Hopp til innhold

Skiskytterne vil bryte kontrakten om de ikke får endret utstyrsavtale

TRYSIL (NRK): Skiskytterne ønsker bedre hansker for å kunne prestere optimalt, og vil uansett fortsette å velge konkurrerende merker fremfor utstyrsleverandørens hansker om utstyrsavtalen ikke endres.

qX3vpzSscfs

ULIKE VALG: Det var 15 minusgrader i Trysil tirsdag. Tarjei Bø var en av dem som valgte et annet hanskemerke enn utstyrsleverandøren under skiskytternes hardøkt.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det var et gjentagende problem forrige sesong: kalde fingre gjorde det vanskelig eller nærmest umulig for skiskytterne å trekke av perfekt og treffe blink når kulda satte inn.

Men å finne riktig – og «lovlig» – hanske er ikke så enkelt.

– I fjor tipper jeg at jeg brukte fem-seks forskjellige hansker, og det er ingen bra greie. Derfor er vi nødt til å lande på noe hvor utøverne på en måte er trygge, forteller Johannes Thingnes Bø.

I oktober avslørte NRK at skiskytterne fortsatt ikke har signert utøverkontrakt med forbundet. Og ett av punktene de ikke ennå er i mål på er reglene rundt hanskebruk kommende sesong.

Vil velge hanskemerke selv

Skiskytterforbundet har en utstyrsavtale med Odlo, men mange av utøverne har langt ifra vært fornøyd med hanskeutvalget. I stedet bruke de konkurrerende merker, som ikke betaler, ved en rekke tilfeller forrige sesong.

– Vi kan ikke la medaljer eller verdenscupseire ryke fordi vi fryser på fingrene, slår Tarjei Bø fast.

CqIxws64

KALDT: Johannes Thingnes Bø trente med hansker uten logo i Trysil, mens Erlend Bjøntegaard brukte modellen fra forbundets klesleverandør.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter det NRK kjenner til, resulterte feil hanskebruk i at enkelte fikk refs for å vrake sponsoren – før partene så ble enige om at produktet som var blitt levert ikke var bra nok i kulde, og tillot større valgfrihet.

– Vi hadde noen fellesmøter og det var ikke veldig populært, men de kan jo velge om vi skal skyte flere strafferunder og bli nummer ti på lista, eller om vi skal faktisk treffe blinkene og prøve å vinne, sier Lars Helge Birkeland.

Derfor ønsker utøverne å fristille hansker fra utstyrsavtalen, på lik linje med ski, staver og sko, og heller inngå private kontrakter.

Det at vi kan ha et arbeidsverktøy vi er fornøyd med har vært et viktig punkt for oss å få igjennom. Det er så enkelt at alle er forskjellige, noen fryser og noen er varme på hendene. Det er personlige preferanser, påpeker Tarjei Bø.

– Forskjellene er såpass store fra person til person på hva vi liker, og da er det kanskje ikke så bra at alle er underlagt ett merke, mener Thingnes Bø.

– Kritisk

o_zzEd6b

SNART SESONG: – Hansken er kanskje det aller viktigste for å prestere på skytebanen, sier Tarjei Bø.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter klare tilbakemeldinger har klesleverandøren gjort endringer på hanskeutvalget de leverer til denne sesongen. For Odlo understreker at de både har, og fortsatt ønsker full bransjeeksklusivitet.

– Vi har en avtale som gjelder alle klær, fra undertøy til lue. Forrige sesong hadde vi noen problemer med hanskene, og derfor gjorde vi et unntak og lot dem velge andre alternativer. Vi har nå utviklet hanskene videre med Johannes, Tarjei og Tiril (Eckhoff) for å tilpasse dem kulde bedre, sier markedssjef i det sveitsiske utstyrsselskapet, Nadia Erni, til NRK.

Skiskytterherrene er nå samlet i Trysil hvor de tester hanskene i kalde forhold.

– Den er en vesentlig forbedring, men noen utøvere er fortsatt ikke fornøyd med det produktet som er levert, og det er klart det er kritisk for dem som ikke er det, forteller Erlend Bjøntegaard.

Det har også Norges skiskytterforbund forståelse for.

PDv20OsNKP

VIL LØSE PROBLEMET: Emilie Nordskar i Norges skiskytterforbund.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg opplever at vi har en veldig god dialog med vår klesleverandør på flere punkter, også dette. Det er klart at både vi og utøverne er opptatt av at de skal ha utstyr som gjør at de kan prestere best mulig, understreker kommunikasjonssjef Emilie Nordskar, og legger til at de har som ambisjon at utøveravtalen skal være signert innen sesongstarten neste helg.

Vil bryte avtalen om nødvendig

Men om utøverne ikke skulle få gode nok hansker, eller de ønskelige endringene innfridd, varsler de at de uansett vil velge utstyr selv – uavhengig av sponsorkontrakten.

Jeg kommer til å finne en hanske som kan holde meg varm og treffe blink med. Man må være såpass kynisk at man kan ikke bruke noe som ikke er bra nok, sier Thingnes Bø, og påpeker samtidig at han selvsagt vil bruke Odlo-hansken om det er den beste.

– Vi vil jo ikke skape kvalm, men til syvende og sist så må alt være i boks om man skal klare å prestere optimalt. Så kanskje det blir noen sure miner etter hvert, men det får vi bare ta når det kommer, forteller skiskytter-kollega Johannes Dale.

Det liker i så fall utstyrsleverandøren dårlig.

– Vi har levert utvalget de ønsket og ba om, og jeg ser ingen grunn til at utøverne ikke skal bruke Odlo-hansker. Men har de et problem må vi forsøke å løse det sammen med skiskytterforbundet, sier Nadia Erni.

– Jeg tror også Odlo vil at våre utøvere skal vinne medaljer og bruke utstyret de mener er best. Det er som sagt for tidlig å si hva vi lander på, men vi er i dialog, sier Nordskar i skiskytterforbundet.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal