Hopp til innhold

Skjebnehelg for Wengs distansedrøm i VM: – Føler meg veldig usikker

MERÅKER (NRK): Heidi Weng og Ragnhild Haga har prestert under forventningene til nå i sesongen. Og nå gjenstår to svært viktige NM-distanser for å overbevise landslagstrener Ole Morten Iversen om at de har noe å gjøre på to individuelle VM-distanser.

Weng og Haga

DUELLERER OM VM-PLASS: Heidi Weng, her fra Tour de Ski, og Ragnhild Haga fra verdenscupen i Otepää.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Den første viktige distansen kommer allerede i dag, torsdag, når damene klokken 11.00 går 10 kilometer klassisk intervallstart i NM-bygda Meråker.

– Dét rennet og 15 kilometer skibytte på lørdag er helt avgjørende for hva de får gå i VM. En skjebnehelg for begge to, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Har ikke overbevist

Han slår fast at Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg med sikkerhet får gå disse to distansene i tillegg til tremil. Med Astrid Uhrenholdt Jacobsens sterke resultater de siste ukene, med syvende- og andreplass i både Otepää og Ulricehamn, er også hun en sikker kandidat på tre distanser i VM, mener Bjørn.

Tour de ski 2017-2018

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med fire plasser per renn, er det dermed bare én igjen i hvert eneste laguttak til to av tre individuelle distanserenn.

– Ragnhild og Heidi har ikke overbevist hittil i sesongen. Det blir en innbyrdes kamp mellom de to. Får en av dem til et toppløp torsdag betyr det i praksis VM-billett til den øvelsen. Det samme gjelder løpet med 15 kilometer med skibytte lørdag, sier Bjørn.

Spent Weng

For Haga er ting omtrent snudd på hodet fra fjoråret. Fantastisk god i fristil gjennom hele 2017/2018-sesongen og olympisk mester på 10 kilometer i den stilarten. I tillegg hadde hun enkelte gode klassiskresultater og en tredjeplass på 15 kilometer med skibytte på Lillehammer desember 2017.

Heidi Weng ble sammenlagtvinner av verdenscupen sist sesong, men kom skjevt inn i årets, og har ligget bak de beste hele veien. Nå står hun overfor en svært viktig NM-uke. Weng svarer «jeg vet ikke, det blir spennende å se» og «jeg får ikke gjort annet enn å gå så godt jeg kan», når NRK spør om hun er klar for alvoret som NRK-ekspert Torgeir Bjørn forteller om.

– Veldig usikker

På spørsmål om hva slags følelse Weng har med tanke på laguttaket til både 10 kilometer klassisk og 15 kilometeren, svarer hun at hun ikke tenker så mye på det, men bekrefter at det er de to øvelsene hun drømmer om å gå i VM.

– Føler du deg inne på de to lagene?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg får prøve å gjøre så godt jeg kan. Jeg får ikke gjort mer enn det.

– Og følelsen din inn mot de øvelsene nå i NM?

– Jeg føler meg veldig usikker. Klassisken har ikke vært så bra i år, jeg håper det går bedre, sier Weng – og går så inn i en ventende bil på Grova skistadion.

Saken fortsetter under bildet.

Heidi Weng

KJEMPER FOR PLASS I FLERE VM-UTTAK: Heidi Weng.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Viktig å vise form

Ragnhild Haga hevder hun ikke har tenkt så mye på at kampen om den siste plassen på to VM-distanser trolig står mellom henne selv og Heidi Weng.

27-åringen fra Nannestad sier hun tar helg for helg og håper på en formstigning. Når det gjelder NM-uken tar hun ett renn av gangen, at man får gjøre opp status etter helgen, men innrømmer til slutt at «det er viktig å vise form».

– Det er ikke plass til alle

Landslagstrener for de norske langrennsdamene, Ole Morten Iversen, sier som de aller fleste i skimiljøet i disse dager, nemlig at «det aldri er en ulempe å vise form før mesterskap».

– Men du står i fare for å vrake Heidi Weng eller Ragnhild Haga på de to distansene ...?

Iversen

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er ikke plass til fem på et lag, nei. En av de fem som folk tenker bør være med på et lag, er det ikke plass til. Men det er flere øvelser og jeg er sikker på at alle får gå en VM-øvelse. Alle får ikke gå alle distanser. Det går ikke, sier Iversen, som deretter av NRK får spørsmål om han har tatt den alvorspraten med Haga og Weng før NM.

– Alvorsprat ... Dette har de vært med på før. Det er bare å telle opp, det er ikke plass til alle, og det har vi sagt til dem. Det har skjedd før. Det er enkelte øvelser de føler seg trygge på, og andre øvelser de ikke gjør det, svarer Iversen diplomatisk.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal