Skiskytterne reagerer: – Tror bilde av idretten vår blir ødelagt

RUHPOLDING (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) har lenge kjempet for høydehus, men skiskytterveteranen mener finnenes oksygenmasker er langt over streken.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

STRIDENS KJERNE: Se video av de kontroversielle oksygenmaskene.

Bjørndalen

KRITISK: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Geir Olsen, Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg håper jeg ikke er for gammeldags, men jeg håper at det der blir totalt forbudt, sier Bjørndalen til NRK.

41-åringen «kan ikke fatte» at det ikke finnes regler mot å bruke de omstridte maskene i konkurranse. Oksygenmaskene, som mange har kalt «Star Wars»-masker, har vakt kraftige reaksjoner etter at finske langrennsløpere fikk klarsignal til å bruke dem.

– Norge har bestemt seg for at vi ikke aksepterer høydehus og kunstig oksygen. Jeg har alltid vært for høydehus på grunn av Norges beliggenhet og med tanke på å konkurrere på likt nivå med resten av verden. Jeg mener at det må være like regler for alle land, sier Bjørndalen.

– Når det gjelder kunstig oksygen i konkurranseform, er jeg totalt imot. Det er noe helt annet, fordi det er en hjelp på lik måte som en annen type kunstig tilførsel.

– En parodi

Bjørndalen får støtte av Tarjei Bø, som mener maskene bør forbys i langrenn og aldri tillates i skiskyting.

– Jeg tror FIS ødelegger for seg selv. Det blir en parodi hvis det der blir godkjent, sier Bø.

– Jeg vet ikke om det er lov for alle forbund, men jeg tror og håper at det ikke er lov hos oss. Vi har børsa på ryggen også, så vi har ikke noe plass, smiler Bø.

Det vakte oppsikt da Fritz Dopfer brukte oksygenmasker mellom slalåmomgangene i høyden i Beaver Creek i fjor. Flere eksperter, sitert i Dagladet, reagerte kraftig på hjelpemiddelet.

Både høydehus og oksygenmasker er forbudt å bruke for norske utøvere.

Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet, har ikke kjennskap til finnenes maskebruk. Men oksygenmasker har aldri vært tema i skiskyting, ifølge presidenten.

– Tror bilde av idretten vår blir ødelagt

– Det ser jeg på som helt uaktuelt og uinteressant. Det vil ikke bli tillatt hos oss. Såpass godt kjenner jeg systemet, sier Besseberg, som også sitter i WADA-styret.

– Alt som er kunstig påvirkning av prestasjoner, er i utgangspunktet forbudt, sier skiskytterpresidenten.

Det var antidopingansvarlig i FIS, Sarah Fussek, som først bekreftet finnenes tillatelse overfor den svenske avisen Expressen.

NRK har prøvd å kontakte Fussek uten å få svar. Heller ikke WADA har besvart NRKs henvendelse.

Bjørndalen tror folk vil oppleve oksygenmasker i skiidretten på samme måte som de opplever «annen juks».

– Hvis maskene brukes i konkurranse, tror jeg bilde av idretten vår blir ødelagt, sier 41-åringen.

Siste nytt

 • Festet grepet om sølvet

  Bodø/Glimt er allerede seriemestere i eliteserien. Bak de gule fra nord er det derimot fortsatt spenning om hvem som skal stikke av med medaljene.

  Søndag festet Molde et grep om andreplassen, de kontrollert tok seg av Haugesund på hjemmebane. Etzaz Hussain åpnet ballet med et lekkert langskudd, men kun fire minutter etterpå utlignet Peter Therkildsen for gjestene.

  Derfra og ut handlet det meste om Molde. Ola Brynhildsen fikset ny ledelse for vertene, og da Alexander Ammitzboell sendte ballen i eget nett rett etter pause, kunne Molde kontrollere inn seieren.

  Dermed har Molde åtte poeng ned til Rosenborg på fjerdeplass. Vålerenga er sju poeng bak Molde, før de møter Sarpsborg 08 senere søndag kveld.

  I de andre kampene i 18-runden ble Rosenborg ydmyket av seriemester Bodø/Glimt og tapte 6–1. I bunnstriden tapte både Strømsgodset og Mjøndalen sine kamper. Mest kritisk er det for Mjøndalen som nå har fem poeng opp til trygg plass. Strømsgodset er på kvalik med ett poeng opp til Start.

  ajDIpjY94hg
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Målløst i toppkampen

  I en sjansefattig og jevnspilt kamp delte Chelsea og Tottenham på poengene på Stamford Bridge.

  Timo Werner satte ballen i mål i første omgang, men ble avvinket for offside. Dermed beholder Spurs førsteplassen på tabellen.

  Premier League - Chelsea v Tottenham Hotspur
  Foto: Justin Tallis / Reuters
 • Eliteserieavslutningen flyttet

  Siste serierunde i Eliteserien flyttes fra 19. til 22. desember, som følge av de utsatte kampene til Odd mot Sandefjord og Strømsgodset.

  Lørdag ble det kjent at en Odd-spiller hadde testet positivt på covid-19. Dermed ble søndagens kamp mot Sandefjord og onsdag mot Godset flyttet.

  Eliteseriens nye logo
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal