Skjebnehelg for Wengs distansedrøm i VM: – Føler meg veldig usikker

MERÅKER (NRK): Heidi Weng og Ragnhild Haga har prestert under forventningene til nå i sesongen. Og nå gjenstår to svært viktige NM-distanser for å overbevise landslagstrener Ole Morten Iversen om at de har noe å gjøre på to individuelle VM-distanser.

Weng og Haga

DUELLERER OM VM-PLASS: Heidi Weng, her fra Tour de Ski, og Ragnhild Haga fra verdenscupen i Otepää.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Den første viktige distansen kommer allerede i dag, torsdag, når damene klokken 11.00 går 10 kilometer klassisk intervallstart i NM-bygda Meråker.

– Dét rennet og 15 kilometer skibytte på lørdag er helt avgjørende for hva de får gå i VM. En skjebnehelg for begge to, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Har ikke overbevist

Han slår fast at Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg med sikkerhet får gå disse to distansene i tillegg til tremil. Med Astrid Uhrenholdt Jacobsens sterke resultater de siste ukene, med syvende- og andreplass i både Otepää og Ulricehamn, er også hun en sikker kandidat på tre distanser i VM, mener Bjørn.

Tour de ski 2017-2018

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med fire plasser per renn, er det dermed bare én igjen i hvert eneste laguttak til to av tre individuelle distanserenn.

– Ragnhild og Heidi har ikke overbevist hittil i sesongen. Det blir en innbyrdes kamp mellom de to. Får en av dem til et toppløp torsdag betyr det i praksis VM-billett til den øvelsen. Det samme gjelder løpet med 15 kilometer med skibytte lørdag, sier Bjørn.

Spent Weng

For Haga er ting omtrent snudd på hodet fra fjoråret. Fantastisk god i fristil gjennom hele 2017/2018-sesongen og olympisk mester på 10 kilometer i den stilarten. I tillegg hadde hun enkelte gode klassiskresultater og en tredjeplass på 15 kilometer med skibytte på Lillehammer desember 2017.

Heidi Weng ble sammenlagtvinner av verdenscupen sist sesong, men kom skjevt inn i årets, og har ligget bak de beste hele veien. Nå står hun overfor en svært viktig NM-uke. Weng svarer «jeg vet ikke, det blir spennende å se» og «jeg får ikke gjort annet enn å gå så godt jeg kan», når NRK spør om hun er klar for alvoret som NRK-ekspert Torgeir Bjørn forteller om.

– Veldig usikker

På spørsmål om hva slags følelse Weng har med tanke på laguttaket til både 10 kilometer klassisk og 15 kilometeren, svarer hun at hun ikke tenker så mye på det, men bekrefter at det er de to øvelsene hun drømmer om å gå i VM.

– Føler du deg inne på de to lagene?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg får prøve å gjøre så godt jeg kan. Jeg får ikke gjort mer enn det.

– Og følelsen din inn mot de øvelsene nå i NM?

– Jeg føler meg veldig usikker. Klassisken har ikke vært så bra i år, jeg håper det går bedre, sier Weng – og går så inn i en ventende bil på Grova skistadion.

Saken fortsetter under bildet.

Heidi Weng

KJEMPER FOR PLASS I FLERE VM-UTTAK: Heidi Weng.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Viktig å vise form

Ragnhild Haga hevder hun ikke har tenkt så mye på at kampen om den siste plassen på to VM-distanser trolig står mellom henne selv og Heidi Weng.

27-åringen fra Nannestad sier hun tar helg for helg og håper på en formstigning. Når det gjelder NM-uken tar hun ett renn av gangen, at man får gjøre opp status etter helgen, men innrømmer til slutt at «det er viktig å vise form».

– Det er ikke plass til alle

Landslagstrener for de norske langrennsdamene, Ole Morten Iversen, sier som de aller fleste i skimiljøet i disse dager, nemlig at «det aldri er en ulempe å vise form før mesterskap».

– Men du står i fare for å vrake Heidi Weng eller Ragnhild Haga på de to distansene ...?

Iversen

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er ikke plass til fem på et lag, nei. En av de fem som folk tenker bør være med på et lag, er det ikke plass til. Men det er flere øvelser og jeg er sikker på at alle får gå en VM-øvelse. Alle får ikke gå alle distanser. Det går ikke, sier Iversen, som deretter av NRK får spørsmål om han har tatt den alvorspraten med Haga og Weng før NM.

– Alvorsprat ... Dette har de vært med på før. Det er bare å telle opp, det er ikke plass til alle, og det har vi sagt til dem. Det har skjedd før. Det er enkelte øvelser de føler seg trygge på, og andre øvelser de ikke gjør det, svarer Iversen diplomatisk.

Sportsnyheter

VM-kvalifiseringskamp fotball kvinner Norge- Belgia

Blir hylla av sjefen: – Kanskje den beste «Caro» eg har sett

Landslaget måtte tole kritikk etter poengtapet mot Polen. Og i møtet med Belgia svarte dei på tiltale, med ein strålande kamp frå Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

 • Zucca-scoring i seier

  Mats Zuccarello scoret ett av målene for Minnesota Wild da Vancouver Canucks ble slått 3-2 på bortebane i NHL tirsdag.

  Nordmannen scoret sitt tredje mål for sesongen da han ble spilt lekkert fram av svenske Joel Eriksson Ek etter snaue åtte minutter ut i kampen. Alene med målvakten satte Zuccarello sette pucken mellom beina på ham til 1-0.

  Wild red stormen av mot slutten av kampen og sikret sin femte seier for sesongen av seks mulige. Bare St. Louis er bedre i centraldivisjon i vest.

  Zuccarello
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Verdensstjerne takket av

  Fotballspilleren Carli Lloyd (38) spilte natt til onsdag sin siste landskamp for USA, i det som ble en komfortabel 6-0 seier mot Sør-Korea.

  – Det var emosjonelt, men nå er det en form for fred og tilfredshet jeg føler. Det har vært en fantastisk reise og jeg ga alt jeg hadde. Nå kan jeg gå videre inn i neste kapittel, sa Lloyd etter kampen.

  Nå gjenstår det to klubbkamper før spilleren, som har to verdenscupseirer og to OL-gullmedaljer, setter endelig punktum.

  Totalt har Lloyd spilt 316 landslagskamper, og det gjør henne til den spilleren med nest flest internasjonale opptredener noensinne. 134 mål er blitt scoret, og 61 assister er blitt levert.

  Og skal vi tro fansen, skulle de gjerne ønske at Lloyd holdt på ennå litt lenger. De jublet og holdt oppe banner hvor det stod «Ett til VM, vær så snill?».

  Carli Lloyd
  Foto: Bruce Kluckhohn / Reuters
 • Giroud sendte Milan til tabelltopp

  Olivier Giroud scoret tirsdag i sin tredje strake kamp som Serie A-spiller. Han ble matchvinner hjemme mot Torino og sendte Milan til tabelltoppen.

  Ifølge Sky Italia er det bare Mario Balotelli (2013) som i moderne tid har fått nettsus i sine tre første kamper i den italienske toppdivisjonen.

  Franskmannen står med fire ligamål. Tirsdag avgjorde han etter 14 minutters spill. En corner fra Sandro Tonali ble lagt ned på bakerste stolpe av Rade Krunic. Giroud var først på ballen og styrte inn 1-0.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal