Hopp til innhold

Skistad gikk på kraftig treningssmell: – Hun må lære å balansere

SANDNES (NRK): Sprintkometen Kristine Stavås Skistad fikk kjenne på kroppen hvordan det var å bytte treningsgruppe ett hakk opp. Hun ble altfor ivrig i treningsarbeidet etter overgangen. Dermed sa det stopp.

Stavås Skistad

STORT TALENT: Kristine Stavås Skistad, her fra Holmenkollen Skishow i juni.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det sier 19-åringen til NRK fredag, like før hun gikk sin aller første rulleskikonkurranse under Blinkfestivalen i Sandnes. Hun hadde ikke store forventninger til seg selv. Til slutt ble hun tatt av konkurransen den siste runden fordi det var fare for at hun skulle bli tatt igjen av tetgruppen i den ti kilometer lange fellesstarten.

  • Følg alt som skjer i Blinkfestivalen lørdag ettermiddag og kveld her.

– Det sa stopp

Istedet var det et annet ungt talent som grep sjansen. 18 år gamle Helene Marie Fossesholm spurtet inn til seier foran en rekke etablerte norske stjerner. Lørdag får imidlertid Skistad en sjanse til å revansjere seg når det er sprint på programmet.

Men det var heller ikke gitt at Stavås Skistad skulle til Sandnes. For hun har lagt bak seg en tung periode i deler av juni og juli. Faktisk trente hun ikke som planlagt i en treukersperiode.

– Det sa stopp, egentlig. Det var rundt den samlingen jeg skulle på i Bø (sammen med elitelaget). Jeg måtte ta det rolig noen uker, sier Skistad.

Saken fortsetter under bildet.

Skistad

GODE VENNINNER: Kristine Stavås Skistad og Helene Marie Fossesholm, her sammen under et NRK-intervju fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Må lære å balansere

Det startet på rekruttlandslagets samling på Sognefjellet en tid før det. Stavås Skistad gikk en hardøkt som gikk dårlig. Så gikk det litt dårligere på den neste og slik fortsatte det. Det ble for mye, sier hun.

Stavås Skistads trener gjennom en årrekke, Per Ola Gasmann, mener hun bare har vært overivrig.

For 20-åringen har gjort et byks opp til rekruttlandslaget denne sesongen og Gasmann innrømmer at det kan ha gått for fort på noen av lagøktene der Skistad har vært med. Flere av jentene på rekruttlaget er bedre på distanse enn Skistad, forteller treneren.

– Hun må lære å balansere litt. Hun har kommet med på nytt lag og prøver å ta et steg videre. Da må man regne med å bikke over litt iblant, sier han.

– Det har kanskje blitt for høy intensitet. Så tar man ikke signalene etterpå og så bygger det seg opp. Men nå har hun gjort justeringer. Hun droppet samlingen i Bø. Det var ikke noen vits å være der, forteller Gasmann, som likevel understreker at det nå har gått bra og som normalt i to uker i strekk.

Saken fortsetter under bildet.

Bjørn

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet under Lysebotn Opp torsdag denne uken.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Godt av å ha Skistad på laget

NRK-ekspert Torgeir Bjørn plukker opp igjen diskusjonen om hvorvidt Skistad skulle vært på landslaget, når han får høre om stortalentets treningssmell.

Han mener at Skistad rent kommersielt burde vært på landslaget, fordi hun er en stor profil allerede og han mener hun ville utfordret det etablerte miljøet der.

– Jeg tror mange av de på elitelaget hadde hatt godt av å ha Stavås Skistad der. Hun er en utradisjonell løper. Men så er det en fare for at hun hadde sprengt seg selv med det. Vi får se til vinteren om det er en riktig avgjørelse eller ikke, sier han, og fortsetter:

– Det som er sikkert er at hun må forbedre utholdenheten mye. Hun er allerede bak Fossesholm som er enda yngre. Hun må jobbe med det om hun skal være en reell seierskandidat i tradisjonell langrenn eller i tyngre løyper. Men i en rask sprintløype er hun allerede til vinteren definitivt fortsatt en klar seierskandidat, sier Bjørn.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal