Skistad trodde hun hadde satt verdensrekord – så kom kontrabeskjeden fra Sverige

Kristine Stavås Skistad (20) trodde hun hadde tatt verdensrekorden på 100 meter «supersprint» fredag, under Petter Northugs showrenn-helg. Men senere samme kveld ble det kjent at en lynrask svenske i dag var enda bedre på samme distanse.

Video med tillatelse fra TV 2.

– Det var gøy at jeg klarte det. Jeg hadde vært skuffet hvis jeg ikke fikk den – og jeg vil til og med prøve å slå den igjen. Men det er deilig og viktig, sa Skistad til NRK etter å ha notert seg for 12,36 sekunder på 100 meter sprint.

– Var det litt enkelt?

– Du så vel det, sier 20-åringen fleipende.

– Nei da. Jeg var usikker på Marte (Nordlunde). Jeg visste at hun var rask i begynnelsen og at jeg sliter litt med starten. Men da jeg kom opp i fart, så gikk det greit, sier hun.

Kontrabeskjed fra Sverige

Men kort tid etter at Skistad hadde tatt verdensrekorden kom det meldinger fra Sverige om at en svensk jente hadde enda bedre tid enn Konnerud-jenta under en 100 meter-sprint i Ramundberget.

Nettstedet längd.se skriver at svenskenes stjernesprinter, Maja Dahlqvist, noterte seg for tiden 12,20 sekunder i dét rennet i dag. Det er først nå fredag kveld at rennledelsen bekrefter verdensrekord-tiden til Dahlqvist.

Saken fortsetter under bildet.

Skistad

SPRINT-TALENT: Kristine Stavås Skistad, her under NM på Lygna i mars.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hadde vært nedtur

I finalen under Janteloppet møtte Skistad svenske Linn Sömskar, Thea Sørum og Marte Nordlunde. Sistnevnte med hadde verdensrekorden med 12,45 sekunder fra 2017, før den skulle bli forsøkt slått fredag ettermiddag.

Denne helgen arrangerer nemlig Petter Northug en Janteloppet-helg – der den store hendelsen blir 30 kilometeren lørdag. Men dagen før tremila varmet langrennseliten opp med 100 meter supersprint.

I finalen var Skistad lynrask. Hun åpnet bra i hoppende padling og de siste 50 meterne var hun rett og slett ustoppelig – noe hun for øvrig var hele dagen på det siste strekket.

Dermed vant hun med tiden 12,36 sekunder, noe de fleste trodde var verdensrekord.

– Jeg har trent mye på dette her, blant annet mye hurtighet opp igjennom. Jeg håpet å dra hjem seieren. Det er deilig. Det hadde vært nedtur om ikke, sier 19-åringen.

Stopp for Northug i semifinalen

I herreklassen var det knyttet stor spenning til hva langrennspensjonist Petter Northug kunne få til på 100 meter sprint.

Han imponerte gjennom to heat, men i semifinalen var det stopp. Der måtte han gi tapt for Thomas Helland Larsen og Ludvig Søgnen Jensen.

Saken fortsetter under bildet.

Northug

TRAVLE DAGER: For Petter Northug (høyre). Her er han avbildet under opptak til programmet «Landskampen» sist uke, før han reiste videre til Hafjell for å delta på fredagens konkurranse.

Foto: Håvard Solem / TV 2

– Det er «game over». Sånn helsemessig burde jeg ikke gått tre heat i dag. Dessverre ble det det. Nå er kroppen min sliten, det er ikke sikkert det blir tremil i morgen, sier Northug smilende til TV 2.

Finaleheatet i herreklassen bestod dermed av Emanuele Becchis fra Italia, Kristoffer Kvarstad, Helland Larsen og Søgnen Jensen. Her ble det jevnt hele veien til målstreken, men Søgnen Jensen vant til slutt.

Siste nytt

 • Tapte for første gang på 13 år

  Etter 13 år uten tap tok seiersrekken slutt for de amerikanske basketherrene. Lørdag ble det 94-98-tap mot Australia i en oppkjøringskamp til VM. Sist gang USA tapte var mot Hellas i VM-semifinalen i 2006. Etter det har det blitt 78 seiere på rad.

  Australia US Basketball
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Tutta to slag under par

  Etter andre runde i Canadian Open i golf er Suzann Pettersen to slag under par, etter å ha spilt en 71-runde fredag. Den norske golfstjernen ligger på delt 45.-plass etter halvspilt turnering, to slag innenfor cutgrensen. (NTB)

  Tutta
  Foto: Vaughn Ridley / AFP
 • Hovland klatrer i USA

  Viktor Hovland fortsetter sitt sterke spill i jakten på PGA-tourkortet. Fredag spilte han en 67-runde i andre runde i Albertsons Boise Open i Idaho. Hovland ligger nå på delt 10.-plass. Han ligger fire slag bak lederen Ryan Brehm fra USA. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal