Hopp til innhold

Skiskytterforbundet mener de tjener på private løperavtaler

I over ti år har norske skiskyttere fått lov til det skistyret nå sier blankt nei til.

Rakel Rauntun

POSITIV: I skiskyting er det en utbredt kultur for å gi løpere god eksponering for private sponsorer, ifølge generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Rakel Rauntun.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På starten av 2000-tallet forhandlet Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold frem en lukrativ avtale som dagens utøvere nyter godt av:

  • Skiskytterne får lov til å ha private sponsormerker både på underarmen og på børsesiktet.

– Det gjorde at løpere hadde større mulighet til å satse med mer finansiering selv, sier Halvard Hanevold i dag.

Det er seks år siden han la opp, men etter at skistyret i Norges Skiforbund denne uken sa nei til Henrik Kristoffersens ønske om å profilere egen sponsor, er avtalen Hanevold fikk gjennom for over ti år siden høyaktuell å trekke frem igjen.

«Får» sponsorer av utøverne

I motsetning til skiforbundet gir nemlig skiskytterforbund noen av de beste sponsorplassene, såkalte eksponerte flater som synes godt på tv, til utøverne.

Ifølge generalsekretær i skiskytterforbundet, Rakel Rauntun, taper ikke forbundet penger på denne avtalen.

– Nei, jeg vil si at det er motsatt, sier hun til NRK.

– Det er heller slik at vi (forbundet) har fått avtaler med bakgrunn i i at vi også har tilgang på løpere og kan ha ekstra sponsormerke på dem. Så summa summarum vil jeg si at vi har kommet godt ut av det.

Ifølge generalsekretæren har flere av deres sponsorer først blitt introdusert til sporten gjennom en privat løperavtale. Etter hvert har de så inngått avtale med forbundet i tillegg, samtidig som løperen har beholdt sin private avtale.

Tarjei Bø

PRIVATE SPONSORER: Tarjei Bø har privat sponsor på både siktet og underarmen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Dette truer norsk toppidrett

I Skistyret stemte et flertall imot en slik ordning i alpint, langrenn og de andre grenene.

– Det er fullt mulig for Henrik og alle andre å inngå private avtaler, men da ikke på eksponert flate, sa skipresident Erik Røste til NRK på torsdag.

Siden sponsorinntektene er en viktig del av finansieringen av landslagene, frykter skiforbundet for fremtiden og grunnlaget for finansiering av toppidrett, dersom Kristoffersen vinner gjennom med sitt krav.

En ulik kultur

Henrik Kristoffersen ønsker å ha sin private sponsor Red Bull på hjelmen. Det ville heller ikke vært mulig i skiskyting siden hodeplagg er forbeholdt forbundets hovedsponsor, men i skiskyting er det altså flere muligheter – som gir omtrent like god eksponering som lua.

I internasjonal skiskyting er det kultur for å gi løpere god eksponering til private sponsorer.

– Det gjør det enklere for oss å inngå slike modeller. Det er veldig legitimt i skiskyting, sier Rauntun og legger til:

Halvard Hanevold

LØNNSOMT: På starten av 2000-tallet forhandlet Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold frem en lukrativ avtale som dagens utøvere nyter godt av. Her er Hanevold avbildet i 2003.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg synes det er vanskelig å uttale meg om skiforbundet for vi har ulik historie og kultur. For oss så passer denne modellen så får skiforbundet finne ut hva de gjør med sin modell.

Halvard Hanevold mener det kan være lurt av skiforbundet å fire på kravene.

– Landslagsmodellen er viktig og skal beskyttes, så jeg forstår skiforbundet, men samtidig er det kanskje viktig for at den modellen skal bestå at man gir løperne gode nok muligheter slik at det ikke blir et for stort ønske om å bryte ut (av landslaget), sier Hanevold.

Siste nytt

  • Odermatt suveren da Kristoffersen skuffet

    Østerrikske Marco Odermatt var overlegen i franske Val d'Isere og vant med nesten ett sekund ned til landsmann Marco Schwarz i lørdagens storslalåm. Joan Verdú fra Andorra tok den siste pallplassen.

    Henrik Kristoffersen var på skuddhold etter første omgang og lå 65 hundredeler bak ledende Odermatt, men svak kjøring i finaleomgangen sørget for en skuffende 8. -plass for nordmannen.

    Finaleomgangen var preget av dårlig sikt og flere kjørte ut.

    Alexander Steen Olsen var nest beste nordmann etter første omgang med 11. -plass, men kjørte ut i finaleomgangen.

    Atle Lie McGrath kjørte seg opp to plasser og endte på 12. -plass etter finaleomgangen.

    Rasmus Windingstad kjørte seg opp ti plasser - til 18. -plass i finaleomgangen.

    Fredrik Møller endte på 24. -plass og tok sine første verdenscuppoeng, mens Kasper Kindem aldri kvalifiserte seg til finaleomgangen.

    Dette var herrenes andre storslalåmrenn denne sesongen. Storslalåmsesongen startet i østerrikske Sölden i oktober, men da ble rennet avblåst etter én omgang grunnet sterk vind.

    Henrik Kristoffersen under førsteomgang i storslalåm i Val d'Isere.
    Foto: JEFF PACHOUD / AFP
  • Fleiper om Thingnes Bøs seiersoppskrift: – Hotellromtrening i «baris»  med boksershortsen på snei

    Johannes Thingnes Bø var sterkest av alle og vant jaktstarten i Hochfilzen lørdag. Det til tross for at han har hatt en skuffende start på sesongen, og blant annet forklart nedturene med for lite styrke i overkroppen.

    Nå spøker Tarjei Bø med at lillebroren har smugtrent:

    – Ja, det kan hende han har tatt noe hotellromtrening i «baris» der med boksershortsen på snei, ler han.

    Også hovedpersonen fleiper om at push-ups er seiersoppskriften.

    – Pluss minus hundre, sier han om antallet han har tatt for å komme seg helt til toppen av pallen.

    For etter en skuffende sprint fredag hadde Thingnes Bø et vanskelig utgangspunkt fra startnummer elleve under dagens jaktstart. Stryningen vartet opp med fantomfart i sporet, solid skyting og mottok hjelp fra de andre som bommet flere ganger. Dermed kunne han gå alene til mål.

    Bak ham kjempet storebror Tarjei, Johannes Dale-Skjevdal og Sturla Holm Lægreid om resten av pallplassene.

    Til slutt ble Dale-Skjevdal nummer to, Bø nummer tre og Holm Lægreid tok fjerdeplassen etter at han fikk det tungt mot slutten.

    Tarjei Bø tok over ledelsen i verdenscupen med lørdagens tredjeplass. Ni poeng foran Sebastian Samuelsson som til slutt endte på en femteplass.

    Sesongstart Skiskyting Sjusjøen, brødrene Bø
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Mowinckel og Vickhoff Lie langt bak overlegen Shiffrin i mål

    Det var langt ifra de norskes dag i utforrennet i St. Moritz. Kajsa Vickhoff Lie ble beste nordmann på en 15-plass, hele 1.02 bak amerikanske Michaela Shiffrin i mål.

    Ragnhild Mowinckel fikk det ikke til å stemme i det hele tatt i de sveitsiske alper. Da hun gikk i mål lå hun sist av samtlige, men endte til slutt nest sist.

    Ingen kunne gjøre noe med overlegne Michaela Shiffrin. Etter gårsdagens renn i super-G var italienske Sofia Goggia den store favoritten til å vinne utforrennet, men en liten feil i siste heng kostet henne seieren.

    Goggia endte en andreplass foran lagvenninne Federica Brignone.

    hlPF7Nz774U
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal