Skistad gikk på kraftig treningssmell: – Hun må lære å balansere

SANDNES (NRK): Sprintkometen Kristine Stavås Skistad fikk kjenne på kroppen hvordan det var å bytte treningsgruppe ett hakk opp. Hun ble altfor ivrig i treningsarbeidet etter overgangen. Dermed sa det stopp.

Stavås Skistad

STORT TALENT: Kristine Stavås Skistad, her fra Holmenkollen Skishow i juni.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det sier 19-åringen til NRK fredag, like før hun gikk sin aller første rulleskikonkurranse under Blinkfestivalen i Sandnes. Hun hadde ikke store forventninger til seg selv. Til slutt ble hun tatt av konkurransen den siste runden fordi det var fare for at hun skulle bli tatt igjen av tetgruppen i den ti kilometer lange fellesstarten.

 • Følg alt som skjer i Blinkfestivalen lørdag ettermiddag og kveld her.

– Det sa stopp

Istedet var det et annet ungt talent som grep sjansen. 18 år gamle Helene Marie Fossesholm spurtet inn til seier foran en rekke etablerte norske stjerner. Lørdag får imidlertid Skistad en sjanse til å revansjere seg når det er sprint på programmet.

Men det var heller ikke gitt at Stavås Skistad skulle til Sandnes. For hun har lagt bak seg en tung periode i deler av juni og juli. Faktisk trente hun ikke som planlagt i en treukersperiode.

– Det sa stopp, egentlig. Det var rundt den samlingen jeg skulle på i Bø (sammen med elitelaget). Jeg måtte ta det rolig noen uker, sier Skistad.

Saken fortsetter under bildet.

Skistad

GODE VENNINNER: Kristine Stavås Skistad og Helene Marie Fossesholm, her sammen under et NRK-intervju fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Må lære å balansere

Det startet på rekruttlandslagets samling på Sognefjellet en tid før det. Stavås Skistad gikk en hardøkt som gikk dårlig. Så gikk det litt dårligere på den neste og slik fortsatte det. Det ble for mye, sier hun.

Stavås Skistads trener gjennom en årrekke, Per Ola Gasmann, mener hun bare har vært overivrig.

For 20-åringen har gjort et byks opp til rekruttlandslaget denne sesongen og Gasmann innrømmer at det kan ha gått for fort på noen av lagøktene der Skistad har vært med. Flere av jentene på rekruttlaget er bedre på distanse enn Skistad, forteller treneren.

– Hun må lære å balansere litt. Hun har kommet med på nytt lag og prøver å ta et steg videre. Da må man regne med å bikke over litt iblant, sier han.

– Det har kanskje blitt for høy intensitet. Så tar man ikke signalene etterpå og så bygger det seg opp. Men nå har hun gjort justeringer. Hun droppet samlingen i Bø. Det var ikke noen vits å være der, forteller Gasmann, som likevel understreker at det nå har gått bra og som normalt i to uker i strekk.

Saken fortsetter under bildet.

Bjørn

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet under Lysebotn Opp torsdag denne uken.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Godt av å ha Skistad på laget

NRK-ekspert Torgeir Bjørn plukker opp igjen diskusjonen om hvorvidt Skistad skulle vært på landslaget, når han får høre om stortalentets treningssmell.

Han mener at Skistad rent kommersielt burde vært på landslaget, fordi hun er en stor profil allerede og han mener hun ville utfordret det etablerte miljøet der.

– Jeg tror mange av de på elitelaget hadde hatt godt av å ha Stavås Skistad der. Hun er en utradisjonell løper. Men så er det en fare for at hun hadde sprengt seg selv med det. Vi får se til vinteren om det er en riktig avgjørelse eller ikke, sier han, og fortsetter:

– Det som er sikkert er at hun må forbedre utholdenheten mye. Hun er allerede bak Fossesholm som er enda yngre. Hun må jobbe med det om hun skal være en reell seierskandidat i tradisjonell langrenn eller i tyngre løyper. Men i en rask sprintløype er hun allerede til vinteren definitivt fortsatt en klar seierskandidat, sier Bjørn.

Siste nytt

 • Verdensstjernen klar for Bislett

  Den svenske verdensstjernen Armand Duplantis er klar for stavhopp på Bislett Games, der han blant annet får møte norske Sondre Guttormsen.

  Guttormsen satte i mai norsk rekord med 5,81. Det er et stykke bak verdensrekorden til det svenske fenomenet Duplantis, som er på 6,18.

  Bislett Games arrangeres 1. juli og blir det første store internasjonale idrettsarrangementet på norsk jord etter gjenåpningen.

  Armand Duplantis
  Foto: Michal Cizek / AFP
 • Nyland ferdig i Norwich

  Ørjan Håskjold Nyland er ferdig i Norwich. Det bekrefter klubben på sine nettsider. Hans kontrakt med klubben går ut 30. juni, og nå kan han gå gratis til en ny klubb.

  – Alle i Norwich City ønsker Ørjan alt godt i hans fremtidige karriere, skriver klubben i pressemeldingen.

  Nyland fungerte som en reservekeeper for Norwich, og han fikk ingen offisielle kamper for klubben.

  Fotball, treningskamper: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Gullpucken til Lesund

  Gullpucken er den eldste og mest prestisjefylte individuelle utmerkelsen en spiller i norsk ishockey kan motta. I år går den høythengende prisen til Erlend Lesund.

  Selv om sesongen hjemme også her ble avlyst tidlig i januar mener NIHF at tildelingskriteriene for Gullpucken Menn er innfridd. Det skyldes i hovedsak at man her fikk gjennomført VM.

  I begrunnelsen fra Norges Ishockeyforbund står det blant annet: «Erlend Lesund har utviklet spillet sitt sesong for sesong, der han denne sesongen var en av de viktigste spillerne til Rögle i svensk eliteserie. Under årets VM tok han enda ett steg på den internasjonale arenaen, gjennom å videreføre utviklingen fra klubblaget. Dette gjorde han til en av lagets absolutt nyttigste spillere.»

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal