Skiskytterstjernene uenige med eget forbund – vil ikke signere kontrakt

ANTERSELVA/OSLO (NRK): En måned før sesongstart har fortsatt ingen av skiskytterne signert en utøveravtale med eget forbund. Partene er uenige om rettighetene rundt privat markedsføring.

Skiskyttergutta

ØNSKER BEDRE AVTALE: Ingen av skiskytterne har signert løperkontrakten med forbundet ennå. Her Vetle Sjåstad Christiansen (f.v.), Erlend Bjøntegaard, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø under VM i Østersund.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Når er man privat, og når er man det ikke? Det er det skiskytterne ønsker en konkret avklaring på før sesongen begynner på Sjusjøen i midten av november. Og det er derfor heller ingen av landslagsløperne har signert utøverkontrakten med Norges skiskytterforbund (NSSF) ennå.

– Vi er ikke fornøyd med hvordan våre egne rettigheter blir delt, spesielt da skillet mellom den private Vetle og den kommersielle NSSF-Vetle, forklarer Vetle Sjåstad Christiansen.

– Vi prøver å kjempe for at vi skal ha et tydelig skille, med noen føringer for hva som er lov og hva som ikke er lov, med tanke på å inngå private sponsoravtaler på for eksempel klær, utdyper Erlend Bjøntegaard.

Idrettsutøveres markedsrettigheter er blitt et stort tema hos flere særforbund de siste årene. Og spesielt med tanke på hva man kan dele i sosiale medier. Tidligere i sommer oppstod det uenighet mellom Johannes Høsflot Klæbo og Norges skiforbund, da han nektet å skrive under på løperavtalen innen fristen.

– Lyst til å ta kampen

Skiskytterne fikk et utkast til avtalen i august, som de avviste, og siden har forhandlingene pågått. Senest denne uken har de hatt møter med forbundet under høydesamlingen i den italienske VM-byen Anterselva.

Jeg tror at det kan virke litt farlig for forbundet å gi slipp på det private, men vi er ikke ute etter å krige til oss noe. Vi mener bare at det skal være bra for folk flest, at man skal kunne å ha muligheten til å ha forutsigbarhet på økonomien, poengterer Johannes Thingnes Bø.

dhzo9vJQdoc

TJENER GODT: Johannes Thingnes Bø håper en endring i utøverkontrakten kan gjøre en forskjell for utøvere som ikke har like gode resultater som ham selv.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Landslagsløperne får et stipend på 130.000 kroner årlig. Derfor er de avhengig av premiepenger, bonuser og ikke minst private sponsoravtaler i tillegg.

– Da må kanskje forbundet hjelpe de dårligst stilte utøverne slik at de kan få en ekstra liten inntekt, som kan være en dråpe i havet for meg, men som for dem kan bety alt. Den kampen har jeg lyst til å ta litt, sier fjorårets verdenscupvinner.

– For drøyt

Det er vanlig og som regel helt uproblematisk at utøvere må bruke klær og utstyr fra forbundets sponsorer under samlinger og konkurranser. Skiskytterne ønsker derimot å kunne vise frem private sponsorer når de for eksempel er på egentrening, noe dagens avtale ikke tillater dem å gjøre.

Thingnes Bø og Sjåstad Christiansen

TRENER I VM-BYEN: Lars Helge Birkeland og Vetle Sjåstad Christiansen i fullt utstyr fra Norges skiskytterforbund på trening i Anterselva.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Forbundet vil vel at vi alltid skal representere forbundet og deres interesser i de aktivitetene som gjør oss til bedre skiskyttere. Men vi er såpass dedikerte at hele livet vårt er jo lagt opp til å bli bedre skiskyttere. Det er kanskje en halv uke i april hvor ikke jeg tenker på å bli en bedre skiskytter, så vi føler det blir altfor drøyt å se så stort på det, forteller Sjåstad Christiansen.

Utøverne understreker at de er fornøyd med å kunne ha flere private sponsorer på forbundsklær, men argumenterer med at store deler av treningen de gjennomfører i løpet av året er i privat regi.

– Vi synes enkelt forklart at når vi betaler for vår egen trening så skal vi også kunne hente inn ekstern hjelp og økonomiske bidrag for å bidra på den biten. Forbundet stiller ikke opp hver dag i Kollen for meg på skive 10. Jeg kommer ikke på noen ferdig utlagte matter der, slik man gjør på samling, så det er en vesentlig forskjell, mener Sjåstad Christiansen.

Ønsker langvarig løsning

Hvis partene ikke kommer til enighet før sesongstart, har utøverne har en avtale med forbundet om at kontrakten fra i fjor skal gjelde. Den er derimot ingen fornøyd med, og flere uttrykker et ønske om at utøverkontrakten nå blir prioritert, gjerne med en løsning som kan vare over flere år.

– Dette skal selvfølgelig være på plass lenge før den tiden vi er i nå, sier Bjøntegaard.

Anne Rustberggard Varden

FORHANDLER: Generalsekretær i skiskytterforbundet, Anne Rustberggard Varden, er på plass i Italia - med ny sponsorlogo på lua.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Vi er bare ute etter å ha en logisk oppfatning av det. Der både vi og forbundet er enige om utfall og felles fremtid. Jeg tror både vi som utøvere og forbundet har godt av å sette oss ned og finne ut av det nå, mener Thingnes Bø, og påpeker at dialogen er god.

Generalsekretær i Norges skiskytterforbund, Anne Rustberggard Varden, ønsker ikke å uttale seg om konkrete punkter eller regler i kontrakten før den er signert. De tror på en løsning før sesongstarten.

– Verden endrer seg og det gjør også våre avtaler, og spillerommet for utøverne. Det er jeg veldig glad for. Vi ønsker at de skal kunne leve av å være toppidrettsutøvere i Norge, og det er ikke like enkelt for alle. De beste har det godt, men det er veldig mange som trenger et høyere inntektsgrunnlag, og det ønsker vi å være med på å skape, sier Varden.

 • Fredag signerte Norges skiskytterforbund med en ny hovedsponsor. Mobiloperatøren ice er med de to neste sesongene, og har i tillegg inngått en privatavtale med Thingnes Bø.

Siste nytt

 • Stemte imot fem innbytarar

  Komande sesong vil Premier League gå tilbake til å berre tillate tre bytter per kamp. Dette kjem fram etter ein avstemming mellom dei 20 klubbane, melder BBC.

  Sidan oppstarten etter koronapausen, har det vore mogleg å gjere fem bytter i løpet av ein kamp, fordelt på tre avbrot i spelet. Det har gjort at ein mellom anna opplevde at Norwich gjorde eit kvadruppel-bytte i kampen mot West Ham i juli.

  Fleire av dei minste klubbane meinte at dette gav toppklubbane med breiare stallar ein fordel. Derfor går Premier League tilbake til tre bytter frå og med komande sesong.

  Norwich kvadruppelbytte
  Foto: Tim Keeton / Tim Keeton
 • Overlegen Krüger i Lysebotn opp

  Forhåndsfavoritt Simen Hegstad Krüger knuste all motstand i Lysebotn opp torsdag ettermiddag. Han vant dermed for tredje året på rad, med tida 29.25. Oslo-gutten var 1.02 foran Hans Christer Holund.

  – Jeg er veldig fornøyd, og ting føltes bra. Så vet jeg også at dette er en spesiell øvelse. Det kan være at det er andre som ikke er så gode på akkurat dette, men som også er i rute. Så jeg kommer til å stå på fra i morgen, jeg, sa Krüger til NTB

  Det 7,5 kilometer lange motbakkeløpets store overraskelse ble Håvard Moseby (21), som gikk inn til tredjeplass, bare 1.21 bak Krüger. Rekruttlandslagsløperen, som går for Kjelsås, slo dermed meritterte løpere som Sjur Røthe, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Finn Hågen Krogh.

  – Dette var tungt, men også veldig gøy. Det er første gang jeg går her. Jeg synes jeg klarte å løse bakken ganske bra, og jeg hadde bra med krefter mot slutten, sa Moseby.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal