Skiskytterstjernene uenige med eget forbund – vil ikke signere kontrakt

ANTERSELVA/OSLO (NRK): En måned før sesongstart har fortsatt ingen av skiskytterne signert en utøveravtale med eget forbund. Partene er uenige om rettighetene rundt privat markedsføring.

Skiskyttergutta

ØNSKER BEDRE AVTALE: Ingen av skiskytterne har signert løperkontrakten med forbundet ennå. Her Vetle Sjåstad Christiansen (f.v.), Erlend Bjøntegaard, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø under VM i Østersund.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Når er man privat, og når er man det ikke? Det er det skiskytterne ønsker en konkret avklaring på før sesongen begynner på Sjusjøen i midten av november. Og det er derfor heller ingen av landslagsløperne har signert utøverkontrakten med Norges skiskytterforbund (NSSF) ennå.

– Vi er ikke fornøyd med hvordan våre egne rettigheter blir delt, spesielt da skillet mellom den private Vetle og den kommersielle NSSF-Vetle, forklarer Vetle Sjåstad Christiansen.

– Vi prøver å kjempe for at vi skal ha et tydelig skille, med noen føringer for hva som er lov og hva som ikke er lov, med tanke på å inngå private sponsoravtaler på for eksempel klær, utdyper Erlend Bjøntegaard.

Idrettsutøveres markedsrettigheter er blitt et stort tema hos flere særforbund de siste årene. Og spesielt med tanke på hva man kan dele i sosiale medier. Tidligere i sommer oppstod det uenighet mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges skiforbund, da han nektet å skrive under på løperavtalen innen fristen.

– Lyst til å ta kampen

Skiskytterne fikk et utkast til avtalen i august, som de avviste, og siden har forhandlingene pågått. Senest denne uken har de hatt møter med forbundet under høydesamlingen i den italienske VM-byen Anterselva.

Jeg tror at det kan virke litt farlig for forbundet å gi slipp på det private, men vi er ikke ute etter å krige til oss noe. Vi mener bare at det skal være bra for folk flest, at man skal kunne å ha muligheten til å ha forutsigbarhet på økonomien, poengterer Johannes Thingnes Bø.

dhzo9vJQdoc

TJENER GODT: Johannes Thingnes Bø håper en endring i utøverkontrakten kan gjøre en forskjell for utøvere som ikke har like gode resultater som ham selv.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Landslagsløperne får et stipend på 130.000 kroner årlig. Derfor er de avhengig av premiepenger, bonuser og ikke minst private sponsoravtaler i tillegg.

– Da må kanskje forbundet hjelpe de dårligst stilte utøverne slik at de kan få en ekstra liten inntekt, som kan være en dråpe i havet for meg, men som for dem kan bety alt. Den kampen har jeg lyst til å ta litt, sier fjorårets verdenscupvinner.

– For drøyt

Det er vanlig og som regel helt uproblematisk at utøvere må bruke klær og utstyr fra forbundets sponsorer under samlinger og konkurranser. Skiskytterne ønsker derimot å kunne vise frem private sponsorer når de for eksempel er på egentrening, noe dagens avtale ikke tillater dem å gjøre.

Thingnes Bø og Sjåstad Christiansen

TRENER I VM-BYEN: Lars Helge Birkeland og Vetle Sjåstad Christiansen i fullt utstyr fra Norges skiskytterforbund på trening i Anterselva.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Forbundet vil vel at vi alltid skal representere forbundet og deres interesser i de aktivitetene som gjør oss til bedre skiskyttere. Men vi er såpass dedikerte at hele livet vårt er jo lagt opp til å bli bedre skiskyttere. Det er kanskje en halv uke i april hvor ikke jeg tenker på å bli en bedre skiskytter, så vi føler det blir altfor drøyt å se så stort på det, forteller Sjåstad Christiansen.

Utøverne understreker at de er fornøyd med å kunne ha flere private sponsorer på forbundsklær, men argumenterer med at store deler av treningen de gjennomfører i løpet av året er i privat regi.

– Vi synes enkelt forklart at når vi betaler for vår egen trening så skal vi også kunne hente inn ekstern hjelp og økonomiske bidrag for å bidra på den biten. Forbundet stiller ikke opp hver dag i Kollen for meg på skive 10. Jeg kommer ikke på noen ferdig utlagte matter der, slik man gjør på samling, så det er en vesentlig forskjell, mener Sjåstad Christiansen.

Ønsker langvarig løsning

Hvis partene ikke kommer til enighet før sesongstart, har utøverne har en avtale med forbundet om at kontrakten fra i fjor skal gjelde. Den er derimot ingen fornøyd med, og flere uttrykker et ønske om at utøverkontrakten nå blir prioritert, gjerne med en løsning som kan vare over flere år.

– Dette skal selvfølgelig være på plass lenge før den tiden vi er i nå, sier Bjøntegaard.

Anne Rustberggard Varden

FORHANDLER: Generalsekretær i skiskytterforbundet, Anne Rustberggard Varden, er på plass i Italia - med ny sponsorlogo på lua.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Vi er bare ute etter å ha en logisk oppfatning av det. Der både vi og forbundet er enige om utfall og felles fremtid. Jeg tror både vi som utøvere og forbundet har godt av å sette oss ned og finne ut av det nå, mener Thingnes Bø, og påpeker at dialogen er god.

Generalsekretær i Norges skiskytterforbund, Anne Rustberggard Varden, ønsker ikke å uttale seg om konkrete punkter eller regler i kontrakten før den er signert. De tror på en løsning før sesongstarten.

– Verden endrer seg og det gjør også våre avtaler, og spillerommet for utøverne. Det er jeg veldig glad for. Vi ønsker at de skal kunne leve av å være toppidrettsutøvere i Norge, og det er ikke like enkelt for alle. De beste har det godt, men det er veldig mange som trenger et høyere inntektsgrunnlag, og det ønsker vi å være med på å skape, sier Varden.

 • Fredag signerte Norges skiskytterforbund med en ny hovedsponsor. Mobiloperatøren ice er med de to neste sesongene, og har i tillegg inngått en privatavtale med Thingnes Bø.

Siste nytt

 • Navrestad videre til semifinalen

  Tore Navrestad tråkket seg inn til en plass i semifinalen i BMX-sykling.

  I samtlige av de tre rundene havnet 25-åringen på tredjeplass (av seks deltakere) bak en jevn duo bestående av franske Joris Daudet og nederlandske Joris Harmsen.

  Med det er han videre til semifinalen som sykles fra 03:00 natt til fredag norsk tid. Da gjenstår nye tre runder.

  Skulle han gå videre til finalen vil kun ett heat være mellom ham og en mulig OL-medalje.

  Tore Navrestad
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Borch trygt videre til finale

  Kjetil Borch har vist god form gjennom hele OL og var heller aldri spesielt truet i kampen om finalebillett i singlesculler.

  Det var de tre beste roerne fra semifinalen til Borch som gikk videre til finalen, og nordmannen holdt seg kontrollert innenfor de tre beste hele veien. Etter 1000 meter hadde han god margin ned til fjerdeplassen.

  Med tiden 6.42.92 i sterk vind tok han seg oppskriftsmessig videre med seier i sin egen semifinale.

  I semifinalen etterpå kom det et aldri så lite sjokk på rostadion. Storfavoritten Oliver Zeidler fikk store problemer i vinden og klarte ikke bedre enn en fjerdeplass. Dermed er tyskeren ute av OL-finalen.

  Kjetil Borch er Norges eneste gjenværende medaljehåp i roing i Tokyo-OL etter at både Norges dobbeltsculler og dobbeltfirer har røket ut tidligere.

  Finalen går fredag og er den siste og avsluttende dagen med roing under sommerlekene i Tokyo.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Forfall for Brun og Strandli

  Den norske duoen Kristoffer Brun og Are Strandli meldte forfall til B-finalen. Det har vært et røft døgn for de to etter at de kantret ut av OL.

  Fysioterapeut og sportskoordinator i roleiren Daniel Lilltveit Berge forteller til NRK at de ventet til morgenen før B-finalen med å ta avgjørelsen.

  – Kroppene har vært gjennom et røft døgn, selvfølgelig med hele prosessen etter å ha røket ut og alt, og det har ikke vært noen bra kropper i etterkant. Derfor har man tatt den beslutningen at det ikke gjør seg godt å gjøre en B-finale.

  Han legger til at laget tar godt hånd om dem og at Brun og Strandli reiser hjem til Norge på fredag.

  – Dette var drømmen som skulle toppes og nå er den brast. Det er mange år som føles ganske forgjeves akkurat nå.

  Irland med Paul O'Donovan og Fintan McCarthy vant OL-gull i lettvekt dobbeltsculler foran Tyskland og Italia torsdag.

  Irene vant 0,86 sekunder foran den tyske duoen, mens det var et hav bak dem til Italia. Bronsevinnerne var i mål 7,87 sekunder bak Irland.

  Daniel Lilltveit Berge
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal