Hopp til innhold

Skiskytterne reagerer på hemmelighold – vet ingenting om OL-arenaen

ÖSTERSUND (NRK): Skiskytterne har lite til overs for at neste års OL er lagt til Kina. At de ikke har fått noe info om løypene, gjør forberedelsene utfordrende.

Beijing

VET LITE: I Beijing skal de norske skiskytterne kjempe om OL-medaljene. Men de vet ingenting om hvilke løyper som møter dem.

Foto: Greg Baker / AFP

Sesongen er akkurat over og skiskytterne skal unne seg en velfortjent ferie, men om kort tid starter forberedelsene til det viktige OL-året. Men det eneste skiskytterne vet om hva som venter, er at det blir kaldt og vindfullt. Det skaper en viss usikkerhet.

– Jeg er helt uvitende. Jeg gleder meg til å finne ut hva jeg skal forbedre meg på neste år. Er det padling, er det dobbeldans, vind eller ikke, sandstorm, snøstorm? spør Marte Olsbu Røiseland.

Vanligvis får utøverne en verdenscup, også kalt prøve-OL, på arenaen året før lekene, men ettersom OL er i kinesiske Beijing, ble denne i år avlyst.

– Jeg satte veldig pris på å få et prøve-OL sist gang. At det skiftet værmessig i Pyeongchang var for eksempel noe jeg lærte og tok med meg. Da følte jeg meg godt forberedt, forteller Røiseland.

VM skiskyting 2021 Pokljuka

USIKKER: Marte Olsbu Røiseland aner ikke hva hun og de andre skiskytterne kommer til når de skal delta i OL i Beijing.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Jeg har skjønt at de (arrangøren) ikke sender noen info heller. De bruker det som en fordel at det ikke ble prøve-OL, så de har ikke akkurat filmet løypa med «Gopro» og sendt oss. Jeg håper det dukker opp litt video så vi kan studere, sier Tarjei Bø.

Høydetrening og kulde-prosjekt

NRKs asiakorrespondent fikk nylig et eksklusivt møte med Kinas trener Ole Einar Bjørndalen i OL-leiren Chongli. Ingen slipper inn i landet, og Bjørndalen og hans løpere slipper heller ikke ut.

– Det er 100 prosent boble. Det er ikke snakk om at det kommer inn noen, og skal man ut på et ærend i Beijing, er det rett inn i koronakarantene, forklarte skiskytterlegenden.

Ole Einar Bjørndalen med ett av Kinas største skiskytter-talent, Ding Yuhuan

TRENER KINA: Ole Einar Bjørndalen trener de kinesiske skiskytterne før OL.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Skiskytterstadion ligger på 1700 meters høyde. Det er også kjent at den er svært vindutsatt, med minusgrader ned mot iskalde 35. Det norske skiskytterlandslaget har derfor planlagt tre lengre høydesamlinger før sesongstart. De har også startet et kulde-prosjekt, for å unngå lignende trøbbel som de fikk i Sør-Korea i 2018.

Etter renn med sterk vind i Östersund, gjør skiskytterne det også klart at det er noe de skal trene ekstra på de neste månedene.

– Vi må jobbe, fastslår storebror Bø.

Foretrekker OL i Europa

Skepsisen til at enda et vinter-OL er lagt til et sted uten store vintertradisjoner, skinner klart igjennom.

– Om jeg skal være helt ærlig helt ærlig så har rammen rundt blitt ganske annerledes enn det jeg trodde OL stod for og var da jeg var yngre. Jeg håper og tror jeg fortsetter til 2026, og at jeg får oppleve et OL som er et OL jeg har sett for meg, i Italia, med mye folk og atmosfære. Jeg ble veldig skuffet i Pyeongchang. Og jeg tror det blir sånn i Beijing. Da er man i det minste forberedt, sier Ingrid Tandrevold.

– Jeg liker ikke så godt å ha OL der det ikke er noen kultur. Jeg foretrekker OL i Europa, med fjell og sportsånd. Det tror jeg alle vil, men pengene styrer, mener den italienske stjernen Dorothea Wierer.

IBU: – Vanskelig situasjon

Borut Nunar, renndirektør IBU, er ikke spesielt bekymret over at utøverne ikke kjenner OL-anlegget spesielt godt.

– Det er ikke slik at ingen vet noe. Vi har nesten ikke vært i Beijing det siste året. Vi var en kort tur der i november da de var ferdige med de største byggearbeidene. Selvfølgelig er det en vanskelig situasjon i og med at vi ikke kan reise. Derfor er det vanskelig å få førstehåndsinformasjon. Jeg kan bare si at arbeidet er i gang og vi håper at vi kan se anlegget personlig slik at vi kan dele våre erfaringer med de nasjonale forbundene, sier han til NRK.

– Hvilke utfordringer kan dere med anlegget?

– Været, igjen. Det blåser en del der og det kan bli kaldt. Vi har data for været i fjor, men vi så at alt er mulig. Det kan være en vakker vinterdag den ene dagen, og blåse masse den neste. Vi kan være heldige og vi kan være uheldige.

– Er du redd for å måtte utsette renn under OL?

– Jeg er aldri redd et år i forveien.

Siste nytt

 • Noreg avslutta VM med tap for USA

  USA blei for sterke for Noreg i den siste kampen i ishockey-VM. Amerikanarane vann 4–2 i eit oppgjer der Noreg hang bra med i alle tre periodar.

  Noreg hadde berga plassen i A-VM allereie i forkant av tysdagens oppgjer i Tammerfors. Dermed hadde ikkje mannskapet til Petter Thoresen all verda å spele for.

  USA var på si side kvartfinaleklare før kampstart etter Sveriges siger mot Latvia tidlegare tysdag.

  USA vann første periode med 2–0. Andreas Martinsen reduserte tidleg i midtperioden, før USA gjekk opp til 3–1.

  Daniel Rokseth reduserte på nytt berre minuttet etter siste pause, men USA scora sitt fjerde i tomt mål 30 sekund før full tid.

  Nortsk hockey-scoring
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • Tsjekkisk siger trass kjedesvikt

  Tsjekkiske Jan Hirt tok ein sterk seier på den 16. etappen av Giro d'Italia. På det siste fjellet blei rittleiar Richard Caparaz sett under kraftig press.

  Etappen på 202 kilometer frå Salò til Aprica blei innhaldsrik og svært underhaldande. På den siste stigninga blei det kjempa på to frontar, både om etappesigeren og sammenlagtleiinga.

  Til slutt var tsjekkiske Hirt den sterkaste. Han hadde den nederlandske ungguten Thymen Arensman nærmast seg på målstreken. Hirt har vore i brot fleire gonger i årets ritt, utan å bli løna med seier.

  – Det blei vanskelege stunder undervegs. I den siste bakken bytte ikkje sykkelen min gir som han skulle. Kjedet hoppa, men eg ville så gjerne vinne, sa Hirt etter sigeren.

  Carapaz held den rosa leiartrøya. Men forspranget til Hindley er no på berre sju sekund etter at australiaren tok fire bonussekund i målgangen. Carapaz fekk to.

  Jan Hirt
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters
 • Gullballen skal delast ut 17. oktober

  Fotballens høgaste utmerking, «Gullballen» blir delt ut i Paris 17. oktober, melder magasinet France Football.

  Frå no av skal prisen delast ut på bakgrunn av prestasjonar i den internasjonale sesongen frå august til juli, ikkje i kalendaråret som før.

  Lista over dei nominerte blir gjort kjend 12. august.

  I fjor vann Lionel Messi og Alexia Putellas, begge frå Barcelona. Ada Hegerberg blei den første kvinnelege vinnaren i 2018.

  Hegerberg, gullballen
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste