Hopp til innhold

Skistad går egne veier etter blytunge år: Vraker tilbud fra rekruttlandslaget

Etter to tøffe år, mener Kristine Stavås Skistad det er på tide med en endring. Inn i en ny sesong velger hun bort Norges Skiforbunds rekruttlandslag og går heller for en satsing i egen klubb.

Skistad

SMILER IGJEN: Kristine Stavås Skistad, her før fredagens økt med sitt nye lag kalt Team Konnerud.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Det forteller 22-åringen til NRK. Hun fikk tidligere denne uken tilbudet om å fortsette på laget hun har vært en del av i to år nå.

Men:

DUmNmBvEmsw

TØFF SESONG: For Kristine Stavås Skistad, her fra sprinten på Beitostølen november 2020, der hun ble nummer åtte.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg har tatt et valg om å stå utenfor rekruttlandslaget. Det blir et bra team og opplegg på Konnerud som passer meg bra, sier hun, og begrunner hvorfor:

– Jeg er fortsatt veldig usikker på det som skjer rundt opplegget på rekruttlandslaget. Jeg føler jeg utvikler meg bedre på andre måter og med et annet opplegg.

NRK har vært i kontakt med langrennssjef Espen Bjervig i forbindelse med denne saken. Han sier han ikke kommenterer noe rundt uttak av lag før det offentliggjøres tirsdag 4. mai.

Sterkt og ungt damelag

Den nye hverdagen blir i et helt nytt prosjekt på Skistads hjemtrakter. Laget kalles Team Konnerud og består blant annet av en rekke unge, lovende langrennsdamer. Blant dem den ferske gullvinneren fra junior-VM på 15 kilometer, Margrethe Bergane.

Der er også Tiril Liverud Knudsen, som i likhet med Skistad var på rekruttlandslaget, men som ikke kommer til å få tilbud kommende sesong.

Fredag hadde laget sin første trening sammen på rulleski der NRK var til stede.

6-j5JAVnvl8

Konnerud-damene Tiril Liverud Knudsen, Margrethe Bergane og Kristine Stavås Skistad tok NM-bronse i stafett i 2020. Nå skal de også være i samme treningsgruppe.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Må bygge opp på en annen måte

Det var markeringen på en ny sesong og som Skistad håper markerer starten på veien tilbake til toppen av sprinteliten igjen.

Skistads nære rådgiver, diskusjonspartner og sportssjef ved NTG (Norges Toppidrettsgymnas), Per Ola Gasmann, sier dette om valget:

– Hun ønsker å gå tilbake til den type periodisering som hun har hatt før de foregående to årene. Hun vil også øke treningsmengden igjen. Men det må hun bygge opp og gjøre på en annen måte enn hun har gjort i det siste.

Han lister opp følgende fordeler ved å nå tenke nytt:

  • Hun vil trene med utøvere med litt lavere utholdenhetsnivå og dermed langturer i hennes fart.
  • Det blir færre og kortere samlinger enn på landslag. Stort sett én gang i måneden og vare rundt fem dager. Det betyr mindre reising og tid til å gjøre det hun ønsker.
  • Samlingene vil foregå på hjemmebane i Drammensområdet. Skistad har også kjøpt leilighet på Lillehammer, hvor også Gasmann holder til.

– Da tror vi hun kan trene optimalt. Vi er klare på at den modellen som de har gjort på rekruttlandslaget, den har funket for noen og andre ikke, blant annet for Kristine. Da kan det være smart med en endring, sier Gasmann.

– Kvaliteter av høy internasjonal klasse

Mads Madsgård

Trener for Team Konnerud, Mads Madsgård.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Det er trener for Team Konnerud, Mads Madsgård, helt enig i. Den lokale tilhørigheten, fasilitetene, muligheten for kontinuitet er ting han ser som en klar fordel for Skistad.

På spørsmål om hva 22-åringen kan få til kommende sesong, svarer han at «tiden får vise». Men det er ingenting å si på ambisjonene.

– Vi har alle sett hva Kristine har prestert. Det er ingen tvil om at hun har vært litt bak det siste året. Men på toppnivå har hun kvaliteter som er av høy internasjonal klasse. At hun er en fremtidig toppsprinter, det er det liten tvil om, sier Madsgård.

Luftet frustrasjonen i vinter

Skistads to siste sesonger har vært tøffe. 22-åringen kan se tilbake på få lyspunkter etter Seefeld-VM i 2019, en sesong som førte til hennes definitive gjennombrudd blant verdenseliten.

Frustrasjonen over det som har skjedd flagget hun tidligere i vinter. Hun mente det ikke var mulighet for å tilpasse seg. Nå ønsker hun å se fremover og ikke tenke mye på det som har skjedd.

IDzYXRlYZPw

LENGE SIDEN SLIKE BILDER: Da Kristine Stavås Skistad ledet an i et sprintheat med verdenseliten. Her under VM-kvartfinalen i Seefeld 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Manglet overskudd

Trener Gasmann letter i det minste litt på sløret. Han sier i dag at det gjennom to sesonger har handlet om manglende overskudd mellom samlinger.

Dermed har det vært utfordrende å gjennomføre treninger med så god kvalitet som hun ønsker. Heller ikke sprintøktene har vært på topp nivå som hun har ønsket.

– Det vet hun må til for å ta steget opp i sprinteliten, sier Gasmann.

– Trist situasjon

En stor opptur kom kanskje akkurat da hun trengte det som mest.

Skistad vant nemlig det siste sprintrennet for sesongen under Norgescupen på Gålå i begynnelsen av mars.

Og virker dermed offensiv for det som skal skje i et nytt lag.

– Totalt sett har det vært en trist situasjon, oppsummerer sprinttalentet.

– Jeg er nødt til å gjøre en endring. Det å stå utenfor lønner seg ikke økonomisk, men det viktigste er å utvikle seg på ski. Jeg kjenner meg selv best og vet dette er det beste.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP
  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal