NRK Meny
Normal

Skjebnedag for Tromsø 2018

I morgen blir fremtiden til Tromsø-OL avgjort. Da kommer rapporten som kan knuse OL-drømmen.

Illustrasjon av Tromsø 2018
Foto: Tromsø 2018

Tre konsulentselskaper har saumfart budsjettet til OL-selskapet.

Rapporten legges fram for kulturminister Trond Giske kl 12 tirsdag, og vil ha stor betydning for regjeringens godkjenning av en eventuell statsgaranti.

Vi følger pressekonferansen direkte fra kl 12!

Overskridelser?

Kostnadene til et OL i Tromsø ble opprinnelig beregnet til rundt 15 milliarder kroner. Dette beløpet er senere blitt oppjustert til rundt 20 milliarder kroner.

Det er disse kostnadene som er blitt kvalitetssikret av konsulentselskapene, og blir det store overskridelser kan det se mørkt ut for et vinter-OL i ishavsbyen.

Ifølge VG vil totalkostnadene for et OL øke med flere milliarder, fordi man ikke har tatt med kostnader til vakthold, sikkerhet og kostnader til politi i budsjettet.

Miljøalibi

Tromsø 2018 overlater også utbyggingen av deltagerlandsby til private utbyggere, og har derfor ikke tatt med kostnader til dette i budsjettet. IOC krever imidlertid at statsgarantien omfatter deltagerlandsbyen.

Kommer ekspertene frem til at et OL vil koste mer enn 20 milliarder, kan det bli bråk.

Etter det NRK kjenner til kan også Tromsøs miljøalibi få noen kraftige riper i lakken.

Les: Tromsø-OL risikerer slakt

Både tidligere daglig leder Bjørge Stensbøl og nåværende OL-sjef Petter Rønningen har snakket varmt om at miljøet skal ivaretas, men etter det NRK forstår vil Tromsø 2018 få kritikk for å være både lettvint og overfladisk i sin behandling av miljøutfordringene ved et fremtidig OL.

Strid om tippemidler

Et langvarig stridsspørsmål har vært bruken av tippemidler til OL-anlegg i Tromsø. Trond Giske har satt som krystallklart krav at idretten bidrar med 22,3 prosent av anleggskostnadene - et krav som har vært vanskelig å svelge for idretten selv.

Søndag ble imidlertid noe tvilende idrettskretsledere enige om å gi idrettspresident Tove Paule det foreløpige rådet om å bruke 625 millioner av tippemidlene til anlegg i Tromsø - tilsvarende 22 prosent.

Les: Sju ganger ja til OL i Tromsø

Men her er ingenting helt avgjort. Paule har innkalt idrettsstyret til ekstraordinært møte mandag 6. oktober - etter at kvalitetssikringsrapporten er blitt lagt frem.

Vi følger pressekonferansen direkte fra kl 12!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal