Hopp til innhold

Skiskytterstjerner sliter med ettervirkninger: Fikk pusteproblemer og kollapset under renn

OBERHOF (NRK): Slovakias største skiskytterprofiler, søstrene Fialkova, har reist hjem fra verdenscupen etter det de mener er ettervirkninger av covid-19. Også Italias VM-håp, Lisa Vittozzi, forteller om urovekkende plager to måneder etter at hun ble smittet.

Paulina Fialkova, Ivona Fialkova og Lisa Vittozzi.

PREGET: Paulina Fialkova (f.v.), Ivona Fialkova og Lisa Vittozzi hadde alle covid-19 i november. Siden da har de slitt med helsa.

Foto: AP/Reuters

Det var under blandet stafetten i Oberhof søndag at Ivona Fialkova (26) fikk pusteproblemer og måtte få medisinsk assistanse etter å ha kollapset etter veksling. Ut sendte hun sin søster Paulina Fialkova (28) på andre etappe, før hun tok seg til brystet og falt sammen i tårer i snøen.

Senere ble det kjent at begge Fialkova-søstrene hadde dratt hjem fra verdenscupen, to måneder etter at de hadde hatt covid-19.

– Jeg vil informere om at helseproblemene forbundet med covid fortsatt vedvarer og for tiden er uforenlige med eliteidretten. Vi bestemte oss for å gjennomgå mer detaljerte undersøkelser og det er derfor vi reiser hjem til Slovakia i dag, skriver Ivona på sin Instagram-side.

– Helsa kommer først, skriver Paulina i sitt innlegg.

– Urovekkende

Paulina er den eldste og mest meritterte av søstrene med sine ni pallplasser i verdenscupen. Etter å ha testet positivt for korona like før sesongstart var hun tilbake på startstreken i Hochfilzen og senere Oberhof, men med oppsiktsvekkende svake resultater og en 74. plass som beste plassering.

Lillesøster Ivona stod for Slovakias beste plassering så langt denne vinteren med en 28. plass på sprinten i Oberhof forrige uke, men så sa kroppen stopp.

– Luftrør, lunger og pust er jo viktig for oss som driver med utholdenhetsidrett, spesielt på vinteren. Så det er klart at det er urovekkende å høre at de får større problemer, forteller Sveriges nye skiskytteryndling Elvira Öberg.

_ZHqzxFv258

MERITTERT: Paulina Fialkova (t.v.) ble nummer seks i verdenscupen sammenlagt i 2018/2019-sesongen. Her deler hun pallen med Franziska Preuss (i midten) og Ingrid Landmark Tandrevold etter fellesstarten i Ruhpolding.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Ingrid Landmark Tandrevold synes også det er urovekkende at noen føler seg preget såpass lenge etterpå, men at det kanskje ikke er så unaturlig ettersom de driver med en idrett der lungekapasiteten må være på topp.

– Det gjør jo at man blir enda nøyere selv med å ta alle forholdsregler man kan ta, slik vi gjør i det norske laget. Jeg går ikke rundt og er redd, men samtidig er jeg ekstremt nøye med alt jeg tar på og vasking og hygiene, så man blir hysterisk, sier hun.

Mangler energi

De slovakiske søstrene er ikke de eneste skiskytterne som plages etter å ha hatt covid-19. Lisa Vittozzi fra Italia har vært blant verdens beste kvinnelige skiskytterne de siste tre årene, men har slitt stort denne vinteren.

– Det er veldig vanskelig for meg fordi jeg føler meg trøtt hver dag. Jeg mangler energi og kroppen føles ikke bra. Det er veldig tøft, sier hun til NRK.

S5c7jERMxNw

FORTVILET: Lisa Vittozzi sikret sølv i VM for to år siden, men har slitt stort denne vinteren etter koronasmitte.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Tror du det skyldes at du hadde covid i november?

– Jeg vet ikke sikkert, men jeg tror det fordi jeg følte meg veldig bra i oktober og etter jeg ble smittet av korona har jeg følt det motsatte.

Vittozzi har foreløpig tenkt til å fortsette å konkurrere og får tett oppfølging fra lege, men er fortvilet over situasjonen.

– Jeg snakket med Paulina og hun fortalte at hun opplevde de samme plagene som meg, men jeg har heldigvis ikke pusteproblemer. Jeg håper både hun og jeg blir bra igjen. Nå er jeg bekymret for kroppen min fordi jeg ikke kjenner konsekvensene ennå.

Siste nytt

 • Disse melder Glimt inn til Europa

  Siden serieslutt i fjor har Bodø/Glimt gjort flere utskiftninger.

  Utfordringen for Glimt er at kun tre nye spillere kan registreres for spill i Europa denne våren.

  Trenerteamet måtte derfor velge mellom nysigneringene: Odin Bjørtuft, Fredrik Andre Bjørkan, Omar Elabdellaoui, Pemi Faris, Jeppe Kjær og Adam Sørensen.

  I tillegg må Joel Mvuka, som ble solgt til Lorient og lånt tilbake til Glimt noen timer senere, registreres på nytt.

  Glimt-trener Kjetil Knutsen bekrefter til Avisa Nordland hvilke spillere de har valgt å registrere.

  De tre er Fredrik André Bjørkan, Joel Mvuka og Pemi Faris.

  Innmeldingsfristen til UEFA er ved midnatt 2. februar.

  Eliteserien 2021: Mjøndallen - Bodø/Glimt
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Idrettsstyret sier nei til IOCs linje

  Styret i Norges idrettsforbund kan ikke se for seg at russiske og belarusiske utøvere kan gis adgang til internasjonal idrett – selv under nøytralt flagg.

  Det ble konklusjonen etter at den svært betente Russland-saken ble diskutert da medlemmene i Idrettsstyret møttes digitalt torsdag. Deltok gjorde blant andre IOC-medlem Kristin Kloster Aasen og utøverrepresentant Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som tidligere har holdt et innlegg for å se på muligheten for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan konkurrere.

  Etter torsdagens diskusjon fattet styret i Norges idrettsforbund et tydelig vedtak om at det ikke er aktuelt å støtte IOCs linje i saken, som har vurdert mulige veier som kan åpne for at russiske og belarusiske igjen kan få konkurrere internasjonalt.

  «Så lenge krigshandlingene vedvarer, kan ikke Norges idrettsforbund se for seg at utøvere fra Russland og Belarus kan delta i internasjonale idrettskonkurranser, selv under strenge nøytralitetsprinsipper», heter det blant annet i torsdagens vedtak fra idrettsstyret.

  «Norges idrettsforbund vil fortsette å gi uttrykk for vårt standpunkt både i nasjonale og internasjonale fora. Idrettsstyret vil følge prosessen videre, og sluttet seg til generalsekretærens fremlagte plan for videre oppfølging av saken.», lyder teksten også.

  Idrettsstyremedlem og OL-topp Kristin Kloster har samtidig fått protokollført en anbefaling om at Idrettsstyret «følger med på og først tar stilling til resultatet av de pågående prosesser i det internasjonale idrettssamarbeidet, som man er en del av, når disse er avsluttet».

  I en annen protokolltilførsel fra Uhrenholdt Jacobsen heter det at «utøverkomiteen følger med på de pågående prosesser i den internasjonale idrettsbevegelsen. Når disse er avsluttet, vil vi gjennom en bred sondering blant norske topputøvere ta stilling til dette». (NTB)

  Møte om norsk idrett i lys av koronapandemien.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Anthon Charmig inn til 7.-plass på 2. etappe i Spania

  Under torsdagens 2. etappe av Volta à la Comunitat Valenciana kjørte den danske Uno-X-rytteren Anthon Charmig inn til 7.-plass.

  Trek-Segafredo-rytteren Giulio Ciccone fra Italia var raskest i spurten torsdag. Tao Geoghegan Hart og Pello Bilbao kom i mål til 2.- og 3.-plass.

  Etter torsdagens etappeseier er italieneren sammenlagtleder i femdagersrittet som foregår øst i Spania i Valencia-regionen.

  Uno-X-lagets beste rytter ble dansken Charmig, som kjempet seg til en 7.-plass. Dansken er på en sammenlagt 6.-plass i Valencia og sørget for at Uno-X var dagens beste lag.

  Torstein Træen ble beste nordmann og kom på 18.-plass.

  Onsdagens åpningsetappe var Alexander Kristoffs debut for Uno-X. Da ble han frakjørt om lag fem mil før mål og endte langt bak. Heller ikke på torsdagens etappe greide 35-åringen å gjøre noe voldsomt inntrykk.

  (©NTB)

  Arctic Race of Norway
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste