Her jobber smørerne på spreng: – Ekstra utfordrende

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Forurenset snø skaper hodebry for de norske smørerne før mixed-stafetten.

Morten Hegle Svendsen

UTFORDRENDE: Smøresjef Morten Hegle Svendsen har gjort klar mange ski før stafetten starter.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Målområdet

FORURENSET: Snøen i Kontiolahti skaper hodebry for smørerne torsdag. Her fra målområdet.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Snøen er ekstra utfordrende med tanke på at den er skitten og ekkel, så skiene stopper litt opp. De blir fulle av møkk, og da går det dårligere etter hvert. Vi må finne noe som motvirker det, sier Norges smøresjef, Morten Hegle Svendsen.

– Har dere funnet svaret på det?

– Det vet vi ikke før vi har begynt å gå skirenn, smiler Svendsen.

 • Mixed-stafetten kan du se på NRK.no og NRK1 fra klokken 17.10.

– Tester fortløpende

Det er flere grunner til at snøen er mer forurenset enn normalt. Plussgradene og vinden gjør at det blåser ned småpartikler fra de bare trærne, som omkranser løypene. Samtidig har snøen i Kontiolahti ligget lenge, og når snøen smelter, samler skitten seg tettere.

Snøutfordringen gjør at løpet til Fanny Welle-Strand Horn, som går førsteetappe, blir analysert nøye.

– Vi skal teste fortløpende mens de går for å se hva vi må gjøre annerledes. Vi har testet 5-6 par til Fanny går, også begynner vi med å teste for de andre underveis, sier Svendsen.

Det er Fanny Welle-Strand Horn, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø som stiller til start i mixed-stafetten.

– Kan si stopp

NRKs skiskytterekspert Hans Martin Gjedrem forklarer at det kan ta tid før man merker effekten av forurensingen.

– Det kan kjennes veldig bra ut i starten, også vil det bli en stopp underveis i løpet. Etter 2-3 kilometer kan det fort stoppe helt opp, sier Gjedrem.

– Det er viktig å finne en struktur som er god til å drenere vann, men samtidig ikke tetter seg med skit, sier eksperten.

NRK har tidligere skrevet at mildværet gjør løypene løse i Kontiolahti, men det er ikke saltet før torsdagens mixed-stafett. Arrangøren opplyser at de vil gjøre en ny vurdering før lørdagens sprint.

Store deler av konkurranseløypa har vært stengt under dagens trening for å gjøre forholdene bedre under løpet.

Siste nytt

 • Son matchvinner for Spurs

  Son Heung-min og Harry Kane har vært et mareritt for Premier League-forsvarernes denne sesongen. Mandag fikset Tottenham-duoen 1-0-seier mot Burnley.

  Scoringen som avgjorde kampen på Turf Moor var den niende i ligaen der de to var sist og nest sist på ballen. Son har scoret sju av målene, og sørkoreaneren ble matchvinner også mot Burnley.

  14 minutter gjensto av ordinær tid da et hjørnespark fra innbytter Erik Lamela endte med at Kane styrte ballen videre til Son. Fra god posisjon stanget sørkoreaneren ballen kontant i nettet.

  Heung-Min Son
  Foto: Lindsey Parnaby / AFP
 • Straffedrama i Milano

  Zlatan Ibrahimovic skjøt seg til topps på toppscorerlisten i Serie A med to scoringer mot Roma mandag, men Milan måtte likevel nøye seg med 3-3.

  Jens Petter Hauge gikk glipp av mandagens kamp som følge av en positiv virustest, og fra sin isolasjonstilværelse fikk nordmannen se lagkameratene i Milan lede tre ganger. Samtlige ganger kom Roma tilbake.

  3-3-resultatet betyr at klubben fra motehovedstaden røk på sitt første poengtap i ligaen denne sesongen. Fire seirer og én uavgjort på fem forsøk er fasiten så langt.

  Zlatan Roma
  Foto: Daniele Mascolo / Reuters
 • Agüero skadd - usikker til toppkamp

  Manchester City-måltyven Sergio Agüero må belage seg på minst to ukers fravær fra fotballen. Kanskje ryker ligaduellen mot Liverpool 8. november.

  Aguero forlot banen med skade da City måtte nøye seg med 1-1 i Premier League-oppgjøret mot West Ham lørdag.

  Manchester City har også Gabriel Jesus, Fernandinho, Benjamin Mendy, Nathan Aké og Fernandinho på skadelista.

  Aguero
  Foto: Catherine Ivill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal