NRK Meny
Normal

Skjebnekveld for hele Skandinavia

Både Norge, Sverige og Danmark har kniven mot strupen før fredagens VM-kvalifiseringskamper. Alle lagene er nærmest avhengig av seier.

Skandi

Både Sverige, Norge og Danmark trenger seier i VM-kvalifiseringen fredag kveld. Her ved Zlatan Ibrahimovic, Brede Hangeland og Christian Eriksen.

Foto: NTB Scanpix

– Det ville vært veldig trist og uforståelig med et VM uten noen fra Skandinavia. Spesielt Danmark og Sverige har vært med å prege mesterskapene. Men det er jo fortsatt muligheter for alle, sier NRKs Arne Scheie før fredagens VM-kvalifisering.

Nå er det skjebnekveld for både Norge, Sverige og Danmark. Alle har kniven mot strupen og er trolig helt ute av kampen om plass til Brasil-VM med tap.

  • Hør kampen direkte på NRK P1 fra 19.00.

– Hvorfor sliter alle de tre skandinaviske landene, Scheie?

– Det kan jo kanskje være en tilfeldighet. Det kan ha noe med at Danmark og Norge er i et generasjonsskifte, mens Sverige er i en litt vanskeligere gruppe, sier NRK-veteranen.

– Hvilke av landene har størst sjanse for å gå videre?

– Jeg vil si at det er Sverige. De har Tyskland hjemme i siste kamp – og Tyskland er allerede klare. Også har de Kasakhstan og Østerrike i tillegg til Irland. Men Irland er ingen lett oppgave. Det blir en spennende kamp i kveld, sier Scheie.

Scheie: Overrasket over Drillo

Norge er på fjerdeplass i gruppe E før den viktige kampen mot bunnlaget Kypros. Egil «Drillo» Olsens mannskap står med åtte poeng, mens gruppeleder Sveits har 14. Albania er toer med ti poeng.

Det var en selvsikker landslagssjef som møtte pressen i går.

Hangeland1

Både Norges Brede Hangeland og Sveriges Zlatan Ibrahimovic blir trolig nøkkelspillere i kveld.

Foto: CHRISTINE OLSSON / NTB scanpix

– Jeg er nesten helt sikker på at vi vinner, sa Drillo torsdag.

Nettopp den kommentaren stusser Arne Scheie på.

– Jeg synes Egil gikk veldig hardt ut torsdag. Han sa at han var sikker på å vinne. Jeg ville nok tatt med ordet «sannsynlig», sier Scheie, som mener Kypros kan bli en tøff motstander for Norge.

Scheie mener at et Norge nærmest blottet for profiler må ta en del av skylda for at laget har kniven mot strupen med fire kamper igjen av kvaliken.

– Norge har til de grader et generasjonsskifte. Vi har få profiler i utlandet og den hjemlige serien er kanskje dårligere enn på lang tid. Dét vil jeg begrunne med hvordan de norske lagene gjør det ute i Europa. Vi har ikke lenger en hjemlig serie med et lokomotiv som Rosenborg, som gjorde det godt mot Juventus og Milan, sier Scheie.

– Det er vel bare Brede Hangeland som er den store profilen ute. De andre har problemer med å komme med på lagene, sier han.

Kypros (h), Sveits (h), Slovenia (b) og Island (b) gjenstår for Egil Olsens mannskap.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sverige

Sverige møter Irland fredag. Her fra kamp mot Norge. Bak fra venstre: Sveriges keeper Andreas Isaksson, Pontus Wernbloom, Mikael Antonsson, Albin Ekdal, Per Nilsson, Johan Elmander og Sveriges kaptein Zlatan Ibrahimovic. Foran fra venstre: Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Martin Olsson og Jimmy Durmaz.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Sverige: – Alt er i våre hender

Sverige er nummer tre i gruppe C. Tyskland er suverene ledere med 16 poeng, mens Østerrike, Sverige og Irland følger bak med elleve.

Svenskene er dermed nærmest avhengig av poeng i bortekampen mot Irland for å ha håp om å klare andreplassen i gruppa.

– Vi møter et lag som er ganske likt oss. Jeg vil ikke si at Sverige er et bedre lag. Dette er en kamp vi skal vinne, sier Irland-stjernen Robbie Keane til Aftonbladet.

– Vi kommer ikke hit for å bevise noe. Vi vil til VM. Vi har alt i våre egne hender. Det kan Irland og Østerrike også si, men for oss er det ikke over ennå, sier Sveriges Sebastian Larsson til SVT.

Sverige møter Irland (b), Kasakhstan (b), Østerrike (h) og Tyskland (h). Den siste kampen mot tyskerne spilles 15. oktober.

– Døra er ikke lukket for Sverige. Kveldens kamper er viktige for alle de skandinaviske lagene. Sverige møter en konkurrent som de nesten må slå, sier Arne Scheie.

Danmark: – Den røde lampen blinker

Denmark

Danmark og landslagssjef Morten Olsen trenger seier mot Malta.

Foto: Jens Dresling / Ap

Danmark har fått en forferdelig start på kvalifiseringen med bare én seier, tre uavgjort og to tap på de seks første kampene.

Landslagssjef Morten Olsen og de rød-hvite ligger nest siste i gruppe B med seks poeng. Bare Malta har vært svakere i gruppen med tre poeng. Italia leder med 14 poeng og følges av Bulgaria med 10.

Danmark må i realiteten vinne borte mot bunnlaget Malta for å ha et håp om avansement.

– Vi er store favoritter, men fotball er uforutsigbart. Derfor blinker den røde lampen for oss i kveld, sier Olsen ifølge BT.

– Det er fire finaler som gjenstår. Fredag kveld er den første. Selv om vi scorer og avgjør i 85. minutt er det likegyldig for oss. Det viktigste er å vinne, sier Olsen.

I forrige kamp ble danskene ydmyket 0-4 hjemme i Parken mot Armenia.

– Det eneste spillerne skal ta med seg fra Armenia-kampen er revansjelyst, sier Olsen.

Malta (b), Armenia (b), Italia (h) og Malta (h) gjenstår for Danmark i kvalifiseringen.

– Selv Danmark, som ligger nede på en femteplass, ligger bare fire poeng bak Bulgaria på andreplass. Bulgaria har tross alt igjen Italia og Tsjekkia, mens Danmark har igjen Italia hjemme, Armenia og Malta, så det bør være muligheter selv om det blir svært vanskelig, sier Arne Scheie.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rekdal1

Kjetil Rekdal feirer scoring mot Brasil i 1998. Det var forrige gang Norge var i et VM.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Første siden 1982?

Et VM i Brasil uten deltagelse fra Skandinavia vil være første gang siden VM i 1982 at verken Norge, Sverige eller Danmark er med.

Norge var med i 1994 og 1998. Sverige var med i 1990, 1994, 2002, og 2006. Danmark var med i 1986, 1998, 2002 og 2010.

– VM-sluttspillet i Brasil er stort uansett, men det er et stort minus uten skandinaviske land. Jeg har vært så heldig å være med på to VM-sluttspill med Norge og det er jo himmelen i forhold til å ikke være med, sier Scheie.

– Jeg var jo tilstede under VM i 1982. Det var stort, men da hadde vi ikke hatt med Norge i et VM. Nå har vi hatt med Norge, og da blir det noe helt annet, sier Scheie.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Terreng
EM feltritt: Terreng
Terreng
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
Eliteserien: Lillestrøm - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Lillestrøm - Vålerenga
Toppidrettsveka