Skistjerner med kniven på strupen i rent «amerikansk uttak» før langrennsåpningen

Trodde du langrennsåpningen på Beitostølen var uinteressant i en mesterskapsfri sesong? Tro om igjen. En rekke profiler kjemper for å bli vurdert gode nok til første verdenscuphelg.

Tre herrer på skilandslaget

KAN RYKE: Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger kan bli utelatt til verdenscupåpningen i Ruka.

Foto: NTB/Scanpix

Det ble klart torsdag. Da offentliggjorde Norges Skiforbund åtte utøvere som er forhåndsuttatt til minitouren i Ruka i Finland 31. november til 1. desember. Der venter klassisk sprint, 15 kilometer klassisk intervallstart og 15 kilometer fristil jaktstart på programmet.

– Selvfølgelig er alle som ikke er tatt ut litt skuffet. Det er hardt å være mannlig skiløper akkurat nå, da det er fryktelig mange overkvalifiserte som vi ikke har plass til. Det er fortsatt plasser i spill på Beitostølen, noe som gjør åpningen ekstra spennende, sier allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Fra det norske sprintlandslaget er Pål Golberg, Eirik Brandsdal og Sindre Bjørnestad Skar med i troppen. Fra det norske allroundlandslaget er Johannes Høsflot Klæbo sikret friplass til samtlige renn før jul som regjerende verdenscupvinner. I tillegg er Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Emil Iversen forhåndsuttatt.

Dermed er det fem utøvere som kniver om de to siste plassene.

– Vi må bare ta en sannsynlighetsberegning

De fem som har kniven på strupen under langrennsåpningen på Beitostølen neste helg er knallsterke navn. Som Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Niklas Dyrhaug, Finn-Hågen Krogh, Erik Valnes og Mattis Stenshagen.

Eirik Myhr Nossum

MÅ VRAKE: Eirik Myhr Nossum må vrake tre utøvere til rennene i finske Ruka.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Tre av disse kommer til å bli vraket.

NRK snakket med begge landslagstrenerne om dette temaet under et pressetreff i Holmenkollen i oktober. Der forklarte allroundtrener Eirik Myhr Nossum følgende om de to siste plassene i den norske troppen til verdenscupåpningen:

– Er du pallkandidat i sprint, men ikke ellers, så er pallplassen i sprinten veldig viktig. Kanskje viktigere enn at du blir nummer fire totalt i minitouren. Vi må bare ta en sannsynlighetsberegning på hvor stor sjansen er for at utøverne er på pallen der og der.

Han legger også til at flere av sprinterne kan gjøre det sterkt i de to distansene gjennom verdenscuphelgen.

– Det blir et slags amerikansk uttak mellom de som kjemper om de siste plassene. Det er delvis unikt på elitenivå i Norge. Historisk sett har vi kunnet ta ut alle tidligere, mens i år blir det konkurranse om de siste plassene.

– Det er brutalt

Verdenscup i langrenn i Otepää.

KVOTE: Didrik Tønseth er klar på at det er hard kamp om plassene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Som i fjor handler forhåndsuttaket om sist sesongs resultater. Der kommer altså både Holund, regjerende femmilsmester i VM, og klubb- og allroundkompis Simen Hegstad Krüger, til kort. Krüger ble blant annet nummer fire i verdenscupen sammenlagt.

– Det er sånn hverdagen har blitt. Det er brutalt. Det er synd at gode skiløpere må sitte hjemme. Men vi bestemmer ikke kvotene. Det gjør Det internasjonale Skiforbundet. Og når vi har så mye gode skiløpere, så blir det sånn, sa Didrik Tønseth under landslagets samling i Kollen i oktober.

Siste nytt

 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal