Hopp til innhold

Skistad gikk på kraftig treningssmell: – Hun må lære å balansere

SANDNES (NRK): Sprintkometen Kristine Stavås Skistad fikk kjenne på kroppen hvordan det var å bytte treningsgruppe ett hakk opp. Hun ble altfor ivrig i treningsarbeidet etter overgangen. Dermed sa det stopp.

Stavås Skistad

STORT TALENT: Kristine Stavås Skistad, her fra Holmenkollen Skishow i juni.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det sier 19-åringen til NRK fredag, like før hun gikk sin aller første rulleskikonkurranse under Blinkfestivalen i Sandnes. Hun hadde ikke store forventninger til seg selv. Til slutt ble hun tatt av konkurransen den siste runden fordi det var fare for at hun skulle bli tatt igjen av tetgruppen i den ti kilometer lange fellesstarten.

 • Følg alt som skjer i Blinkfestivalen lørdag ettermiddag og kveld her.

– Det sa stopp

Istedet var det et annet ungt talent som grep sjansen. 18 år gamle Helene Marie Fossesholm spurtet inn til seier foran en rekke etablerte norske stjerner. Lørdag får imidlertid Skistad en sjanse til å revansjere seg når det er sprint på programmet.

Men det var heller ikke gitt at Stavås Skistad skulle til Sandnes. For hun har lagt bak seg en tung periode i deler av juni og juli. Faktisk trente hun ikke som planlagt i en treukersperiode.

– Det sa stopp, egentlig. Det var rundt den samlingen jeg skulle på i Bø (sammen med elitelaget). Jeg måtte ta det rolig noen uker, sier Skistad.

Saken fortsetter under bildet.

Skistad

GODE VENNINNER: Kristine Stavås Skistad og Helene Marie Fossesholm, her sammen under et NRK-intervju fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Må lære å balansere

Det startet på rekruttlandslagets samling på Sognefjellet en tid før det. Stavås Skistad gikk en hardøkt som gikk dårlig. Så gikk det litt dårligere på den neste og slik fortsatte det. Det ble for mye, sier hun.

Stavås Skistads trener gjennom en årrekke, Per Ola Gasmann, mener hun bare har vært overivrig.

For 20-åringen har gjort et byks opp til rekruttlandslaget denne sesongen og Gasmann innrømmer at det kan ha gått for fort på noen av lagøktene der Skistad har vært med. Flere av jentene på rekruttlaget er bedre på distanse enn Skistad, forteller treneren.

– Hun må lære å balansere litt. Hun har kommet med på nytt lag og prøver å ta et steg videre. Da må man regne med å bikke over litt iblant, sier han.

– Det har kanskje blitt for høy intensitet. Så tar man ikke signalene etterpå og så bygger det seg opp. Men nå har hun gjort justeringer. Hun droppet samlingen i Bø. Det var ikke noen vits å være der, forteller Gasmann, som likevel understreker at det nå har gått bra og som normalt i to uker i strekk.

Saken fortsetter under bildet.

Bjørn

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet under Lysebotn Opp torsdag denne uken.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Godt av å ha Skistad på laget

NRK-ekspert Torgeir Bjørn plukker opp igjen diskusjonen om hvorvidt Skistad skulle vært på landslaget, når han får høre om stortalentets treningssmell.

Han mener at Skistad rent kommersielt burde vært på landslaget, fordi hun er en stor profil allerede og han mener hun ville utfordret det etablerte miljøet der.

– Jeg tror mange av de på elitelaget hadde hatt godt av å ha Stavås Skistad der. Hun er en utradisjonell løper. Men så er det en fare for at hun hadde sprengt seg selv med det. Vi får se til vinteren om det er en riktig avgjørelse eller ikke, sier han, og fortsetter:

– Det som er sikkert er at hun må forbedre utholdenheten mye. Hun er allerede bak Fossesholm som er enda yngre. Hun må jobbe med det om hun skal være en reell seierskandidat i tradisjonell langrenn eller i tyngre løyper. Men i en rask sprintløype er hun allerede til vinteren definitivt fortsatt en klar seierskandidat, sier Bjørn.

Siste nytt

 • EM-gruppene klare - tøff trekning for de regjerende mesterne

  Norge klarte ikke å kvalifisere seg til EM-sluttspillet i Tyskland neste sommer, hverken gjennom kvalifiseringen eller nasjonsligaen, men lørdag kveld ble EM-gruppene trukket i Hamburg.

  Slik er gruppene:

  Gruppe A: Tyskland, Skottland, Ungarn, Sveits

  Gruppe B: Spania, Kroatia, Italia, Albania

  Gruppe C: Slovenia, Danmark, Serbia, England

  Gruppe D: Polen/Wales/Finland/Estland, Nederland, Østerrike, Frankrike

  Gruppe E: Belgia, Slovakia, Romania, Israel/Bosnia/Ukraina/Island

  Gruppe F: Tyrkia, Georgia/Hellas/Kasakhstan/Luxembourg, Portugal, Tsjekkia

  Det er 24 nasjoner fordelt på seks grupper med fire lag i hver gruppe. De to beste fra hver gruppe, i tillegg til de fire beste gruppetreerne vil avansere til åttendelsfinalene.

  Vertsnasjon Tyskland spiller åpningskampen lørdag 14.juni mot Skottland i München.

  Gianluigi Donnarumma
  Foto: LEON KUEGELER / AFP
 • Skuffende norsk førsteomgang i storslalåm

  Storslalåm kvinner finner lørdag sted i Tremblant i Canada. De norske kvinnene leverte under forventet i førsteomgangen.

  Mina Fürst Holtmann kjørte godt i førsteomgang, men havnet på innerskia og falt rett før målgang. Dermed var hun ute av rennet.

  Thea Louise Stjernesund startet bra, men gjorde to feil som ble kostbare. Hun kom i mål 2.20 bak ledene Federica Brignone fra Italia og ligger på 13. plass etter at de 30 beste har kjørt.

  Heller ikke Ragnhild Mowinckel klarte å få ut sitt beste i løypa og kom i mål 2.61 sekunder bak Brignone. Det holdt til 18. plass.

  Førsteomgang ble utsatt med 15 min grunnet tåke, men 17.15 var de i gang.

  Løypa i Laurentians skianlegg gjør comeback etter 40 år uten å ha vært en del av verdenscupsirkuset i alpint.

  Tremblant erstatter Lake Louis som følge av økonomiske problemer for arrangørene i Lake Louis.

  Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
  Foto: AP
 • Ny Ødegaard-scoring da Arsenal slo Wolves

  Martin Ødegaard scoret for andre kamp på rad da Arsenal slo Wolverhampton 2-1.

  Tidligere i uken tegnet han seg på scoringslisten med en vakker volley i Mesterliga-kampen mot Lens. Også lørdagens scoring var av det vakre slaget.

  Etter flott kombinasjonsspill mellom Oleksandr Zintsjenko og Gabriel Jesus spilte førstnevnte ballen 45 grader ut. Der ventet Ødegaard og bredsidet kontrollert inn 2-0 for Arsenal.

  Bare minutter tidligere hadde Bukayo Saka sendt The Gunners i føringen.

  På tampen reduserte Matheus Cunha for Wolves, men det ble bare et trøstemål.

  Arsenal topper Premier League-tabellen og er fire poeng foran Manchester City, som søndag skal i aksjon mot Tottenham.

  Sander Berge var også i aksjon lørdag ettermiddag. Hans Burnley nedsablet Sheffield United og vant hele 5-0. Berge spilte hele kampen.

  Brentford slo på sin side Luton 3-1. Kristoffer Ajer skulle egentlig starte den kampen, men ble skadet under oppvarmingen.

  Martin Ødegaard
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal