Hopp til innhold

Skjebnehelg for Wengs distansedrøm i VM: – Føler meg veldig usikker

MERÅKER (NRK): Heidi Weng og Ragnhild Haga har prestert under forventningene til nå i sesongen. Og nå gjenstår to svært viktige NM-distanser for å overbevise landslagstrener Ole Morten Iversen om at de har noe å gjøre på to individuelle VM-distanser.

Weng og Haga

DUELLERER OM VM-PLASS: Heidi Weng, her fra Tour de Ski, og Ragnhild Haga fra verdenscupen i Otepää.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Den første viktige distansen kommer allerede i dag, torsdag, når damene klokken 11.00 går 10 kilometer klassisk intervallstart i NM-bygda Meråker.

– Dét rennet og 15 kilometer skibytte på lørdag er helt avgjørende for hva de får gå i VM. En skjebnehelg for begge to, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Har ikke overbevist

Han slår fast at Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg med sikkerhet får gå disse to distansene i tillegg til tremil. Med Astrid Uhrenholdt Jacobsens sterke resultater de siste ukene, med syvende- og andreplass i både Otepää og Ulricehamn, er også hun en sikker kandidat på tre distanser i VM, mener Bjørn.

Tour de ski 2017-2018

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med fire plasser per renn, er det dermed bare én igjen i hvert eneste laguttak til to av tre individuelle distanserenn.

– Ragnhild og Heidi har ikke overbevist hittil i sesongen. Det blir en innbyrdes kamp mellom de to. Får en av dem til et toppløp torsdag betyr det i praksis VM-billett til den øvelsen. Det samme gjelder løpet med 15 kilometer med skibytte lørdag, sier Bjørn.

Spent Weng

For Haga er ting omtrent snudd på hodet fra fjoråret. Fantastisk god i fristil gjennom hele 2017/2018-sesongen og olympisk mester på 10 kilometer i den stilarten. I tillegg hadde hun enkelte gode klassiskresultater og en tredjeplass på 15 kilometer med skibytte på Lillehammer desember 2017.

Heidi Weng ble sammenlagtvinner av verdenscupen sist sesong, men kom skjevt inn i årets, og har ligget bak de beste hele veien. Nå står hun overfor en svært viktig NM-uke. Weng svarer «jeg vet ikke, det blir spennende å se» og «jeg får ikke gjort annet enn å gå så godt jeg kan», når NRK spør om hun er klar for alvoret som NRK-ekspert Torgeir Bjørn forteller om.

– Veldig usikker

På spørsmål om hva slags følelse Weng har med tanke på laguttaket til både 10 kilometer klassisk og 15 kilometeren, svarer hun at hun ikke tenker så mye på det, men bekrefter at det er de to øvelsene hun drømmer om å gå i VM.

– Føler du deg inne på de to lagene?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg får prøve å gjøre så godt jeg kan. Jeg får ikke gjort mer enn det.

– Og følelsen din inn mot de øvelsene nå i NM?

– Jeg føler meg veldig usikker. Klassisken har ikke vært så bra i år, jeg håper det går bedre, sier Weng – og går så inn i en ventende bil på Grova skistadion.

Saken fortsetter under bildet.

Heidi Weng

KJEMPER FOR PLASS I FLERE VM-UTTAK: Heidi Weng.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Viktig å vise form

Ragnhild Haga hevder hun ikke har tenkt så mye på at kampen om den siste plassen på to VM-distanser trolig står mellom henne selv og Heidi Weng.

27-åringen fra Nannestad sier hun tar helg for helg og håper på en formstigning. Når det gjelder NM-uken tar hun ett renn av gangen, at man får gjøre opp status etter helgen, men innrømmer til slutt at «det er viktig å vise form».

– Det er ikke plass til alle

Landslagstrener for de norske langrennsdamene, Ole Morten Iversen, sier som de aller fleste i skimiljøet i disse dager, nemlig at «det aldri er en ulempe å vise form før mesterskap».

– Men du står i fare for å vrake Heidi Weng eller Ragnhild Haga på de to distansene ...?

Iversen

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er ikke plass til fem på et lag, nei. En av de fem som folk tenker bør være med på et lag, er det ikke plass til. Men det er flere øvelser og jeg er sikker på at alle får gå en VM-øvelse. Alle får ikke gå alle distanser. Det går ikke, sier Iversen, som deretter av NRK får spørsmål om han har tatt den alvorspraten med Haga og Weng før NM.

– Alvorsprat ... Dette har de vært med på før. Det er bare å telle opp, det er ikke plass til alle, og det har vi sagt til dem. Det har skjedd før. Det er enkelte øvelser de føler seg trygge på, og andre øvelser de ikke gjør det, svarer Iversen diplomatisk.

Siste nytt

 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Djokovics far dropper semifinalen etter flaggkontrovers

  Faren til Novak Djokovic hadde tenkt å se sin sønn spille semifinale i Australian Open, men holder seg unna etter uroen som har vært de siste dagene.

  – Familien min har gått gjennom krig, og vi ønsker bare fred. Jeg hadde ingen intensjon om å forårsake slike overskrifter eller forstyrrelser, sier Srdjan Djokovic i en uttalelse.

  Etter at Djokovic slo Andrej Rubljov i kvartfinalen, samlet en gruppe russere seg ved arenaen og viste støtte til Russlands president Vladimir Putin. Etter det har det florert av videoer i sosiale medier hvor pappa Djokovic blant annet holdt et stort russisk flagg mens han poserte for et bilde.

  Det er ikke klart om faren blir å se i en eventuell finale om det blir en ny seier for sønnen fredag.

  I forkant av fredagens semifinale mellom Novak Djokovic og Tommy Paul gikk den ukrainske ambassadøren Vasyl Myrosjnytjenko ut og mente faren burde bli utestengt fra Melbourne Park.

  Russiske flagg har allerede blitt bannlyst fra Australian Open etter at det ble observert blant publikum tidligere i turneringen.

  Tirsdag var det elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina. (NTB/NRK)

  Australian Open Tennis
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Sagan gir seg som landeveisrytter på toppnivå i 2023

  33 år gamle Peter Sagan nærmer seg slutten av karrieren. På en pressekonferanse i forbindelse med rittet Vuelta a San Juan, kunne han fortelle at årets sesong blir hans siste på toppnivå som landeveisrytter.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Han vil fortsette karrieren også etter 2023, men i 2024 vil det være terrengsyklingen som står i fokus og OL i Paris som blir det store målet. Sagan deltok også i terrengsykling i OL i 2016.

  – Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å avslutte karrieren min på terrengsykkelen, siden jeg startet karrieren min på terrengsykkelen, sier Sagan på pressekonferansen.

  Cyclingnews skriver videre at Sagan åpner for å kjøre noen ritt på landeveien også neste år, men at det ikke vil være på øverste nivå.

  – Jeg synes at tilhengerne mine og folket fortjener å få vite nå at dette blir min siste sesong på landeveien, sier Sagan.

  Slovaken er tre ganger verdensmester på landeveien og har blant annet vunnet 12 etapper i Tour de France, syv grønne poengtrøyer i samme ritt og monumentklassikerne Paris-Roubaix og Flandern rundt én gang hver.

  Sagan sykler for tiden på det franske TotalEnergies-laget, sammen med blant andre Edvald Boasson-Hagen.

  Peter Sagan
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste