilbake etter fødsel året før og tok medalje under OL i Sarajevo i 1984. Her sammen med gullvinner i kombinert, Tom Sandberg.

Foto: Giaco / Ap

Ble verdensmester to ganger individuelt og med stafettlaget under VM i 1982 i Oslo. Året etter fødte hun sin første sønn, men kom likevel sterkt tilbake og tok blant annet OL-gull på stafetten i Sarajevo i 1984 og to sølv under VM i Seefeld i 1985.

Gunn-Rita Dahle Flesjå:

Tilbake med VM-gull

VM_GULL: Gunn-Rita Dahle Flesjå har tatt flere medaljer i VM etter at hun kom tilbake etter fødsel i 2009.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Tok sin største triumf da hun ble olympisk mester i terrengsykling rundbane i Athen 2004. I 2009 ble hun mor og har i ettertid blant annet tatt et gull i maraton-VM og to sølv, ett i rundbane og ett i maraton.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal