Skjebnedag for Tromsø 2018

I morgen blir fremtiden til Tromsø-OL avgjort. Da kommer rapporten som kan knuse OL-drømmen.

Illustrasjon av Tromsø 2018
Foto: Tromsø 2018

Tre konsulentselskaper har saumfart budsjettet til OL-selskapet.

Rapporten legges fram for kulturminister Trond Giske kl 12 tirsdag, og vil ha stor betydning for regjeringens godkjenning av en eventuell statsgaranti.

Vi følger pressekonferansen direkte fra kl 12!

Overskridelser?

Kostnadene til et OL i Tromsø ble opprinnelig beregnet til rundt 15 milliarder kroner. Dette beløpet er senere blitt oppjustert til rundt 20 milliarder kroner.

Det er disse kostnadene som er blitt kvalitetssikret av konsulentselskapene, og blir det store overskridelser kan det se mørkt ut for et vinter-OL i ishavsbyen.

Ifølge VG vil totalkostnadene for et OL øke med flere milliarder, fordi man ikke har tatt med kostnader til vakthold, sikkerhet og kostnader til politi i budsjettet.

Miljøalibi

Tromsø 2018 overlater også utbyggingen av deltagerlandsby til private utbyggere, og har derfor ikke tatt med kostnader til dette i budsjettet. IOC krever imidlertid at statsgarantien omfatter deltagerlandsbyen.

Kommer ekspertene frem til at et OL vil koste mer enn 20 milliarder, kan det bli bråk.

Etter det NRK kjenner til kan også Tromsøs miljøalibi få noen kraftige riper i lakken.

Les: Tromsø-OL risikerer slakt

Både tidligere daglig leder Bjørge Stensbøl og nåværende OL-sjef Petter Rønningen har snakket varmt om at miljøet skal ivaretas, men etter det NRK forstår vil Tromsø 2018 få kritikk for å være både lettvint og overfladisk i sin behandling av miljøutfordringene ved et fremtidig OL.

Strid om tippemidler

Et langvarig stridsspørsmål har vært bruken av tippemidler til OL-anlegg i Tromsø. Trond Giske har satt som krystallklart krav at idretten bidrar med 22,3 prosent av anleggskostnadene - et krav som har vært vanskelig å svelge for idretten selv.

Søndag ble imidlertid noe tvilende idrettskretsledere enige om å gi idrettspresident Tove Paule det foreløpige rådet om å bruke 625 millioner av tippemidlene til anlegg i Tromsø - tilsvarende 22 prosent.

Les: Sju ganger ja til OL i Tromsø

Men her er ingenting helt avgjort. Paule har innkalt idrettsstyret til ekstraordinært møte mandag 6. oktober - etter at kvalitetssikringsrapporten er blitt lagt frem.

Vi følger pressekonferansen direkte fra kl 12!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Mol og Sørum med enkel seier

  Etter nesten to år uten å spille kamper på verdenstouren, vant Anders Mol og Christian Sørum enkelt i sin første kamp i turneringen i Mexico.

  Duoen slo mexicanske Stephens og Sarabia 2-0 i sett. Neste kamp er søndag.

  Turneringen er en firestjerners-turnering, det nest øverste nivået på verdenstouren.

  Mol og Sørum
  Foto: Susanne Michaelsen / NRK
 • Chelsea til FA-cupfinale - slo City

  Chelsea tok seg til finale i FA-cupen lørdag kveld etter seier mot Manchester City.

  Det var 0-0 til pause, men etter hvilen utnyttet Hakim Ziyech slurv fra City-forsvaret. Timo Werner førte ballen fremover på siden, og spilte den forbi City-keeper Zack Steffen som stod helt feilplassert. Fra ti meter satte han enkelt kampens eneste mål.

  Det er den første turneringen Manchester City røk ut av denne sesongen. De har fortsatt mulighet til å vinne ligacupen, ligaen og mesterligaen.

  Den andre semifinalen spilles søndag mellom Leicester og Southampton. Finalen spilles 15. mai.

  FA Cup Semi Final - Chelsea v Manchester City
  Foto: Adam Davy / Reuters
 • VIF starta med siger

  Elise Thorsnes scora sine første mål for Vålerenga, då den regjerande seriemeisteren i Toppserien slo Grei 7–0 i første treningskamp før seriestart.

  Ingibjørg Sigurdardottir, Dejana Stefanovic, Synne Jensen, Rikke Nygard og Rikke Madsen scora ein gang kvar.

  Elise Thorsnes
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal