Skiskytterstjerner sliter med ettervirkninger: Fikk pusteproblemer og kollapset under renn

OBERHOF (NRK): Slovakias største skiskytterprofiler, søstrene Fialkova, har reist hjem fra verdenscupen etter det de mener er ettervirkninger av covid-19. Også Italias VM-håp, Lisa Vittozzi, forteller om urovekkende plager to måneder etter at hun ble smittet.

Paulina Fialkova, Ivona Fialkova og Lisa Vittozzi.

PREGET: Paulina Fialkova (f.v.), Ivona Fialkova og Lisa Vittozzi hadde alle covid-19 i november. Siden da har de slitt med helsa.

Foto: AP/Reuters

Det var under blandet stafetten i Oberhof søndag at Ivona Fialkova (26) fikk pusteproblemer og måtte få medisinsk assistanse etter å ha kollapset etter veksling. Ut sendte hun sin søster Paulina Fialkova (28) på andre etappe, før hun tok seg til brystet og falt sammen i tårer i snøen.

Senere ble det kjent at begge Fialkova-søstrene hadde dratt hjem fra verdenscupen, to måneder etter at de hadde hatt covid-19.

– Jeg vil informere om at helseproblemene forbundet med covid fortsatt vedvarer og for tiden er uforenlige med eliteidretten. Vi bestemte oss for å gjennomgå mer detaljerte undersøkelser og det er derfor vi reiser hjem til Slovakia i dag, skriver Ivona på sin Instagram-side.

– Helsa kommer først, skriver Paulina i sitt innlegg.

– Urovekkende

Paulina er den eldste og mest meritterte av søstrene med sine ni pallplasser i verdenscupen. Etter å ha testet positivt for korona like før sesongstart var hun tilbake på startstreken i Hochfilzen og senere Oberhof, men med oppsiktsvekkende svake resultater og en 74. plass som beste plassering.

Lillesøster Ivona stod for Slovakias beste plassering så langt denne vinteren med en 28. plass på sprinten i Oberhof forrige uke, men så sa kroppen stopp.

– Luftrør, lunger og pust er jo viktig for oss som driver med utholdenhetsidrett, spesielt på vinteren. Så det er klart at det er urovekkende å høre at de får større problemer, forteller Sveriges nye skiskytteryndling Elvira Öberg.

_ZHqzxFv258

MERITTERT: Paulina Fialkova (t.v.) ble nummer seks i verdenscupen sammenlagt i 2018/2019-sesongen. Her deler hun pallen med Franziska Preuss (i midten) og Ingrid Landmark Tandrevold etter fellesstarten i Ruhpolding.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Ingrid Landmark Tandrevold synes også det er urovekkende at noen føler seg preget såpass lenge etterpå, men at det kanskje ikke er så unaturlig ettersom de driver med en idrett der lungekapasiteten må være på topp.

– Det gjør jo at man blir enda nøyere selv med å ta alle forholdsregler man kan ta, slik vi gjør i det norske laget. Jeg går ikke rundt og er redd, men samtidig er jeg ekstremt nøye med alt jeg tar på og vasking og hygiene, så man blir hysterisk, sier hun.

Mangler energi

De slovakiske søstrene er ikke de eneste skiskytterne som plages etter å ha hatt covid-19. Lisa Vittozzi fra Italia har vært blant verdens beste kvinnelige skiskytterne de siste tre årene, men har slitt stort denne vinteren.

– Det er veldig vanskelig for meg fordi jeg føler meg trøtt hver dag. Jeg mangler energi og kroppen føles ikke bra. Det er veldig tøft, sier hun til NRK.

S5c7jERMxNw

FORTVILET: Lisa Vittozzi sikret sølv i VM for to år siden, men har slitt stort denne vinteren etter koronasmitte.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Tror du det skyldes at du hadde covid i november?

– Jeg vet ikke sikkert, men jeg tror det fordi jeg følte meg veldig bra i oktober og etter jeg ble smittet av korona har jeg følt det motsatte.

Vittozzi har foreløpig tenkt til å fortsette å konkurrere og får tett oppfølging fra lege, men er fortvilet over situasjonen.

– Jeg snakket med Paulina og hun fortalte at hun opplevde de samme plagene som meg, men jeg har heldigvis ikke pusteproblemer. Jeg håper både hun og jeg blir bra igjen. Nå er jeg bekymret for kroppen min fordi jeg ikke kjenner konsekvensene ennå.

Siste nytt

 • Arsenal våknet etter pause

  Det gikk mot nok en tam hjemmekamp for Arsenal, men etter pause våknet Pierre-Emerick Aubameyang og scoret to ganger i 3-0-seieren over Newcastle. Bukayo Saka satte inn 2-0-målet.

  Etter 19 kamper ligger Arsenal på 10.-plass med 27 poeng. Laget er ubeseiret på sine fem siste kamper. Newcastle sliter tungt og stuper videre nedover tabellen.

  Arsenal
  Foto: Shaun Botterill / AFP
 • Zlatan fortsetter å score for Milan

  Zlatan Ibrahimovic bidro med to nye scoringer da Milan møtte Cagliari mandag. Svensken er dermed oppe i 12 mål på åtte serie A-kamper denne sesongen. Dette var hans første kamp fra start på sju uker.

  Jens Petter Hauge startet sin tredje strake kamp, og mandag startet han sammen med Ibrahimovic for første gang. Nordmannen ble byttet ut etter 67 minutter, uten å ha markert seg nevneverdig denne gangen.

   Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alberto Pizzoli / AFP
 • Full pott for Sverige og Frankrike

  Sverige, som ledes av Glenn Solberg, går videre til hovedrunden i VM med fire poeng. Det ble klart etter at de snudde den siste gruppespillkampen mot vertsnasjon Egypt, og vant med ett mål.

  I Norges gruppe så dro Frankrike til slutt i land seieren mot Sveits (25-24) , og er dermed gruppevinner. Hvis Norge tar poeng mot Østerrike, er de sikret to poeng inn i hovedrunden.

  Der venter lagene fra gruppe F, hvor Portugal er gruppevinner og også starter med fire poeng.

  Sverige
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal