NRK Meny
Normal

Skiskytter kan bli "tvunget" til å gå VM-femmila

Flere skiskyttere lever fortsatt i drømmen om å få gå en langrennsetappe under ski-VM i Oslo i slutten av februar. Den drømmen kan knuses av et krav om også å gå femmila.

Video Skiskytterne tvinges til å velge mellom langrenn og skiskytter-VM

Både Emil og jeg går fort nok til å henge med på både stafetten og fem-mila, sier Tarjei Bø.

– Dersom vi tar ut en skiskytter til stafettlaget, må han regne med å også måtte gå femmila, sier sportslig leder i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.

Norge har en rekke kandidater til å gå de to klassiske etappene i stafetten, og Petter Northug er en selvskreven kandidat til sisteetappen. Men tredjeetappen er hullet i stafettlaget som landslagsledelsen nå jobber med å fylle.

Les også:

Kolliderer

Vidar Løfshus

Sportslig leder i langrenn, Vidar Løfshus: - Dersom vi tar ut en skiskytter til stafettlaget, må han regne med å også måtte gå fem-mila.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

NRK.no har flere ganger skrevet at de norske langrennsløperne har vist manglende resultater i skøyting denne sesongen, og at skiskytterne, som for tiden viser strålende langrennsform, derfor stiller som sterke kandidater til denne skøyteetappen.

Det er imidlertid to problemer for skiskytterne.

** Slutten av ski-VM kolliderer med VM i skiskytting i Sibir. Det betyr at skiskytteren som går stafetten trolig går glipp av minst én øvelse i skiskytter-VM.

** Langrennsledelsen legger en omfattende kabal for å utnytte de tildelte plassene i ski-VM på en best mulig måte. En av de største utfordringene er å stille et slagkraftig lag på skøyte-fem-mila på avslutningsdagen. Derfor ser Løfshus og co. problemer med bruke opp en plass i troppen til en skøytespesialist som kan gå stafetten uten også å bruke vedkommende på femmila.

Les også: Super-Svendsen vil satse på langrenn

Holder Oslo-døra åpen

Skiskytterne lar seg imidlertid ikke skremme av Løfshus' utspill.

– Jeg tor både Emil (Hegle Svendsen) og jeg går fort nok til å henge med på både stafetten og femmila, sier verdenscupleder Tarjei Bø (22).

– Siden det er fellesstart trenger det nødvendigvis ikke å gå så fort, og jeg tror det er mulig å henge med lenge, sier Hegle Svendsen om en eventuell femmil.

Lars Berger, som fra før har VM-gull i langrenn både individuelt og fra stafett, har allerede sagt at han ikke ønsker å gå stafetten i ski-VM. I helgen imponerte han med sprintseier i Ruhpolding. Og ikke minst viste han tendenser på god, gammel langrennsform.

Les: - Dette går ein av 50 gonger

Det betyr imidlertid ikke at Løfshus vil gjøre hva som helst for å overbevise Berger om å bli værende i Oslo under ski-VM.

– Jeg tror egentlig vi skal klare oss uten skiskyttere, men vi legger merke til de gode resultatene som skiskytterne har. De er vanvittig sterke, innrømmer Løfshus.

Andresen har trent for femmila

Det at de to mesterskapene overlapper hverandre er imidlertid et problem Tarjei Bø har tenkt gjennom.

– Det blir vanskelig å vinne løp i begge mesterskapene. Jeg tenker slik at enten satser du på ski-VM eller så går du for VM i skiskyting. Du må velge en av delene, sier Tarjei Bø.

Dette åpner døra for skiskyttere som er sterke i langrennssporet, men som ikke skal til Khanty-Mansijsk. Frode Andresen står i fare for ikke å bli tatt ut blant de seks utøverne som skal til VM i skiskytting. Han er i tillegg veldig klar for å gå femmila.

– Jeg har nærmest gitt opp VM i skiskyting. Målet mitt denne sesongen har hele tiden vært femmila i ski-VM, og hvis jeg også blir spurt om å gå stafetten sier jeg jo ikke nei, forteller Andresen til NRK.

Andresen har imidlertid slitt med sykdom i nesten halvannen måned og mener han har liten tid på å vise at han er god nok for stafettlaget.

– Jeg skal gå stafetten i ski-NM om to uker og håper å vise meg frem da, sier Andresen.

VM-uttaket for langrennstroppen tas ut etter ski-NM i Steinkjer som arrangeres 27. - 30. januar.

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale