NRK Meny
Normal

Skiskytterne må trolig kaste skiene

ØSTERSUND (NRK.no): Stein i løypa ødelegger skiene i Østersund. – I den ene bakken var det som å kjøre skicross, sier Emil Hegle Svendsen.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen leder fortsatt verdenscupen etter lørdagens 7. plass, men et skår i gleden er at han kanskje ødela skiene under sprinten lørdag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Svendsen ble lørdag beste nordmann på en 7. plass på sprinten i Østersund, men etter målgang var det like mye snakk om skiene som plasseringene.

– Det er en del stein i løypa og jeg kjente det lugget under skiene så det kan hende jeg må kaste dette skiparet etter helgen, sier Hegle Svendsen.

Dét gjelder også Vetle Sjåstad Christiansen som mener forholdene i Østersund er et unntak i verdenscupsirkuset.

Østersund

Det er lite snø i Østersund og slik ser det ut langs konkurranseløypene. Stein og grus utenfor løypene virvles inn i løypene. Bildet er tatt en halvtime før start på herrenes sprint lørdag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Det er veldig irriterende. Det er alltid kunstsnø, is og stein her. Det er ikke gunstig så det spørs om jeg må kaste et skipar etter helgen, sier Christiansen til NRK.no.

Avgjørelsen om skiene kastes eller ikke, tar løperne i samråd med smørerne etter søndagens renn.

Det er et sjansespill.

Vetle Sjåstad Christiansen

Kjørte på snø

I et forsøk på å bedre forholdene hadde arrangøren før lørdagens renn kjørt ut mer snø i deler av løypa, men ifølge Svendsen gjorde det bare situasjonen verre enkelte steder.

– I den ene bakken bak stadion var det som å kjøre en skicross-løype. Der var det lagt ut snø, men ikke jevnet ut, sier han.

– Sjansespill

Når skiskytterne kjører over stein får de riper i skiene, og når det er så mye stein som her i Østersund blir det så mange riper at skiene fort blir ubrukelige og rett og slett må kastes.

Derfor er det lite gunstig å bruke godparet. Samtidig er mange sjanseløse på en seier uten sitt beste par, dermed må løperne ta et vanskelig valg før start.

– Det er et sjansespill, innrømmer Christiansen.

Bjørndalen sparte godparet

Johannes Thingnes Bø er tydelig på at han ikke tør å gå for det nest beste.

– Skal jeg vinne her må jeg gå på det beste paret, sier 21-åringen.

Dét valget deler ikke Ole Einar Bjørndalen. Lørdag var han den eneste av de norske som turte å spare sitt beste par.

– Jeg har to par som jeg har testet mye, men som jeg ikke tør å bruke på det føret her, sier Bjørndalen som endte på plassen bak Svendsen, omlag 56 sekunder etter vinner Martin Fourcade.

Svendsen mener Bjørndalens valg skyldes at 40-åringen har bedre kontroll på egen skipark enn de andre gutta på laget.

– Ole har bedre oversikt over skiparken sin enn oss andre. Vi andre bare går, mens Ole er litt mer ordentlig på det, sier Svendsen med et lite smil.

Bjørndalen tror han også klarte å redde sitt nest beste par lørdag.

– Det var fryktelig mye stein, men jeg tror det gikk bra, sier Bjørndalen som i motsetning til de andre nordmennene er garantert å få med seg godparet videre i verdenscupsirkuset uten en eneste ripe.

Siste nytt

 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters
 • Ingebrigtsen tok EM-kravet

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. Det er innenfor EM-kravet på distansen. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny norgesrekord på 1500 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street