Hopp til innhold

Skiskytterstjernene uenige med eget forbund – vil ikke signere kontrakt

ANTERSELVA/OSLO (NRK): En måned før sesongstart har fortsatt ingen av skiskytterne signert en utøveravtale med eget forbund. Partene er uenige om rettighetene rundt privat markedsføring.

Skiskyttergutta

ØNSKER BEDRE AVTALE: Ingen av skiskytterne har signert løperkontrakten med forbundet ennå. Her Vetle Sjåstad Christiansen (f.v.), Erlend Bjøntegaard, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø under VM i Østersund.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Når er man privat, og når er man det ikke? Det er det skiskytterne ønsker en konkret avklaring på før sesongen begynner på Sjusjøen i midten av november. Og det er derfor heller ingen av landslagsløperne har signert utøverkontrakten med Norges skiskytterforbund (NSSF) ennå.

– Vi er ikke fornøyd med hvordan våre egne rettigheter blir delt, spesielt da skillet mellom den private Vetle og den kommersielle NSSF-Vetle, forklarer Vetle Sjåstad Christiansen.

– Vi prøver å kjempe for at vi skal ha et tydelig skille, med noen føringer for hva som er lov og hva som ikke er lov, med tanke på å inngå private sponsoravtaler på for eksempel klær, utdyper Erlend Bjøntegaard.

Idrettsutøveres markedsrettigheter er blitt et stort tema hos flere særforbund de siste årene. Og spesielt med tanke på hva man kan dele i sosiale medier. Tidligere i sommer oppstod det uenighet mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges skiforbund, da han nektet å skrive under på løperavtalen innen fristen.

– Lyst til å ta kampen

Skiskytterne fikk et utkast til avtalen i august, som de avviste, og siden har forhandlingene pågått. Senest denne uken har de hatt møter med forbundet under høydesamlingen i den italienske VM-byen Anterselva.

Jeg tror at det kan virke litt farlig for forbundet å gi slipp på det private, men vi er ikke ute etter å krige til oss noe. Vi mener bare at det skal være bra for folk flest, at man skal kunne å ha muligheten til å ha forutsigbarhet på økonomien, poengterer Johannes Thingnes Bø.

dhzo9vJQdoc

TJENER GODT: Johannes Thingnes Bø håper en endring i utøverkontrakten kan gjøre en forskjell for utøvere som ikke har like gode resultater som ham selv.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Landslagsløperne får et stipend på 130.000 kroner årlig. Derfor er de avhengig av premiepenger, bonuser og ikke minst private sponsoravtaler i tillegg.

– Da må kanskje forbundet hjelpe de dårligst stilte utøverne slik at de kan få en ekstra liten inntekt, som kan være en dråpe i havet for meg, men som for dem kan bety alt. Den kampen har jeg lyst til å ta litt, sier fjorårets verdenscupvinner.

– For drøyt

Det er vanlig og som regel helt uproblematisk at utøvere må bruke klær og utstyr fra forbundets sponsorer under samlinger og konkurranser. Skiskytterne ønsker derimot å kunne vise frem private sponsorer når de for eksempel er på egentrening, noe dagens avtale ikke tillater dem å gjøre.

Thingnes Bø og Sjåstad Christiansen

TRENER I VM-BYEN: Lars Helge Birkeland og Vetle Sjåstad Christiansen i fullt utstyr fra Norges skiskytterforbund på trening i Anterselva.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Forbundet vil vel at vi alltid skal representere forbundet og deres interesser i de aktivitetene som gjør oss til bedre skiskyttere. Men vi er såpass dedikerte at hele livet vårt er jo lagt opp til å bli bedre skiskyttere. Det er kanskje en halv uke i april hvor ikke jeg tenker på å bli en bedre skiskytter, så vi føler det blir altfor drøyt å se så stort på det, forteller Sjåstad Christiansen.

Utøverne understreker at de er fornøyd med å kunne ha flere private sponsorer på forbundsklær, men argumenterer med at store deler av treningen de gjennomfører i løpet av året er i privat regi.

– Vi synes enkelt forklart at når vi betaler for vår egen trening så skal vi også kunne hente inn ekstern hjelp og økonomiske bidrag for å bidra på den biten. Forbundet stiller ikke opp hver dag i Kollen for meg på skive 10. Jeg kommer ikke på noen ferdig utlagte matter der, slik man gjør på samling, så det er en vesentlig forskjell, mener Sjåstad Christiansen.

Ønsker langvarig løsning

Hvis partene ikke kommer til enighet før sesongstart, har utøverne har en avtale med forbundet om at kontrakten fra i fjor skal gjelde. Den er derimot ingen fornøyd med, og flere uttrykker et ønske om at utøverkontrakten nå blir prioritert, gjerne med en løsning som kan vare over flere år.

– Dette skal selvfølgelig være på plass lenge før den tiden vi er i nå, sier Bjøntegaard.

Anne Rustberggard Varden

FORHANDLER: Generalsekretær i skiskytterforbundet, Anne Rustberggard Varden, er på plass i Italia - med ny sponsorlogo på lua.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Vi er bare ute etter å ha en logisk oppfatning av det. Der både vi og forbundet er enige om utfall og felles fremtid. Jeg tror både vi som utøvere og forbundet har godt av å sette oss ned og finne ut av det nå, mener Thingnes Bø, og påpeker at dialogen er god.

Generalsekretær i Norges skiskytterforbund, Anne Rustberggard Varden, ønsker ikke å uttale seg om konkrete punkter eller regler i kontrakten før den er signert. De tror på en løsning før sesongstarten.

– Verden endrer seg og det gjør også våre avtaler, og spillerommet for utøverne. Det er jeg veldig glad for. Vi ønsker at de skal kunne leve av å være toppidrettsutøvere i Norge, og det er ikke like enkelt for alle. De beste har det godt, men det er veldig mange som trenger et høyere inntektsgrunnlag, og det ønsker vi å være med på å skape, sier Varden.

  • Fredag signerte Norges skiskytterforbund med en ny hovedsponsor. Mobiloperatøren ice er med de to neste sesongene, og har i tillegg inngått en privatavtale med Thingnes Bø.

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal