Hopp til innhold

Skiskytterstjerner sliter med ettervirkninger: Fikk pusteproblemer og kollapset under renn

OBERHOF (NRK): Slovakias største skiskytterprofiler, søstrene Fialkova, har reist hjem fra verdenscupen etter det de mener er ettervirkninger av covid-19. Også Italias VM-håp, Lisa Vittozzi, forteller om urovekkende plager to måneder etter at hun ble smittet.

Paulina Fialkova, Ivona Fialkova og Lisa Vittozzi.

PREGET: Paulina Fialkova (f.v.), Ivona Fialkova og Lisa Vittozzi hadde alle covid-19 i november. Siden da har de slitt med helsa.

Foto: AP/Reuters

Det var under blandet stafetten i Oberhof søndag at Ivona Fialkova (26) fikk pusteproblemer og måtte få medisinsk assistanse etter å ha kollapset etter veksling. Ut sendte hun sin søster Paulina Fialkova (28) på andre etappe, før hun tok seg til brystet og falt sammen i tårer i snøen.

Senere ble det kjent at begge Fialkova-søstrene hadde dratt hjem fra verdenscupen, to måneder etter at de hadde hatt covid-19.

– Jeg vil informere om at helseproblemene forbundet med covid fortsatt vedvarer og for tiden er uforenlige med eliteidretten. Vi bestemte oss for å gjennomgå mer detaljerte undersøkelser og det er derfor vi reiser hjem til Slovakia i dag, skriver Ivona på sin Instagram-side.

– Helsa kommer først, skriver Paulina i sitt innlegg.

– Urovekkende

Paulina er den eldste og mest meritterte av søstrene med sine ni pallplasser i verdenscupen. Etter å ha testet positivt for korona like før sesongstart var hun tilbake på startstreken i Hochfilzen og senere Oberhof, men med oppsiktsvekkende svake resultater og en 74. plass som beste plassering.

Lillesøster Ivona stod for Slovakias beste plassering så langt denne vinteren med en 28. plass på sprinten i Oberhof forrige uke, men så sa kroppen stopp.

– Luftrør, lunger og pust er jo viktig for oss som driver med utholdenhetsidrett, spesielt på vinteren. Så det er klart at det er urovekkende å høre at de får større problemer, forteller Sveriges nye skiskytteryndling Elvira Öberg.

_ZHqzxFv258

MERITTERT: Paulina Fialkova (t.v.) ble nummer seks i verdenscupen sammenlagt i 2018/2019-sesongen. Her deler hun pallen med Franziska Preuss (i midten) og Ingrid Landmark Tandrevold etter fellesstarten i Ruhpolding.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Ingrid Landmark Tandrevold synes også det er urovekkende at noen føler seg preget såpass lenge etterpå, men at det kanskje ikke er så unaturlig ettersom de driver med en idrett der lungekapasiteten må være på topp.

– Det gjør jo at man blir enda nøyere selv med å ta alle forholdsregler man kan ta, slik vi gjør i det norske laget. Jeg går ikke rundt og er redd, men samtidig er jeg ekstremt nøye med alt jeg tar på og vasking og hygiene, så man blir hysterisk, sier hun.

Mangler energi

De slovakiske søstrene er ikke de eneste skiskytterne som plages etter å ha hatt covid-19. Lisa Vittozzi fra Italia har vært blant verdens beste kvinnelige skiskytterne de siste tre årene, men har slitt stort denne vinteren.

– Det er veldig vanskelig for meg fordi jeg føler meg trøtt hver dag. Jeg mangler energi og kroppen føles ikke bra. Det er veldig tøft, sier hun til NRK.

S5c7jERMxNw

FORTVILET: Lisa Vittozzi sikret sølv i VM for to år siden, men har slitt stort denne vinteren etter koronasmitte.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Tror du det skyldes at du hadde covid i november?

– Jeg vet ikke sikkert, men jeg tror det fordi jeg følte meg veldig bra i oktober og etter jeg ble smittet av korona har jeg følt det motsatte.

Vittozzi har foreløpig tenkt til å fortsette å konkurrere og får tett oppfølging fra lege, men er fortvilet over situasjonen.

– Jeg snakket med Paulina og hun fortalte at hun opplevde de samme plagene som meg, men jeg har heldigvis ikke pusteproblemer. Jeg håper både hun og jeg blir bra igjen. Nå er jeg bekymret for kroppen min fordi jeg ikke kjenner konsekvensene ennå.

Siste nytt

  • Mørk om mange ledige VM-seter: – Det var litt synd og rart

    Nora Mørk kommer med en sterk VM-oppfordring for å fylle hallen i Stavanger fredag og søndag. Første Norge-kamp gikk med mange tomme tilskuerplasser.

    Norge startet mesterskapet onsdag mot Grønland (43-11-seier). Det var den første EM- og VM-kampen for kvinner på norsk jord siden 2010.

    Tross det var det ganske mange ledige seter i hallen i Stavanger. Der er kapasiteten cirka 4200.

    Mørk satt på tribunen selv sammen med Marie Davidsen og Katrine Lunde. – Det var litt synd og rart. Det var mange med sponsorbilletter som ikke var til stede. Jeg håper det kommer flere fredag (Norge møter Østerrike) og søndag, sier Mørk til NTB.

    – Jeg er villig til å gi Stavanger to sjanser til. Hvis noen har lyst til å komme, så sjekk det ut. Jeg håper at sponsorene Gjensidige og Posten eventuelt kan gi bort billetter for å fylle hallen, sier Mørk. (NTB)

    Norges Camilla Herrem under gruppespillkampen i VM mellom Norge og Grønland i DNB Arena.
    Foto: NTB
  • Herrelandslaget to plasser ned på Fifa-rankingen

    Både Romania og Panama har tatt igjen Ståle Solbakkens mannskap på Fifa-rankingen. Norges herrelandslag i fotball ligger dermed på 44.-plass.

    Det kommer fram av Fifas oppdaterte liste torsdag formiddag.

    Norge lå på 42.-plass på listen fra 26. oktober, men etter 2-0 hjemme over Færøyene i en treningskamp og 3-3 borte mot Skottland i EM-kvaliken, faller Norge ned på 44.-plass.

    Norge klarte ikke å kvalifisere seg som sommerens fotball-EM verken gjennom kvalifiseringen eller nasjonsligaen. (NTB)

    Ståle Solbakken
    Foto: NTB
  • Stabæk-fansen etter tekniske undersøkelser: Hevder ingen supportere kom med rasistiske utsagn

    I eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt 5. november hevdet Bodø/Glimt-spiller Brice Wembangomo at han hadde blitt utsatt for grov rasisme fra tribunen.

    – Personlig hørte jeg det ikke, mens Brice går bort til dommeren og gir beskjed om at det blir ropt «jævla svarting» etter ham, sa Patrick Berg til TV 2 etter kampen.

    – Jeg skyter en ball i hodet på «Mush» med et uhell, og så hører jeg de roper masse dritt til meg, sa Wembangomo selv til TV 2.

    Stabæks supportergruppe, Stabæk Support, lovet å ta saken på største alvor og finne ut hva som hadde skjedd. De har nå avsluttet sin undersøkelse.

    Etter å ha hørt igjennom, analysert og gjort tekniske undersøkelser av flere lydklipp og snakket med folk til stede på tribunen, spillere, støtteapparat og andre involverte, konkluderer de med følgende:

    – Vi kan ikke finne spor i lydmaterialet som stemmer med det Brice Wembangomo har anklaget supporterne for.

    – Heldigvis er det hevet over enhver rimelig tvil at det ikke var noen av våre supportere som puttet de ordene der.

    Det skriver styreleder Bjørnar Posse Sandboe, på vegne av styret i Stabæk Support.

    Sandboe sier også de forsøkte å kontakte og samarbeide med Bodø/Glimt tre ganger i etterkant av kampen, men ikke fått noe svar.

    Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen applauderer Stabæk for måten de har tatt tak i saken.

    De har fått overført lydklippet, men sier det er umulig å høre hva som blir sagt.

    – Det viktigste er at klubbene forfølger sakene og spillerne må bli hørt og trodd på. Vi er stolt av Brice som sa ifra. Det er krevende saker hvor man må ha håndfaste bevis, sier Thomassen.

    Thomassen sier at de har hatt kontakt med Stabæk Fotball, og ikke Stabæk Support.

    – Vi beklager at vi ikke har svart å e-posten fra Support-gruppa. Det er likevel enormt viktig å understreke at vi har gjort en undersøkelse og det er synd dersom Stabæk sier noe annet.

    Han understreker at Bodø/Glimt har gjort det de kan for å avdekke dette og tar det på største alvor.

    Selv om undersøkelsene ikke har kunnet bevise noe er Thomassen klar på at det ikke betyr at det ikke har skjedd.

    – Skal du anklage folk for rasisme må du være 100 prosent sikker på hva som har blitt sagt. Det har vi ikke kunnet avdekke her, sier Thomassen med bakgrunn i lydklippet de har hørt.

    NRK har forsøkt å få en kommentar fra Brice Wembangomo via Glimt, men klubben skjermer spillerne før kveldens oppgjør mot Lugano.

    Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen og trener Bob Bradley i Stabæk snakker til fansen under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Bodø/Glimt på Nadderud stadion i Bærum.
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal