Skjebnedøgn for de norske stjernene

I løpet av det neste døgnet blir OL-drømmen knust for flere utøvere. Toppidrettssjef Tore Øvrebø lover imidlertid én ting: Filip Ingebrigtsen er klar for OL om han mottar en invitasjon fra IAAF.

Filip Ingebrigtsen

SPENTE UTØVERE: I løpet av de neste dagene, kanskje allerede tirsdag, blir det klart om Filip Ingebrigtsen får en invitasjon til OL.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Isabelle Pedersen

USIKKER: Isabelle Pedersen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg vil vente med det ferdige uttaket til å uttale meg om enkeltutøvere, bortsett fra Filip som er i en helt spesiell situasjon. Han er europamester, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Tiden er i ferd med å renne ut for flere av de norske friidrettsutøverne.

I øyeblikket risikerer faktisk både europamester Filip Ingebrigtsen, Isabelle Pedersen og Ingvill Måkestad Bovim å måtte følge lekene fra sidelinjen.

Dette er tre av Norges mest profilerte friidrettsutøvere, men trioen har ikke greid det norske eller det internasjonale OL-kravet i år (se oversikt i artikkel).

Siste frist i dag

I dag er det siste frist. I løpet av mandagen bør utøverne enten kvalifisere seg eller sette sin lit til at de blir invitert av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Invitasjonene, som sendes ut tirsdag for å fylle opp startlistene, går til utøvere som ikke har klart å kvalifisere seg.

bowim

USIKKER: Ingvill Måkestad Bowim.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er tilsammen snakk om 45 ledige «ekstraplasser» som skal deles ut av friidrettsforbundet. Fire av disse kommer på 1500 meter, Filip Ingebrigtsens distanse.

Øvrebø vil ikke kommentere enkeltutøvere før OL-uttaket er offentlig, men på spørsmål om det er mulig å sende en utøver til Rio uten å ha greid OL-kravene, svarer toppidrettssjefen slik:

– Det har vi allerede gjort, så det er mulig, sier han og sikter nok til uttaket av Erik Tysse.

– Jeg ønsker at en regjerende europamester skal stille til start i Rio. Vi er opptatt av at friidrettsforbundet gjør det de kan for at han kan få en invitasjon, slik at han kan bli tatt ut, sier Øvrebø og legger dermed press på friidrettsforbundet.

– Ingenting er sikkert

Offentliggjøringen av det siste uttaket til OL skjer søndag 17. juli. Ezinne Okparaebo returnerte fra EM mandag.

Hun er blitt innstilt av friidrettsforbundet, men innrømmer at hun fremdeles føler seg svært usikker på OL-plassen.

Det samme gjelder Isabelle Pedersen.

Ezinne Okparaebo

NESTEN SIKKER: Ezinne Okparaebo.

Foto: Anders Engeland, NRK

– Det er ingenting som er sikkert, det er det jeg vet. Men så har man jo hørt at de som greier de internasjonale kravene blir innstilt. Da er det opp til Olympiatoppen å ta oss ut. Jeg har troen fortsatt, sier hun.

1500-meterløper Ingvill Måkestad Bovim er i likhet med Okparaebo blitt innstilt. Nå håper hun på en invitasjon fra IAAF etter fjerdeplassen i EM-finalen.

– Det er veldig vanskelig å uttale seg om. Jeg kan ikke gjøre noe mer enn jeg har gjort de siste månedene. Jeg har virkelig gjort alt jeg kan, forteller hun.

Siste nytt

 • Arsenal tok sin tiende strake seier

  Anført av en svært leken Mesut Özil tok Arsenal sin sjuende strake seier i Premier League da Leicester ble slått 3-1 på hjemmebane mandag. Med tre nye poeng klatret Arsenal opp på fjerdeplass i ligaen med sine 21 poeng.

  Mesut Özil
  Foto: Bogdan Maran / AP
 • Lyngby vil sparke Nicki Bille

  Den tidligere Rosenborg-spissen Nicki Bille Nielsen blir trolig oppsagt av Lyngby etter at han mandag ble pågrepet av politiet i København. Bille er siktet av politiet etter å ha opptrådt truende.

  Nicki Bille Nielsen
  Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal