Skiskytterne reagerer: – Tror bilde av idretten vår blir ødelagt

RUHPOLDING (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) har lenge kjempet for høydehus, men skiskytterveteranen mener finnenes oksygenmasker er langt over streken.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

STRIDENS KJERNE: Se video av de kontroversielle oksygenmaskene.

Bjørndalen

KRITISK: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Geir Olsen, Olsen, Geir / NTB scanpix

– Jeg håper jeg ikke er for gammeldags, men jeg håper at det der blir totalt forbudt, sier Bjørndalen til NRK.

41-åringen «kan ikke fatte» at det ikke finnes regler mot å bruke de omstridte maskene i konkurranse. Oksygenmaskene, som mange har kalt «Star Wars»-masker, har vakt kraftige reaksjoner etter at finske langrennsløpere fikk klarsignal til å bruke dem.

– Norge har bestemt seg for at vi ikke aksepterer høydehus og kunstig oksygen. Jeg har alltid vært for høydehus på grunn av Norges beliggenhet og med tanke på å konkurrere på likt nivå med resten av verden. Jeg mener at det må være like regler for alle land, sier Bjørndalen.

– Når det gjelder kunstig oksygen i konkurranseform, er jeg totalt imot. Det er noe helt annet, fordi det er en hjelp på lik måte som en annen type kunstig tilførsel.

– En parodi

Bjørndalen får støtte av Tarjei Bø, som mener maskene bør forbys i langrenn og aldri tillates i skiskyting.

– Jeg tror FIS ødelegger for seg selv. Det blir en parodi hvis det der blir godkjent, sier Bø.

– Jeg vet ikke om det er lov for alle forbund, men jeg tror og håper at det ikke er lov hos oss. Vi har børsa på ryggen også, så vi har ikke noe plass, smiler Bø.

Det vakte oppsikt da Fritz Dopfer brukte oksygenmasker mellom slalåmomgangene i høyden i Beaver Creek i fjor. Flere eksperter, sitert i Dagladet, reagerte kraftig på hjelpemiddelet.

Både høydehus og oksygenmasker er forbudt å bruke for norske utøvere.

Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet, har ikke kjennskap til finnenes maskebruk. Men oksygenmasker har aldri vært tema i skiskyting, ifølge presidenten.

– Tror bilde av idretten vår blir ødelagt

– Det ser jeg på som helt uaktuelt og uinteressant. Det vil ikke bli tillatt hos oss. Såpass godt kjenner jeg systemet, sier Besseberg, som også sitter i WADA-styret.

– Alt som er kunstig påvirkning av prestasjoner, er i utgangspunktet forbudt, sier skiskytterpresidenten.

Det var antidopingansvarlig i FIS, Sarah Fussek, som først bekreftet finnenes tillatelse overfor den svenske avisen Expressen.

NRK har prøvd å kontakte Fussek uten å få svar. Heller ikke WADA har besvart NRKs henvendelse.

Bjørndalen tror folk vil oppleve oksygenmasker i skiidretten på samme måte som de opplever «annen juks».

– Hvis maskene brukes i konkurranse, tror jeg bilde av idretten vår blir ødelagt, sier 41-åringen.

Siste nytt

 • Agüero sa unnskyld etter pinlig bom

  Sergio Agüero har fått kritikk for straffebommen mot Chelsea. Han forsøkte å lobbe straffen, men Chelsea-keeperen sto på streken og reddet.

  Agüero la lørdag kveld ut en unnskyldning på Twitter.

  – Unnskyld til lagkamerater, støtteapparat og tilhengere for at jeg bommet. Det var en dårlig vurdering og jeg tar alt ansvar, skriver spissen.

  Laster Twitter-innhold
 • Mesterligahåpet lever for Liverpool

  Med 2-0 seier over Southampton, sikret Liverpool særs viktige poeng. Sadio Mané scoret etter en drøy halvtime for vertene. Det så lenge ut til å bli kampens eneste mål, før Thiago Alcantara la på til 2-0 på overtid.

  At både Leicester og Tottenham avga poeng denne runden er også gode nyheter for Liverpool, som nå ligger på sjetteplass med 57 poeng. De rødkledde har også én kamp mindre spilt enn Spurs. Likevel er det fremdeles seks poeng opp til Leicester på mesterligaplass.

  Liverpool har nå fire kamper igjen. Borte mot Manchester United, West Bromwich og Burnley, før de avslutter Premier League-sesongen hjemme mot Crystal Palace.

  Thiago og Sadio Mané under kampen mot Southampton 08.05.21.
  Foto: Phil Noble / AFP
 • Nok et semifinaletap for Ruud

  Italienske Matteo Berrettini ble hakket for sterk for Norges tennisstjerne og vant med sifrene 6-4, 6-4. I sin tredje strake semifinale på ATP-1000-nivå, ble det også det tredje tapet. Det betyr at det er Berrettini som møter Alexander Zverev i finalen i Madrid.

  – Det er som det er. Vi må akseptere tap, det er ikke noe å gjøre med det. Jeg synes at Berrettini servet fantastisk bra i dag, sa pappa og trener Christian Ruud til Eurosport etter kampen.

  Ruud må derfor vente videre på sin første Masters-finale. Tidligere har han kommet til kort i semifinaler mot verdensstjernene Novak Djokovic (Roma, 2020) og Andrej Rublev (Monte Carlo, 2021).

  Ruud servet noe svakere enn han har gjort tidligere i turneringen. I tillegg fikk han flere bruddballer mot seg. Før semifinalen hadde han kun fått én bruddball mot seg i hele turneringen. Men tross tap i semifinalen, har det vært en sterk turnering av Ruud.

  – Vi kan ikke være skuffet, det har vært mye bra tennis. Jeg tror Berrettini spiller opp mot sitt aller beste i dag, sier pappa Ruud til Eurosport.

  Spain Tennis. Casper Ruud.
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal