NRK Meny
Normal

Skiskytter kan bli "tvunget" til å gå VM-femmila

Flere skiskyttere lever fortsatt i drømmen om å få gå en langrennsetappe under ski-VM i Oslo i slutten av februar. Den drømmen kan knuses av et krav om også å gå femmila.

Video Skiskytterne tvinges til å velge mellom langrenn og skiskytter-VM

Både Emil og jeg går fort nok til å henge med på både stafetten og fem-mila, sier Tarjei Bø.

– Dersom vi tar ut en skiskytter til stafettlaget, må han regne med å også måtte gå femmila, sier sportslig leder i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.

Norge har en rekke kandidater til å gå de to klassiske etappene i stafetten, og Petter Northug er en selvskreven kandidat til sisteetappen. Men tredjeetappen er hullet i stafettlaget som landslagsledelsen nå jobber med å fylle.

Les også:

Kolliderer

Vidar Løfshus

Sportslig leder i langrenn, Vidar Løfshus: - Dersom vi tar ut en skiskytter til stafettlaget, må han regne med å også måtte gå fem-mila.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

NRK.no har flere ganger skrevet at de norske langrennsløperne har vist manglende resultater i skøyting denne sesongen, og at skiskytterne, som for tiden viser strålende langrennsform, derfor stiller som sterke kandidater til denne skøyteetappen.

Det er imidlertid to problemer for skiskytterne.

** Slutten av ski-VM kolliderer med VM i skiskytting i Sibir. Det betyr at skiskytteren som går stafetten trolig går glipp av minst én øvelse i skiskytter-VM.

** Langrennsledelsen legger en omfattende kabal for å utnytte de tildelte plassene i ski-VM på en best mulig måte. En av de største utfordringene er å stille et slagkraftig lag på skøyte-fem-mila på avslutningsdagen. Derfor ser Løfshus og co. problemer med bruke opp en plass i troppen til en skøytespesialist som kan gå stafetten uten også å bruke vedkommende på femmila.

Les også: Super-Svendsen vil satse på langrenn

Holder Oslo-døra åpen

Skiskytterne lar seg imidlertid ikke skremme av Løfshus' utspill.

– Jeg tor både Emil (Hegle Svendsen) og jeg går fort nok til å henge med på både stafetten og femmila, sier verdenscupleder Tarjei Bø (22).

– Siden det er fellesstart trenger det nødvendigvis ikke å gå så fort, og jeg tror det er mulig å henge med lenge, sier Hegle Svendsen om en eventuell femmil.

Lars Berger, som fra før har VM-gull i langrenn både individuelt og fra stafett, har allerede sagt at han ikke ønsker å gå stafetten i ski-VM. I helgen imponerte han med sprintseier i Ruhpolding. Og ikke minst viste han tendenser på god, gammel langrennsform.

Les: - Dette går ein av 50 gonger

Det betyr imidlertid ikke at Løfshus vil gjøre hva som helst for å overbevise Berger om å bli værende i Oslo under ski-VM.

– Jeg tror egentlig vi skal klare oss uten skiskyttere, men vi legger merke til de gode resultatene som skiskytterne har. De er vanvittig sterke, innrømmer Løfshus.

Andresen har trent for femmila

Det at de to mesterskapene overlapper hverandre er imidlertid et problem Tarjei Bø har tenkt gjennom.

– Det blir vanskelig å vinne løp i begge mesterskapene. Jeg tenker slik at enten satser du på ski-VM eller så går du for VM i skiskyting. Du må velge en av delene, sier Tarjei Bø.

Dette åpner døra for skiskyttere som er sterke i langrennssporet, men som ikke skal til Khanty-Mansijsk. Frode Andresen står i fare for ikke å bli tatt ut blant de seks utøverne som skal til VM i skiskytting. Han er i tillegg veldig klar for å gå femmila.

– Jeg har nærmest gitt opp VM i skiskyting. Målet mitt denne sesongen har hele tiden vært femmila i ski-VM, og hvis jeg også blir spurt om å gå stafetten sier jeg jo ikke nei, forteller Andresen til NRK.

Andresen har imidlertid slitt med sykdom i nesten halvannen måned og mener han har liten tid på å vise at han er god nok for stafettlaget.

– Jeg skal gå stafetten i ski-NM om to uker og håper å vise meg frem da, sier Andresen.

VM-uttaket for langrennstroppen tas ut etter ski-NM i Steinkjer som arrangeres 27. - 30. januar.

Siste nytt

 • Harsem vant prologen i Planica

  Kathrine Harsem gikk fortest av samtlige på lørdagens sprintprolog i Planica. Hun var 59 hundredeler raskere enn Stina Nilsson, som ble nummer to.

  Fem av seks norske er klare for kvartfinale. Thea Krokan Murud ble nummer 31 i prologen, og røk ut.

  Ski NM Gåsbu 2018.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Lundbys superhopp holdt ikke

  Maren Lundby leverte konkurransens lengste hopp på 95,5 meter i kvinnenes lagkonkurranse i Zao lørdag.

  Norge endte likevel på femteplass, 124,6 poeng bak Japan, som vant på hjemmebane. Slovenia tok andreplassen, mens Russland ble nummer tre.

  Japan Ski Jump World Cup Maren Lundby
  Foto: Nobuki Ito / AP
 • Norge på sjetteplass i Zao

  Det norske laget er et stykke bak teten etter 1. omgang av kvinnenes laghopp i Zao. Anniken Mork hoppet kun 69,5 meter som Norges andrehopper, og gjorde at Norge tapte mye til teten.

  Japan leder med 373,8 poeng. Norge er 76,5 poeng bak.

  Lundby
  Foto: Felix Kastle / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ski Classics: La Diagonela
Ski Classics: La Diagonela
V-cup kombinert: Hopp
V-cup alpint: Utfor, menn
Vinterstudio
Ski Classics: La Diagonela
Vinterstudio
V-cup alpint: Utfor menn
V-cup alpint: Utfor menn
EM kunstløp: Isdans
V-cup kombinert: 10 km langrenn