Hopp til innhold

Fanget i et halvt år langt sykdomsmysterium

Da skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen (23) ble sliten av en liten gåtur og måtte tilbringe åtte timer i en lenestol forsto han at noe var riv ruskende galt. Bare ikke hva.

Vetle Sjåstad Christiansen

Vetle Sjåstad Christiansen har lenge vært et av Norges største skiskyttertalent, men nå har han ikke fått trent skikkelig siden januar. Likevel jobber han mot en VM-plass til vinteren. – Så lenge det er teoretisk mulig går jeg for det, sier 23-åringen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Jeg følte meg helt råtten, men blodprøvene var fine og legene kunne ikke gjøre noe som helst, sier den unge skiskytteren til NRK.

Det har gått nesten sju måneder siden landslagsløperen reiste hjem fra verdenscupen i tyske Oberhof med en følelse av at noe var galt.

Nå sitter han i sola på Birkebeineren skistadion ved Lillehammer og forteller om et halvår han aldri trodde han kom til å oppleve.

– Går det ikke nå, vet jeg ikke hva

Men først la oss skru tiden tilbake til 14. november i fjor, dagen før skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen. Den da 22 år gamle landslagsløperen Vetle Sjåstad Christiansen har vunnet landslagets to siste testløp og føler seg bedre enn noen gang.

Han er sikker på å kunne kjempe om verdenscupseire.

– Går det ikke i år så vet jeg ikke hvordan jeg skal klare det, sier han i et intervju med NRK.

Dagen etter går han inn til en 3. plass på sprinten. En god start, men herfra skal det bare gå én vei - nedover.

Johannes Thingnes Bø, Alexander Os, Vetle Sjåstad Christiansen og Ole Einar Bjørndalen

2. PLASS: Med hette over hodet mottok Vetle Sjåstad Christiansen blomster for 2. plassen på stafetten i Oberhof 8. januar. Noen dager etter at dette bildet ble tatt reiste han hjem for å finne ut hva som var galt. F.v.: Johannes Thingnes Bø, Aleksander Os, Christiansen og Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Jens Meyer / Ap

Forkjølelsesvirus

– Selv om jeg av og til gikk fort følte jeg meg slapp. Av en eller annen merkelig grunn ble jeg veldig stiv og støl i armene. Etter jul forsto jeg at noe var riv ruskende galt, sier han nå.

Hjemme i Norge testet han positivt på et forkjølelsesvirus. Det såkalte rhinoviruset som blant annet har satt Tarjei Bø ut av spill.

Så langt greit nok, tenkte skiskytteren. Han hadde fått et svar.

Mysteriet startet to uker senere da nye blodprøver viste at han var frisk, men han selv fortsatt følte seg helt utafor.

– Jeg orket ikke å gjøre noen ting. Jeg satt i en lenestol hjemme i sju - åtte timer hver dag og var helt matt i kroppen. Samtidig var alle tester bra. Det var en veldig merkelig situasjon. Ingen fant ut av noen ting. Det var innmari kjipt.

Dette var i januar og nå forsvant 23-åringen, som har ni medaljer fra junior-VM, ut av sesongen for godt. Det skulle gå hele seks måneder før han kunne trene igjen.

Vetle Sjåstad Christiansen

TILBAKE: Etter et halvt år uten trening er skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen nå igjen i gang med treningen. Her fra Birkebeineren skistadion ved Lillehammer forrige uke.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Ga bort landslagsplassen

I mars så han seg nødt til å ta sitt livs hittil tøffeste valg: Han sa fra seg landslagsplassen på kanskje verdens beste skiskytterlag. Laget han ble en del av allerede som 21-åring etter en imponerende sesong på rekruttlandslaget.

– Det var en vanskelig avgjørelse å ta, men jeg er glad jeg klarte å gjøre det. Det kan fort ha vært det beste valget jeg har tatt i livet.

Han trengte tid til å bygge seg opp i eget tempo, uten å la seg rive med av Emil Hegle Svendsen, brødrene Bø og de andre lagkameratene.

Alt for å jobbe med den enkle, men likevel så vanskelige oppgaven han hadde fått av legene: Å ta det med ro.

– Den verste beskjeden en toppidrettsutøver kan få, sier Christiansen ærlig.

Vanligvis trener han 25 timer i uka, nå fikk han ikke lov til større utskeielser enn to gåturer på en halvtime hver.

Etter hvert meldte han seg opp til fire økonomifag gjennom nettstudier på BI. Noe måtte han jo gjøre. Skiskytteren fullførte med tre B’er og én A. Det ble et kjærkomment blaff av mestringsfølelse.

– Ikke sikre på noen ting

Ola Berger

LANDSLAGSLEGE: Ola Berger.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Samtidig klødde legene seg i hodet uten å finne en nøyaktig forklaring på sykdomsmysteriet.

– Hadde vi kunnet tatt én blodprøve og funnet ut hva som feilet han hadde vi vært glade, sier landslagslege Ola Berger.

Den mest logiske forklaringen man kom frem til var at Christiansen hadde trent og konkurrert for lenge og for hardt med et virus i kroppen. Da er det ifølge Berger ikke uvanlig at utøvere blir slått ut i lengre tid.

– Det er på en måte risikoen ved å drive med utholdenhetsidrett, sier han og forklarer:

– I Vetles tilfelle var nok denne infeksjonen så lav at han ikke merket den underveis og det er nettopp det som er faren ved dette. Er man åpenbart forkjølet eller syk er det jo mye lettere å vite at man skal ta det med ro.

Men noen sikker forklaring på hva som har feilet skiskytteren finnes ikke.

– Vi er jo ikke sikre på noen ting. Det eneste vi vet er at jeg hadde det rhinoviruset, men at det skulle gjøre så stor skade er litt merkelig, sier Christiansen selv.

Trener igjen

Vetle Sjåstad Christiansen

HURTIGHET: Forrige uke trente Vetle Sjåstad Christiansen hurtighet på Birkebeineren skistadion ved Lillehammer.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Nå går han jevnlig til tester på Olympiatoppen i Oslo for å ikke tabbe seg ut på veien tilbake. De foreløpige testene viser at han er på riktig vei.

Nå er endelig det som har ødelagt for ham – hva det nå enn har vært – ute av kroppen.

Siden midten av juli har han sakte, men sikkert spent på seg rulleski, joggesko og drikkebelte. Den første uka trente han seks timer, deretter økte han med to timer hver uke. Nå har han gode treninger igjen.

– Jeg trodde jeg skulle være mye dårligere enn jeg faktisk er, så nå sier jeg bare til meg selv «Vetle, du må bare kjøre på!».

Vil til VM

Det smeller i rulleskipigger når NRK møter 23-åringen denne uken. Stavene hamres i den solstekende asfalten.

– Jeg kommer meg seg sakte, men sikkert opp fra mosjonist-stadiet, sier han spøkefullt.

Pulsen er høy når han stopper for å drikke litt.

– Fy søren det er tungt. Jeg kjenner det, men det er deilig også. Kjenne at man lever. Det er det som er livet for oss toppidrettsutøvere - trene så du nesten spyr, sier han.

Han fullfører sine åtte hurtighetsdrag på Birkebeineren skistadion, stedet som for alltid vil forbindes med OL på Lillehammer, vel vitende om at hans trolig eneste sjanse til å konkurrere i et mesterskap på hjemmebane kommer til vinteren med VM i Holmenkollen.

Med så lite trening i banken virker det som et formidabelt prosjekt å i det hele tatt komme med i den sterke norske VM-troppen, men Vetle Sjåstad Christiansen er ikke kjent for å gi opp. Han har alltid vært en av dem som har trent mest og hardest og er det én gang i livet han virkelig skal gjøre akkurat dét – er det nå.

– Så lenge det er teoretisk mulig går jeg for det, sier han bestemt og tenker på VM-plassen.

– Jeg har ikke satt meg noe spesielt resultatmål. Jeg skal bare finne tilbake til den gode gamle Vetle. Jeg skal skyte bra, jeg skal gå gode sisterunder og jeg skal «gøtse» på. Gjør jeg det blir det bra!

Hva tenker han så om det han sa på Sjusjøen?

– Jeg må vel spise i meg de ordene, men jeg kan si at jeg kan klare det i år eller neste år, eller en gang i løpet av livet.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal