Skistad kritisk til eget opplegg på rekruttlandslaget: – Det er ikke rom for å tilpasse seg

LYGNA (NRK): Kristine Stavås Skistad har ikke vært i stand til å trene det hun skal mellom samlingene med rekruttlandslaget. Hun har rett og slett vært utslitt. Nå melder sprinttalentet at opplegget på rekruttlandslaget ikke har fungert for henne.

Kristine Stavås Skistad

HAR SLITT: Kristine Stavås Skistad, her fra sesongåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det var først i Drammens Tidende at Skistad fortalte om tilværelsen de siste to årene.

– Opplegget passer meg ikke og det er ikke rom for å tilpasse. Jeg gjør noe jeg ikke har troa på selv, sa Konnerud-løperen til avisen.

Denne helgen skulle hun egentlig vært på plass på Lygna og målt krefter mot landets beste sprintere i norgescup. I stedet har hun fulgt rennene, der Maiken Caspersen Falla gjorde comeback i sprint fredag og Therese Johaugs har tatt to bunnsolide seire på distanse, gjennom TV-ruta.

Stavås Skistad sier hun vil være best mulig forberedt på det som skjer under NM i Granåsen om en uke.

– Rett og slett for tøft

Det er snart to år siden 21-åringen ikke bare var et friskt pust i norsk damesprint, men også en klar utfordrer til VM-gull i Seefeld.

Hun ble belønnet med en plass på rekruttlandslaget våren 2019. Den første sesongen gikk ikke som forventet. Det har heller ikke de første åtte-ni månedene i en ny.

Til NRK forteller Stavås Skistad at hun er for dårlig trent til å følge rekruttlandslagets opplegg.

– Det er rett og slett altfor tøft, sier hun, og legger til delvis selvkritisk at hun burde vært forberedt på det.

Endret opplegg med egne trenere

Z7ycqnh2qVI

VAR SLITEN: Kristine Stavås Skistad. her under et pressetreff under langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det har ikke hjulpet på at hun for eksempel på egenhånd har gjennomført tøffe sprintøkter utenfor samlingsopplegget. Men hun har faktisk kommet utslitt hjem samling etter samling denne høsten.

Det førte til at hun, denne sesongen som fjoråret, måtte lage et eget opplegg etter sesongåpningen på Beitostølen. Det gjorde hun sammen med to nære støttespillere og trenere, Per Ola Gasmann og Lage Sofienlund.

– Jeg kan ikke fortsette som før

Det har vært som å begynne sesongen på nytt. To år på rad. For eksempel tok Skistad en nær ti dager lang «ferie» i langrennssammenheng. Hun trente ingenting. Bare for å prøve å få et overskudd.

– Det handler ikke om at rekruttlandslaget er dårlig. Men slik det har vært, så har det ikke fungert for min del.

– Mener du oppfølgingen på rekruttlandslaget overfor deg burde vært tettere og bedre?

– Jeg kan bare snakke for min del. Det har ikke fungert, det kan jeg si.

– Er du fornøyd med hvordan ting har vært på samlinger?

– Det er ikke tvil om at jeg aldri har slitt så mye på enkelte ting som jeg aldri har gjort før. Da er det noe som ikke har fungert.

– Jeg kan ikke fortsette som før. Jeg må kjøre et opplegg som fungerer for meg og jeg er nødt til ta ansvar for egen utvikling fremover. Jeg mener et rekruttlandslag er veldig bra, men det har ikke fungert i mitt tilfelle, gjentar hun.

– Føler vi har tilpasset opplegget

På spørsmål om hva han mener om Skistads utspill, svarer rekruttlandslagtrener Torstein Drivenes at det er naturlig en utøver som henne begynner å lete etter hva som har gått galt uten de resultatene hun ønsker.

HluWSUZ6M3o

REKRUTTLANDSLAGSTRENER: Torstein Drivenes, her avbildet under en samling denne sesongen.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Han viser også til at eleven har hatt to trøblete sesongoppkjøringer.

– Jeg føler vi har tilpasset opplegget på samlinger og kjørt de øktene hun ønsker utenfor. Når det er sagt, så har hun ikke hatt den utviklingen hun ville. Da må vi se på om det er noe vi kan optimalisere på samlinger for henne.

– Samlinger og treninger på hjemmebane henger sammen, det er ikke to forskjellige verdener. Det må vi se på. At hun har ytret seg kritisk... Jeg registrerer at hun sier det. Så må vi sette oss sammen og se på hvordan vi kan optimalisere enda bedre.

– Viktig å finne sin rolle

Når NRK spør Drivenes om han mener Skistad omgir seg med for mange trenere, mener han at det ikke er uvanlig i langrenn.

– Men synes du det er bra?

– Det er klart, i all ledelse må man klare å jobbe sammen i en retning. Det krever mer å ha enda flere støttespillere, men jeg vil si at det er viktig å ha gode støttespillere. Så må alle finne sin rolle, sier han.

– Jeg er positiv til det. Men det er viktig å finne sin rolle, det gjelder meg også. Jeg snakker godt med Per Ola og Lage, som er hennes støttespillere. Jeg har ikke problemer med noen av dem og den jobben de gjør mot henne. Kommunikasjon er det enkleste og vanskeligste i hele verden. Og jeg tror jeg kunne optimalisert kommunikasjonen i større grad.

Siste nytt

 • Skjøt Solskjær ned fra tabelltopp

  Leicester slo Chelsea 2-0 i tirsdagens toppkamp i Premier League og er ny serieleder, iallfall inntil Manchester-lagene spiller onsdag kveld.

  Wilfred Ndidi og James Maddison scoret for Leicester før pause, og for første gang fikk manager Brendan Rodgers se ett av sine lag slå Chelsea. Det skjedde i 16. forsøk.

  Laget er ett poeng foran United og tre foran City, men begge Manchester-lagene skal i aksjon onsdag.

  Wilfred Ndidi
  Foto: Michael Regan / AP
 • Videre i FA-cupen

  Southampton fikk det ikke lett i ruskeværet, men vant den utsatte FA-cupkampen mot Shrewsbury 2-0 og får besøk av tittelforsvarer Arsenal i 4. runde lørdag.

  Dan N'Lundulu scoret kampens første mål etter ett kvarter - og det var også 21-åringens første for klubben, i hans første kamp fra start.

  Først i det 89. minutt utløste James Ward-Prowse spenningen da han scoret på frispark fra distanse.

  Dan N'Lundulu
  Foto: Adam Davy / AP
 • Haaland målløs da 17-åring avgjorde

  Etter uavgjort hjemme mot Mainz forrige runde, trengte Dortmund en seier mot Bayer Leverkusen for å henge med i toppkampen. Men sjansesløseri ødela for de gule og svarte.

  I første omgang tok Bayer Leverkusen ledelsen etter 14 minutter første omgang ved Moussa Diaby.

  Julian Brandt scoret mot gamleklubben, og utliknet etter 67 minutter. Både før og etter målet hadde Dortmund flere store muligheter, uten at de klarte å utnytte de.

  Istedenfor stjal 17 år gamle Florian Wirtz showet. 10 minutt før slutt satt han ballen i hjørrnet etter en kontring. Det ble også kampens siste mål, og sluttresultatet ble 2-1.

  Erling Braut Haaland spilte hele kampen, uten at han kom til noen av kampens største sjanser. Nærmest var han etter 64 minutter da han fikk en avslutning blokkert. Dermed har nordmannen gått målløs av banen i tre av fire kamper etter jul.

  Dortmund står på 29 poeng og ligger på fjerdeplass, mens Bayer Leverkusen klatrer til andreplass på tabellen.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal