På starten av 2000-tallet forhandlet Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold frem en lukrativ avtale som dagens utøvere nyter godt av:
- Skiskytterne får lov til å ha private sponsormerker både på underarmen og på børsesiktet.
– Det gjorde at løpere hadde større mulighet til å satse med mer finansiering selv, sier Halvard Hanevold i dag.
Det er seks år siden han la opp, men etter at skistyret i Norges Skiforbund denne uken sa nei til Henrik Kristoffersens ønske om å profilere egen sponsor, er avtalen Hanevold fikk gjennom for over ti år siden høyaktuell å trekke frem igjen.
«Får» sponsorer av utøverne
I motsetning til skiforbundet gir nemlig skiskytterforbund noen av de beste sponsorplassene, såkalte eksponerte flater som synes godt på tv, til utøverne.
Ifølge generalsekretær i skiskytterforbundet, Rakel Rauntun, taper ikke forbundet penger på denne avtalen.
– Nei, jeg vil si at det er motsatt, sier hun til NRK.
– Det er heller slik at vi (forbundet) har fått avtaler med bakgrunn i i at vi også har tilgang på løpere og kan ha ekstra sponsormerke på dem. Så summa summarum vil jeg si at vi har kommet godt ut av det.
Ifølge generalsekretæren har flere av deres sponsorer først blitt introdusert til sporten gjennom en privat løperavtale. Etter hvert har de så inngått avtale med forbundet i tillegg, samtidig som løperen har beholdt sin private avtale.
PRIVATE SPONSORER: Tarjei Bø har privat sponsor på både siktet og underarmen.
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix– Dette truer norsk toppidrett
I Skistyret stemte et flertall imot en slik ordning i alpint, langrenn og de andre grenene.
– Det er fullt mulig for Henrik og alle andre å inngå private avtaler, men da ikke på eksponert flate, sa skipresident Erik Røste til NRK på torsdag.
Kristoffersen får advokat-støtte: – Merkelig av skiforbundet
Siden sponsorinntektene er en viktig del av finansieringen av landslagene, frykter skiforbundet for fremtiden og grunnlaget for finansiering av toppidrett, dersom Kristoffersen vinner gjennom med sitt krav.
En ulik kultur
Henrik Kristoffersen ønsker å ha sin private sponsor Red Bull på hjelmen. Det ville heller ikke vært mulig i skiskyting siden hodeplagg er forbeholdt forbundets hovedsponsor, men i skiskyting er det altså flere muligheter – som gir omtrent like god eksponering som lua.
I internasjonal skiskyting er det kultur for å gi løpere god eksponering til private sponsorer.
– Det gjør det enklere for oss å inngå slike modeller. Det er veldig legitimt i skiskyting, sier Rauntun og legger til:
LØNNSOMT: På starten av 2000-tallet forhandlet Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold frem en lukrativ avtale som dagens utøvere nyter godt av. Her er Hanevold avbildet i 2003.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix– Jeg synes det er vanskelig å uttale meg om skiforbundet for vi har ulik historie og kultur. For oss så passer denne modellen så får skiforbundet finne ut hva de gjør med sin modell.
Halvard Hanevold mener det kan være lurt av skiforbundet å fire på kravene.
– Landslagsmodellen er viktig og skal beskyttes, så jeg forstår skiforbundet, men samtidig er det kanskje viktig for at den modellen skal bestå at man gir løperne gode nok muligheter slik at det ikke blir et for stort ønske om å bryte ut (av landslaget), sier Hanevold.